Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


7 ερωτήσεις στον Μιχάλη Χατζηβασιλείου

Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δράμας-Αντιπρόεδρος Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

-Είστε εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος επί 12 χρόνια στο Δήμο Δράμας. Τελικά ισχύει ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένα μεγάλο σχολείο;
-Αυτά που κάποιος μαθαίνει στην Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να τα μάθει πουθενά αλλού. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μαθαίνεις:
Την αξία της αμεσότητας των σχέσεων.
Να ακούς τα προβλήματα ενός δημότη όχι ως μια δική του εξομολόγηση, αλλά να τα ακούς για να τα λύσεις.
Ότι αυτό που μπορείς να κάνεις συνήθως απέχει πολύ από αυτό που θα ήθελες να κάνεις.
Ότι οι πόροι καμιά φορά δεν επαρκούν για να υλοποιήσεις τα συλλογικά οράματα.
Ότι στην Ελλάδα η γραφειοκρατία από τήρηση κάποιων κανόνων και διαδικασιών έχει εξελιχθεί σε φρένο της ανάπτυξης.
Ότι η δύναμη ενός δημοτικού συμβούλου είναι τόσο μεγάλη.
Ότι οι διαφορετικές φωνές καμιά φορά καταπνίγονται από τις σκοπιμότητες.
Εκτός από αυτά, όμως, μαθαίνεις και να χαίρεσαι με όσες επιδόσεις καλυτερεύουν τις συνθήκες λειτουργίας του Δήμου, να χαίρεσαι με εκείνα τα έργα και τις εκδηλώσεις που αναβαθμίζουν τον τόπο μας.
Να σέβεσαι το δημόσιο χρήμα.
Να μην εξωθείς τα πράγματα στα άκρα.
Να βάζεις την ουσία πάνω από τη βιτρίνα.
Και ένα από τα πιο σημαντικά: Μαθαίνεις τον τόπο σου, το χώρο, την ιστορία και τους ανθρώπους του.

-Την τελευταία διετία είστε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Περιμένατε τόση ένταση και τέτοιους τόνους στις συνεδριάσεις;
-Σημασία δεν έχει αν εγώ περίμενα αυτή την αντιμετώπιση, σημασία έχει ότι αυτό το κλίμα υπάρχει. Και υπάρχει γιατί από την αντιπολίτευση γίνεται ένας αγώνας
με φανατισμό και χωρίς άλλο ζητούμενο πέρα από το παραταξιακό όφελος.
Αν ένα θετικό είναι μεγάλο, αγωνίζονται να του κόψουν τα πόδια. Αν ένα αρνητικό είναι μικρό, προσπαθούν να του προσθέσουν ξυλοπόδαρα. Καμιά φορά
η ουσία των πραγμάτων είναι μικρή,
αλλά ο φανατισμός μεγάλος.

-Επί σειράν ετών είστε Αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Πώς βλέπετε το πέρασμά σας από αυτό το πόστο;
-Όταν ανέλαβα αντιπρόεδρος είχαμε να αντιμετωπίσουμε δύο πράγματα, ένα καλό κι ένα κακό: α) Ένα μεγάλο θεσμό πανελλήνιας και πανευρωπαϊκής καταξίωσης και κύρους. Και β) ένα μεγάλο χρέος από χρήματα που δαπανήθηκαν στους δύσκολους καιρούς, για να ορθοποδήσει και να στηθεί αυτός ο θεσμός.
Αν πρέπει να κάνω έναν πρόχειρο απολογισμό, θα έλεγα ότι: α) Η αίγλη του Φεστιβάλ μεγάλωσε. Και το Υπουργείο Πολιτισμού ανανέωσε τη σύμβαση της συνεργασίας μας. β) Το χρέος μας μειώθηκε στο ένα τρίτο. Το Φεστιβάλ μεγεθύνεται και ταυτόχρονα αποπληρώνουμε και παλιά έξοδα. Και γ) Όλα τα στοιχεία του Φεστιβάλ, διοικητικά, οικονομικά και άλλα είναι τελείως φανερά και διαφανή. Γι' αυτό και η κριτική που ασκείται γενικώς είναι προσεκτική και μάλλον θετική.

-Κ. Αγρός , η ιδιαίτερη πατρίδα σας .Είστε ικανοποιημένος από το έργο της δημοτικής αρχής την τετραετία που διανύσαμε;
-Ο Καλός Αγρός τα τελευταία δώδεκα χρόνια ανήκει στον διευρυμένο καποδιστριακό δήμο. Τα χρόνια αυτά έγινε σημαντικό και αξιόλογο έργο με την συνεργασία του τοπικού συμβουλίου.
Η τοπική κοινωνία απολαμβάνει μια σειρά σημαντικών μικρών και μεγάλων παρεμβάσεων που έχουν αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και έχουν βελτιώσει τις υποδομές του τοπικού διαμερίσματος. Αυτό άλλωστε αντικατοπτρίζει την φιλοσοφία της δημοτικής αρχής για την διαρκή μέριμνα προς τις τοπικές κοινωνίες που θα αποτελέσει στόχο και στην επόμενη δημοτική περίοδο.

-Πόσο σας προβληματίζει η κάθοδος του Κώστα Ευμοιρίδη στις δημοτικές εκλογές;
-Κατ' αρχάς, όλες οι υποψηφιότητες είναι θεμιτές και ευπρόσδεκτες. Αγωνιζόμαστε όλοι να κερδίσουμε τις εκλογές και όποιος κατεβαίνει στον αγώνα παίρνει ένα μικρό ή μεγάλο μέρος των ψήφων των Δραμινών. Υπ' αυτή την έννοια και η υποψηφιότητα του κυρίου Ευμοιρίδη και οποιουδήποτε άλλου έχουν τη δυναμική τους και τη σημασία τους.
Δεύτερον, οι πολλές υποψηφιότητες πιθανόν να μας στείλουν σε επαναληπτικές εκλογές. Αυτό το στοιχείο θα πρέπει να μας κάνει πολύ προσεκτικούς. Στο δεύτερο γύρο, δηλαδή, αν υπάρξει δεύτερος γύρος, κάποιοι υποχρεωτικά θα ψηφίσουν διαφορετική παράταξη από όποια ψήφισαν την πρώτη Κυριακή. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι όποιος οξύνει τα πράγματα την πρώτη Κυριακή, στη δεύτερη πιστεύω ότι δεν θα βγει κερδισμένος.

-Εσείς θα ξανακατεβείτε υποψήφιος με τη Νέα Εποχή-Νέα Δράμα. Είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης;
-Προσωπικά πιστεύω ότι οι δημότες της Δράμας θα μας εκλέξουν και πάλι. Και νομίζω ότι αυτή την εκλογή την αξίζουμε. Προσφέραμε σημαντικό έργο, κρατήσαμε μια ηθική στάση, δεν φανατίσαμε ούτε οξύναμε το κλίμα, φυσικά κάναμε και λάθη, που ελπίζω ο κόσμος να μην τα θεωρεί σημαντικά, και έχουμε προοπτικές να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Όλα αυτά θα πρέπει στις εκλογές να τα αναδείξουμε και από εκεί και πέρα το λόγο έχει ο Δραμινός λαός.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Είμαστε η δημοτική παράταξη που επί σειρά πολλών ετών διοικεί τον Δήμο Δράμας. Είναι λογικό ότι όσο πλησιάζει
η ώρα των εκλογών, τόσο η κατάσταση θα οξύνεται από τη μεριά της αντιπολίτευσης. Η ψύχραιμη κριτική θα αντικαθίσταται από παραπληροφόρηση και από προσπάθεια απαξίωσης του έργου της παράταξής μας... Θα πρέπει, λοιπόν, ο κόσμος που παρακολουθεί τα γεγονότα να φιλτράρει όσα θα του παρουσιάζουν εκείνοι που δε διστάζουν να κάνουν το μαύρο άσπρο, προκειμένου να κερδίσουν τη μάχη των εκλογών.

 

Αφήστε το σχόλιό σας