Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χρηστός Αηδόνης

Βουλευτής Δράμας ΠΑΣΟΚ

Το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου είναι τεραστίων διαστάσεων

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστο Αηδόνη.
Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση αναφέρθηκε στην υπόθεση Βατοπαιδίου, την οποία χαρακτήρισε σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων που πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και να μην οδηγηθεί στην παραγραφή.
Για την παραίτηση Ρουσόπουλου τονίζει ότι προκάλεσε αίσθηση αλλά όχι αιφνιδιασμό "Κατάρευσε ο γυάλινος πύργος της υποκρισίας της αλαζονείας και της συγκάλυψης" δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όσο για τα τοπικά προβλήματα (Νοσοκομείο, ένταξη του νομού στις Παραμεθόριες) υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εμπαίζει και κοροϊδεύει όταν δεν ικανοποιεί χρόνια και πάγια αιτήματα που συμπεριλαμβάνονται στις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

-κ. Βουλευτά, γιατί το ΠΑΣΟΚ ζήτησε σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ενώ συστάθηκε εξεταστική απ΄ όλα τα κόμματα;
-Στο ΠΑΣΟΚ, κ. Φυλακτέ, εκτιμούμε, πως το εύρος του σκανδάλου του Βατοπαιδίου είναι τεραστίων διαστάσεων και πολυεπίπεδων εκφάνσεων. Αυτού του μεγέθους υποθέσεις και ζητήματα αν δεν επιλαμβάνονται οι Προανακριτικές Επιτροπές τότε ποιος; Επιβάλλεται εκ των πραγμάτων η σύστασή της, για να ρίξουμε άπλετο φως, να λάμψει πραγματικά η αλήθεια, έχουμε μέγα χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό να το πράξουμε. Από τα πρώτα στοιχεία διακρίνει κανείς, πως εδώ διαπράχθηκε ένα πρωτόγνωρο αλισβερίσι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και πρέπει να εντοπισθούν οι ένοχοι και να καταλογισθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες ακόμη και σε εκείνους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, όποια θέση και αν κατέχουν.

-Την ίδια ώρα αναβλήθηκε η ψηφοφορία για την Προανακριτική, ενώ η ΝΔ απείχε από την συζήτηση. Εσείς κάνατε λόγο για αποχωρούσα Κυβέρνηση. Μήπως είστε υπερβολικοί;
-Υπερβολικοί γιατί; Μια σειρά από εξελίξεις και τα ίδια τα γεγονότα δικαιώνουν τον ήπιο χαρακτηρισμό μας. Εσείς πως θα περιγράφατε και θα χαρακτηρίζατε Κύριε Φυλακτέ το όλο θέαμα. Έκπληκτοι παρακολουθούμε τις γκάφες, τις ανακολουθίες και την ασυνεπή στάση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μια Κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργεί με τακτικισμούς. Στο όλο χειρισμό από μεριάς της Νέας Δημοκρατίας καταγράφουμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία στα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Που ακούστηκε πλειοψηφούσα κοινοβουλευτική παράταξη να μην συμμετέχει σε κοινοβουλευτική διαδικασία για την επίλυση ενός τόσου σημαντικού ζητήματος; Τα γεγονότα που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες δεν τιμούν την χώρα μας και τον λαό της. Η Κυβέρνηση όχι απλά είναι αποχωρούσα αλλά και συστηματικά απούσα από το πολιτικό προσκήνιο και το σημαντικότερο, από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

-Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή. Σε αυτή την περίπτωση τι θα κάνει από κει και πέρα το ΠΑΣΟΚ;
-Καταρχήν δεν πρέπει να προδικάζουμε τα πορίσματα του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου. Ευελπιστούμε πως μετά από την 15η του Δεκέμβρη με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν, θα ξανατεθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή και τότε πιστεύουμε πως θα συμμετέχει και η συμπολίτευση.
Πολιτική μας δέσμευση είναι πως το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου θα πρέπει πρώτα να διερευνηθεί σε βάθος και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κινδυνεύσει να οδεύσει και να οδηγηθεί στην παραγραφή με την διαδικασία κήρυξης εθνικών εκλογών άμεσα.

-Η παραίτηση Ρουσόπουλου σας αιφνιδίασε ή ήταν μια προμελετημένη κίνηση;
-Η παραίτηση του κ. Ρουσόπουλου προκάλεσε αίσθηση αλλά όχι αιφνιδιασμό.
Κατάρρευσε ο γυάλινος πύργος της υποκρισίας, της αλαζονείας και της συγκάλυψης. Αποκαθηλώθηκε ένα σύστημα καραμανλικής διακυβέρνησης της επικοινωνίας που υποκατέστησε όλα αυτά τα χρόνια την πολιτική.
Για μας δεν είναι το ζητούμενο ο Ρουσόπουλος και ο κάθε Ρουσόπουλος, αλλά η συμπεριφορά κάθε στελέχους της Κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης σε σχέση με την υπηρέτηση η μη του δημοσίου συμφέροντος. Για μας προέχει η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και η διασφάλιση του αδιάβλητου των δημοκρατικών θεσμών του πολιτικού μας συστήματος.

-Με όλα όσα συμβαίνουν αυτή την στιγμή είναι πιθανή η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;
-Όλα είναι πιθανά ακόμη και οι εκλογές κ. Φυλακτέ.
Η κυβέρνηση απέτυχε σε όλους τους τομείς και μαζί, πρόδωσε τις προσδοκίες των λαϊκών στρωμάτων που την εμπιστεύτηκαν και την στήριξαν.
Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή της έντονης κρίσης, η χώρα μας, οι πολίτες της χρειάζονται μια Κυβέρνηση με αξιόπιστο σχέδιο υπέρβασης της κρίσης, που θα είναι εμπράκτως αρωγός, θα εμπνέει σιγουριά και αυτοπεποίθηση στα λαϊκά στρώματα, εμπιστοσύνη και ασφάλεια στα μικρομεσαία στρώματα. Στην παρούσα φάση μόνον το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που κατέθεσε σχέδιο που ακουμπά στις ανάγκες και τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και δείχνει την διέξοδο από την κρίση.

-Και με την Οικονομία τι θα γίνει; Πολλοί κάνουν λόγο για παγκόσμιο κραχ, ενώ τα χρηματιστήρια καταρρέουν. Υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης;
-Πράγματι πρόκειται για μια κρίση παγκόσμιας διάστασης, όπου κλονίζεται συθέμελα το πιστωτικό σύστημα, με το υπάρχον νεοφιλελεύθερο μοντέλο του άκρατου ανταγωνισμού της οικονομίας να έχει χρεοκοπήσει και να αμφισβητείται ανοικτά και απροκάλυπτα.
Η ελληνική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, με το δημόσιο χρέος να διογκώνεται συνεχώς και να εκτινάσσεται σε δυσθεόρατα ύψη και ταυτόχρονα ο παραγωγικός ιστός είναι κυριολεκτικά διαλυμένος - σμπαραλιασμένος και τα λαϊκά στρώματα βυθίζονται στην φτώχια και την ανέχεια.
Όταν παραδέχεσαι πως η εθνική οικονομία βασίζεται στην μικρομεσαία επιχείρηση με το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματιών να αισθάνεται την θηλιά στο λαιμό από την υπερχρέωσή τους στις Τράπεζες, δεν μπορεί να προσφέρεις απλόχερα εν λευκώ 28 δις Ευρώ στις Τράπεζες και να επιβάλεις νέους επιπλέον φόρους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περίοδο εκτεταμένης ύφεσης. Παρέμβαση κρατική ασφαλώς και επιβάλλεται, Κύριε Φυλακτέ, το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση και προς όφελος ποιου;
Είναι απαράδεκτο το ιδιωτικό χρέος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της οικονομίας Casino, να το κοινωνικοποιείς σε βάρος του φορολογούμενου λαού.

-Ένταση και σε Τοπικό επίπεδο. Το Νοσοκομείο βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο λόγω των προβλημάτων του. Τι φταίει που δεν λύθηκαν (πλην της τοποθέτησης νέου Διοικητή) ακόμη τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν;
-Στο Νοσοκομείο μας αποτυπώνεται το μεγαλείο της Κυβερνητικής αναλγησίας, η αντίληψή της για το δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες δεν έχει προηγούμενο. Εκείνο που διαπιστώνουμε είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης από μέρους της Κυβέρνησης για την ενίσχυση και της αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών δημόσιας δωρεάν υγείας προς τους δραμινούς πολίτες.

-Γιατί δεν εντάχθηκε ο Νομός μας στις Παραμεθόριες; Το διεκδικήσαμε συντονισμένα;
-Σας απαντώ ευθέως Κύριε Φυλακτέ: Γιατί αυτή η Κυβέρνηση θεωρεί πως όλα τα προβλήματα του Νομού τα έχει λύσει και δεν συντρέχει κανένας λόγος, ώστε να ενταχθεί ο Νομός μας πλήρως στις Παραμεθόριες Περιοχές.
Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, υπογραμμίζω για μια ακόμη φορά, πως η έλλειψη συντονιστικού οργάνου διεκδίκησης σε επίπεδο Νομού, βολεύει κάποιους και εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητας. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, οι όποιες μεμονωμένες προσπάθειες των φορέων μας είναι καταδικασμένες στην αποτυχία, διότι δεν τυχαίνουν από μέρους της Κυβέρνησης της ανάλογης απαιτούμενης κατανόησης για την επίλυσή τους.

-Για τις κινητοποιήσεις στην Δράμα και το κλείσιμο των Υπηρεσιών γνώριζαν οι κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα;
-Αξιέπαινη είναι η προσπάθεια των εργαζομένων που αντέδρασαν οργανωμένα, εγκρίνοντας και αποστέλλοντας ψηφίσματα στην κεντρική εξουσία. Θα έλεγα μάλιστα με πολύ αυθορμητισμό και παρόρμηση.
Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι σήμερα τίποτα δεν σου χαρίζεται. Θα πρέπει κάθε τι να το διεκδικήσεις συστηματικά μέσα από οργανωμένους συλλογικούς αγώνες, με διάλογο και άμα χρειαστεί ακόμη και με συγκρούσεις.
Πιστεύω πως κάποιοι παράγοντες σε κάποια Υπουργεία ασφαλώς και είχαν την ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις εδώ, αλλά εκ του αποτελέσματος αν κρίνουμε, δεν επέδρασαν σε καμιά περίπτωση ώστε να διαμορφώσουν και να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

-Εσείς καταθέσατε Τροπολογία για τις Παραμεθόριες. Ζητήσατε να την υποστηρίξουν οι κ.κ. Τζίμας και Δαϊλάκης;
-Με τον κ. Τζίμα δεν είχα καμία επικοινωνία για το ζήτημα αυτό. Είχα μια συνάντηση με τον συνάδελφο κ. Δαϊλάκη στην Βουλή, όπου συζητήσαμε την Τροπολογία που κατέθεσα και ευθύς αναζητήσαμε τον διάλογο με τον κ. Αλογοσκούφη, ώστε να τον πείσουμε να δεχθεί την Τροπολογία για την ένταξη του Νομού στις Παραμεθόριες περιοχές. Εκεί ω του θαύματος, όχι μόνον δεν έκανε δεκτή την Τροπολογία αλλά ήταν ανένδοτος, γιατί θεωρεί πως έλυσε όλα τα προβλήματα της Δράμας.

-Τελικά τι φταίει που δεν κερδίζουμε ότι διεκδικούμε;
-Γύρω από το θέμα αυτό θα μπορούσαμε να συζητάμε Κύριε Φυλακτέ ατέρμονα. Εν συντομία θεωρώ ως υπαίτιους τους παράγοντες που σχετίζονται α) με την έλλειψη πολιτικής βούλησης των κυβερνώντων και β) με τον βαθμό συνειδητοποίησης των πολιτών.
«Στου κωφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα». Επιβεβαιώνεται δυστυχώς για τον Νομό μας η ρήση αυτή με την παρούσα Κυβέρνηση, η οποία αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει κάποιο από τα χρόνια και πάγια αίτημά μας, που συμπεριλαμβάνονται στις προεκλογικές τις δεσμεύσεις. Από την άλλη δεν μπορείς να εφησυχάζεις μπροστά στον εμπαιγμό και την κοροϊδία. Για να έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα η διεκδίκησή σου, θα πρέπει να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση στο υπό διεκδίκηση ζήτημα και στο θέμα αυτό παρατηρείται και διαπιστώνεται δυστυχώς εδώ και πέντε χρόνια μια μεγάλη υστέρηση.

-Θα θέλατε κάτι να προσθέσετε κ. Αηδόνη;
-Θέλω μέσα απ΄ αυτή την συνέντευξη κ. Φυλακτέ, να πληροφορήσω τους αναγνώστες πως λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων μέχρι της 2 Νοεμβρίου θα βρίσκομαι στο Τορόντο του Καναδά και δοθείσης της ευκαιρίας, θέλω να εκφράσω την βαθιά μου λύπη και να ζητήσω συγνώμη για την απουσία μου από τις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου καθώς και από τις τελετές αγιοκατάταξης του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη Δράμας με την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου και άλλων ιεραρχών της εκκλησίας μας καθώς και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

-Να ευχηθώ κ. Αηδόνη να έχετε ένα ευχάριστο ταξίδι, άνετη παραμονή στο Καναδά και καλή επιστροφή στην Πατρίδα.
-Ευχαριστώ πολύ κ. Φυλακτέ.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ