Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Μιχάλης Μλεκάνης

Μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ΑΜΘ-Δημοτικός Σύμβουλος

1 σχόλιο

Ο Δήμος Δράμας ουσιαστικά δεν διοικείται. Απλά γίνεται μια διαχείριση, η οποία εξυπηρετεί συγκεκριμένους λίγους ανθρώπους

Ο κ. Μ. Μλεκάνης δηλώνει λάτρης της πολιτικής και υποστηρίζει ότι αυτό που τον συγκινεί ιδιαίτερα είναι η συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν τους πολίτες.
Εκτιμά ότι είναι λάθος να αποσύρεται κανείς από την πολιτική, όσο κι αν αυτή τον έχει απογοητεύσει, γιατί έτσι δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους άλλους να αποφασίζουν γι' αυτόν και εξ ονόματος του.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι βασικός στόχος είναι μια καλύτερη πολιτική που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα του τόπου.
Ο κ. Μλεκάνης υποστήριξε ότι, ουσιαστικά, ο Δήμος Δράμας δεν διοικείται, απλά γίνεται μια διαχείριση η οποία ικανοποιεί συγκεκριμένους λίγους ανθρώπους.
Σε ό,τι αφορά τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση, εκτιμά ότι η Διοικητική Μεταρρύθμιση έχει κλείσει γι' αυτήν την κυβέρνηση, ενώ άφησε ανοιχτή πόρτα για συσπείρωση των Δημοτικών παρατάξεων, που έχουν ως πηγή άντλησης ψήφων την βάση του τοπικού ΠΑΣΟΚ.


-Κύριε Μλεκάνη, πόσο ικανοποιημένος ή απογοητευμένος είστε από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας;
-Θα χρειαστεί πολύ να ψάξουμε για να βρούμε σήμερα Έλληνες που είναι ικανοποιημένοι από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Που να μην αισθάνονται αυτήν την ασφυκτική πίεση, που έχει διαμορφωθεί από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, η οποία με την πολιτική της βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη των Ελλήνων πολιτών. Έτσι και εγώ, είμαι απογοητευμένος από την πολιτική κατάσταση της χώρας μας, νοιώθω και εγώ, όπως και όλοι οι Έλληνες, την μεγάλη οικονομική πίεση.

-Η οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας, δεν είναι σε άμεση συνάρτηση με την παγκόσμια οικονομική κρίση;
-Σε ένα βαθμό ναι. Ωστόσο, οι Έλληνες υφίστανται διπλές συνέπειες, τόσο από την πίεση που υπάρχει λόγω της διεθνούς κρίσης, όσο και από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

-Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ και την πρόσφατη ανάκαμψη του;
-Επιτέλους αρχίσαμε να βλέπουμε λίγο πιο μακριά και έξω από τον χώρο μας. Το ενδιαφέρον και η στάση του κόσμου απέναντι στο ΠΑΣΟΚ έχει βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό, κι αυτό μας αποζημιώνει για τις προσπάθειες που κάναμε, και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Στόχος μας είναι μια καλύτερη πολιτική, που να δίνει απαντήσεις, που να δίνει λύσεις, στα προβλήματα του τόπου.

-Η βελτίωση που διαφαίνεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις, είναι αποτέλεσμα της κακής πολιτικής της κυβέρνησης ή μιας στρατηγικής που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ;
-Είναι σίγουρα αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση σήμερα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει μια πολιτική που απορρίπτεται, υπάρχουν άλλες πολιτικές, που προσπαθούν να δώσουν διέξοδο, και άλλες επιλογές στους πολίτες. Η άλλη επιλογή λοιπόν, πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Και μια τέτοια επιλογή είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, και βρίσκει ανταπόκριση στους Έλληνες πολίτες, γι' αυτό και προσβλέπουν σ' αυτήν με αισιοδοξία.

-Κατά την εκτίμηση σας πότε θα έχουμε εκλογές;
-Οι εκλογές είναι πιθανόν να γίνουν πολύ σύντομα. Σε κάθε περίπτωση δεν θα διανύσουμε άλλο καλοκαίρι με αυτή την κυβέρνηση.

-Υπάρχει μερίδα μελών σας, που επιθυμεί ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης, που θα διεκδικήσει το Δήμο Δράμας, στις επόμενες δημοτικές εκλογές, να είναι αμιγώς ΠΑΣΟΚ. Στη λογική αυτή μήπως έχουν ξεκινήσει κάποιες διεργασίες, σε τοπικό επίπεδο;
-Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει για τα πρόσωπα και τις παρατάξεις που θα υποστηρίξει στην Τ.Α. θα τις ξεκινήσει δημόσια και όχι με κλειστές τις πόρτες. Αυτή είναι και μια απόφαση του Συνεδρίου μας. Τα πρόσωπα και οι παρατάξεις που θα υποστηριχθούν, θα ανακοινωθούν τουλάχιστον έξι μήνες πριν τη διεξαγωγή των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για κάθε είδους συζήτηση. Οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2010, και οι όποιες διαδικασίες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν την Άνοιξη του 2009. Επειδή η πολιτική κατάσταση στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι ρευστή, πιστεύω ότι μετά τις Ευρωεκλογές θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

-Ωστόσο, η άποψη για επιλογή προσωπικοτήτων εκτός ΠΑΣΟΚ, είχε αντιδράσεις, που οδήγησαν στη διάσπαση. Πιστεύεται ότι αυτό έχει πλέον ξεπεραστεί;
-Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο κόμμα. Απόλυτη ταύτιση σε όσα προτείνονται και προκρίνονται από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πάντα εύκολο να υπάρχει, μεταξύ όλων των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ. Είναι φυσικό να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους ζητήματα. Απόφαση όμως του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές, είναι να υποστηρίζει ανθρώπους ικανούς, καταξιωμένους στον τόπο τους, που φυσικά ασπάζονται τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την τοπική αυτοδιοίκηση και διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα για τον τόπο τους, το οποίο είναι συμβατό με τις θέσεις του κόμματος. Αυτή είναι η προϋπόθεση που μπαίνει από το ΠΑΣΟΚ.

-Θα σας ενδιέφερε να είστε επικεφαλής;
-Όχι. Με ικανοποιεί που συμμετέχω ενεργά σε μια προσπάθεια που με εκφράζει. Αυτή την προσπάθεια που αναλήφθηκε από τη δημοτική παράταξη στην οποία συμμετέχω, το όραμά μας, το εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο ο επικεφαλής της, ο Κυριάκος Χαρακίδης. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, οι αρχές, η φιλοσοφία και οι στόχοι της παράταξης είναι μέσα στο πλαίσιο των αρχών και των θέσεων του ΠΑΣΟΚ, και γι' αυτό και συμμετέχω. Δεν θα μπορούσα να συμμετέχω σε κάτι διαφορετικό.

-Θεωρείτε ότι βρίσκεται σε ύφεση η κόντρα που υπήρξε μεταξύ των δύο Δημοτικών παρατάξεων;
-Με αισιοδοξία βλέπω προς το μέλλον, καθώς τους τελευταίους μήνες οι τοποθετήσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο της δικής μας δημοτικής παράταξης, όσο και του κ. Τερζή, σχεδόν πάντα συμπίπτουν.

-Υπάρχει λοιπόν γόνιμο έδαφος, για συνένωση των δύο παρατάξεων;
-Οι δύο παρατάξεις είναι μια πραγματικότητα. Φυσικά και μας απασχολεί μια ενιαία έκφραση στο μέλλον, δηλαδή η δυνατότητα να συνυπάρξουν οι δύο αυτές παρατάξεις σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο. Αυτό θα ήταν κάτι που θα έδινε μεγαλύτερη ελπίδα στους Δραμινούς.
Αλλά, επειδή αυτό δεν μπορείς να το επιβάλεις, δεν χαράζουμε την πορεία μας μόνο με αυτά τα δεδομένα ή με παρόμοιες προϋποθέσεις. Μπορεί να έρθει στην πορεία, αφού ήδη υπάρχει σύμπλευση στις πολιτικές και στις πρακτικές. Πέραν τούτου, ως παράταξη θα συνεχίσουμε δυναμικά, με μεγάλη ένταση, και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να δώσουμε το 2010 στους Δραμινούς, μια καλύτερη προοπτική.

-Πολλές φορές ο κ. Ευμοιρίδης ήταν καταπέλτης κατά του ΠΑΣΟΚ εκμηδενίζοντας το έργο του στο νομό. Απ' την άλλη, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γ. Παπαδόπουλος, δήλωσε δημόσια, ότι αν ο κ. Ευμοιρίδης κατέβαινε υποψήφιος στο Δήμο Δράμας, θα ήταν στο ψηφοδέλτιο του. Αυτό δεν είναι μια αντίφαση;
-Δεν μπορώ να ξέρω τον τρόπο και το ύφος με το οποίο έγινε αυτή η δήλωση και φυσικά δεν με αφορά. Πάντως, μια τέτοια δήλωση που θα είχε και ουσία και περιεχόμενο, φυσικά είναι αντίφαση. Αλλά, πολλές φορές, τα λεγόμενα πρέπει να τα εκτιμούμε, και να τα κρίνουμε, με βάση το περιβάλλον, τον χώρο και τον τρόπο που ειπώθηκαν.
Αυτό το δημοσίευμα που προέκυψε, είναι κάτι που ενόχλησε πολλούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, και πιστεύω ότι ήταν μια ατυχής στιγμή, που δημιούργησε ζητήματα, που δεν θα έπρεπε να δημιουργηθούν.

-Ο κ. Παπαδόπουλος έχει πάρει πίσω αυτή τη δήλωσή του; Είπε ότι έγινε σε στιλ καλαμπούρι;
-Ναι, εξ όσων γνωρίζω, δεν τον εκφράζει μια τέτοια δήλωση. Δεν είναι ούτε επιλογή του, ούτε απόφαση του, να κάνει κάτι τέτοιο. Δηλαδή, επί της ουσίας, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
Τώρα, όσον αφορά τις τοποθετήσεις του κ. Ευμοιρίδη και όλων των πολιτευτών της ΝΔ, αυτό που έχω να πω είναι ότι, δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι θα κλείσουν την πολιτική τους καριέρα, χωρίς να έχουν να δείξουν σημαντικό έργο για τη Δράμα.

-Δηλαδή εκμηδενίζετε και εσείς με τη σειρά σας, το όποιο έργο έχει παραχθεί από τη ΝΔ;
-Μηδενικό έργο δεν υπάρχει ποτέ. Ο καθένας κάτι κάνει, αλλά κάποια πράγματα μένουν και τα θυμόμαστε για πολλά χρόνια, και κάποια πράγματα είναι αντιμετώπιση της καθημερινότητας, πολιτικές που δεν σηματοδοτούν, ούτε αφήνουν πίσω τους ιστορία. Και η ΝΔ στη Δράμα δεν θα έχει να αφήσει ιστορία. Ούτε ως κυβέρνηση, ούτε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ούτε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση.

-Πόσο ικανοποιημένος είστε από τον τρόπο με τον οποίο διοικείται ο Δήμος Δράμας;
-Ο Δήμος Δράμας, ουσιαστικά, δεν διοικείται. Απλά γίνεται μια διαχείριση, η οποία ικανοποιεί συγκεκριμένους λίγους ανθρώπους. Ο Δήμος Δράμας δεν έχει προοπτική. Κανείς δεν κοιτάζει μακριά, όλοι κοιτάζουν πολύ κοντά και στον στενό τους περίγυρο. Η σημερινή Δημοτική αρχή, δεν έχει τίποτα να προσφέρει στο Δήμο Δράμας.

-Ποιο θεωρείτε ότι είναι το ευάλωτο σημείο στης Δημοτικής Αρχής;
-Από που να αρχίσει κανείς. Κατευθύνονται κονδύλια σε έργα που δεν αξίζουν τόσα χρήματα. Υπάρχουν υπερβολικές δαπάνες. Τα έργα επιλέγεται να γίνονται με αναθέσεις.

-Αυτό δεν είναι επιτρεπτό από την πολιτεία;
-Είναι μια κακιά συνήθεια. Το πιο καταστροφικό για τον τόπο, που έχει καταφέρει η Δημοτική Αρχή που διαχειρίζεται την τύχη του Δήμου 20 χρόνια τώρα να το περάσει στη συνείδηση πολλών Δραμινών, είναι η αντίληψη ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν και να γίνουν καλύτερα.
Αυτό που πρέπει πρώτα απ' όλα να αλλάξει, είναι αυτή η αντίληψη. Επειδή η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει αποτύχει, δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια για μια καλύτερη Δράμα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Πρέπει οι στόχοι να αλλάξουν, να κοιτάξουμε λίγο μακριά και έξω από τους δικούς μας ανθρώπους, να δούμε όλη τη Δράμα, όλους τους Δραμινούς. Αυτό δεν το κάνει αυτή η Δημοτική Αρχή.

-Μπορείτε να μου επισημάνετε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος Δράμας;
-Το μεγάλο πρόβλημα στη Δράμα είναι το κυκλοφοριακό, το οποίο θεωρούν ότι το αντιμετωπίζουν, αλλά αυτό συνεχώς γίνεται μεγαλύτερο. Οι στενοί δρόμοι και τα κάγκελα είναι οι επιλογές που έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ τη ζωή των Δραμινών και πολλών επιχειρηματιών. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί και εμάς, και πρέπει να αντιμετωπισθεί. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το λύσουμε.
Καταρχήν, χρειάζεται επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης, η οποία ήδη είναι πολύ παλιά. Χρειάζονται χώροι στάθμευσης μέσα στην πόλη, και φυσικά χρειάζεται να εξασφαλιστεί η δυνατότητα των πολιτών και των καταστηματαρχών, να κάνουν τη δουλειά τους.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η οικονομική διαχείριση των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Υπάρχουν πολλά ελλείμματα και δεν μπορούν οι δημοτικές επιχειρήσεις να πληρώσουν τις οφειλές τους σε τρίτους.
Μεγάλο πρόβλημα είναι και η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι προτάσεις και οι θέσεις των παρατάξεων δεν έχουν καμία αξία για τη Δημοτική Αρχή, η οποία έρχεται στο Δ.Σ. με προειλημμένες αποφάσεις και η συζήτηση στο Δ.Σ. γίνεται για να διεκπεραιωθεί κι αυτό το στάδιο. Οι περισσότερες σημαντικές αποφάσεις είναι με την πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής.

Η Δημοτική Αρχή δεν έχει κανένα σχέδιο. Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να υπάρχουν έτοιμα δύο σχέδια, οι προτεραιότητες για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ και το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Δράμας. Το δεύτερο, αφορά την τετραετία που διανύουμε, και ήδη έχουν περάσει τα δύο χρόνια. Έτσι, το επιχειρησιακό πρόγραμμα της τετραετίας, θα καταντήσει επιχειρησιακό πρόγραμμα μιας χρονιάς μόνο.
Κι από την άλλη, η ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ είναι κάτι που έπρεπε να γίνει από την Άνοιξη, και έχουμε φτάσει στον Οκτώβριο. Ήρθε η μελέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο και απορρίφθηκε, εστάλη πίσω για να αναθεωρηθεί. Έγινε μια σύσκεψη στην οποία συμμετείχα, όπου διαπιστώθηκαν οι αδυναμίες και τα λάθη. Διότι, οι προτεραιότητες προέκυψαν με έναν τρόπο, με έναν λανθασμένο μαθηματικό τύπο, που ήταν αδύνατο να αναδειχθούν οι πραγματικές προτεραιότητες. Ακόμη, αγνοήθηκαν τα προεκλογικά προγράμματα των δημοτικών παρατάξεων. Το ίδιο το προεκλογικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής είχε άλλες προτεραιότητες σε σύγκριση μ' αυτές που ανέδειξε η μελέτη. Σήμερα που μιλάμε, ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι προτεραιότητες για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, από το Δήμο Δράμας.

-Συμφωνείτε ότι είναι αναγκαίο να περάσει η χώρα σ' έναν Καποδίστρια Νο2;
-Στην ανάγκη της Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουμε συμφωνήσει όλοι. Δεν πρέπει όμως να αφορά μόνο την Τ.Α., αλλά όλο το κράτος. Η πολιτική κατάσταση που υπάρχει σήμερα, με τη ΝΔ να κρατιέται άλλοτε με 151 και άλλοτε με 152 βουλευτές, δεν επιτρέπει τη λήψη μιας τόσο σημαντικής απόφασης, εφόσον αυτή η απόφαση δεν επιχειρείται να εξασφαλίσει τη συναίνεση κι άλλων κομμάτων. Κι αυτό δεν το προσπαθεί καν η Ν.Δ.
Ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να προχωρήσει η κυβέρνηση, με διαρροές σχεδίων και αποφάσεων, είναι ένας λανθασμένος τρόπος. Προσωπικά πιστεύω ότι η Διοικητική Μεταρρύθμιση γι' αυτήν την κυβέρνηση έχει κλείσει.
Το 2010, που θα γίνουν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είναι πολύ κοντά. Η προετοιμασία δημοτικών εκλογών, με ένα νέο πλαίσιο, καθώς επίσης και οι σχεδιασμοί που πρέπει να γίνουν, θέλουν χρόνο, ωριμότητα και σοβαρές προτάσεις. Δεν γίνονται σοβαρές προτάσεις με διαρροές διαφόρων σεναρίων και χωρίς διάλογο.

-Το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις για τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση;
-Το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει τις αρχές, βάσει των οποίων πρέπει να προχωρήσει η Διοικητική Μεταρρύθμιση. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει. Από εκεί και πέρα, με βάση τις αρχές, τις επιλογές και τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών, θα προχωρήσει σε νέα γεωγραφικά όρια, όπου πιθανόν χρειάζεται. Όμως, αυτά που πρέπει να εξασφαλιστούν από πριν, είναι πολλά. Περιγράφονται με σαφήνεια στις αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ.

-Ποια η θέσης σας απέναντι στην πρόταση της ΤΕΔΚ;
-Πιστεύω ότι η απόφαση της ΤΕΔΚ δεν παρουσιάστηκε σωστά από τα ΜΜΕ.
Το 8+2 που λέει η ΤΕΔΚ δεν είναι μια νέα πρόταση. Είναι διορθωτική πρόταση στον Καποδίστρια Νο1. Με τη σημερινή κατανομή των Δήμων, ο Βώλακας έχει δίκαιο να διαμαρτύρεται που εντάχθηκε στο Δήμο Νευροκοπίου.
Αν πάμε σε Καποδίστρια Νο2 με τις αρχές και τις προϋποθέσεις που έχουν αποφασισθεί από την ΚΕΔΚΕ, θα μπούμε με προτάσεις στον διάλογο για τα γεωγραφικά όρια. Οι προτάσεις αυτές πρέπει να ακολουθήσουν, και όχι να προηγηθούν της εξασφάλισης των αρχών και προϋποθέσεων που έχουν αποφασισθεί.


Σχόλια (1)

ΣΟΦΙΑ - Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009 στις 13:11
ΠΟΤΈ ΓΊΝΟΝΤΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΈΣ ΕΚΛΟΓΈΣ ;

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ