Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Πάρκο αρπακτικών πουλιών νυκτόβιων και ημερόβιων στη Αγορά Κυργίων

13 σχόλια

Είστε έτοιμοι να πετάξετε ψηλά, να αντικρίσετε από κοντά τα άγρια αρπακτικά πουλιά, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το πάρκο αρπακτικών νυκτόβιων και ημερόβιων πουλιών που δημιούργησε στην Αγορά των Κυργίων Δράμας ο κ. Ελευθεριάδης.

Σ΄ ένα μεγάλο πάρκο μέσα στη φύση, ένας άνθρωπος με μεράκι και αγάπη προς τα αρπακτικά αυτά πουλιά που μέρα με τη μέρα εξαφανίζονται δημιούργησε κάτι μοναδικό και συνάμα συναρπαστικό, για τους λάτρεις της φύσης και των άγριων πουλιών.

Η σχέση του ανθρώπου με τα αρπακτικά πουλιά χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι μια σχέση αγάπης μίσους. Αετοί, γύπες, γεράκια, κόνδορες κ.ά. έγιναν σύμβολα δύναμης βασιλιάδων και αυτοκρατοριών, μυθοποιήθηκαν ή και θεοποιήθηκαν από αρχαίους λαούς. Ταυτόχρονα, όμως, τα πουλιά αυτά υπέστησαν (και υφίστανται ακόμα) απηνή καταδίωξη από τον άνθρωπο, που τα σκοτώνει, τα δηλητηριάζει, τα καταδιώκει, είτε από φόβο και προκατάληψη είτε γιατί, δήθεν, προκαλούν ζημιές στα οικονομικά του συμφέροντα.

Και όμως, όπως όλα τα είδη της πανίδας, έτσι και τα αρπακτικά πουλιά έχουν τη δική τους θέση στα φυσικά οικοσυστήματα, διαδραματίζοντας μάλιστα έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, αφού βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας τρέφονται από αδύναμα ή και νεκρά ζώα, εξυγιαίνοντας έτσι τους πληθυσμούς εκείνων που αποτελούν τη λεία τους. Η παρουσία τους επομένως, αποτελεί δείκτη υγείας, ισορροπίας και καλής λειτουργίας των οικοσυστημάτων στα οποία ζουν, ενώ, αντίθετα, με την απουσία τους χάνεται ένας θεμελιώδης κρίκος της οικολογικής αλυσίδας, μέρος της οποίας είναι και ο ίδιος ο άνθρωπος.

Η Ελλάδα, χώρα με μεγάλη βιοποικιλότητα σε χλωρίδα και πανίδα, έχει ιδιαίτερη σημασία για τα αρπακτικά πουλιά. μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 38 διαφορετικά είδη, αριθμός ρεκόρ για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για τη Δυτ. Παλαιαρκτική. Από αυτά, τα 25 είδη φωλιάζουν στη χώρα μας, τα 10 διαχειμάζουν ή απλώς περνούν κατά τις μεταναστευτικές περιόδους, ενώ 3 είδη έχουν περιστασιακή παρουσία.
Αν λοιπόν είστε έτοιμοι να πετάξετε ψηλά, να αντικρίσετε από κοντά τα άγρια αρπακτικά πουλιά, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το πάρκο αρπακτικών νυκτόβιων και ημερόβιων πουλιών που δημιούργησε στην Αγορά των Κυργίων Δράμας ο κ. Ελευθεριάδης

Σ΄ ένα μεγάλο πάρκο μέσα στη φύση, ένας άνθρωπος με μεράκι και αγάπη προς τα αρπακτικά αυτά πουλιά που μέρα με τη μέρα εξαφανίζονται δημιούργησε κάτι μοναδικό και συνάμα συναρπαστικό, για τους λάτρεις της φύσης και των άγριων πουλιών.

Η εμπειρία για τον επισκέπτη, κάθε ηλικίας, μοναδική και πρωτόγνωρη, καθώς έχει την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει από κοντά τον τρόπο ζωής των σπάνιων και άγριων πουλιών, που φιλοξενούνται στο πάρκο.

Αδιαμφισβήτητα, το να βλέπεις από κοντά ένα γεράκι να ορμά στο δόλωμα ή να πετά ψηλά και να κατεβαίνει με ταχύτητα κατακόρυφα ή με ελιγμούς, δεν είναι κάτι το σύνηθες για τους ανθρώπους της πόλης. Ωστόσο, την εμπειρία αυτή μπορεί να τη ζήσει ο καθένας από εμάς, αν κάνει μια εξόρμηση μέχρι την Αγορά, στο «Πάρκο αρπακτικών πουλιών», όπου μπορεί να χαλαρώσει δίπλα στη φύση, να διασκεδάσει, αλλά και να αποκτήσει μια μοναδική βιωματική εμπειρία.

Στο χώρο φιλοξενούνται είδη σπάνιων πτηνών από Αμερική, Μεξικό, Αλάσκα, αλλά και Ευρωπαϊκά είδη, όπως γεράκια, κουκουβάγιες, μπούφοι, μαυρόγυπες, όρνεα κ.α.

Παράλληλα στις εγκαταστάσεις υπάρχει και ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος για προβολή σχετικών video, αλλά και ένας εκθεσιακός χώρος με εξαιρετικές φωτογραφίες από διάφορες συμμετοχές του κ. Ελευθεριάδη σε σόου πτήσεων πουλιών, από συναντήσεις του με άλλους γερακάρηδες στη Γερμανία. Ακόμη, στην έκθεση μπορεί να γνωρίσει τον εξοπλισμό και τα αξεσουάρ που χρησιμοποιούν οι γερακάρηδες, αλλά και είδη φτερών και αυγών πουλιών.

Πέρα από τα 30 είδη αρπακτικών πουλιών που φιλοξενούνται στο πάρκο ο κ. Ελευθεριάδης διαθέτει και ένα εκτροφείο αρπακτικών πουλιών, εκπαιδευμένων και μη, που βρίσκονται σε μια έκταση 10 στρεμ. στα Κύργια Δράμας. Εκεί μπορεί, όποιος δεν αρκείται στη θέα των πουλιών, να αγοράσει ένα δικό του, εκπαιδευμένο ή μη, με νόμιμο φυσικά τρόπο και με πιστοποιητικό προέλευσης από το Δασαρχείο Β. Ελλάδας και στη συνέχεια να εκπαιδευτούν αμφότεροι στις εγκαταστάσεις του κ. Ελευθεριάδη. Επίσης, σύντομα ο ιδιοκτήτης πρόκειται να προχωρήσει και στη δημιουργία ενός χώρου φιλοξενίας τραυματισμένων αρπακτικών πτηνών, με σκοπό την αποκατάσταση της υγείας τους και στην ομαλή επανένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον.

Στον μοναδικό αυτό χώρο με τα αρπακτικά πουλιά, τις αίθουσες προβολής video, τον εκθεσιακό χώρο, την καταπράσινη φύση, έρχεται να προστεθεί και ένα φιλόξενο αναψυκτήριο όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ του, να γευτεί ξεχωριστές σπεσιαλιτέ, ενώ τα παιδιά να χαρούν στην οργανωμένη παιδική χαρά που υπάρχει στις εγκαταστάσεις. Ο χώρος ενδείκνυται επίσης για εκδηλώσεις, όπως: παιδικά πάρτι και γιορτές γενεθλίων. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο χώρος είναι προσπελάσιμος και σε άτομα με αναπηρίες.

Ώρες σόου:
Χειμερινό: Σαββατοκύριακα
12.00 & 16.00
Θερινό: Καθημερινά 19.00,
Σαββατοκύριακα 11.00 & 19.00
Τιμές εισιτηρίων:
Ατομικό 4 ευρώ
Ειδικό (σχολεία, ΚΑΠΗ, σύλλογοι) 2 ευρώ
Οικογενειακό (τετραμελής οικογένεια με παιδιά από 6 έως 12 ετών ) 8 ευρώ

Ελευθεριάδης Κωνσταντίνος
Αγορά Κυργίων Δράμας
Τηλ 25210 71444 - Κιν. 6934686917
email: info@arpaktika.gr www.arpaktika.gr

 


Σχόλια (13)

φακ - Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013 στις 15:43
για ποιά αγάπη και ποιό μεράκι διαβάζω?????θα μας τρελάνετε?????ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΖΏΑ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΊΑ ΤΟΥΣ!!!ωραίο θέαμα για τα παιδια!!!

Βασίλης - Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 στις 22:28
Παρακαλώ εξηγείστε μου πώς πήρατε άδεια για κατοχή και πώληση ζώων της ελληνικής πανίδας. Αυτό απαγορεύεται ΡΗΤΑ και τυχόν συνεννόηση με δασαρχεία και λοιπά , κοντράρει στην νομοθεσία. Επίσης απαγορεύεται ακόμα και η δημόσια έκθεση τους, όχι το σόου που κάνετε. Θα επανέλθουμε με στόχο την επιβολή της νομιμότητας και την απελευθέρωση των δύστυχων πτηνών . Καλύτερα κΆΝΤΕ ΤΟ ΜΌΝΟς ΣΑς

τασος - Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013 στις 14:23
κυριε κωστα καλησπερα.θελω να σας ρωτησω αν πουλατε βαρβακινες.θλω να αγορασω και ξερω λιγα πραγματα

Filaretos - Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013 στις 16:37
xarisk - Κυριακή 17 Ιουνίου 2012 στις 15:22 να βγει εγκύκλιος από την διεύθυνση εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) που να απαγορεύει την περιβαλλοντική εκπαίδευση σε τέτοια μέρη. ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΕ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΑΡΚΟ; ΠΩΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ; ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΉ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ;Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΤΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ; ΕΣΥ ΠΩΣ ΕΤΣΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΑΠΟΦΑΊΝΕΣΑΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ; ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΣΟΥ; ΕΧΩ ΑΠΟΡΙΑ ΝΑ ΜΑΘΩ.

mixalis - Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 στις 17:58
kalamoy kirgia exete orea poylia

mixalis - Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 στις 17:57
7 dymotyko sxolio kabalas

vasw - Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 στις 13:58
kur kwsta tha hhtela na sa rwtisw ti timh exoune ou petrites oi ekpedeumenoi. kai poia einai fthinotera ekpedeumena

vasw - Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 στις 13:57
kur kwsta tha hhtela na sa rwtisw ti timh exoune ou petrites oi ekpedeumenoi. kai poia einai fthinotera ekpedeumena

xarisk - Κυριακή 17 Ιουνίου 2012 στις 15:22
να βγει εγκύκλιος από την διεύθυνση εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) που να απαγορεύει την περιβαλλοντική εκπαίδευση σε τέτοια μέρη.

eyripidis - Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 στις 17:38
giasas kurie kwsta!!eimai ena paidi pou eixame milisei prin kati meres apo athina k sas rwtaga giati endiaferome na agorasw geraki!k mou eipate oti exete duo xarris howk ekpedeymena!!to thema mou einai oti mou lupon kati xrimata,pistevw na ta vro sintoma!!parakolouthisa kati video k eida oti polu apotelesmatika einai ta( ksefteria,an legonte etsi)afta pou exoun kitrina matia,tetia exete k an epitreponte stin ellada!!an thelete k mporite na me kanete add sto facebook giati den mporesa na sas vro!!k etsi na vro k alous apo athina pou na exoun gerakia!!sas eyxaristw!!!eyripidis!!

Αλεξιάδης - Σάββατο 14 Μαΐου 2011 στις 00:32
Πάρκο αρπακτικών και η φανταστική γύρω περιοχή των Κυργίων Πάρα πολύς κόσμος θα έχει περάσει από το Πάρκο των αρπακτικών με τα παδιά και εγγονάκια τους από την Αγορά Κυργίων, που ανήκε στον πρώην Δήμο Μεγάλου Αλεξάνδρου των 11 Συνοικισμών και 17 εκκλησιών και μικροεκκλησιών. Ασφαλώς η φανταστική παρουσίαση των αρπακτικών από τον Κωνσταντίνο μας προκαλεί γοητεία και θαυμασμό. Αλλά επίσης και η θέα της γύρω περιοχής είναι πανέμορφη, και άξια κάθε δικής μας επίσκεψης. Δεξιά αντικρύζουμε το Φαλακρό όρος και αριστερά στο βάθος το Παγγαίο. Αλλά και η διαδρομή από την Καβάλα για την Αγορά είναι ενδιαφέρουσα, περνώντας από το Άγιο την κεντρική Πλατεία Κυργίων προς το Βαθυχώρι, όπου έχει κάποιος έχει τη δυνατότητα να περάσει από μια φανταστική, απέραντη πευκόφυτη περιοχή των Κυργίων, όπου είναι εκδομικός τόπος για σχολεία και ο κόσμος προτιμά την άθληση και πιγνίκ και ψησταριές, με γιορταστικές εκδηλώσεις, συνεχίζοντας και περνώντας από το πανέμορφο χωριουδάκι τα Πηγάδια. Και μετά τα Πηγάδια, ο Λευτέρης, ένα καλό Ρεστωράν με θαυμάσια Θέα και καλή εξυπηρέτηση, συνεχίζει κανείς προς την Αγορά για τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις των απρακτικών. Για τους λάτρεις της φύσης, απαραίτητη είναι μια εκδρομή στο Βουνό, στο εγκαταλλημμένο χωριό Αίγυρος, όπου ένα ωραίο Ρεστωραν, με καλή κουζίνα, μέσα σε μια όμορφη φύση και θέα θα αποτελειώσετε μια ωραία ημέρα περιηγήσεων και ανάπαυσης, από τα Κύργια, τα Πηγάδια, την Αγορά και τον Αίγειρο με άριστες εντυπώσεις για την περιοχή μας και με την υποστήριξη της προώθησης της περιφερειακής ανάπτυξης. Αλεξιάδης, 14.05.11

cctrgse - Τρίτη 19 Απριλίου 2011 στις 15:26
hbfSGT nabzsnjioqwy, [url=http://iyufbodcthkr.com/]iyufbodcthkr[/url], [link=http://gtqnvamxonno.com/]gtqnvamxonno[/link], http://ycujlanxrgfj.com/

max - Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010 στις 06:19
μοναδική ευκαιρία για κάθε μεγάλο και μικρό παιδί στον νομά μας!!!!

Αφήστε το σχόλιό σας