Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


Πρωτοφανής η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση η οποία μας έχει ανησυχήσει όλους μας. Τα χρηματιστήρια καταρρέουν, τραπεζικοί κολοσσοί κλείνουν και όλοι οι πολίτες απορημένοι, παρακολουθούν το δράμα.

Πριν μια δεκαετία μας είχαν ζαλίσει όλους με την παγκοσμιοποίηση. Την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, αγαθών και κεφαλαίων. Οι επενδύσεις δεν έχουν σύνορα μας έλεγαν και προσπαθούσαν διάφοροι "επενδυτές" να μας πείσουν ότι θα ζήσουμε καλύτερα στο μέλλον.

Και φτάσαμε εδώ... Όταν καταργούνται οι κανόνες, δεν μπαίνουν περιορισμοί και το κάθε golden boy έχει το δικαίωμα να ρισκάρει με τα χρήματά σου, τότε φτάνεις σε αυτήν την ζοφερή κατάσταση.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι οι μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τη μεγάλη ύφεση την δεκαετία του 1930. και ξαφνικά ανακαλύπτουν, αυτοί που χαρακτηρίζονται "γκουρού" του καπιταλισμού, το κράτος. Ζητούν μέχρι και κρατικοποίηση μεγάλων τραπεζών. Αφού σύραν τις οικονομίες των χωρών σε περιπέτειες τώρα ζητούν τον λογαριασμό να τον πληρώσουν οι λαοί.

Ότι θα φτάναμε στο σημείο οι ΗΠΑ να παίρνουν θέση υπέρ του κρατικού παρεμβατισμού και οι Ρώσοι υπέρ της ελεύθερης αγοράς δεν το περίμενα. Είναι από τα παράδοξα των καιρών.

Σε τοπικό επίπεδο τώρα... Μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις στον τομέα των οικοδομικών υλικών και σιδερικών έβαλε λουκέτο.
Στον δρόμο οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν χωρίς δουλειά, ο επιχειρηματίας αναζητείται ενώ η επιχείρηση κυριολεκτικά άδειασε, έμειναν μόνο τα ντουβάρια.
Ακούγονται και άλλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Και φυσικά εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι η ανεργία αυξάνει και τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια.

Προβλέπεται δύσκολος χειμώνας... Με οικονομική ύφεση, με ακρίβεια, με ανέργους που θα αναζητούν διέξοδο.

Και το πολιτικό σύστημα πρέπει να συνέλθει. Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα σήμερα... Δεν είναι τα έργα υποδομής, οι δρόμοι, οι πλατείες και οι πολιτιστικές δραστηριότητες.
Αυτά είναι θέματα που απασχολούν τους χορτάτους. Με τους πεινασμένους όμως τι θα γίνει; αυτό ποιος θα μα το απαντήσει;

Τελικά δεν είχαν να συνεδριάσουν 75 ημέρες αλλά 72. Το ανέφερε άλλωστε σε συνέντευξή του και ο Στάθης Σαραφόπουλος.
Αυτό και αν είναι είδηση. Σε μια εποχή που η οικονομία είναι στο επίκεντρο, επιχειρήσεις κλείνουν, επιχειρηματίες αγνοούνται, εργαζόμενοι πετιούνται στον δρόμο, από το ΔΣ του Επιμελητηρίου δεν είχαμε καμία αντίδραση.
Συμφωνούν άραγε με την διαδικασία κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων και την φυγή διαφόρων επιχειρηματιών προς άγνωστη κατεύθυνση;
Το Επιμελητήριο πρέπει να λειτουργεί ως πολιτικό όργανο. Δεν είναι ούτε περιηγητική λέσχη ούτε φυσικά κλαμπ επιχειρηματιών.

Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, στην πιάτσα κυκλοφορούν πολλά και διάφορα, οι εργαζόμενοι μένουν άνεργοι και δεν ξέρουν τι να κάνουν και κάποιοι ασχολούνται με επιχειρηματικές αποστολές στην Μολδαβία και με το Πρόγραμμα Arge 28.
Μετά απ' όλα αυτά ξεκινώ νταβανοθεραπεία μήπως και καταλάβω τι τελικά γίνεται στην πόλη μας.

Υπεγράφη το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα από τον Υπουργό Παιδείας κ. Στυλιανίδη για την ίδρυση και λειτουργία των δύο τμημάτων ΤΕΙ στην Δράμα.
Να ευχηθούμε να πάνε όλα καλά αλλά εδώ θα θέλαμε να θέσουμε ένα ερώτημα: Πως προέκυψε ως έδρα του ενός τμήματος η Πετρούσα;
Ζούμε σε μια εποχή που η αποκέντρωση είναι βασικό ζητούμενο. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Παρ' όλα αυτά ακούγεται "περίεργο" και θα έλεγα "πολύ βιαστικό" να επιλέγεται ως έδρα ΤΕΙ ένα τοπικό διαμέρισμα.
Τα τμήματα πρέπει να λειτουργούν σε ενιαίο χώρο. Η πανσπερμία των τμημάτων, το ένα εδώ και το άλλο εκεί δεν βοηθά. Δεν θα έπρεπε άραγε να γίνει συζήτηση και να εξεταστούν και άλλες εναλλακτικές λύσεις;

Προς Θεού για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι της άποψης ότι όλα πρέπει να λειτουργούν στην πόλη. Όμως δεν θα ήταν καλύτερο να λειτουργήσουν τα δύο νέα τμήματα στον χώρο του Καπνολογικού Ινστιτούτου και εκεί να δημιουργηθεί ο αμπελώνας για την εξυπηρέτηση των φοιτητών του τμήματος Οινολογίας;

Ερωτήματα θέσαμε και πιστεύω κάποιος να μας απαντήσει... Το Γυμνάσιο της Πετρούσας έχει τις δυνατότητες να λειτουργήσει ως Πανεπιστημιακό Ίδρυμα;
Καλύπτει τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των εργαστηρίων;
Πιστεύω ότι οι ιθύνοντες γνωρίζουν ότι οι προδιαγραφές μιας αίθουσας Γυμνασίου δεν είναι οι ίδιες με ενός ΤΕΙ.

Όσο και αν οργανώνεις κόντρες, αντιπαραθέσεις και αντάρες κάποια στιγμή θα κάνεις το λάθος και θα αποκαλυφθείς.
Το έχουμε ξαναγράψει. Κάποιοι ζουν και ονειρεύονται να κάνουν τον τόπο μας ζούγκλα. Το μυαλό τους είναι από το πρωί ως το βράδυ, πως να δημιουργήσουν επεισόδια. Χρησιμοποιούν συνήθως αθέμιτα μέσα...
Και φυσικά στο έργο που παίζουν υπάρχει σεναριογράφος, σκηνοθέτης, ηθοποιοί, κομπάρσοι, Ταρζάν και μαϊμού.
Αλίμονο αν δεν γίνει η σωστή κατανομή ρόλων. Φαντάζεστε έναν κομπάρσο να προσπαθεί να γίνει πρωταγωνιστής ή η μαϊμού να διεκδικεί τον ρόλο του Ταρζάν; Θα γίνει χαμός.

Φυσικά κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν αντάρα και σε άλλες περιοχές. Μόνο που τα γραπτά αποκαλύπτουν πολλές φορές και τον συντάκτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ