Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Ανέστης Τερζής

Επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Δράμας

θα πρέπει να οραματιστούμε το δήμο της επόμενης 20ετίας, τουλάχιστον, και να κάνουμε τα απαραίτητα ενδιάμεσα βήματα, για να πετύχουμε τον στόχο μας

Ανέστης Τερζής, το όνομα τους συνδέθηκε, εδώ και 24 χρόνια, με την τοπική αυτοδιοίκηση. Θεωρείται απ’ όλους, ως ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα αυτοδιοικητικά.
Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές διεκδίκησε το Δήμο της Δράμας ως επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Δράμα». Σήμερα δύο χρόνια μετά, καταθέτει στους «Ψ» τις απόψεις του για την πορεία του Δήμου Δράμας, δηλώνει κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας υπό του Κ. Χαρακίδη, και θέτει το τοπικό ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών του. Παράλληλα υποστηρίζει ότι η συνεργασία με τις αντιπολιτεύσεις, είναι επιβεβλημένη, για την αναπτυξιακή πορεία του δήμου.

-Κάνοντας έναν απολογισμό, με αφορμή τη συμπλήρωση διετίας της νέας δημοτικής αρχής, ποια είναι η εκτίμησα σας, για την πορεία του δήμου;
-Θεωρώ ότι η Δημοτική αρχή έχει βασικά λειτουργικά προβλήματα. Δεν έχει αποσαφηνίσει το ρόλο της, για να μη πω ότι δεν έχει κατανοήσει το τι πρέπει να κάνει στο δήμο της Δράμας. Εγώ θεωρώ ότι διαχειρίζονται μια κατάσταση την οποία βρήκαν, χωρίς να παίρνουν την πολιτική εκείνη πρωτοβουλία, που μπορεί να αλλάξει την πορεία ενός δήμου που τόσο έχει ανάγκη. Θυμάμαι το Δήμο Δράμας πριν από τον Καποδίστρια, και βλέποντας τη σημερινή του μορφή, εκτιμώ ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα, όσον αφορά την πορεία του. Ενώ η φιλοσοφία του Καποδίστρια ήταν τελείως διαφορετική, ο δήμος τη Δράμας έχει γαντζωθεί στην καθημερινότητα, που τον κράτησε σε στασιμότητα.
Ως δήμος, έχουμε τρία συγκριτικά πλεονεκτήματα, το πληθυσμιακό, τις τεράστιες οικονομικές δυνατότητες, αλλά και τη γεωγραφική έκταση. Είναι τρία βασικά σημεία για να μπορέσει ένας δήμος να αναπτυχθεί. Δυστυχώς κανένα από τα τρία σημεία δεν αξιοποίησαν. Για να αλλάξει ρότα ο Δήμος της Δράμας, θα πρέπει να οραματιστούμε το δήμο της επόμενης 20ετίας, τουλάχιστον, και να κάνουμε τα απαραίτητα ενδιάμεσα βήματα, για να πετύχουμε τον στόχο μας.
Είναι πολλά αυτά που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Από την αξιοποίηση της Αγίας Βαρβάρας, του Δημοτικού Κήπου, των μνημείων της φύσης, αλλά και των μνημείων που οι άνθρωποι δημιούργησαν. Όπως τα Βυζαντινά μας τείχη, το τζαμί, το παλιό ρολόι, την εκκλησία της Αγιάς Σοφιάς, τα ωραία σπιτάκια της Αγίας Βαρβάρας. Όλα αυτά θα μπορούσαν κάποια στιγμή, με την έννοια του ιστορικού κέντρου, να ενοποιηθούν, να αναδειχθούν, για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε κόσμο. Η Δράμα εκεί κυρίως μπορεί να ελπίσει στην αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, προκειμένου να προσελκύσει κόσμο και όχι μόνο αυτό, αλλά και να ευχαριστήσει και τους κατοικοδημότες της. Γιατί όλοι μας, στο κάτω-κάτω, τι θέλουμε; Μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αυτό που ανέφερα είναι ένα απλό κλασικό παράδειγμα. Έχουμε όμως κι άλλες πολλές δυνατότητες ως δήμος. Για παράδειγμα, ο δήμος της Δράμας, έχει τη δυνατότητα, με τους πολλούς υπαλλήλους που έχει και με αυτούς που τελευταία προσλαμβάνει και πάλι, να ξαναδεί το ανθρώπινο δυναμικό του, να μπορέσει να το προσαρμόσει στο σχεδιασμό του, και μέσα από τα όποια ευρωπαϊκά προγράμματα που υπάρχουν, και δεν είναι λίγα αυτά, να πετύχει τον στόχο του. Υπάρχουν πόροι, Εθνικοί, Περιφερειακοί, από τα Τομεακά των Υπουργείων, αλλά κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε προκειμένου ο δήμος μας να πάει μπροστά. Υπάρχουν αυτές οι δυνατότητας, αλλά σας είπα ότι ο Δήμος της Δράμας έχει αποφασίσει να διαχειρίζεται την καθημερινότητα. Και μάλιστα εκείνο που βλέπω και πραγματικά με ανησυχεί και θα το πω- δεν έχω κανένα πρόβλημα- είναι ότι οργανώνεται ένας προσωπικός «στρατός» του δημάρχου, που έχει ένα και μοναδικό στόχο, την επανεκλογή του την επόμενη τετραετία.
Θεωρώ ότι είναι πολλοί οι έξι αντιδήμαρχοι όταν η Καβάλα έχει τους μισούς, με πληθυσμό πολύ περισσότερο. Θεωρώ ότι οι ειδικοί σύμβουλοι, δεν είναι αυτοί που πρέπει. Εγώ σέβομαι τα πρόσωπα που έχουν προσληφθεί, όσον αφορά την ιδιότητα τους, αλλά θεωρώ πως δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο δήμος. Θα μπορούσε αυτά τα χρήματα που διαθέτει σε μηναία βάση και είναι τουλάχιστον της τάξεως των 20 χιλ. ευρώ, να τα διέθετε με έναν πολύ καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο. Για να οργανώσει ανάλογες υπηρεσίες, ώστε να έχει ετοιμότητα σε επίπεδο μελετών, για να πετυχαίνει χρηματοδοτήσεις. Αυτό όμως για να το κάνεις, πρέπει να ξέρεις τι θέλεις. Εκείνο που εμένα με ανησυχεί είναι ότι διαπιστώνω πως ο δήμος της Δράμας δεν ξέρει τι θέλει. Μένει στις εξαγγελίες που γίνονται κάθε χρόνο και συνεχώς επαναλαμβάνονται.

-Πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να συνεργαστείτε ποιο εποικοδομητικά με τη δημοτική αρχή, κι αν ναι, τι είναι αυτό που σας εμποδίζει;
-Ο Δήμος της Δράμας με θλίβει, θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Βλέπω το δήμαρχο της Δράμας λίγο ανασφαλή, όσον αφορά τη θέση του. Θα έλεγα πως ο δρόμος της συνεννόησης, με τις αντιπολιτεύσεις, είναι δρόμος πολύ ποιο εύκολος για το Δήμαρχο. Λάθος το έχει καταλάβει. Θα μπορούσαμε δηλαδή, και περισσότερη δουλειά να κάνουμε, και περισσότερη εμπιστοσύνη να μας δείξουν οι συνδημότες μας. Και στο κάτω -κάτω όταν γίνεται κάτι, εκείνος που το καρπώνεται είναι ο δήμαρχος. Ας μη νοιώθει λοιπόν τόσο ανασφαλείς, ας συνεργαστεί με ανθρώπους που γνωρίζουν πράγματα για την αυτοδιοίκηση. Έτσι, νομίζω ότι δύο θα είναι κερδισμένοι, ο δήμαρχος και οι συμπολίτες μας.
Το πώς θα πορευτεί ένα δημοτικό συμβούλιο είναι απόφαση της εκάστοτε δημοτικής αρχής και θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Όταν συζητάμε το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων, δηλαδή για το τι προτείνουμε για την επόμενη χρονιά στο δήμο της Δράμας, και από πλευράς δημοτικής αρχής δεν γίνεται δεχτή καμία μα καμία από τις 20-30 προτάσεις που θα καταθέσουμε, αντιλαμβάνεστε ότι έχει προαποφασιστεί η συμπεριφορά αυτή της δημοτικής αρχής, έναντι των αντιπολιτεύσεων. Όταν συζητάς και προτάσεις της αντιπολίτευσης, εκ των πραγμάτων βάζεις την αντιπολίτευση μπροστά στις ευθύνες της, και είναι υποχρεωμένη πλέον να απαντήσει, στο γιατί δεν θα ψηφίσει μια τέτοιου είδους πρόταση. Και νομίζω, το καλύτερο που έχει να κάνει η δημοτική αρχή, και το ζητάμε κάθε φορά επίμονα, πριν φτάσει μια πρόταση εκτελεστέων έργων στο ΔΣ, καλό θα είναι οι αντιπολιτεύσεις μαζί με τη δημοτική αρχή, να επεξεργαστούν μια κοινή πρόταση και θέση, που θα κατεβάσουν στο ΔΣ. Αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση. Εγώ πάντως σας πληροφορώ, και μακάρι να μου δοθεί η ευκαιρία- αυτό οι δημότες μας το αποφασίζουν- θα το κάνω πράξη. Οι προτάσεις που καταθέτουμε στο ΔΣ είναι πολύ συγκεκριμένες, για κάθε νέα χρονιά που έρχεται. Εκείνο όμως που βλέπουμε είναι, να απορρίπτονται την ημέρα της συνεδρίασης, και από την επόμενη χρονιά σταδιακά και δειλά- δειλά, μια, δυο, τρεις, να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα της δημοτικής αρχής. Δεν είναι ο καλύτερος δρόμος. Ο καλύτερος δρόμος συνεργασίας, είναι ο αποδοτικός προς τους συμπολίτες μας. Εμείς τουλάχιστον, ως μια από τις αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις, αυτό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας, το έχουμε πολύ ανεπτυγμένο. Γι' αυτό προσπαθούμε μέσα από τεκμηριωμένες προτάσεις, να φανούμε χρήσιμοι, στο δήμο της Δράμας.

-Υπάρχει πνεύμα συναίνεση και συνεργασία με τη μείζονα αντιπολίτευση;
-Δεν υπάρχει κανένα πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας με τη μείζονα αντιπολίτευση, κι ούτε θα συμβεί στο μέλλον. Εκείνο που εμείς κάνουμε, και δικαιούμαι να ομιλώ, είναι πως έχουμε το θάρρος της γνώμης. Έχουμε το θάρρος να συμφωνήσουμε και διαφωνήσουμε, όταν κρίνουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει, κι αυτό έχει καταγραφεί διαχρονικά, σε όλες τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Όταν έχουμε κοινή θέση σε κάποια ζητήματα, δεν θα διστάσουμε να συνεργαστούμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχουν προαποφασισμένες περιπτώσεις, για συνεργασία στο μέλλον ή κάτι τέτοιο. Αυτό δεν έχει γίνει τουλάχιστον προς το παρόν.

-Αν είχαμε αύριο εκλογές τι θα κάνατε;
-Αν είχαμε αύριο εκλογές και εξακολουθούσαν να υπάρχουν αυτά που υπάρχουν και σήμερα ως δεδομένα, γιατί εμείς δημιουργήσαμε ένα ψηφοδέλτιο και διαχωρίσαμε τη θέση μας, γιατί είχαμε συγκεκριμένες πολιτικές και μόνο διαφορές, με κάποια πράγματα και γεγονότα, και επειδή κατά την άποψη μας όλα αυτά υφίστανται μέχρι σήμερα και δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα, αν αύριο είχαμε εκλογές, εμείς θα κατεβάζαμε και πάλι το ψηφοδέλτιο μας. Γιατί ούτως ή άλλως, αυτό που κάνουμε από την αρχή της θητείας μας, μέχρι και σήμερα, είναι να κάνουμε βελτιωτικές διορθωτικές κινήσεις, για να παρουσιάσουμε στους Δραμινούς ένα ακόμη καλύτερο ψηφοδέλτιο. Δεν έχουμε εγκαταλείψει τους στόχους μας, και προς αυτή την κατεύθυνση εξακολουθούμε και κινούμαστε.

-Αυτό δεν εξακολουθεί να διχάζει τους ψηφοφόρους σας;
-Αυτό, διχάζει κυρίως τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Άρα λοιπόν, οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ είναι πάρα πολύ μεγάλες, για να μπορέσουν να συνθέσουν ότι έχουν δημιουργηθεί. Και τι λοιπόν πρέπει να συνθέσουν; Να συνθέσουν τουλάχιστον σε επίπεδο μελών του ΠΑΣΟΚ, αυτόν τον διαχωρισμό που έχει δημιουργηθεί. Άλλοι να βρίσκονται εδώ, κι άλλοι να βρίσκονται εκεί. Εμείς, έχουμε δηλώσει ως παράταξη, ότι είμαστε στη διάθεση του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έχουμε λόγο να καθίσουμε και να μιλήσουμε με την παράταξη του κ. Χαρακίδη. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα ο κ. Χαρακίδης να έχει δικό του ψηφοδέλτιο, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του να είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δεσμευόμαστε, υπό του Κυριάκου Χαρακίδη, να κάνουμε οτιδήποτε.
Εμείς, θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να μας στηρίζει. Σαφώς και αισθανόμαστε ότι οι άνθρωποι που μας στήριξαν, έχουν γίνει πολλοί περισσότεροι, πλέον. Γιατί ο χρόνος έχει αποδείξει ότι δεν κινηθήκαμε καθόλου καιροσκοπικά, ότι οι κινήσεις μας είχαν ένα καθαρό πολιτικό ιδεολογικό υπόβαθρο. Αυτό έχει γίνει συνείδηση του κόσμου, της κοινωνίας, και ανθρώπους που τους είχαμε απέναντι μας- είχαμε όλο το χρόνο να τους εξηγήσουμε το εγχείρημα μας- τους έχουμε πλέον δίπλα μας, κι αυτό το χαιρόμαστε.

-Ο λαός λέει ότι δυο καρπούζια δεν κρατιόνται κάτω από την ίδια μασχάλη. Την άποψη αυτή εκφράζουν και για την περίπτωση του προέδρου του Επιμελητηρίου και επικεφαλείς της μείζονος αντιπολίτευσης; Ποια η δική σας εκτίμηση;
-Είναι πολύ δύσκολο δυο καρπούζια να τα κρατάς κάτω από την ίδια μασχάλη, γιατί δεν μπορείς να ασχοληθείς και να αφιερωθείς και στα δύο ταυτόχρονα. Είναι αν θέλετε, πολλές φορές, και αντικρουόμενοι οι ρόλοι. Γιατί αναγκάζουν και ωθούν τον πρόεδρο του επιμελητηρίου σε κάποιες δηλώσεις, που και το ΠΑΣΟΚ δυσαρεστούν και πολλά μέλη της παράταξης του. Και τον εκθέτουν ως υποψήφιο δήμαρχο. Ενώ ως πρόεδρο του επιμελητηρίου, έχουν και μια λογική εξήγηση. Άρα, θα πρέπει να τα δει μόνος του, δεν αφορούν εμένα αυτά. Δεν είμαι και επαγγελματίας για να τον κρίνω τόσο αυστηρά. Θέλω να πω όμως, ότι πράγματι δυο καρπούζια σε μια μασχάλη δεν είναι δυνατόν να κρατηθούν, γι' αυτό βλέπετε και εμένα τουλάχιστον, να αποφεύγω να ασχοληθώ και με τα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Ή εκεί θα είσαι ή στην αυτοδιοίκηση.

-Αναφέρεστε σε δηλώσεις του κ. Χαρακίδη ο οποίος και τάχθηκε υπέρ της πρόταση για μείωση των ωρών εργασίας για την αποφυγή μείωσης των θέσεων εργασίας; Εσάς σας βρίσκει σύμφωνο μια τέτοια πρόταση;
-Είναι μια μεγάλη αντίφαση, το να κινείσαι μεταξύ του Επιμελητηρίου και μιας στήριξης του ΠΑΣΟΚ στα αυτοδιοικητικά πράγματα. Εγώ νομίζω ότι εδώ θα πρέπει να κληθούν και να απαντήσουν και ο Σπύρος Κοτρίδης ως γραμματέας της ΝΕ και ο Μ. Μλεκάνης ο οποίος είναι στο περιφερειακό όργανο του ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα θεωρούνται ότι είναι και οι παρτενέρ του Κ. Χαρακίδη. Νομίζω ότι αυτοί πολιτικά πρέπει να δώσουν τις απαντήσεις. Εμένα και σαφώς δεν μου άρεσε, σαφώς και με ξένισε, όπως κάθε πασοκικά και λογικά σκεπτόμενο συμπολίτη μας. Προκαλούν τέτοιου είδους δηλώσεις.

-Θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα;
-Θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή προ του δήμαρχο της Δράμας. Να αφήσει τις ανασφάλειες και να κοιτάξει να ασχοληθεί και δώσει ένα όραμα σ' αυτόν το δήμο, γιατί αυτό του λείπει, κι όσο του λείπει το όραμα, θα έχουμε χαμένες χρονιές.
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ μια συμβουλή προς τα τοπικά όργανα του ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει να ασχοληθούν πολύ σοβαρά με την ενότητα του χώρου. Έχουν αντιληφθεί και ξέρουν ότι η δική μας δημοτική παράταξη «Πρώτα η Δράμα» είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις, προς την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει κάποιοι να το εκμεταλλευτούν, για να κάνουν το παιχνίδι τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ