Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


Η σκηνή συνέβη στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA... Καλεσμένος ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας σε κάποια στιγμή επιχειρηματολογώντας ήθελε να αναφέρει τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για το χρηματιστήριο.
Οι δημοσιογράφοι πριν αρχίσει να μιλάει τον διακόπτουν και του λένε "Πάλι για το χρηματιστήριο θα μας πείτε; Το μάθαμε, το λέτε κάθε φορά".

Εκείνη την ημέρα ο δείκτης έπεσε 10% και συνεχίσθηκε η ελεύθερη πτώση των τελευταίων εβδομάδων. Οι συνέπειες από την παγκόσμια οικονομική κρίση μόλις τώρα άρχισαν να φαίνονται. Και προβλέπεται πραγματικό "τσουνάμι" το επόμενο διάστημα.
Το κόστος δεν θα είναι μόνο λογιστικό... Θα επηρεάσει τη ζωή μας. Και φυσικά την γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Την ίδια ώρα το Ελληνικό πολιτικό σύστημα ασχολείται με το Βατοπέδιο, με την εξεταστική, την προανακριτική, τους εισαγγελείς και τον Εφραίμ.
Μεγάλο θέμα. Σίγουρα πρέπει να διερευνηθεί και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους εμπλέκονται. Αλλά καλό είναι να δοθεί αγώνας για την οικονομία και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την σωτηρία της. Οι πολίτες θέλουν τα πολιτικά κόμματα να ξεπεράσουν τις αντιπαραθέσεις και να βοηθήσουν τον τόπο που κυριολεκτικά κινδυνεύει.

Παραιτήθηκε και ο Ρουσόπουλος... Η ομιλία του στην Βουλή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και πολλοί τότε είπαν ότι ο Υπουργός Επικρατείας τελείωσε...
Πρόσωπο που βρέθηκε στο επίκεντρο των γεγονότων το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα με την υπόθεση Βατοπεδίου, ο κ. Ρουσόπουλος το τελευταίο διάστημα, άκουσε πολλά και διάφορα.
Και με την κίνηση του διευκόλυνε τον Πρωθυπουργό. Έπρεπε όμως να φτάσουμε εδώ; Δεν μπορούσε να παραιτηθεί νωρίτερα, ώστε να ηρεμήσουν τα πράγματα;

Ένα χρόνο πριν όλοι αναγνώριζαν την συμβολή του κυβερνητικού εκπροσώπου στην νίκη της ΝΔ στις εκλογές. Και τώρα τον έστησαν στα 3 μέτρα και κυριολεκτικά τον εκτέλεσαν. Καλά, αυτός ήταν ο υπεύθυνος για όλα τα λάθη που γίνονται με την κυβέρνηση της ΝΔ;

Τον Βουλγαράκη τον στήριξε στην ΔΕΘ και λίγες μέρες μετά παραιτήθηκε. Τον Ρουσόπουλο τον στήριζε και αυτόν, μέχρι να παραιτηθεί.
Από αντανακλαστικά πάντως η κυβέρνηση δεν τα πάει καλά. Και οι αποφάσεις παίρνονται με χαρακτηριστική καθυστέρηση.

Πάμε και στα δικά μας...
Όπου πήραμε μια γενναία απόφαση. Να μεγαλώσουμε τον Νομό Δράμας. Άλλωστε ο Νομάρχης το είπε: "Η Αλιστράτη μας ανήκει".
Ξεκινάμε λοιπόν αγώνα για να την εντάξουμε στην Δράμα. Κύρια συνθήματα θα είναι: "Λευτεριά στην Αλιστράτη" και "Το σπήλαιο Αλιστράτης είναι Δραμινό".

Παρ' όλα αυτά οι κάτοικοι της Αλιστράτης έχουν απόλυτο δίκιο. Κακώς εντάχθηκαν πριν πολλά χρόνια στον Νομό Σερρών. Αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και η καθημερινότητα τους δυσκολεύει.
Η Αλιστράτη ανήκει συνεταιριστικά, τραπεζικά, στον τομέα υγείας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, δικαστικά, ποδοσφαιρικά στην Δράμα. Μόνο διοικητικά ανήκουν στις Σέρρες.
Και καθημερινά βρίσκονται στην πόλη μας. Εδώ διασκεδάζουν, εδώ έχουν τους συγγενείς και φίλους τους. Αυτό είναι δεδομένο.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είδα τι δήλωσαν οι φορείς των Σερρών. Αντιδρούν και καταγγέλλουν τον Νομάρχη Δράμας ότι υποκινεί την συλλογή υπογραφών από τους φορείς της Αλιστράτης που ζητούν να ενταχθεί στην Δράμα.
Οι δηλώσεις τους ήταν απαράδεκτες. Ο Νομάρχης Σερρών αλλά και ο Βουλευτής κ. Κουτμερίδης ζήτησαν από την ΝΔ να μαζέψει τον κ. Ευμοιρίδη.
Κρίνω την φράση απαράδεκτη. Δεν είναι δυνατόν να απαξιώνουν και να ειρωνεύονται οι γείτονες με αυτόν τον τρόπο τον Νομάρχη Δράμας.

Για να μην ανησυχούν πάντως, πιο εύκολα μπορείς να προσαρτήσεις ένα μέρος σε άλλη χώρα παρά να αλλάξεις τα σύνορα των νομών. Οι νομοί σχεδιάστηκαν μια φορά και δεν αλλάζουν.
Άλλωστε τα κριτήρια που ένα χωριό ανήκει στον Χ νομό δεν είναι μόνο η χιλιομετρική απόστασή του από την πρωτεύουσα. Για να μην τρελαθούμε με αυτά που ακούμε.

Άραγε αυτό είναι το θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει; Δηλαδή τα λύσαμε όλα τα προβλήματα και τώρα βάλαμε στόχο να μεγαλώσουμε τον νομό μας για να σώσουμε και άλλες περιοχές;

Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει αν η κυβέρνηση ανάψει "πράσινο φως" για την αλλαγή συνόρων σε διάφορους νομού;
Θα γίνει κυριολεκτικά χαμός. Και θα δούμε τοπικά δημοψηφίσματα σε όλη την Ελλάδα... Γι' αυτό δεν ανοίγουν τέτοια θέματα.

Εγώ δεν βλέπω πάντως να γίνεται τίποτα με τον Καποδίστρια. Με την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα και με τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Καραμανλής, θα είναι κυριολεκτικά "αυτοκτονία" να ανοίξει και η διοικητική μεταρρύθμιση.

Φανταστείτε τι θα γίνει αν αρχίσουν οι αντιδράσεις σε διάφορες περιοχές... Όμως εκείνο που προξενεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι γι' αυτό το θέμα δεν είχαμε την θέση της κυβέρνησης.
Ένα χρόνο πριν στο συνέδριο της ΕΝΑΕ στην Δράμα, ο κ. Παυλόπουλος είχε δεσμευτεί ότι σύντομα θα έδινε το Υπουργείο Εσωτερικών τις θέσεις του για τις συνενώσεις. Τελικά προέκυψε το κείμενο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με προτάσεις σχετικά με την διοικητική μεταρρύθμιση.

Άλλο ένα θέμα όπου φάνηκε η προχειρότητα και ο κακός σχεδιασμός. Θέλεις να προχωρήσεις σε κάποιες αλλαγές. Είναι θεμιτό. Όμως τι προτείνεις; Δεν θα έπρεπε να το γνωρίζουμε ώστε να μπορούμε και να το κρίνουμε;

Θυμάμαι τώρα τον Καποδίστρια 1... Εντάσεις, συνελεύσεις, αντιπαραθέσεις. Όμως τελικά εφαρμόσθηκε γιατί υπήρχε πολιτική βούληση.
Τώρα δεν βλέπω καμία διάθεση να μπλέξει η κυβέρνηση και να ανοίξει νέα μέτωπα σε όλη την χώρα.

Η άσκηση πολιτικής είναι πολύ διαφορετική από τις πολιτικές αναλύσεις και τις τεχνοκρατικές μελέτες. Οι τεχνοκρατικές αποφασίζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν την άποψη της κοινωνίας.
Σχεδιάζουν, προτείνουν και λειτουργούν με μόνο γνώμονα την επιστημονική θέση. Όμως οι πολιτικοί αφουγκράζονται την κοινωνία. Και πρέπει να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με σύμμαχο τον λαό. Δεν συμφωνείτε;

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ