Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Νέα δημοκρατία: 35χρόνια ζωής με επτά προέδρους

1 σχόλιο

Η Νέα Δημοκρατία είναι φιλελεύθερο δεξιό πολιτικό κόμμα, ένα από τα δύο κυρίαρχα κόμματα στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας μετά την μεταπολίτευση Ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ενώ σήμερα πρόεδρος του κόμματος είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Κατέχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη βουλή των Ελλήνων με 91 βουλευτές. Η Νέα Δημοκρατία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εκπροσωπείται με 8 βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας
4 Οκτωμβρίου 1095 ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Στην Ιδρυτική Διακήρυξη μεταξύ άλλων αναφέρονται:
«Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Νοέμβριος 1974: Η πρώτη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας
Διεξάγονται οι πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά την πτώση της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές με συντριπτική πλειοψηφία 54,37% και εξασφαλίζει 220 έδρες στο Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με σταθερ ά βήματα προχωρεί στην εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών, στον εσκυγχρονισμό της Πολιτείας και επιχειρεί τη μεγάλη εθνική επιλογή της ένταξης της χώρας στην Ε.Ο.Κ.

Δεκέμβριος 1974 Το ψήφισμα για το πολιτειακό
Η Νέα Δημοκρατία επιλύει οριστικά το πολιτειακό ζήτημα της χώρας με δημοψήφισμα.

Νέο Σύνταγμα
Η Νέα Δημοκρατία μετά από επίπονες προσπάθειες στο Κοινοβούλιο ψηφίζει το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας. Είναι το πλέον προοδευτικό και ικανό να ανταποκριθεί στις πολιτικοκοινωνικές τάσεις της εποχής Σύνταγμα της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εμπνευστές του δεν αγνοούν την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και προβλέπουν στις διατάξεις του τη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας σε υπερεθνικό οργανισμό.

Η μεγάλη εθνική επιλογή
Πρωταρχικός πολιτικός στόχος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και βασικό όραμα της Νέας Δημοκρατίας είναι η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ
«Η ένταξή μας στην Ενωμένη Ευρώπη αποτελεί μια μεγάλη πολιτική, που θα αλλάξει τη μοίρα του λαού μας. Θα επιταχύνει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας, θα συμβάλει στην κατοχύρωση των δημοκρατικών μας θεσμών και προπαντός θα ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας μας κατά εξωτερικών κινδύνων...» διακηρύσσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ξεκινά έναν πολυετή, επίμονο και επίπονο μαραθώνιο επισκέψεων, επαφών, διαβουλεύσεων.
Ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ Ντ' Εσταίν, ο Καγκελάριος Χέλμουντ Σμιτ της Γερμανίας, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Χάρολντ Ουϊλσον, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Γκαστόν Τορν, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες που γνωρίζουν και θαυμάζουν τις πολιτικές ικανότητες του Κωνσταντίνου Καραμανλή γίνονται οι «ζωντανοί» στόχοι του, μέσω των οποίων θα περάσει την υλοποίηση της μεγάλης πολιτικής του.
Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη - το ομολογούν όλοι πια - δεν ήταν απλώς μια πολιτική επιτυχία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν ένας προσωπικός του θρίαμβος.

Προσυνέδριο στην Χαλκιδική
Η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο κόμμα το οποίο μετά τη μεταπολίτευση του 1974 προχωρεί στη δημοκρατική εσωτερική του οργάνωση, με κορυφαία διαδικασία το Προσυνέδριο της Χαλκιδικής. Στο Προσυνέδριο συζητούνται προτάσεις για το καταστατικό και τους κανονισμούς λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ομιλία του αναφέρει ότι:
"Τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους πρέπει: Πρώτον, να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό. Δεύτερον, να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τρίτον, να είναι δημοκρατικά οργανωμένα".

Δεύτερη εκλογική νίκη
Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει εκ νέου τις εθνικές εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με ποσοστό 42% και 172 έδρες στο Κοινοβούλιο.

Μάιος 1979: Α' συνέδριο στην Χαλκιδική
Συγκαλείται το Α Συνέδριο του κόμματος στη Χαλκιδική. Εγκρίνονται ομόφωνα οι ιδεολογικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας τις οποίες εισηγείται ο Κων. Καραμανλής. Η ιδεολογία του κόμματος, γνωστή ως ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός, αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εγκρίνεται το καταστατικό και οι κανονισμοί λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων. Είναι το πρώτο Συνέδριο ελληνικού κόμματος του οποίου οι σύνεδροι είναι αιρετοί από τα μέλη.

Μάιος 1979: Ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ.
Χάριν των προσπαθειών του Πρωθυπουργού και των στενών του συνεργατών, Γ. Ράλλη και του αειμνήστου Π. Παπαληγούρα, γίνεται δεκτή η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Η συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ υπογράφεται στο Ζάππειο από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως Πρωθυπουργό και τον Γεώργιο Ράλλη ως υπουργό Εξωτερικών, παρουσία όλων των Ευρωπαίων ηγετών. Απουσιάζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο Αρχηγός της, το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Μάιος 1980: Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας
Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, εκλέγεται στο ύπατο αξίωμα της Πολιτείας.

Μάιος 1980: Εκλογή Γεωργίου Ράλλη
Ο Γεώργιος Ράλλης εκλέγεται Πρόεδρος του κόμματος.

Ιούνιος 1981: Έκτακτο συνέδριο Νέας Δημοκρατίας
Το έκτακτο Συνέδριο εγκρίνει το νέο πρόγραμμα του κόμματος ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.

Οκτώβριος 1981: Εθνικές Εκλογές
Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 36% και αναδεικνύεται Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Δεκέμβριος 1981: Εκλογή Ευάγγελου Αβέρωφ
Ο Γ. Ράλλης, κατόπιν πρωτοβουλίας του, θέτει θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και καταψηφίζεται. Ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος.

Ιούνιος 1984 Ευρωεκλογές
Εκλογική άνοδος της Νέας Δημοκρατίας στο 38%.

Αύγουστος 1984: Παραίτηση Ε. Αβέρωφ
Ο Ε. Αβέρωφ με επιστολή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας παραιτείται από το αξίωμα του προέδρου.

Σεπτέμβριος 1984: Εκλογή Κωσταντίνου Μητσοτάκη
Την 1η Σεπτεμβρίου 1984 ο Κων. Μητσοτάκης εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος

Ιούνιος 1985: Εθνικές Εκλογές
Η Νέα Δημοκρατία παρά την άνοδο του εκλογικού της ποσοστού σε 41% παραμένει στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σεπτέμβριος 1985: Αποχώρηση Κωστή Στεφανόπουλου
Ο Κ. Στεφανόπουλος και εννέα ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποχωρούν από το κόμμα και ιδρύουν τη «Δημοκρατική Ανανέωση».

Φεβρουάριος 1986: 2ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη
Συγκαλείται το Β Συνέδριο του κόμματος το οποίο, ακολουθώντας τα σύγχρονα παγκόσμια ρεύματα σκέψης, αποφασίζει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις φιλελεύθερες ιδέες εμπλουτίζοντας έτσι τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος, οι οποίες είχαν εγκριθεί 7 χρόνια πριν στο Α' Συνέδριο της Χαλκιδικής. Αποφασίζονται επίσης καταστατικές αλλαγές καθώς επίσης και αλλαγές των κανονισμών λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.

Οκτώβριος 1986: Δημοτικές Εκλογές
Η Νέα Δημοκρατία πολιτικοποιεί απολύτως την αναμέτρηση των εκλογών για την ανάδειξη των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θέτει επικεφαλής των συνδυασμών της στους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας γνωστούς πολιτικούς της.
Κερδίζει τις δημοτικές εκλογές και εκλέγονται στην Αθήνα ο Μιλτιάδης Εβερτ, στη Θεσσαλονίκη ο Σωτήρης Κούβελας και στον Πειραιά ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

Ιούνιος 1989 - Αύγουστος 1990: Επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία
Η Νέα Δημοκρατία μετά από τρεις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και τη συμμετοχή της στην Κυβέρνηση Τζαννή Τζανετάκη και την Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία με ποσοστό 47% στις εκλογές της 8ης Απριλίου 1990. Σχηματίζει Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κων. Μητσοτάκη.

Ιούνιος 1993: Αποχώριση Α. Σαμαρά
Ο Α. Σαμαράς αποχωρεί από τη Νέα Δημοκρατία και ιδρύει την «Πολιτική Ανοιξη».

Σεπτέμβριος 1993: Πτώση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας
Προσκείμενοι στον Α. Σαμαρά βουλευτές αποχωρούν από τη Νέα Δημοκρατία. Προκηρύσσονται πρόωρες εθνικές εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου.

Οκτώβριος 1993: Εθνικές Εκλογές
Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 39,3% και περνά στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Οκτώβριος 1993: Παραίτηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κων. Μητσοτάκης παραιτείται και κινεί τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού.

Νοέμβριος 1993: Εκλογή Μιλτιάδη Έβερτ
Ο Μιλτιάδης Εβερτ εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος.

Απρίλιος 1994: 3ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Χαλκιδική
Συνέρχεται το Γ Συνέδριο του κόμματος από 22 έως 24 Απριλίου στη Χαλκιδική. Συμμετείχαν σ' αυτό 1.300 σύνεδροι. Η Νέα Δημοκρατία σε 70 νομαρχιακές, σε 7 περιφερειακές και σε 13 Πανελλήνιες Συνδιασκέψεις, συζήτησε και διαμόρφωσε προτάσεις για όλο το φάσμα των σύγχρονων προβλημάτων της κοινωνίας μας. Στο Γ Συνέδριο εγκρίνεται το νέο καταστατικό του κόμματος και εναρμονίζει τη λειτουργία του σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αύριο, εγκρίνεται το νέο πλαίσιο Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και επιβεβαιώνονται οι ιδεολογικές αρχές του κόμματος. Στρατηγική επιδίωξη του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού αναδεικνύεται η «Ειρηνική Επανάσταση με αξιοπιστία».

Ιούνιος 1994: Ευρωεκλογές
Στις 12 Ιουνίου 1994 πραγματοποιούνται οι εκλογές για την Ευρωβουλή. Η Νεα Δημοκρατία αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα με ποστοστό 32,63%.

Οκτώβριος 1994: Δημοτικές Εκλογές
Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει στις δημοτικές εκλογές τους δύο από τους τρεις μεγάλους Δήμους της Χώρας(Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και στις Νομαρχιακές Εκλογές εκλέγει 12 Νομάρχες.

Σεπτέμβριος 1996: Εθνικές Εκλογές
Στις Εθνικές Εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996, οι οποίες προκυρήχθηκαν αιφνιδίως η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 38,12% ενώ το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 41,19%.Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.Μιλτιάδης Έβερτ υποβάλλει την παραιτησή του και κινεί τη διαδικασία εκλογής Προέδρου.

Οκτώβριος 1996: Εκλογή Προέδρου
Ο Μιλτιάδης Έβερτ επανεκλέγεται Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από το εκλεκτορικό σώμα αφού υπερίσχυσε του συνυποψηφίου του Γιώργου Σουφλιά.

Μάρτιος 1997: 4ο Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα
Μετά την προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της 1ης και 2ας Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, συνέρχεται από 21-23 Μαρτίου το Δ' Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με θέματα την εκλογή Προέδρου από διευρημένο εκλεκτορικό σώμα και την ψήφιση καταστατικού και προγράμματος του κόμματος.
Στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου την Παρασκευή 21/3/97 υποψήφιοι έλαβαν Κώστας Καραμανλής 40,73%, Γιώργος Σουφλιάς 30,52%, Μιλτιάδης Έβερτ 25,34% και Βύρων Πολύδωρας 3,4%. Στην δεύτερη ψηφοφορία ο Κώστας Καραμανλής εκλέγεται Πρόεδρος του Κόμματος με ποσοστό 69,16%, ενώ ο Γιώργος Σουφλιάς έλαβε ποσοστό 30,84%.

Οκτώβριος 1998: Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η Νέα Δημοκρατία προσδιορίζει τον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εκλογή των Νομαρχών και των Δημάρχων των τριών μεγάλων πόλεων, ΑΘΗΝΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και ΠΕΙΡΑΙΑ. Εξελέγησαν 27 Νομάρχες καθώς και οι Δήμαρχοι των τριών μεγάλων πόλεων, τους οποίους υποστήριξε η Ν.Δ. Πέραν αυτών στους περισσότερους Δήμους της χώρας εξελέγησαν Δήμαρχοι τους οποίους υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία

Μάρτιος 2000: Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας
Συνέρχεται στην Αθήνα από τις 31 Μαρτίου μέχρι 1 και 2 Απριλίου το Συνέδριο αρχών και θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Τόσο στο Προσυνεδριακό διάλογο, όσο και στο ίδιο το Συνέδριο αναδιατυπώθηκαν οι αρχές και οι θέσεις του Κόμματος στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα, ο σχεδιασμός και το όραμα της Ν.Δ. για την Ελληνική κοινωνία στην μετά ΟΝΕ εποχή, καθώς και η προγραμματική αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που βιώνει καθημερινά ο Έλληνας πολίτης.

Απρίλιος 2000: Βουλευτικές Εκλογές
Στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου η Νέα Δημοκρατία ανέβασε το ποσοστό της στο 42,7% Το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε στην κυβέρνηση με διαφορά μόλις 73.000 ψήφων.

Ιούνιος 2000: Έκτακτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας
Συνέρχεται στην Αθήνα το Έκτακτο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με στόχο την επιβεβαίωση της ιδεολογίας και την ανάδειξη της φυσιογνωμίας του Κόμματος και την ανανέωση της οργανωτικής και λειτουργικής του δομής σε ένα κόμμα, ικανού να ανταποκρίνεται πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στις ανάγκες της κοινωνίας και τις επιταγές των καιρών.

Μάρτιος 2001: 5ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα
Πραγματοποιείται το τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ. το οποίο συζητά ζητήματα αρχών και θέσεων και προχωρά σε οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα. Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλή επιστρέφει στο κόμμα ο Γιώργος Σουφλιάς.

Οκτώβριος 2002: Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η Νέα Δημοκρατία προσδίδει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα στις εκλογές και κερδίζει 30 Νομαρχίες, και τους περισσότερους δήμους της χώρας μεταξύ αυτών και την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά.

Μάρτιος 2004: Εθνικές Εκλογές
Τις Εθνικές εκλογές της 7ηs Μαρτίου 2004, κέρδισε η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, με ποσοστό 45,36 % (164 έδρες), αναδεικνύοντας Πρωθυπουργό των Ελλήνων τον κ. Κώστα Καραμανλή.
Παρόλο που το ΠΑ.ΣΟ.Κ προχώρησε σε αλλαγή αρχηγού, με την αντικατάσταση του κ. Κώστα Σημίτη από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, οι πολίτες της Ελλάδας αποφάσισαν να περάσει στην αντιπολίτευση με ποσοστό 40,55 % (116 έδρες).
Με την ψήφο τους, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, επισφράγισαν , το καθαρό αίτημα για πολιτική αλλαγή. Μια νέα πολιτική που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της νέας εποχής.
Για μια πολιτική που έχει στο επίκεντρό της τον πολίτη. Για μια πολιτική που πραγματώνει το όραμα όλων των Ελλήνων, τη δημιουργία ενός πραγματικά κοινωνικού κράτους.

Ιούνιος 2004: Ευρωεκλογές 2004
Στις 13 Ιουνίου 2004, διεξήχθησαν οι Ευρωεκλογές, για την ανάδειξη εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Ν.Δ. αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με ποσοστό 43,01%(11 έδρες) έναντι ποσοστού 34,03% (8 έδρες) του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σ'αυτές τις εκλογές η Ν.Δ. κατέγραψε μια πρωτόγνωρη, για τα Ελληνικά πολιτικά δεδομένα, επιτυχία, αυξάνοντας τη διαφορά με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από 3% στις Ευρωεκλογές του 1999 σε 9 % στις Ευρωεκλογές του 2004.
Στις Ευρωεκλογές οι πολίτες επιβράβευσαν τόσο τη συνεπή Ευρωπαϊκή πολιτική της Ν.Δ. όσο και την προοπτική της Νέας Διακυβέρνησης και του νέου πολιτικού πολιτισμού που εισήγαγε η Ν.Δ. στο πολιτικό μας σύστημα.

Ιούλιος 2004: Το 6o Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας
Το 6o Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε, στις 23-25 Ιουλίου 2004 Είχαν προηγηθεί τα Προσυνέδρια στην Πάτρα και Θεσσαλονίκη.
Στο συνέδριο αυτό τιμήσαμε, τα 30 χρόνια της Δημοκρατίας της χώρας μας,
μαζί με τα 30 χρόνια πολιτικής παρουσίας της Νέας Δημοκρατίας.
Με την ενεργό συμμετοχή 4.500 συνέδρων στο κορυφαίο συλλογικό όργανο του κόμματός μας, την κατάθεση και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, την ανάδειξη του μηνύματος της πολιτικής αλλαγής, την τροποποίηση του καταστατικού μας , την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής , προχωρήσαμε στην οργανωτική μετεξέλιξη του κόμματός μας

15-22 Οκτωβρίου 2006: Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει 28 Νομαρχίες, και τους περισσότερους δήμους της χώρας μεταξύ αυτών και την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

6-8 Ιουλίου 2007: 7ο Συνέδριο στην Αθήνα
Διεξάγεται στην Αθήνα το 7ο Συνέδριο της Ν. Δ.

16-21 Αυγούστου 2007: Προκήρυξη Εθνικών Εκλογών-Αποχώρηση από την πολιτική του Τζανή Τζανετάκη
Προκηρύσσονται πρόωρες Εκλογές στις 16 Αυγούστου και ορίζεται ημερομηνία διεξαγωγής τους η 16η Σεπτεμβρίου. Στις 21 Αυγούστου μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή ανακοινώνει ότι αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές, ο τ. Πρωθυπουργός κ. Τζανής Τζανετάκης.

16 Σεπτεμβρίου 2007: Δεύτερη Εκλογική Νίκη
Η Νέα Δημοκρατία κατακτά την πλειοψηφία με ποσοστό 41,83% στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 και εκλέγει 152 βουλευτές.

10 Νοεμβρίου 2008:Διαγραφή Βουλευτή
Με απόφαση του Προέδρου της Ν.Δ. και Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή διαγράφεται από την Ν.Δ. ο βουλευτής Αρκαδιάς Πέτρος Τατούλης.

4 Οκτωβρίου 2009: Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες
Υπό το βάρος των σκανδάλων, της τραγικής κατάστασης της οικονομίας και της απειλής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες λόγω της προεδρικής εκλογής, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προκηρύσσει εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου 2009, τις οποίες θα χάσει πανηγυρικά από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Το ίδιο βράδυ ανοίγει την κούρσα της διαδοχής του και

6 Νοεμβρίου 2009: Το προσυνέδριο αποφασίσει την εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση
Στις 6 Νοεμβρίου το έκτακτο συνέδριο του κόμματος αποφασίζει για πρώτη φορά ο έβδομος κατά σειρά αρχηγός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να εκλεγεί από τα μέλη του κόμματος.

29 Νοεμβρίου 2009: Εκλογή του 7ου προέδρου της ΝΔ
Στις 29 Νοεμβρίου η βάση του κόμματος εκλέγει τον 7ο πρόεδρο της νΔ
Υποψήφιοι ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Πρώτος το νήμα έκοψε ο Αντώνης Σαμαράς λαμβάνοντας 386.400 ψήφους ποσοστό 50,06%, η Ντόρα Μπακογιάννη 306.625ποσοστό 39,72% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 78.870 και ποσοστό 10,22%

Οι επτά πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας

1ος πρόεδρος, ο ιδρυτής του κόμματος, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1907 στην κωμόπολη Πρώτη της περιφέρειας Σερρών.

2ος πρόεδρος της Ν.Δ., παίρνοντας σκυτάλη από τον ιδρυτή της, ο Γεώργιος Ράλλης. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Δεκεμβρίου 1918 και πέθανε στις 15 Μαρτίου 2006. Τελείωσε τη Νομική Σχολή το Μάρτιο του 1939 και αμέσως μετά στρατεύθηκε.

3ος πρόεδρος ανέλαβε ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίστας. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το1910 στο Μέτσοβο Ηπείρου.

4ος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1918 στα Χανιά της Κρήτης. Είναι παντρεμένος με την Μαρίκα Γιαννούκου, με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά και δεκατρία εγγόνια.  Ο Κ. Μητσοτάκης προέρχεται από οικογένεια Κρητών με μακρά παράδοση στην πολιτική. Είναι ανιψιός του μεγάλου πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου.

5ος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Μιλτιάδης Έβερτ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ακολούθησε περαιτέρω σπουδές στην πληροφορική.

6ος πρόεδρος, ο Κώστας Καραμανλής όπου διετέλεσε πρωθυπουργός μέχρι και πριν από λίγες βδομάδες. Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 14 Σεπτεμβρίου 1956. Είναι παντρεμένος με την Νατάσα Παζαΐτη και πατέρας δύο παιδιών. Είναι Δικηγόρος - Διεθνολόγος. Θυμίζουμε, εξελέγην Πρωθυπουργός της Ελλάδος στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004.

7ος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι από τις 29 Νοεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Αντ. Σαμαράς γεννήθηκε στις 23 Μάιου 1951.
Είναι εγγονός του παλιού βουλευτή Θεσσαλονίκης Αλέξανδρου Ζάννα και ανιψιός του πρώην βουλευτή Μεσσηνίας της ΕΡΕ Γεωργίου Σαμαρά. Από το γένος της μητέρας του, Ελένης Ζάννα, είναι δισέγγονος της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα. Είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Στις 26 Μαΐου 1990 παντρεύτηκε στην Πύλο τη Γεωργία Κρητικού με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.

 


Σχόλια (1)

sbooifluf - Τρίτη 19 Απριλίου 2011 στις 15:28
90qfsd bznmxjinavrw, [url=http://jqpgxpbhezdy.com/]jqpgxpbhezdy[/url], [link=http://mmutnwawejsl.com/]mmutnwawejsl[/link], http://sztohobklgnv.com/

Αφήστε το σχόλιό σας