Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Η Παγκοσμιοποίηση
Ύστερα από είκοσι χρόνια παγκοσμιοποίησης ελεύθερης αγοράς και εφαρμογής ενός μοντέλου που θεοποίησε την αγορά φτάσαμε σήμερα να ψάχνουμε τον ρόλο του κράτους για την εξασφάλιση συνθηκών σταθερότητας στην οικονομία.
Η ασυδοσία των δυνάμεων της αγοράς, η απουσία οποιονδήποτε ελέγχου οδήγησαν σε τραγικά αδιέξοδα τις οικονομίες πολλών κρατών ενώ η ύφεση, η αύξηση της ανεργίας και των ελλειμμάτων επιβάλλουν την λήψη μέτρων. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Η ασυδοσία των διεθνών αγορών, η απληστία, τα χρυσά παιδιά, οι φούσκες οδήγησαν στην επιβράδυνση της πραγματικής οικονομίας.
Κάμψη ανάπτυξης, πτώση παραγωγής έφεραν την κατάρρευση. Οι πολίτες ανησυχούν, είναι απαισιόδοξοι και φοβούνται. Φοβούνται για όλα αυτά που μπορεί να συμβούν στο μέλλον.
Η βασική αιτία της αποτυχίας της παγκοσμιοποίησης είναι το δημοκρατικό της έλλειμμα και ο μη σεβασμός των λαών. Πρέπει να υπάρξει ένας δημοκρατικός διάλογος σχετικά με το ζήτημα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
Απαιτείται συντονισμένη διεθνής δράση. Και η τήρηση κανόνων και ορίων. Για να μην δούμε ακόμη χειρότερες εξελίξεις.

Το όνομά μας είναι η ψυχή μας
Το ΟΧΙ της ΠΓΔΜ στην τελευταία πρόταση Νίμιτς διευκολύνει την κυβέρνηση που επεδίωκε επιβράδυνση των εξελίξεων και δυσκολεύει εκείνους που βιάστηκαν να ενθουσιαστούν για την δυνατότητα συμβιβασμού.
Η κυβέρνηση πήρε άμεσα την πρωτοβουλία να ανοίξει κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Η επιδίωξη εθνικής συναίνεσης σε ένα τόσο σπουδαίο θέμα αποτελεί αναγκαιότητα.
Η θέση της χώρας μας συμπυκνώνεται με την λεγόμενη εθνική γραμμή: Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και έναντι πάντων.
Και φυσικά η χώρα μας δεν θα πρέπει να μπει σε λογική υποχώρησης. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η αδιαλλαξία των Σκοπίων τορπιλίζει την ουσία της διαπραγμάτευσης.
Η πρόταση Νίμιτς για την ονομασία του γειτονικού κράτους είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η πρόταση αυτή είναι σκανδαλώδης ευνοϊκή για τα Σκόπια.
Τι σημαίνει άραγε "Βόρεια Μακεδονία"; Δηλαδή υπάρχει και Νότια; Και πως λέγονται οι κάτοικοι αυτής της χώρας; Μήπως βορειομακεδόνες;
Τα ερωτήματα είναι απλά και τα θέτουν όλοι οι Έλληνες και ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας. Που πιστεύουμε πως το όνομα μας είναι η ψυχή μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ