Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


Ο Αναστάσιος Μπόγλου, τέως Πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας αναλαμβάνει καθήκοντα΄Διοικητή στο Νοσοκομείο Δράμας. Με πολύ καλές σπουδές (Δρ. Ηλεκτρονικός Μηχανικός) Καθηγητής του Γενικού Τμήματος Θετικών Επιστημών του ΤΕΙ Καβάλας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, Πρόεδρος του ΤΕΙ άρα γνώστης της Διοίκησης, κρίνεται ως πολύ καλή επιλογή.
Δεν θα μάθει δηλαδή στο Νοσοκομείο Δράμας να ασκεί τα καθήκοντά του. Δοκιμάστηκε και πέτυχε.
Ήπιων τόνων, συναινετικός και σοβαρός άνθρωπος ο Αναστάσιος Μπόγλου αναλαμβάνει καθήκοντα διοικητή σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για το Νοσοκομείο Δράμας.
Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με το φαρμακείο, να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να επέλθει η ηρεμία που είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει σωστά το Νοσοκομείο μας. Να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις, οι πολιτικές κόντρες και να στηρίξουν όλοι τον νέο διοικητή.
Θα επαναλάβω πως χρειάζονται αλλαγές και στο ΔΣ του ιδρύματος. Να οριστεί εκπρόσωπος και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο Συμβούλιο. Δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από τα τεκταινόμενα στο Νοσοκομείο.

Πριν λίγες μέρες συνομίλησα με τον Βουλευτή της ΝΔ Σταύρο Δαϊλάκη... Τα είπαμε για αρκετή ώρα. Είχα την δυνατότητα να τον ρωτήσω για πολλά και διάφορα θέματα που αφορούν τον τόπο μας.
Ο Σταύρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή του κ. Μπόγλου στο Νοσοκομείο: "Κρίνω ότι η επιλογή αυτή θα βοηθήσει το Νοσοκομείο της Δράμας", μου ανέφερε για τον νέο Διοικητή τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά και συνδέονται φιλικά.
Τον ρώτησα και για την ένταξη του νομού μας στις Παραμεθόριες... "Το θέμα θα λήξει μέχρι τον Δεκέμβριο", μου είπε. "Η Δράμα θα ενταχθεί και θα το δείτε", υπογράμμισε ο κ. Δαϊλάκης.

Στην κομματική εκδήλωση της ΝΔ στην Προσοτσάνη, κάτοικοι της Αλιστράτης με πανό ζητούσαν την ενσωμάτωση της Αλιστράτης και του Αγιοχωρίου στον Νομό Δράμας με αφορμή τον σχεδιασμό του νέου Καποδίστρια.
Ο Νομάρχης στην ομιλία του έκανε ειδική αναφορά στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να αρθεί η συγκεκριμένη αδικία και η Αλιστράτη να ενσωματωθεί στον Νομό Δράμας.

Ευκαιρία βρήκαν οι φορείς των Σερρών και επιτέθηκαν στον κ. Ευμοιρίδη με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.
Φάνηκαν να αιφνιδιάζονται. Καλά, δεν γνώριζαν ότι οι κάτοικοι της Αλιστράτης αισθάνονται παραμελημένοι και δεν εξυπηρετούνται λόγω της μεγάλης απόστασης από την πόλη των Σερρών; Το πρόβλημα είναι πραγματικό. Δεν το ανακάλυψαν ξαφνικά οι κάτοικοι της Κωμόπολης.
Εκείνοι που πραγματικά έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι κάτοικοι του Αγιοχωρίου. Τους χωρίζει μαι γέφυρα από την Περιχώρα. Τα σπίτια τους απέχουν 50-100 μέτρα από το τοπικό διαμέρισμα του Νομού Δράμας. Παρ' όλα αυτά τους έστειλαν εδώ και χρόνια στον Νομό Σερρών. Και φυσικά "τρέχουν και δεν φτάνουν".

Παρ' όλα αυτά προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο αν όχι απίθανο να ενταχθούν στον Νομό Δράμας. Φανταστείτε τι θα γίνει σε ολόκληρη την χώρα αν διάφορες περιοχές ξεσηκωθούν και ζητούν να αλλάξουν νομό.
Θα γίνει χαμός. Και θα φτάσουμε σε εμφύλιες διαμάχες. Γι' αυτό πρέπει να πέσουν οι τόνοι και όλοι να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα και όχι με σχεδιασμούς και ασκήσεις "επί χάρτου".

Σημαντική εκδήλωση η βράβευση με το Μακεδονικό Βραβείο σημαντικών Ελλήνων που διακρίνονται στις επιστήμες και στις τέχνες.
Ένας θεσμός ξεχωριστός. Το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου ιδρύθηκε από έναν συμπολίτη μας και ξεχώρισε με τις προσωπικότητες τις οποίες έφερε στην πόλη μας.
Τα προηγούμενα χρόνια βραβεύτηκαν η Ακαδημαϊκός-Ποιήτρια Κική Δημούλα, ο Ακαδημαϊκός διάσημος Φυσικός Δημήτρης Κανόπουλος, ο Νευροχειρούργος Καθηγητής Ιατρικής Δαμιανός Σακάς, η Πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Βιοπολιτικής Αγνή Βλαβιανού-Αρβανίτη.
Φέτος το βραβείο δόθηκε στον μεγάλο Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη, έναν ξεχωριστό Έλληνα στην ψυχή, στην καρδιά και στο πνεύμα.
Ευαίσθητος, ατίθασος, πολύπλευρος ο Σταμάτης Σπανουδάκης "μάγεψε" όσους τον γνώρισαν από κοντά στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την βράβευσή του.

Τέτοιες εκδηλώσεις με κάνουν υπερήφανο. Γνωρίζω ποιος είναι ο συμπολίτης μας που είχε την ιδέα του Μακεδονικού Βραβείου και έβαλε και τα χρήματα για την λειτουργία του Ιδρύματος.
Όμως προξενεί εντύπωση ότι επέλεξε την ανωνυμία. Καμία διαφήμιση, καμία δήλωση... Λειτουργώντας "σεμνά και ταπεινά" απέδειξε την αγάπη του στον τόπο και δεν το εκμεταλλεύτηκε για προσωπικό όφελος.

Αυτό αναδεικνύει το ήθος και την ποιότητα των σημαντικών ανθρώπων. Σε εποχές που ακούμε πολλά και βλέπουμε λίγα, τέτοιες ενέργειες που έχουν ως στόχο να αναδείξουν τον τόπο μας είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Πρόσωπα σπουδαία με έντονη προσφορά στην Ελλάδα βραβεύτηκαν και αυτό είναι πολύ θετικό. Μπράβο στον Συμβούλιο του Ιδρύματος και φυσικά στον συμπολίτη μας Ιδρυτή του Μακεδονικού Βραβείου.

Πάμε τώρα και στην Έκθεση Χαρτών της ΝΑ Ευρώπης που διοργανώνεται στο Ελευθερία έως τις 3 Νοεμβρίου. Οι χάρτες δείχνουν παραστατικά τη διαδοχή των πολιτισμών, την ακμή και παρακμή των αυτοκρατοριών, τα μεταβαλλόμενα σύνορα και την πορεία προς την ενωμένη Ευρώπη.
Αξίζει τον κόπο να επισκεφθούμε όλοι μας αυτήν την έκθεση.

Πραγματοποιήθηκε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρίας Επιστημών Αγωγής με θέμα "Ο Εκπαιδευτικός και το έργο του Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον". Το Συνέδριο σημείωσε τεράστια επιτυχία καθώς έγιναν πάνω από 130 εισηγήσεις.
Προσωπικά αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση από την επιτυχημένη διοργάνωση πολλών σημαντικών Συνεδρίων στην πόλη μας, που αναβαθμίζουν την περιοχή μας και την κάνουν γνωστή ευρύτερα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Η Δράμα αλλά και ο Νομός μας προβάλλονται μέσω των Συνεδρίων. Φυσικά υπάρχουν και τα οικονομικά οφέλη αφού εισρέουν αρκετά χρήματα στον τόπο μας.
Ο Συνεδριακός Τουρισμός έχει βοηθήσει τα μέγιστα. Φυσικά δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα και επίλυση όλων των προβλημάτων του τόπου μας, από τέτοιες δραστηριότητες.

Υπάρχει πρόβλημα στον παραγωγικό ιστό. Ο νομός μας πρέπει να αποκτήσει αναπτυξιακή ταυτότητα. Πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις.
Ποιους τομείς θεωρούμε στρατηγικής σημασίας για την Δράμα; Ποιες οι προτεραιότητές μας; Θέλουμε τον νομό μας γεωργικό, κτηνοτροφικό, ενεργειακό κέντρο ή μήπως βλέπουμε το μέλλον στην τουριστική ανάπτυξη;
Αυτά όλα πρέπει να αποφασιστούν άμεσα. Και να διεκδικήσουν οι τοπικοί φορείς με συνέπεια 2-3 παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τους τομείς που θα θέσουμε ως πρωταρχικής σημασίας.

Καλά τα μεγάλα λόγια όμως δεν έρχεται έτσι η ανάκαμψη. Συνεχίζουμε να είμαστε ουραγοί ή έστω λίγο πάνω από τις τελευταίες θέσεις.
Τα "κανόνια" στην αγορά αυξάνουν, επιχειρήσεις κλείνουν και φυσικά η διεθνής οικονομική κρίση θα μας επηρεάσει περισσότερο στο μέλλον. Άρα χρειαζόμαστε μέτρα και άμεσες πρωτοβουλίες.
Πολλά μπορούν να πάνε καλύτερα στο μέλλον. Αρκεί να το πιστέψουμε όλοι μας...
Και να αγωνιστούμε για να δούμε "καλύτερες μέρες"

ΥΓ
Δεν ανέφερα καθόλου για βιομηχανική ανάπτυξη γιατί απλά δεν διαθέτουμε καμία βιομηχανία. Και όσες λειτουργούσαν, έκλεισαν λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ