Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Η Παγκόσμια Κρίση και η Ελλάδα
Την ώρα που το πολιτικό σύστημα ασχολείται ολημερίς και ολονυχτίς με το Βατοπέδιο, η παγκόσμια κρίση χτυπά ανελέητα το πορτοφόλι του καθενός.
Σε τόσο κρίσιμες στιγμές με τις τράπεζες να κλυδωνίζονται, τα χρηματιστήρια να κατρακυλούν, όλοι μας αναρωτιόμαστε πόσο θα διαρκέσει αυτή η πρωτοφανής κρίση που έχει προκληθεί στην παγκόσμια κοινότητα.
Η πιστωτική αναταραχή, η κρίση εμπιστοσύνης τις τράπεζες και ο πανικός στο χρηματιστήριο φαίνεται να είναι μόνο η αρχή. Έπεται συνέχεια σε αυτό που συνηθίζουμε να λέμε "πραγματική οικονομία".
Σίγουρα θα υπάρξει ύφεση, θα κλείσουν επιχειρήσεις, θα αυξηθεί η ανεργία... Και τον λογαριασμό θα τον πληρώσουμε όλοι μας.
Και τι προτείνουν σήμερα οι κυβερνήσεις για να ξεπεραστεί η κρίση και να μετριασθούν οι αρνητικές παράμετροι; Προτείνουν έναν ιδιότυπο κρατικό καπιταλισμό που ενισχύει και επιδοτεί τις τράπεζες από τα δημόσια ταμεία...
Άραγε με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η κρίση και καλύπτονται οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας; Σίγουρα όχι...
Οι Έλληνες φορολογούμενοι καλούνται σήμερα να ενισχύσουν τις τράπεζες με 20 δις ευρώ, χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις που να διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη.
Δεν είναι δυνατόν με το σύνθημα "Στηρίζω τις τράπεζες αλλιώς θα επέλθει η καταστροφή" οι τράπεζες να παίρνουν κρατική ενίσχυση ενώ ακολουθούν αθέμιτες πρακτικές και προκαλούν με την αλαζονική τους συμπεριφορά.
Η κρίση του 2008 τίναξε στον αέρα τον μύθο του αυτοελέγχου των αγορών, και σηματοδοτεί και την αποτυχία του κράτους που είχε πάντα τον δικό του ρόλο να εποπτεύει και να ελέγχει.
Όμως η λογική "Όταν κερδίζεις παίρνεις όλα τα λεφτά και όταν χάνεις πάντα πληρώνουν οι άλλοι" δεν με βρίσκει σύμφωνο. Όπως και την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Οι Δηλώσεις Παπούλια
Σε μια κρίσιμη περίοδο οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια είναι χαρακτηριστικές.
Αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα δύσκολες συγκυρίες της εποχής που έχουν να κάνουμε με την διεθνή οικονομική κρίση, την επισιτιστική κρίση, την περιβαλλοντική, την ενεργειακή καθώς και τις γεωπολιτικές διενέξεις που θέτουν σε δοκιμασία την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη.
Όπως τόνισε "Αυτό που καταδεικνύεται τον τελευταίο καιρό είναι η πτώση ενός συγκεκριμένου πολιτισμικού προτύπου. Οφείλουμε όλοι μας στην προοπτική ενός αναγκαίου και εφικτού καλύτερου κόσμου, να αφουγκραστούμε τα μηνύματα των επερχόμενων, να αναζητήσουμε την βαθύτερη ουσία των κρίσεων και να συναισθανθούμε τις ανησυχίες όλων εκείνων που πλήττονται άμεσα από αυτές. Έτσι, ώστε να διασφαλίσουμε τις αξίες εκείνες που θα οικοδομούν μια δημοκρατία προσανατολισμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην αλληλεγγύη και στην ανθρωπιά".
Πολύ σημαντικές οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μια κρίσιμη περίοδο επαναφέρει την άποψη ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας μας ως κοινωνία ενώ είναι πολύ θετικό που αναφέρθηκε και σε αξίες που τις έχουμε λησμονήσει.
Είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η ανθρωπιά γιατί έτσι διασφαλίζεται ο κοινωνικός ιστός. Και καλό είναι που ο Πρόεδρος μας το θύμησε.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ