Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Στάθης Σαραφόπουλος

πρώην Βουλευτής ΝΔ-Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου-Οικονομολόγος

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου είχε να συνεδριάσει 72 ημέρες... Καταλαβαίνετε πόσο αποτελεσματικός μπορεί να είναι ο ρόλος του Επιμελητηρίου

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, Οικονομολόγο και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Στάθη Σαραφόπουλο.
Κρίνει ότι βιώνουμε μια πολυμέτωπη και μελετημένη επίθεση εναντίον του Κώστα Καραμανλή και κατ' επέκταση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος από τα μεγάλα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους.
Όσο για την διαγραφή Δαϊλάκη πιστεύει ότι δημιουργήθηκε θέμα από το τίποτα και ότι ο βουλευτής έπρεπε όσα είχε να πει να τα έλεγε στα θεσμοθετημένα όργανα του κόμματος.
Αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στον Νομό. Εκφράζει την ανησυχία του και προτείνει να γίνει ιεράρχηση των έργων, καταγραφή των προβλημάτων και συνάντηση των φορέων με τον Πρωθυπουργό.
Τέλος, ρωτήθηκε και για την λειτουργία του Επιμελητηρίου. Όπως υπογράμμισε την κρίνει προβληματική. "Το Επιμελητήριο λειτουργεί με την Διοικητική Επιτροπή ενώ το ΔΣ είχε να συνεδριάσει 72 ημέρες και η ενημέρωση των μελών του γίνεται κατόπιν εορτής."

-κ. Σαραφόπουλε, πως σχολιάζετε τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τα γκάλοπ που παρουσιάζουν μείωση των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων;
-Παρακολουθήσαμε μια πολυμέτωπη και μελετημένη επίθεση εναντίον του Κώστα Καραμανλή και κατ' επέκταση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Αντιπολίτευση σήμερα δεν γίνεται από τα θεσμοθετημένα όργανα του κοινοβουλίου αλλά από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εξυπηρετούν τους δικούς τους στόχους.
Σήμερα έγινε επίθεση στον Καραμανλή και σε λίγες ημέρες θα δούμε επίθεση εναντίον του κ. Παπανδρέου. Θα του λένε ότι "με τόσο πόλεμο που δέχθηκε η ΝΔ και ο Καραμανλής δεν μπόρεσες να ανεβάσεις τα ποσοστά" και θα του αμφισβητήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Τα γκάλοπ είναι μια στιγμιαία απεικόνιση της άποψης της κοινής γνώμης χωρίς να υπάρχει η σοβαρότητα της εκλογικής διαδικασίας. Διαμορφώνοντας έτσι το ερωτηματολόγιο με στόχο να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Το γεγονός είναι ένα όμως, ότι στην παράσταση νίκης και στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργό προηγείται με μεγάλη διαφορά η ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής.
Οι δημοσκοπήσεις γίνονται ένα χρόνο μετά τις εκλογές και ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει άλλα τρία χρόνια εξουσίας μπροστά της. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τα ποσοστά αυτά των δύο μεγάλων κομμάτων θα ξεπεράσουν το 80% του εκλογικού σώματος.

-Πως είδατε τις δηλώσεις του Βουλευτή Δράμας Σταύρου Δαϊλάκη και την διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ;
-Δημιουργήθηκε θέμα από το τίποτα. Ένας σώφρων πολιτικός μιλάει στα θεσμοθετημένα όργανα του κόμματος. Είτε είναι η κεντρική επιτροπή, είτε η κοινοβουλευτική ομάδα, το καλύτερο θα ήταν όσο είχε να καταμαρτυρήσει ο κ. Δαίλάκης, να τα έλεγε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Η μόνη κερδισμένη από αυτήν την υπόθεση είναι η κα. Μπεζεντάκου. Χάθηκε το μέτρο όταν η συγκεκριμένη κυρία, κάνει υποδείξεις με ανοικτή επιστολή για το συγκεκριμένο θέμα στον Πρωθυπουργό της χώρας!!!

-Τελικά είναι "εφιάλτης" η οριακή πλειοψηφία των 152 βουλευτών;
-Από ότι αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ζούμε κωμικοτραγικές καταστάσεις, οι οποίες δεν θα υπήρχαν εάν είχαμε μεγαλύτερη πλειοψηφία. Τον εφιάλτη τον δημιουργούν και τον ποδηγετούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα αφεντικά τους. Πιστεύω όμως ότι κερδισμένο από αυτή την μάχη θα βγει το πολιτικό σύστημα, το οποίο θα είναι και κυρίαρχο πλέον στις αρμοδιότητές του.

-Πάμε να δούμε και τα τοπικά δρώμενα... Είστε ικανοποιημένος από την έως τώρα παραγωγή του κυβερνητικού έργου στον νομό μας;
-Πιστεύω ότι θα θεσμοθετημένα όργανα τον νομού αγωνίζονται για να αλλάξει η σημερινή "άθλια κατάσταση" στον νομό μας. Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Και ως εκ τούτου δεν είμαι ικανοποιημένος. Δεν θα έρθει η κεντρική εξουσία για να κάνει στην Δράμα εκείνα τα οποία θα έπρεπε να κάνουμε εμείς προ πολλού. Ο τόπος μας μοιάζει σαν ένα αεροπλάνο το οποίο πετάει με αυτόματο πιλότο.
Έχω τονίσει από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ το 2004 ότι πρέπει να ιεραρχηθούν τα μεγάλα έργα που χρειάζεται ο νομός, να γίνει καταγραφή των προβλημάτων και να γίνει μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Δυστυχώς δεν έχω εισακουστεί. Τα προβλήματα παραμένουν, ο νομός υστερεί έναντι των υπολοίπων νομών και ματώνει η καρδιά μας γιατί εμείς γνωρίσαμε τον νομό και την περιοχή μας σε πολύ καλύτερες ημέρες για τους πολίτες, την κοινωνία και την ανάπτυξη.

-Υπάρχει προοπτική ή το τρένο έχει χαθεί;
-Εκτιμώ ότι μπορεί να χάσαμε κάποιο έδαφος αλλά υπάρχει η προοπτική, οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες για να βγει ο νομός από το τέλμα. Χρειάζεται μια γενναία προσπάθεια με συστράτευση όλων των δυνάμεων του νομού ώστε να έχει αποτέλεσμα η όποια κοινή επιδίωξη. Τα δυνατά σημεία του νομού υπάρχουν ακόμη και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε όπως πρέπει να βελτιώσουμε τα αδύνατα του σημεία.
Η πολιτική ηγεσία του τόπου θα πρέπει να καταλάβει ότι για να είναι χρήσιμη, χρήσιμη στις επόμενες γενιές θα πρέπει "να σπάσει αυγά". Να είναι πολλές φορές και δυσάρεστη. Απαιτείται δυναμική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

-Είστε επί τρία χρόνια μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Δράμας, επικεφαλής της παράταξης "Ανοικτό Επιμελητήριο". Γίνονται συζητήσεις για όλα αυτά τα θέματα; Λαμβάνονται οι ανάλογες πρωτοβουλίες για την δρομολόγηση λύσεων;
-Από την πρώτη μέρα της νέας διοίκησης κάναμε ουσιαστικές προτάσεις οι οποίες κατά την άποψή μας θα άλλαζαν την πορεία του Επιμελητηρίου, αλλά και την σημερινή κατάσταση του νομού. Τα μέλη της παράταξής μας δεν λειτούργησαν, και ούτε θα λειτουργήσουν ως αντιπολίτευση. Δυστυχώς όμως διαπιστώνω ότι μια σωστή πρότασή μας για να γίνει δεκτή πέρασαν 2,5 χρόνια. Από και και πέρα βγάλτε μόνος σας τα συμπεράσματα.
Το Επιμελητήριο λειτουργεί με την διοικητική επιτροπή, στην οποία κανένα μέλος της παράταξής μας δεν συμμετέχει. Πιστεύουμε ότι η διοικητική επιτροπή μόνο σε επείγοντα θέματα θα πρέπει να συνεδριάζει και για όλα τα υπόλοιπα θέματα να αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο. Διοικητικό συμβούλιο όμως το οποίο είχε να συνεδριάσει 72 ημέρες. Καταλαβαίνετε και εσείς πόσο αποτελεσματικός μπορεί να είναι ο ρόλος του Επιμελητηρίου.

-Δεν σας ενημερώνουν για διάφορες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν;
-Η ενημέρωση κατόπιν εορτής δεν είναι αποτελεσματική.

-Σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις δεν βιώνουν την καλύτερη περίοδο, η αποβιομηχάνιση είναι κανόνας, μπορεί το Επιμελητήριο να παίξει σημαντικό ρόλο;
-Και βέβαια μπορεί να παίξει ρόλο αρκεί να μην μείνει στις ανακοινώσεις του τύπου ότι ενημερώθηκαν από το Επιμελητήριο τόσες επιχειρήσεις για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδοτήσεων. Το ζητούμενο είναι ότι από αυτούς που ενημερώθηκαν πόσες επιχειρήσεις αξιοποίησαν αυτά τα προγράμματα. Και εδώ υστερούμε σημαντικά.
Στην σύσκεψη των 4 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από λίγες ημέρες ο Βρετανός Πρωθυπουργός κ. Μπράουν ζήτησε και υιοθετήθηκε από τους υπόλοιπους ηγέτες να δοθούν αστρονομικά ποσά υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Εδώ φαίνεται πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει ένα σωστά οργανωμένο και ανοικτό Επιμελητήριο για τα μέλη του.

-Είχαμε και την πρότασή σας για την ίδρυση Δημόσιου Επιμελητηριακού Πανεπιστημίου. Τι ακριβώς είναι;
-Στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρό της κ. Κασιμάτη ότι η ΚΕΕΕ είναι σε τελικές διαπραγματεύσεις να δημιουργήσει ένα Δημόσιο Επιμελητηριακό Πανεπιστήμιο με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα.
Μάλιστα είναι και σε επαφή με ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.
Στην συνεδρίαση της 25ης Σεπτεμβρίου του Επιμελητηρίου Δράμας, προτείναμε την έναρξη πρωτοβουλίας από το Επιμελητήριο Δράμας να ξεκινήσει η διαδικασία ώστε η έδρα αυτού του Πανεπιστημίου να είναι η Δράμα.
Θα πρέπει να δημιουργηθεί το νομικό πρόσωπο, να εξευρεθεί η έκταση σε σύντομο διάστημα ώστε να δελεασθεί η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος να κάνει έδρα την Δράμα. Αυτόματα το πάγιο αίτημα της Δραμινής κοινωνίας ικανοποιείται.
Το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος λειτουργίας ενός Πανεπιστημίου δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.

-Ποιος είναι ο ρόλος του Στάθη Σαραφόπουλου για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας;
-Η μικρή αποχή μου από τα δημόσια πράγματα δεν σημαίνει ότι αποστρατεύτηκα. Ακόμη και το 2013 θα είμαι 50ρης, επομένως έχω πολλά ακόμη να κάνω και να προσφέρω στον τόπο μου. Δυστυχώς το όραμα μου για την Δράμα, σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ...
Ίσως οι ιδέες μου, οι θέσεις μου, πριν από μερικά χρόνια, να ακούγονται παράξενα. Σήμερα όμως δικαιώθηκαν και τις ασπάζονται περισσότεροι φίλοι μας!
Στο εξής δηλώνω "παρών" στα δημόσια πράγματα με πιο ενεργό ρόλο, ικανοποιώντας το αίτημα αρκετών φίλων μου, οι οποίοι από καιρό με προτρέπουν προς αυτή την κατεύθυνση.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ