Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Αμπελώνες Oικογένειας Παγωνά - Νέα δυναμική παρουσία στον οινοποιητικό κλάδο

1 σχόλιο

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Δράμα, κάτω από τους πρόποδες του χρυσοφόρου και μυθικού Παγγαίου, σε έδαφος γόνιμο και κλίμα ιδανικό για την καλλιέργεια της αμπέλου συναντιούνται οι δρόμοι του κρασιού της Μακεδονίας σε μια οικογενειακή οινοποιητική επιχείρηση.

Πρόκειται για την επιχείρηση της οικογένειας Παγωνά στο χωριό Κορμίστα του νομού Σερρών που ξεκίνησε να παράγει επαγγελματικά κρασί περίπου πριν από 10 χρόνια. Ως τότε, ο αμπελώνας των λίγο στρεμμάτων καλλιεργούνταν με μεράκι και διάθεση από γενιά σε γενιά για να καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας.
Σιγά σιγά, η επιθυμία για μεγαλύτερη ενασχόληση με τα αμπέλια και η παραγωγή κρασιού έγινε πραγματικότητα από τον πατέρα στον γιο, τον Δήμο Παγωνά.
Ο Δήμος Παγωνάς μεγάλωσε μέσα σε αμπέλια, βοηθώντας στην παραγωγή των σταφυλιών. Αυτό ήταν που τον οδήγησε να σπουδάσει τεχνικός ποτοποιίας και αποσταγματοποιίας στο Ι.Ε.Κ Θέρμης. «Στην εποχή μας, η τέχνη της αμπελουργίας δεν είναι μόνο αποτέλεσμα διδασκαλίας των παλαιών στους νεότερους. Έχει γίνει πια κανονική επιστήμη που πλουτίζεται και από το ένστικτο ενός ευφυούς εμπειρισμού.
Σχολείο σοφίας, θέλησης και έννοιας της προσπάθειας είναι η σημερινή αμπελουργία και οινοποίηση», αναφέρει ο κ. Παγωνάς.
«Το μυστικό, όμως,» προσθέτει ο κ. Παγωνάς, «δεν κρύβεται στον επαγγελματισμό, όσο στην αγάπη γι' αυτό που κάνουμε. Το αμπέλι είναι σαν παιδί. Θέλει φροντίδα για να μεγαλώσει και να αποδώσει. Χρειάζονται μικρά και σταδιακά βήματα και αυτά πιστεύω πως είναι τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τη δική μας παραγωγή. Πίσω απ' όλα αυτά κρύβεται πολλή προσωπική εργασία».
Στη συνέχεια και μετά το τέλος των σπουδών του και με τη βοήθεια επιδότησης, το όνειρο για εμπορική επιχείρηση οίνου ευοδώνεται. «Ξεκινήσαμε με αυτοπεποίθηση γιατί το προϊόν έβγαινε καλό. Σ' αυτό συνέβαλαν φυσικά οι γνώμες και οι καλές εντυπώσεις των πελατών μας. Εξάλλου, αυτές είναι που μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε», επισημαίνει ο κ. Παγωνάς.
Αυτή τη στιγμή, αξίζει να αναφέρουμε ότι η επιχείρηση της οικογένειας αναπτύσσεται σε 27 στρέμματα στα οποία καλλιεργούνται οι ποικιλίες σταφυλιών καθώς και σε μία οινοποιητική μονάδα. Οι ποικιλίες του κρασιού που παράγονται είναι οι Ugni Blanc και Sauvignon Blanc από το λευκό και οι Cabernet Sauvignon και Merlot από το κόκκινο. Οι ονομασίες τους είναι «Δρύ οινος» για το κόκκινο και «Επιτραπέζιος» για το λευκό και είναι εμφιαλωμένες σε μπουκάλια που ξεχωρίζουν από την πρώτη ματιά από την ετικέτα τους.
Αυτά τα προϊόντα του περίφημου γάμου της τέχνης και της επιστήμης γίνονται ταίρι ιδανικό και αναδεικνύουν εδέσματα που τα συνοδεύουν, αφήνοντας στους συνδαιτυμόνες στιγμές απόλαυσης και ευθυμίας. Αυτό είναι που δίνει ελπίδα στην οικογένεια Παγωνά να θέτει στόχους για το μέλλον.
«Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη της οινοποιητικής μας μονάδας καθώς και η αύξηση της παραγωγής μας. Προς το παρόν, η διάθεση του εμπορεύματος γίνεται μόνο στη Δράμα, γι' αυτό και θέλουμε να επεκταθούμε και στις αγορές των όμορων νομών.
Μία ακόμη επιθυμία του κ. Παγωνά είναι η παραγωγή νέων ποικιλιών σε μικρές ποσότητες καθώς και η συμμετοχή σε εκθέσεις και διαγωνισμούς γευσιγνωσίας.
«Σε καμία περίπτωση, πάντως, δε θα χαθεί η άμεση επαφή με τον κόσμο, καθώς ακόμη και στη λιανική δεν έχουμε πωλητές αλλά ασχολούμαστε εμείς οι ίδιοι. Αυτό μας βοηθά να δεχόμαστε μηνύματα, να γινόμαστε καλύτεροι και να εξηγούμε εμείς τα μυστικά της παραγωγής μας. Θέλουμε όταν κάποιος πίνει από το κρασί μας, να ξέρει ποιος κρύβεται από πίσω», δηλώνει ο κ. Παγωνάς.
Βάσει όλων αυτών διαπιστώνουμε τι κρύβεται: η αγάπη του Έλληνα για το καλό κρασί. Όλοι συμφωνούμε ότι ένα ποτηράκι κρασί μας συντροφεύει σε κάθε στιγμή της ζωής μας, σε χαρές και λύπες. Εξάλλου, η ιστορία της Ελλάδας είναι βαθιά επηρεασμένη από την άμπελο και τον οίνο. Το κρασί είναι στενά δεμένο με την ιστορία και τις τέχνες, είναι ριζωμένο στα ήθη και έθιμά μας, στη θρησκεία, στις συνήθειες της διατροφής μας. Στην υγειά μας, λοιπόν !


Σχόλια (1)

jannis.tsilfoglou@bredband.net - Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011 στις 06:20
Γειά σας Πρόκειται να κάνουμε ένα ταξίδι τον Σεπτέμβρη στην Ασπροβάλτα και να επισκεφτούμε μερικά αξιοθέτα στη γύρω περιοχή, Σπύλαιο Αλιστράτη, Αμφίπολη,Αγιο Ορος και Θεσσαλονίκη.Θα είμαστε ένα γκρουπ από Σουηδία περίπου 40 άτομα.Μπορούμε να επισκεφτούμε το κτήμα σας, να δούμε τα κρασιά σας και φυσικά να αγοράσουμε αν γίνεται. Επειδή ετοιμάζουμε το πρόγραμμα θα θέλαμε να μας πείτε αν είναι δυνατόν. Ημερομηνία υπολογίζουμε 21/22 Σεπτ. Ευχαριστώ πολύ Γιάννης Τσιλφόγλου

Αφήστε το σχόλιό σας