Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Ψυχραιμία
Διαβάζω στις οικονομικές αναλύσεις των εφημερίδων "Το Παγκόσμιο ΑΕΠ το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών στον πλανήτη, ήταν 54,3 τρις δολάρια πέρσι. Είναι ένα τεράστιο, κυριολεκτικά ασύλληπτο νούμερο.
Αυτό όμως που δεν χωράει ο ανθρώπινος νους είναι ότι την ίδια ώρα, η αγορά των παραγώγων της χρηματοπιστωτικής αγοράς έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία - 55 τρις δολάρια. Τα παράγωγα έγιναν ο καρκίνος που σήμερα σκοτώνει τη παγκόσμια οικονομία.
Και φυσικά οδήγησαν σε απίστευτες καταστάσεις. Τεράστιες τράπεζες να περιέχονται σε κρατικό έλεγχο την ίδια ώρα που τα μεγάλα χρηματιστήρια πέφτουν και όλοι αναρωτιούνται ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό στο τέλος.
Η κρίση σίγουρο είναι ότι θα γίνει αισθητή από όλους μας. Θα χτυπήσει την αγορά, θα οδηγήσει σε ύφεση ενώ η ακρίβεια και η ανεργία θα ενταθούν.
Ας μην γελιόμαστε. Η διεθνής κρίση είναι τεράστια και όσο περνάει ο καιρός θα επηρεάζει και την πραγματική οικονομία. Η ρευστότητα θα περιοριστεί, η αγορά θα συρρικνωθεί, ενώ το κλίμα αβεβαιότητας και φόβου δεν ευνοεί τις επενδύσεις.
Άρα η έξοδος από την κρίση αναβάλλεται. Και δεν φαίνεται προς το παρόν φως στο βάθος του τούνελ."

ΥΓ
Είναι πολύ θετική η προσπάθεια που έγινε από την κυβέρνηση να καθησυχάσει τους πολίτες που έτρεχαν να πάρουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες. Ο πανικός που κυριάρχησε τις πρώτες ημέρες ήταν πρωτόγνωρος. Κόσμος να βγάζει τα λεφτά του και να στήνεται για να τα κάνει λίρες.
Ο εκνευρισμός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Χρειάζεται ψυχραιμία... Καλό είναι να μην ακούμε τον οποιοδήποτε για ειδικά θέματα όπως τα οικονομικά. Ας μην δεχόμαστε τις μισές αλήθειες και τις δήθεν αποκλειστικές ειδήσεις που είναι γεμάτες ανακρίβειες.

Η ρύπανση του Νέστου
Από την εφημερίδα "Το Βήμα" της 18ης Οκτωβρίου 2008. Τίτλος του ρεπορτάζ "Ρύπανση, ξηρασία και κλιματική αλλαγή απειλούν τα ελληνικά συνοριακά νερά".
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς συνεδρίου το οποίο διοργάνωσαν στην Θεσσαλονίκη η έδρα της Unesco για την βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, στα δύο διασυνοριακά ποτάμια της χώρας Νέστο και Αξιό τα προβλήματα ρύπανσης είναι σοβαρά. Και φυσικά, τα νερά εισέρχονται ρυπασμένα, δέχονται όμως επιβάρυνση και επί ελληνικού εδάφους.
Μήπως η πρωτιά του Νέστου σε ρύπανση πρέπει να μας ανησυχήσει; Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και μας αφορά όλους, αφού επηρεάζει την ζωή μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ