Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Χαρά Κεφαλίδου

1 σχόλιο

Βουλευτής Δράμας ΠΑΣΟΚ

Διαβάζοντας τη συνέντευξη που ακολουθεί μπορείς να καταλάβεις πως η Χαρά Κεφαλίδου είναι μία πολιτικός που μιλά την γλώσσα τις αλήθειας.
Δεν χαϊδεύει αυτιά, ομολογεί πως μετά την μεταπολίτευση «πιάσαμε πάτο...» και δηλώνει πως «Σήμερα όλοι προτιμούν να αισθάνονται αιφνιδιασμένοι, να παριστάνουν τους αθώους, αλλά βαθιά μέσα μας όλοι ξέραμε ότι κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά».
Κρίνει ως αναγκαίες τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό, αφού το σύστημα είχε πιάσει τα όρια του.

Πιστεύει ότι η χώρα δεν αντέχει άλλες εκλογές, αφού έχει κυβέρνηση που προσπαθεί να κλείσει ανοιχτές πληγές δεκαετιών, υποστηρίζει ότι το σχέδιο «Καλλικράτης», είναι μια τομή στο διοικητικό σύστημα της χώρας.
Όσο για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, στο Δήμο Δράμας, υπογραμμίζει με νόημα «να κατέβουμε από τα καλάμια, να παρατήσουμε την δημοσιοσχετίστικη νοοτροπία και τα κολλητιλίκια και να στρωθούμε στην δουλειά».

-Κυρία Κεφαλίδου, πώς φτάσαμε από τα αισιόδοξα προεκλογικά συνθήματα στην αφαίμαξη των εισοδημάτων και στην άγρια λιτότητα;
- Όταν μας έφεραν το λογαριασμό για δεκαετίες αφροσύνης, καλοπέρασης, τζιπούρας και κλεψιάς. Σήμερα όλοι προτιμούν να αισθάνονται αιφνιδιασμένοι, να παριστάνουν τους αθώους, αλλά βαθιά μέσα μας όλοι ξέραμε ότι κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά.

-Οι πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι. Η μάχη της επιβίωσης και η σκληρή καθημερινότητα κυριαρχούν. Υπάρχει φως στο τούνελ;
-Το τούνελ έχει φωτισμό, αρκεί να θελήσουμε να βρούμε το διακόπτη. Είναι θέμα προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα.

Μπορούμε να εξακολουθήσουμε να απεργούμε και να πιέζουμε (ποιόν άραγε) για τα ιερά μας κεκτημένα. Κι όμως, είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι ή όχι. Αυτό που μας πονάει περισσότερο, νομίζω, δεν είναι τόσο η κρίση και η δυσκολία, αλλά το ότι βαθιά μέσα μας ξέρουμε ότι πληρώνουμε δικά μας λάθη κι αυτό πληγώνει τον εγωισμό μας.
Φυσικά το τούνελ έχει και τέλος. Θεωρώ την κάθε κρίση ένα αναπόφευκτο φυσικό φαινόμενο που δοκιμάζει τις αντοχές μας, τις αξίες μας, και τις ικανότητές μας. Μέχρι στιγμής είμαστε στην προσπάθεια. Από εδώ και πέρα, πρέπει να δουλέψουμε εντατικότερα, αλλάζοντας τη νοοτροπία μας.

-Η αγορά έχει υποστεί καθίζηση, η ανεργία τραβάει την ανηφόρα και τα νοικοκυριά είναι στα όρια νευρικής κρίσης. Μήπως το κράτος ανακάμπτει αλλά πτωχεύουν οι πολίτες;
-Κατά κάποιον τρόπο έτσι είναι, αλλά μου φαίνεται ότι ταυτίζουμε το κράτος με τον πολίτη όταν είναι να πληρωθούμε ή να ευεργετηθούμε από το κράτος, και τα διαχωρίζουμε όταν είναι να πληρώσουμε φόρους ή εισφορές, να καταγγείλουμε επίορκους ή διεφθαρμένους υπαλλήλους, ή να ζητήσουμε απόδειξη. Κράτος και πολίτες είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Αν το καταλάβουμε αυτό κάποτε, η ζωή θα γίνει πολύ πιο εύκολη.

-Ασφαλιστικό-Συνταξιοδοτικό. Το ψηφίσατε λόγω κομματικής πειθαρχίας;
-Δηλαδή ο μόνος λόγος για να συμφωνήσω με ένα αναγκαίο μέτρο είναι η κομματική πειθαρχία; Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που λαμβάνονται παρόμοια μέτρα, κι εκεί κομματική πειθαρχία;
Εξάλλου, το Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό ψηφίστηκαν με πάρα πολλές τροποποιήσεις, εξαντλώντας όλα τα δυνατά περιθώρια. Κι ας μην ξεχνάμε ότι οι ρυθμίσεις αυτές ανταποκρίνονται στο τώρα -στην κρίσιμη περίοδο που περνάμε. Μη μου πείτε όμως ότι αιφνιδιαστήκαμε! Όλοι γνωρίζαμε ότι το σύστημα είχε πιάσει τα όριά του. Κανένας όμως δεν ήθελε να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα». Δε λέω, καλά τα συναισθήματα, καλές οι παρορμητικές εξάρσεις, αλλά δεν βλάπτει που και που να βάζουμε και το μυαλό μας να δουλέψει και να κοιτάμε την πραγματικότητα κατάματα, με ρεαλισμό.

-Η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα. Ποιος αποφασίζει; Η κυβέρνηση ή ο μηχανισμός στήριξης;
-Η κυβέρνηση αποφασίζει, αλλά ο μηχανισμός στήριξης έχει λόγο. Δικά τους είναι τα χρήματα ξέρετε, και αφού καταφέραμε να χάσουμε την αξιοπιστία μας, προφανώς και θέλουν να ελέγχουν από κοντά τι γίνεται. Φυσικά και δε μου αρέσει η κατάσταση αυτή. Φυσικά και δυσφορώ. Φυσικά και θλίβομαι -δεν το κρύβω-που γυρίσαμε ανάποδα τόσες ευκαιρίες που μας δόθηκαν, που παραδοθήκαμε στις εύκολες λύσεις. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι κάναμε λάθη κι ότι έχουμε μερίδιο στην ευθύνη, να σφίξουμε τα δόντια, να δουλέψουμε όλοι για να βγούμε σώοι από τον κλοιό των υποχρεωτικών μέτρων. Να κατακτήσουμε νοοτροπία και συνείδηση αυτοπειθαρχίας και ανάπτυξης. Έτσι μόνο θα κερδίσουμε το σεβασμό στα μάτια του ίδιου του εαυτού μας, και ίσως και στα μάτια των άλλων. Αν αυτό που μας συμβαίνει μας πονάει τόσο πολύ, ίσως την επόμενη φορά είμαστε λιγότερο πρόθυμοι να κάνουμε τα ίδια.

-Θα πληρώσουν τον «λογαριασμό» για αυτήν την κατάσταση οι υπεύθυνοι;
-Ειλικρινά δεν ξέρω, κι ούτε καταλαβαίνω ποιοί υπαινίσσεστε ότι είναι οι υπεύθυνοι.
Μεγάλα λόγια όπως, να πληρώσουν οι υπεύθυνοι, να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο, να χυθεί άπλετο φως κλπ, τα ακούμε τόσο συχνά σ' αυτή τη χώρα που κατάντησαν να αποτελούν εύσχημες διατυπώσεις επικείμενης συγκάλυψης.
Το σίγουρο είναι ότι τα χρήματα τελείωσαν και όσοι τα περίμεναν θα απογοητευτούν. Βέβαια για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Άλλοι μπορεί να τα ήθελαν για να αγοράσουν τρίτο τζιπ, άλλοι για να χτίσουν εξοχικό με πισίνα. Άλλοι όμως για να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, για να πάρουν φάρμακα, ή απλώς για να φάνε ένα κομμάτι ψωμί. Απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα, η κυβέρνηση αυτή προσπαθεί, όχι να μοιράσει λεφτά, όπως έκαναν οι προηγούμενοι, αλλά να μοιράσει το ζόρι όσο γίνεται πιο δίκαια, ώστε όταν μετρηθούμε μετά την καταιγίδα, να μην έχουμε μείνει οι μισοί...

-Αντέχει η χώρα πρόωρες εκλογές όπως ακούγεται; Αν όχι, νομιμοποιείται η κυβέρνηση να παίρνει αυτά τα μέτρα όταν ψηφίστηκε τάζοντας αυξήσεις και παροχές;
-Ούτε η χώρα αντέχει εκλογές, ούτε η κυβέρνηση χρειάζεται άδεια για να κυβερνήσει. Η κυβέρνηση αυτή, όσο κι αν δεν είναι προϊόν παρθενογένεσης, είναι -και να το θυμηθείτε- η πιο καθαρή κυβέρνηση που είδε αυτή η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά.

-Σε τοπικό επίπεδο... Είστε ικανοποιημένη από το κυβερνητικό έργο στον Νομό Δράμας;
-Το κυβερνητικό έργο δεν πρόλαβε πουθενά να αποκτήσει τοπικό χαρακτήρα. Η κυβέρνηση είχε και έχει να αντιμετωπίσει τεράστια θέματα εθνικής εμβέλειας, έχει να κλείσει ανοιχτές πληγές δεκαετιών, έχει να νοικοκυρέψει τα οικονομικά, να πολεμήσει τη διαφθορά, να μαζέψει χρήματα για μισθούς και συντάξεις, να κλείσει τρύπες, να αποκόψει χιλιάδες χρόνιες παρασιτώσεις που απομυζούν το Δημόσιο.
Μέχρι σήμερα, αυτά που έγιναν στο νομό μας, όπως πχ η επαναχάραξη του διευρωπαϊκού άξονα Ε-61, η νομοθετική ρύθμιση που αφορά γεωθερμία και θερμοκήπια, που αποτελεί κίνητρο για επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς στο νομό, η ρύθμιση για τους απολυμένους της Softex, που περνάει στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, τα βρίσκω θετικά. Προφανώς όμως είναι λίγα.

-Οι προσδοκίες είναι μεγάλες... Οι Δραμινοί ζητούν ίση μεταχείριση. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να προωθηθούν;
-Νομίζω ότι και η καλλιέργεια μεγάλων προσδοκιών, αλλά και το διαρκές αίτημα «ίσης μεταχείρισης» είναι απλώς εύκολες λύσεις. Προφανώς το κράτος, η διοίκηση, πρέπει να αντιμετωπίζουν κάθε νομό ισότιμα. Επίσης προφανώς όλοι οι νομοί αισθάνονται υποχρέωσή τους να πιέζουν, να εκβιάζουν, και τελοσπάντων να θέλουν πολύ να αποσπάσουν προνόμια με το έτσι θέλω. Τα ίχνη από παλιά ρουσφέτια υπέρ κάποιων άλλων, παραμένουν και προκαλούν. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να φερόμαστε υπεύθυνα στα θέματα αυτά, κι όχι να βρίσκουμε προφάσεις τυπικού χαρακτήρα για να επεκτείνουμε και σ' εμάς το ρουσφέτι του γείτονα με το πρόσχημα της ίσης μεταχείρισης. Δεν δουλεύει πια έτσι...

Χρειαζόμαστε ανοιχτό μυαλό, ιδέες και δουλειά για να δημιουργήσουμε πλούτο πρωτογενώς. Να φτιάχνουμε και να πουλάμε κάτι που κάποιος να θέλει να το αποκτήσει και να το πληρώσει. Να παρέχουμε υπηρεσίες με σταθερή ποιότητα και τιμή ανάλογη της ποιότητας. Να απελευθερώσουμε το μυαλό μας από στείρες προσδοκίες ρουσφετιών, διορισμών και βολέματος -κάθε βόλεμα γίνεται εις βάρος κάποιων κορόιδων και τα κορόιδα έχουν γίνει πλέον πολύ δυσεύρετα.
Έχουμε στα χέρια μας έναν ευλογημένο τόπο, μια φύση πανέμορφη και μοναδική, για ένα σωρό δημιουργικές ασχολίες και δραστηριότητες βιώσιμης, πράσινης ανάπτυξης. Η φύση κάθε άλλο παρά αδίκησε το νομό μας. Ένα σωρό άλλοι νομοί θα μπορούσαν να παραπονούνται βάσιμα για άνιση μεταχείριση...

-Αισθάνεστε ικανοποιημένη από τον χειρισμό του προβλήματος που ανέκυψε με την έδρα του νέου Δήμου Δοξάτου;
-Η κυβέρνηση ώφειλε, στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης που εισάγει το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», να ορίσει με βάση συγκεκριμένα, μετρήσιμα κριτήρια, τις έδρες των νέων δήμων που προέκυψαν από τις συνενώσεις. Το Καλαμπάκι θα είναι καταρχήν η έδρα του νέου Δήμου Δοξάτου, επειδή αξιολογήθηκε ότι εκπληρούσε καλύτερα αυτά τα κριτήρια. Ο ίδιος ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν στη συνέχεια για το πού θέλουν την έδρα του δήμου τους. Δημοκρατικά και ελεύθερα. Και σ' αυτό η κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμιξη. Ούτε είναι δουλειά της, ούτε και το θέλει.
Κι ας μην κρυβόμαστε ο «Καλλικράτης» είναι μια τομή στο διοικητικό σύστημα της χώρας, γι αυτό και δεν μπορεί να κινείται με γνώμονα μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ψηφοθηρικές λογικές. Κι αυτό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το έκανε απόλυτα σαφές.

-Ποιες οι σχέσεις σας με τον έτερο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Αηδόνη; Διεκδικείτε από κοινού ή ο καθένας ακολουθεί την δική του πορεία;
-Οι σχέσεις μου με τον Χρήστο είναι εξαιρετικές.

-Στην ονοματολογία των υποψηφίων για τους Δήμους και την Περιφέρεια θα στηρίξετε πρόσωπα ή θα κρατήσετε αποστάσεις;
-Εφόσον κρίνω απαραίτητο να δημοσιοποιήσω την άποψή μου, θα το κάνω. Εκ προοιμίου δεν το θεωρώ ούτε υποχρεωτικό, ούτε αυτονόητο, ούτε αυτόματα χρήσιμο. Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε αποφασίσει μια κομματική διαδικασία για την ανάδειξη των υποψηφίων. Έχουμε θεσμούς, έχουμε μηχανισμούς, έχουμε επίσημους και ανεπίσημους τρόπους να κάνουμε διάλογο, ζυμώσεις, ακόμη και συγκρούσεις, με δημοκρατικό ήθος και υπευθυνότητα. Είμαι άνθρωπος της συναίνεσης, της σύνθεσης, και φανατικός οπαδός των αυτονοήτων...

-Ιδιαίτερα στον Δήμο Δράμας το ΠΑ ΣΟΚ έζησε μεγάλες περιπέτειες. Οδηγήθηκε στα όρια της ρήξης. Τι πρέπει να γίνει ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα;
-Να βάλουμε μυαλό, υποθέτω. Να κατεβούμε από τα καλάμια, να παρατήσουμε τη δημοσιοσχεσίτικη νοοτροπία και τα κολλητιλίκια, και να στρωθούμε στη δουλειά. Να αφήσουμε τα όνειρα για αρματολίκια και πασαλίκια και να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, που απαιτεί ενότητα, πειθαρχία και ομαδικότητα.

-Αναρριχηθήκατε πολύ ψηλά στην Νομαρχία Αθηνών. Αλήθεια, πόσο δύσκολο ήταν;
-Καθόλου. Χρειάστηκε μόνο συστηματική και σκληρή δουλειά. Και να σκεφτείτε ότι όταν ξεκίνησα δεν ήξερα ούτε τα βασικά των αναρριχήσεων...

-Νιώθετε ευτυχισμένη για ότι έχετε καταφέρει ως τώρα στη ζωή σας;
-Ευτυχισμένη είναι μεγάλη κουβέντα και δεν θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες.

-Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα καταφέρνουμε στη ζωή μας από το άθροισμα των επιτυχιών μας;
-Όλα αυτά είναι πολύ σχετικά πράγματα.

-Τι είναι πολιτική για εσάς;
-Χαρά και καθήκον.

-Εσείς αυτό που θέλατε πάντα ήταν να ασχοληθείτε με την πολιτική;
-Όχι, αλλά δεν είμαι από τη φύση μου άνθρωπος του παρασκηνίου ή του περιθωρίου.

-Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή σας σήμερα αν δεν είχατε κάνει αυτή την επιλογή;
-Πολύ πιο ήσυχη.

-Τι θέλατε να γίνεται όταν ήσασταν μικρή;
-Η μητέρα μου λέει ότι ήθελα να γίνω μπαλαρίνα.

-Ο πολιτικός πιστεύετε ότι γεννιέται ή γίνεται;
-Γίνεται.

-Δέχεστε την άποψη που λέει πως στην πολιτική χρειάζεται «ταλέντο»;
-Όχι. Δουλειά χρειάζεται και ήθος.

-Κατά πόσον πιστεύετε ότι η τύχη ή άλλα γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν μια σωστή ή λανθασμένη επιλογή ή, με άλλα λόγια, τι είναι αυτό που καθορίζει μια σωστή επιλογή;
-Το αποτέλεσμα, το «τελευταίον εκβάν», που έλεγε ο Δημοσθένης.

-Κατά τη γνώμη σας τι είναι η τύχη;
-Αυτό που αυξάνεται όσο σκληρότερα δουλεύεις.

-Όσο καιρό ασχολείστε με την πολιτική, υπήρξε κάποια στιγμή που ο άνθρωπος συγκρούστηκε με τον πολιτικό;
-Κάθε μέρα μέσα στον καθένα μας συγκρούονται απόψεις, αντιλήψεις, παρορμήσεις, φόβοι. Οι δύσκολες αποφάσεις είναι αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας όλων μας. Για εμάς τους πολιτικούς, που δεν είμαστε γιατροί να κρατάμε τη ζωή στα χέρια, τα διλήμματα είναι κυρίως ηθικού τύπου. Νομίζω ότι όσο οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν ηθικά διλήμματα, η κοινωνία μας έχει ακόμη ελπίδες.

-Βλέπετε ότι η πολιτική οδηγεί τα πράγματα κάπου όπου εσείς ως άνθρωπος δεν θα θέλατε να πάνε...
-Βεβαίως, συχνά οι παρορμήσεις μου δείχνουν σε άλλη κατεύθυνση, αλλά, αποδέχομαι την πολιτική σημαίνει ξεπερνώ τον ατομισμό μου και τα σκέφτομαι όλα με άλλους όρους.

-Ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να φθάσει κάπου -και στη ζωή ακόμη- κάνει λάθη, τα οποία βεβαίως είναι μοιραίο να συμβούν, αλλά μετά τα επαναλαμβάνει. Τι γίνεται με αυτά τα λάθη;
-Τα λάθη μας είναι θησαυρός και γνώση. Φυσικά, όπως κάθε υπερβολή, η υπερβολική αποθησαύριση λαθών καλύτερα να αποφεύγεται...

-Κάνοντας λάθη οδηγούμαστε στο σωστό;
-Όχι κατ' ανάγκη.

-Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που σας επηρέασε πολύ;
-Οι δικοί μου.

-Υπάρχει ένας άλλος άνθρωπος που να κάνει την ίδια «δουλειά» με εσάς και να τον θαυμάζετε;
-Πολύ θα ήθελα να υπήρχε κάποιος που να ξεχώριζε τόσο πολύ ώστε να μπορώ να τον θαυμάζω. Πάντως δεν χάνω τις ελπίδες μου...

-Όλο αυτό το διάστημα που ασχολείστε με την πολιτική υπήρξαν στιγμές που είπατε ότι θα θέλατε να σταματήσετε;
-Πολλές, αλλά όχι επειδή η πολιτική με απογοήτευσε. Έρχονται στιγμές στη ζωή που θέλεις απλά να φύγεις από όλους και απ΄όλα.

-Νοιώθετε επαγγελματίας πολιτικός;
-Ναι, και ελπίζω και να είμαι. Όχι επαγγελματίας της πολιτικής, αλλά επαγγελματίας πολιτικός. Έχει διαφορά, ξέρετε. Θέλω ό,τι κάνω να το κάνω με επαγγελματισμό και υψηλές προδιαγραφές. Τι απαιτήσεις να έχει κανείς από κάποιον που δηλώνει ερασιτέχνης στη δουλειά που ανέλαβε να κάνει;

-Σας φοβίζει η αποτυχία;
-Όχι βέβαια!

-Τι είναι αυτό που κάνει μία πολιτικό να «αντέχει» στον χρόνο;
-Το ήθος.

-Αισθάνεστε κάποιες φορές συνεπαρμένη από τα αξιώματα και την εξουσία;
-Όχι, αλλά δεν είμαι και η αρμοδιότερη για να το κρίνω.

-Θα τολμούσατε να «κοντράρετε» επιλογή του ΠΑΣΟΚ;
-Ποτέ δεν αισθάνθηκα ανελεύθερη στο κόμμα μου. Έχω άποψη και την εκφράζω. Τις συλλογικές μας όμως αποφάσεις, στη διαμόρφωση των οποίων συμμετέχουμε όλοι, τις σέβομαι και τις υπερασπίζομαι.

-Αν ιεραρχούσατε τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν στο Ν. Δράμας, ποια θα ήταν αυτά;
-Υποδομές και επιχειρήσεις. Υποδομές από το κράτος, επιχειρήσεις από τους Δραμινούς. Κι όταν λέω επιχειρήσεις εννοώ υγιείς, σύγχρονες δραστηριότητες που στέκονται στα πόδια τους, που σέβονται και αξιοποιούν τον φυσικό πλούτο και τους ανθρώπους της Δράμας. Δεν εννοώ θνησιγενείς κρατικοδίαιτες φάμπρικες που στήνονται σε μια νύχτα για να προσκολληθούν παρασιτικά σε κάποιο πλοκάμι του κράτους. Ο νοών νοείτω...

-Αν ήσασταν καλεσμένη του Γιώργου Παπανδρέου σε γεύμα, τι θα συζητούσατε μαζί του;
-Με τον Γιώργο Παπανδρέου αισθάνομαι πολύ άνετα να συζητήσω οτιδήποτε.

-Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως βιώνουμε την τελευταία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ποια είναι η άποψή σας περί συνεργασιών;
-Δεν ξέρω αν αυτή θα είναι η τελευταία αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά οπωσδήποτε βιώνουμε το τέλος πολλών κεκτημένων και πολλών παγιωμένων αντιλήψεων. Ο νεοέλληνας της μεταπολίτευσης χρεωκόπησε ως είδος, ως νοοτροπία, και ο μηχανισμός της πολιτικής εξέλιξης σβήνει τώρα τα ίχνη του.
Η πίεση υπέρ των συνεργασιών είναι τεράστια, αλλά το εγχείρημα αυτό, που θα μας έβγαζε από πολλά προβλήματα αν πετύχαινε, προσκρούει στον παροιμιώδη ατομισμό μας. Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, αλλά αν για παράδειγμα μου βρείτε μια πολυκατοικία που να λειτουργεί απρόσκοπτα με γνώμονα το αυτονόητο και το κοινό συμφέρον, να μου τη δείξετε... Ζητούμε από τους πολιτικούς μας, που είναι κατ' εικόνα και ομοίωσή μας, να καταφέρουν στην κλίμακα της χώρας ό,τι εμείς δεν καταφέρνουμε στην κλίμακα του σπιτιού μας!
Από αυτή την άποψη, οι συνεργασίες είναι τόσο απαραίτητες σήμερα, όσο ανέφικτες υπήρξαν στο παρελθόν.

-Κυρία Κεφαλίδου, είστε μηχανολόγος μηχανικός. Στο σχολείο ήσασταν καλή σε όλα τα μαθήματα;
-Για την ακρίβεια είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και ναι, στο σχολείο ήμουν καλή σε όλα τα μαθήματα.

-Κοπάνα είχατε κάνει ποτέ;
-Σπανιότατα και για την τιμή των όπλων.

-Τηλεόραση βλέπετε;
-Ελάχιστα.

-Ποια είναι η γνώμη σας για τα δελτία ειδήσεων;
-Θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα.

-Εσείς ποιο δελτίο ειδήσεων παρακολουθείτε;
-Όσα περισσότερα μπορώ.

-Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερή σας αποτυχία ως πολιτικός; Και τη μεγαλύτερή σας επιτυχία;
-Δεν είμαι σε ηλικία απομνημονευμάτων...

-Τι εύχεστε για το ΠΑΣΟΚ;
-Να ενεργοποιήσει το ελληνικό φιλότιμο. Να κάνει τα δύσκολα αντί για τα εύκολα. Να μην το βάλει ποτέ κάτω...

-Πείτε μας μια φράση που να περιέχει τη φιλοσοφία σας για τη ζωή...
-Το να ζει κανείς δεν είναι αρκετό. Πρέπει να έχει κι έναν λαμπερό ήλιο, ελευθερία, κι ένα μικρό λουλουδάκι, όπως είπε και κάποιος μεγάλος.

-Τι είναι φιλία για εσάς;
-Ανάγκη, καταφύγιο, δύναμη ανυπέρβλητη.

-Υπάρχει φιλία στην πολιτική;
-Ναι, όπως υπάρχει και ήθος και αλήθεια. Δυσεύρετα, αλλά υπαρκτά.

-Πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του συζύγου σας στην ενασχόληση σας με τα κοινά;
-Δεν θα γινόταν τίποτε χωρίς την υποστήριξη του συζύγου μου. Τα πρώτα «θύμα-τα» των πολιτικών είναι πάντα οι οικείοι τους.

-Γιατί κάποιος δραμινός πολίτης να «σταυρώσει» το όνομά σας;
-Επειδή δεν θα ξεπουληθώ και δεν θα ξεπουλήσω. Αν μάλιστα οι πολίτες με βοηθούσαν και λίγο μετά το «σταύρωμα», ίσως τα νέα για τη Δράμα να ήταν πολύ πιο ελπιδοφόρα.

 


Σχόλια (1)

cbhfzikgt - Τρίτη 19 Απριλίου 2011 στις 15:28
XE3gHz fixoanvtjeps, [url=http://jtocrhloewap.com/]jtocrhloewap[/url], [link=http://vbwhromzabmo.com/]vbwhromzabmo[/link], http://mvtokkofcdsp.com/

Αφήστε το σχόλιό σας