Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


Την αντίδραση φορέων της Δράμας προκάλεσε απόφαση που φέρεται να πήρε η κυβέρνηση, με βάση την οποία ο Νομός Σερρών εντάσσεται στις παραμεθόριες περιοχές.
Πρόκειται για μια τροπολογία που κατατέθηκε σε πρόσφατα ψηφισμένο στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών, με την οποία εντάσσεται ο Νομός Σερρών στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας.
Με ποια λογική άραγε ο νομός μας δεν εντάσσεται στις παραμεθόριες περιοχές και εντάσσονται η Πέλλα και οι Σέρρες;

Την ίδια ώρα τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Δράμας παραμένουν... Από τις 25 Σεπτεμβρίου παραμένει ακέφαλο (μετά την παραίτηση της κ. Β. Δημοπούλου) και δεν έχει οριστεί ακόμη νέος διοικητής.
Ο Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας έχει συνταξιοδοτηθεί ενώ στο φαρμακείο αν και υπήρξε διαβεβαίωση ότι η φαρμακοποιός επιστρέφει μέχρι τώρα... αγνοείται.
Για ποιον λόγο δεν λύνονται αυτά τα προβλήματα; Είναι θέμα ισορροπιών, είναι η γνωστή γραφειοκρατεία, άραγε τι ακριβώς φταίει;

Οι τοπικοί φορείς έκαναν ότι μπορούσαν. Και φυσικά κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις. Η Νομαρχία και ο Δήμος Δράμας έκλεισαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Θα ήθελα όμως να ρωτήσω: Αν για τα αυτονόητα δεν μπορεί να βρεθεί λύση τότε πως αισιοδοξούμε ότι θα επιλύσουμε τα δύσκολα και πολύπλοκα;

Μα είναι δυνατόν να περνούν οι εβδομάδες η μια μετά την άλλη και να μην λύνονται τόσο απλά ζητήματα; Μήπως αντί συσκέψεων στην Δράμα πρέπει να μεταφέρουμε την αντίδραση στην Αθήνα και στο αρμόδιο υπουργείο;

Ερωτήματα αγωνίας και ανησυχίας θέτουμε χωρίς καμία διάθεση να κινδυνολογήσουμε και να υπερβάλουμε. Θεωρούμε τον τομέα της υγείας τον σημαντικότερο για τον κάθε πολίτη.
Και ανησυχούμε με την κατάσταση παρακμής στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο μας. Ήταν ένα από τα καλύτερα επαρχιακά ιδρύματα. Δυστυχώς τώρα έχει προβλήματα.

Κάποιες ανακοινώσεις για "γαλάζιο κομματικό κατεστημένο" είναι κομματάκι υπερβολικές. Και η κομματική εκμετάλλευση τέτοιων προβλημάτων δεν είναι ότι το καλύτερο.

Πάμε σε κάτι ευχάριστο...
Δόθηκαν από την Περιφέρεια ΑΜΘ στοιχεία για το ποσοστό απορρόφησης του ΠΕΠ ΑΜΘ 2000-2006. Το ποσοστό ξεπέρασε το 91% ενώ διαμορφώθηκε αναλυτικό σχέδιο δράσης, βάσει του οποίου θα κινηθεί η Περιφέρεια ΑΜΘ για το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα των δύο μηνών, αφενός για την αύξηση της απορρόφησης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 106% και αφετέρου για την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Θεωρούμε ότι η Περιφέρεια αναπτύσσει έντονη κινητικότητα και παράγει αξιοπρόσεκτο έργο που τα αποτελέσματά του θα φανούν σύντομα.

Στην Καβάλα τώρα, εκπρόσωποι φορέων συναντήθηκαν με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη προκειμένου να υποστηρίξουν την ίδρυση Εφετείου Ανατολικής Μακεδονίας με έδρα την Καβάλα.
Ο υπουργός είπε πως δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος για κάτι τέτοιο. Παραδέχθηκε όμως ότι υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία του Εφετείου στην Κομοτηνή.
Οι γείτονες διεκδικούν την έδρα... Παρ' όλα αυτά δεν θέλουν καμία επαφή και συνεννόηση με την Δράμα. Σε αιτήματα περιφερειακού ή διανομαρχιακού ενδιαφέροντος καλό είναι να μην υπάρχουν τοπικές αντιπαλότητες.
Όμως η συμπεριφορά των φορέων της Καβάλας δεν ενθαρρύνει την συνεργασία και την αλληλεγγύη. Αντίθετα, επιλέγουν την μοναχική διεκδίκηση. Αναλαμβάνοντας το ρίσκο να χάσουμε και οι δύο νομού από τέτοιες συμπεριφορές.

Μπορεί για την Δράμα να μοιάζει όνειρο απατηλό η απόκτηση πανεπιστημιακής σχολής, ωστόσο το υπουργείο για την ακαδημαϊκή χρονιά 2009-2010 ενέκρινε την ίδρυση 17 νέων τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και τρία νέα τριτοβάθμια ιδρύματα, δύο ΤΕΙ και ένα ΑΕΙ.
Μεταξύ των 17 τμημάτων είναι και τα ΤΕΙ Δράμας (Οινολογίας-Βιοτεχνολογίας) ενώ είναι ορατή πλέον και η αυτονόμηση του ΤΕΙ από την Καβάλα.

Θετική σίγουρα η εξέλιξη... Η αυτονόμηση του ΤΕΙ θα βοηθήσει πολύ ουσιαστικά τον νομό μας. Παρ' όλα αυτά επαναλαμβάνω την ανησυχία και την αγωνία μου για την βιωσιμότητα ίδρυσης και λειτουργίας αρκετών τμημάτων.
Πολλά τμήματα δημιουργούνται για την ικανοποίηση πολιτικών ή τοπικών αρχόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αύξηση των τμημάτων των ΑΕΙ. Το 1989 τα τμήματα ήταν 138. Σήμερα είναι σχεδόν διπλάσια (263). άραγε χρειάζονται όλα;

Αντίστοιχη είναι και η αύξηση των τμημάτων των ΤΕΙ. Η λογική της προηγούμενης 20ετίας "Κάθε πόλη και ΑΕΙ, κάθε χωριό και ΤΕΙ" εφαρμόσθηκε σχεδόν σε όλη την χώρα.
Τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Πολλά τμήματα υπολειτουργούν, ενώ άλλα σχεδόν έχουν κλείσει. Γιατί δεν έχουν κανένα άμεσο αντίκρυσμα στην σημερινή αγορά εργασίας.

Το Μουσείο Ποδοσφαίρου της Δόξας επισκέφτηκαν οι μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου της Δράμας. Ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και έμαθαν ιστορικά στοιχεία για την ομάδα μας την Δόξα Δράμας.
Η επίσκεψη σχολείων στο μουσείο βοηθά πάρα πολύ στο να γνωρίσουν οι νέες γενιές την δοξασμένη ομάδα μας με την σημαντική ιστορία στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ