Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Σταύρος Παπαδόπουλος

πρώην βουλευτής Δράμας ΝΔ

Υπέβαλα στις 16/12/08 το αίτημα για ένταξη του Ν. Δράμας στις Παραμεθόριες περιοχές... Το έπραξα ως απλός πολίτης από αγάπη και καθήκον για την Δράμα

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον πρώην βουλευτή Δράμας της ΝΔ Σταύρο Παπαδόπουλο. Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη αναφέρθηκε στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.
Κρίνει ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα για τα οποία προσπάθησε, ο Πρωθυπουργός τουλάχιστον, να δώσει λύσεις και να βγάλει τον ελληνικό λαό από τα αδιέξοδα.
Πιστεύει ότι η Δράμα αδικήθηκε σχετικά με τα αιτήματα ίδρυσης Πανεπιστημιακής Σχολής και της άρδευσης του κάμπου της Δράμας από το Νέστο.
Όσον αφορά την μη ένταξή του νομού μας στις Παραμεθόριες, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε σειρά επαφών που είχε στην Αθήνα και στην υποβολή αιτήματος από μέρους του για ένταξη του νομού στις Παραμεθόριες περιοχές. Όπως τόνισε υπήρξε πλημμελής αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τέλος, δηλώνει παρών στις επάλξεις αγωνιζόμενος για την λύση των προβλημάτων του Δραμινού λαού.

-Χρόνια πολλά κ. Παπαδόπουλε... Με υγεία και δύναμη σε εσάς προσωπικά και την οικογένειά σας...
-Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε σήμερα κ. Φυλακτέ, καθώς και στην εφημερίδα "Ψίθυροι Press", αντευχόμενος με πολύ αγάπη υγεία και ευτυχία και για εσάς και για όλο τον Δραμινό λαό.
Τον Δραμινό λαό που αγάπησα, αλλά και με αγάπησε όλα αυτά τα χρόνια και μου έδωσε την δύναμη και το κουράγιο να βρίσκομαι κοντά του, δίπλα του, ανάμεσά του, αφουγκραζόμενος τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα οποία μεταφέρω στους αρμόδιους υπουργούς και τις αρμόδιες υπηρεσίες για να βρουν λύση στο μέτρο του δυνατού.

-Μια χρονιά φεύγει με πολλά προβλήματα και με μεγάλες ταλαιπωρίες του ελληνικού λαού. Περιμένατε ότι τα πράγματα θα φτάσουν σε αυτό το οριακό σημείο;
-Ειλικρινά υπάρχουν πολλά προβλήματα για τα οποία προσπάθησε, τουλάχιστον ο Πρωθυπουργός, να δώσει λύσεις και να βγάλει τον ελληνικό λαό από το οικονομικό αδιέξοδο και επέκεινα το κοινωνικό.
Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που επηρεάζουν όλες τις οικονομίες, ακόμη και της πιο δυνατές όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η ΕΕ, ακόμη και ο κολοσσός (Κίνα). Αυτή λοιπόν η παγκόσμια κρίση επηρεάζει και την Ελλάδα μας με αποτέλεσμα να μην έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα που ήταν η ενίσχυση των φτωχών ανθρώπων που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Παρ' όλα αυτά ο Καραμανλής προσπαθεί να ενισχύσει τις κοινωνικά ασθενέστερες τάξεις που είναι οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι καθώς και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, του ΤΣΑ, του ΤΕΒΕ, του ΙΚΑ. Που μαζί με τους γεωργοκτηνοτρόφους της χώρας αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Εγώ χαίρομαι που μέσα από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες προσπαθεί ο κ. Καραμανλής να εφαρμόσει αυτό για το οποίο αγωνιστήκαμε ήτοι ένα κράτος αγάπη, πρόνοιας και απονομής κοινωνικής δικαιοσύνης.
Τα έξτρα επιδόματα προς τους ανέργους και η ενίσχυση των μικροσυνταξιούχων οδηγεί προς το κράτος αγάπης, και εγώ χαίρομαι για αυτό. Και επειδή γίνεται προσπάθεια για την ενίσχυση αυτών των ανθρώπων εγώ πρότεινα πολλές φορές μέρος από τα 28 δις ευρώ που δίνονται -μέσω των τραπεζών- στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, να δοθεί ένα ποσόν 5 δις ευρώ σταδιακά σε 1.000.000 οικογένειες από τις οποίες 400.000 είναι οικογένειες ανέργων και 600.000 είναι οι ως άνω αναφερόμενοι μικροσυνταξιούχοι.
Επίσης θα ήθελα να δοθούν στους αγρότες ένα ποσό από 30-50 ευρώ/στρέμμα με μακροπρόθεσμο άτοκο δάνειο (και αγύριστο) για να μην επιβληθούν και πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε και πάλι την πραγματική οικονομία γιατί αυτά τα χρήματα που θα δοθούν στις πιο πάνω αναφερόμενες κοινωνικά τάξεις θα επιστραφούν στην αγορά ενισχύοντας και πάλι την πραγματική οικονομία.

-Σε τοπικό επίπεδο είστε ικανοποιημένος από το κυβερνητικό έργο;
-Για πολλά πράγματα ναι. Ειδικότερα όμως για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής και την άρδευση του κάμπου της Δράμας από τα νερά του Νέστου όχι.
Δεν μπορεί η Περιφέρεια να έχει πάνω από 40.000 φοιτητές και η Δράμα μόνο 300. Δεν μπορεί να εξαγγέλλεται η άρδευση του κάμπου της Ξάνθης από τα νερά του Νέστου, όπου η Δράμα είχε πάντα προτεραιότητα, και η Δράμα να είναι απ' έξω.
Σκεφτείτε αν υπήρχαν στην Δράμα 5.000 φοιτητές τι οικοδομικός οργασμός θα υπήρχε που θα βελτίωνε το οικονομικό επίπεδο των Δραμινών πολιτών και επέκεινα θα βοηθούσε και την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, που είναι στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού για την οποίο είμαστε υπερήφανοι και μας εκτιμούν και οι ξένοι.

-Τέτοιες διεκδικήσεις είναι ρεαλιστικές ή απλά ένα δικαίωμα στο όνειρο;
-Θα ξεκινήσω λέγοντας για την άρδευση του κάμπου της Ξάνθης από τα νερά του Νέστου αν υπήρχε κανένας πρότινος που πίστευε ότι θα γίνει κατά προτεραιότητα ενώ ήταν το έργο να γίνει σε συνδυασμό με την άρδευση του κάμπου της Δράμας και μέρους του κάμπου της Καβάλας. Μπορώ δεν να τονίσω γιατί γνωρίζω καλά το θέμα, ότι προτεραιότητα ήταν η άρδευση του κάμπου της Δράμας γι' αυτό είχε γίνει και η περιβόητη χοάνη στο φράγμα της Πλατανόβρυσης.
Άρα λοιπόν η άρδευση του κάμπου της Δράμας δεν ήταν όνειρο απατηλό, μπορούσε να πραγματοποιηθεί με πιέσεις προς την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό από τους βουλευτές και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Λυπούμαι γιατί για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υπήρχαν άλλες επιλογές με το σκεπτικό ότι τα έξοδα για το μεγάλο έργο της άρδευσης από το Νέστο θα ήταν πολύ μεγάλα που δεν θα μπορούσαν να βρεθούν. Να όμως που βρέθηκαν για την Ξάνθη.
Όσο για το Πανεπιστήμιο, και εδώ χρειαζόταν πιέσεις στον αρμόδιο υπουργό από μέρους των βουλευτών και της Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού.

-Προκάλεσε αίσθηση στην τοπική κοινωνία η πρωτοβουλία που αναλάβατε για την ένταξη του Νομού Δράμας στις Παραμεθόριες περιοχές... Φάνηκε ότι δεν είχε γίνει τίποτε προς αυτήν την κατεύθυνση. Πως ακριβώς έχει το παραπάνω θέμα;
-Ήμουν ειλικρινά σε απορία και έλεγα ότι δεν είναι δυνατόν η Δράμα που είναι κατ' εξοχήν Παραμεθόριος περιοχή να μην συμπεριληφθεί στον Νόμο που έχουν ενταχθεί ως Παραμεθόριες οι Σέρρες και η Πέλλα.
Άρχισαν μια έρευνα επισκεπτόμενος τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μπέζα ο οποίος μου είπε κατά λέξη "Ορίστε Σταύρε σε αυτόν τον Νόμο (και μου έδωσε αντίγραφο) τον 3613/2007 είναι ενταγμένη και η Δράμα".
Τότε παρατήρησα ότι σε αυτόν τον Νόμο είναι ενταγμένη η Δράμα μόνο για μετατάξεις υπαλλήλων (άρθρο 8 παράγραφος 4). συνεχίζοντας μου ανέφερε ότι το αρμόδιο υπουργείο είναι το Υπουργείο Εσωτερικών.
Εγώ αναγκάστηκα να βρω τον Υφυπουργό κ. Ζώη και του εξέφρασα το παράπονο των Δραμινών πολιτών. Η απάντηση ήταν "Σταύρο εμείς είμαστε αρμόδιοι, αλλά πρέπει να υπάρχει η εισήγηση της Επιτροπής Περιφερειών της βουλής για να προχωρήσει το θέμα". Αναγκάστηκα να βρω τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον βουλευτή Ημαθίας Μιχάλη Χαλκίδη και προς τον οποίο και στις 16/12/08 υπέβαλα το αίτημα για ένταξη του Νομού Δράμας στις Παραμεθόριες περιοχές ως προς το θέμα καταβολής του επιδόματος στους υπαλλήλους.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι εγώ δεν έχω κανέναν θεσμικό ρόλο για να αναλάβω μια τέτοια πρωτοβουλία. Το έπραξα ως απλός πολίτης ως ενασχολούμενος με τα κοινά και από αγάπη για την Δράμα και τον Δραμινό λαό. Γι' αυτό κάνω έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα στους βουλευτές να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ευθύνες για την λύση του προβλήματος.
Επίσης κάνω έκκληση και προς τους άμεσα ενδιαφερομένους υπαλλήλους με τα συνδικαλιστικά τους όργανα να πιέσουν τους αρμόδιους φορείς για την επίσπευση λύσης του προβλήματος.

-Τι φταίει γι' αυτήν την κατάσταση που περιγράψατε;
-Ειλικρινά δεν μπορώ να ξέρω το πως σκέφτονται και ενεργούν οι αρμόδιοι φορείς, όλα όμως δείχνουν ότι υπήρχε μια πλημμελής αντιμετώπιση του προβλήματος.

-Συνεχίζετε απ' όσο γνωρίζω τον αγώνα σας, έρχεστε καθημερινά σε επαφή με τους συμπολίτες μας σε όλο τον νομό. Ποια είναι τα μηνύματα του κόσμου;
-Πραγματικά επισκέφτηκα επανειλημμένα όλο τον Νομό Δράμας και ποτέ δεν φοβήθηκα να αντιμετωπίσω τους απλούς ανθρώπους που αγαπώ, με τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είτε στον οικονομικό τομέα είτε στον κοινωνικό τομέα. Για την λύση δε των παραπάνω προβλημάτων υπέβαλα προτάσεις όπως αναφέρω και σε προηγούμενη ερώτησή σας.
Δηλώνω ότι θα είμαι πάντοτε στις επάλξεις δίπλα στους συνανθρώπους μου που αγαπώ και με αγαπούν, και από την αγάπη τους αυτή παίρνω δύναμη για να είμαι πάντοτε ανάμεσά τους, δίπλα τους, αγωνιζόμενος για την λύση των προβλημάτων τους, όρθιος χωρίς τα δεκανίκια κάποιων επιτηδείων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τελειώνοντας, εύχομαι η αγάπη του Χριστού, που με την ενσάρκωσή του έδωσε απλόχερα στους ανθρώπους να μπει στις ψυχές των ισχυρών του κόσμου για να έχουμε συμπαράσταση, αλληλεγγύη και ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ