Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Αλίκη Σωτηριάδου

Δήμαρχος Δήμου Παρανεστίου

1 σχόλιο

Η ΤΕΔΚ πρέπει να προκαλεί ανοιχτές συσκέψεις ενημέρωσης, όχι μόνο του Δ.Σ. αλλά όλων των αιρετών του Νομού

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε την Δήμαρχο Παρανεστίου Αλίκη Σωτηριάδου. Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτιση αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Εκφράζει τα παράπονα της για την λειτουργία της ΤΕΔΚ, τάσσεται υπέρ της Διοικητικής μεταρρύθμισης, όχι όμως με την μορφή που προωθείται σήμερα, ενώ τονίζει ότι οι Δήμαρχοι δεν προτάσσουν τις προσωπικές του φιλοδοξίες αλλά ανησυχούν για το μέλλον του τόπου. Αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικότερα έργα που εκτελούνται στον Δήμο Παρανεστίου. Κρίνει ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για την κατασκευή του φράγματος του Τεμένους, ενώ δηλώνει ότι δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον για να είναι υποψήφια Δήμαρχος Δράμας. Όπως είπε ΄΄ έχω δεχτεί τέτοιες προτάσεις και τις αξιολογώ ως έκφραση αναγνώρισης και εκτίμησης της πορείας μου στο χώρο΄΄.

-Εκφράσατε την δυσαρέσκειά σας για την έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς ΤΕΔΚ σχετικά με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Τι έπρεπε δηλαδή να έχει γίνει;
-Για να είμαστε ακριβείς, η δυσαρέσκεια εκφράσθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή από συναδέλφους δημάρχους που φιλοξενούνταν στο πάνελ. Το θέμα της εκπομπής όταν παρενέβην τηλεφωνικά ήταν η διοικητική μεταρρύθμιση και επ' αυτού είχα την πρόθεση να τοποθετηθώ. Ωστόσο μου απευθύνθηκε ερώτηση από τη δημοσιογράφο για την λειτουργία της ΤΕΔΚ, με αφορμή προφανώς την αποχώρηση τεσσάρων συναδέλφων από προγραμματισμένη σύσκεψη για το θέμα της συν-κοινωνίας, για την οποία είχαμε λάβει σχετική πρόσκληση και στην οποία 45΄ μετά την ορισμένη ώρα δεν είχε προσέλθει ο Πρόεδρος. Συνομολόγησα το γεγονός και εξέφρασα τη δυσαρέσκειά μου, δεδομένου ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που τα διοικητικά συμβούλια δεν πραγματοποιούνται στην ώρα τους αλλά δυστυχώς είναι κάτι που επαναλαμβάνεται υποβαθμίζοντας σοβαρά τη λειτουργία του οργάνου.
Είναι θετικό το γεγονός ότι μετά από αυτά δεν επαναλήφθηκε το γεγονός.
Όσον αφορά την ενημέρωση των συναδέλφων, δέχομαι ως μέλος της ΤΕΔΚ συχνά ερωτήματα για τα θέματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση. Πάγια θέση μου είναι ότι η ΤΕΔΚ πρέπει να προκαλεί ανοιχτές συσκέψεις ενημέρωσης όχι μόνο του ΔΣ αλλά όλων των αιρετών του Νομού, προκειμένου να ενημερώνονται έγκαιρα και έγκυρα. Θυμάστε τις αντιδράσεις και την κριτική που δεχθήκαμε για το ζήτημα του ΚΔΑΥ και του ΣΜΑ για το έλλειμμα ενημέρωσης των Τοπικών Συμβούλων.
Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.

Απαραίτητη κατά την άποψή μου είναι η ενημέρωση όλων των αιρετών για τις εξελίξεις μετά τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ για το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και πριν τους ζητήσουμε, όπως έγινε, να αποφανθούν διά των δημοτικών τους συμβουλίων επί της μελέτης του ΙΤΑ για τη χωροθέτηση των νέων ΟΤΑ.
Πρακτικά αποφασίσθηκε από την πλειοψηφία της ΤΕΔΚ (με υπερίσχυση της ψήφου του Προέδρου), το κάλεσμα των Δημοτικών Συμβουλίων να τοποθετηθούν επί της μελέτης του ΙΤΑ που προβλέπει τρεις δήμους για το Νομό μας, ενώ υπάρχουν δύο ομόφωνες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της ΤΕΔΚ και δύο αποφάσεις των Συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ (μειοψηφούσης της παράταξης του ΚΚΕ) σύμφωνα με τις οποίες κανένας διάλογος δεν θα ξεκινήσει πριν την ικανοποίηση των όρων και προϋποθέσεων που θέσαμε μέσα από αυτά για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ η ΤΕΔΚ πήρε την απόφαση αυτή, η οποία δεν μπορεί να ανατρέπει αποφάσεις ανώτερων οργάνων όπως οι αποφάσεις των Συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ.

Επιτρέψτε μου λοιπόν το ερώτημα: δεν ήταν πιο φρόνιμο και συνεπές να ενημερώνονταν σχετικά όλοι οι συνάδελφοι, και εάν αποφάσιζαν να ανατρέψουν τις δικές τους αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων της ΤΕΔΚ να αποφαίνονταν στη συνέχεια επί της μελέτης του ΙΤΑ; Ποια αξία έχουν τελικά τα ψηφίσματα των ΓΣ μας όταν καλούμε τους συναδέλφους ουσιαστικά να αποφασίσουν για το πόσοι δήμοι θα δημιουργηθούν στο Νομό μας, πριν αποφασίσουν αν συνέτρεξαν λόγοι ανατροπής της απόφασής τους για την έναρξη ή μη του διαλόγου;
Συγχωρείστε με, είναι προφανές ότι υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση, ίσως πολύ «ιδεαλιστική» για να γίνει αποδεκτή στις μέρες μας, όμως καθένας προχωρά και διεκδικεί όπως εκείνος κρίνει και κρίνεται τελικά από εκείνους που τον έθεσαν να αποφασίζει. Προσωπικά δεν θα αφήσω ποτέ στο περιθώριο τις αποφάσεις των συναδέλφων μου αιρετών επειδή αυτό θα μου επιβληθεί από οποιονδήποτε.

-Η προσωπική σας θέση ποια είναι; Είστε υπέρ ή κατά των συνενώσεων;
-Έχω εκφράσει την άποψη ότι είμαι υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης όχι όμως με τη μορφή που προωθείται σήμερα αλλά όπως αυτή περιγράφεται στις αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ.
Η Διοικητική Μεταρρύθμιση δεν μπορεί να αφορά μόνο τη μείωση του αριθμού των Δήμων της χώρας αλλά μια συνολική και ουσιαστική μεταρρύμιση του πολιτικού και διοικητικού συστήματος σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

-Μήπως οι Δήμαρχοι αντιδρούν γιατί φοβούνται μην χάσουν τις καρέκλες τους;
-Οι Δήμαρχοι ανησυχούν για το μέλλον του τόπου τους, και της Αυτοδιοίκησης καθαυτής, με τη δημιουργία σχημάτων του τύπου της μελέτης του ΙΤΑ (δείτε την πρόταση για το νομό μας) χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό, σχεδιασμό, πόρους και σαφή ορίζοντα υλοποίησης.
΄Ισως ανάμεσά μας υπάρχουν και άνθρωποι που μπορεί να προτάσσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν αφορά τους ανθρώπους που αγωνιούν και μάχονται καθημερινά για την επίλυση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών τους και την βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.
Η τοποθέτηση αυτή είναι νομίζω άδικη για την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων και θα την χαρακτήριζα πιο ακραία και από εκείνη που θέλει να γίνεται η μεταρρύθμιση για την ανατροπή συγκεκριμένων δημάρχων...

-Το Υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργούν ΟΤΑ που δεν είναι πιστοποιημένοι και δεν έχουν Τεχνική Υπηρεσία. Δεν είναι λογικό το επιχείρημα;
-Το επιχείρημα είναι λογικό αλλά σαφώς δεν μπορεί να προβάλλεται ως ο λόγος της διοικητικής μεταρρύθμισης και πολύ περισσότερο να αποδίδεται η ευθύνη τους ΟΤΑ.
Ποιος φταίει για την αδυναμία πιστοποίησης των ΟΤΑ; Είναι οι Δήμοι ή η Κεντρική Διοίκηση που δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, προσλαμβάνοντας το αναγκαίο προσωπικό, επιμορφώνοντας τους υπαλλήλους που προσέλαβε όπως θα έπρεπε, δεσμεύοντάς τους να παραμείνουν στις υπηρεσίες που προσλήφθηκαν, διαθέτοντας αναγκαίους πόρους -ή έστω αποδίδοντας όσα παρακρατεί τόσα χρόνια- στους ΟΤΑ για να διαθέτουν πιστώσεις και να προβαίνουν σε νέες προσλήψεις, ώστε να μπορούν να πιστοποιηθούν σήμερα;
Από την άλλη πλευρά είστε βέβαιοι ότι οι συνενώσεις θα αποδώσουν πιστοποιημένες υπηρεσίες που θα λειτουργούν αυτοτελώς της επόμενη μέρα; ΄Εχει γίνει καμιά μελέτη για τις θέσεις του προσωπικού των νέων ΟΤΑ που εμείς αγνοούμε;
Η Αυτοδιοίκηση είναι βασικό κύτταρο του διοικητικού μας συστήματος. Δεν μπορεί το Κράτος να επικαλείται την όποια αδυναμία έχει το ίδιο προκαλέσει με πολιτικές που ασκήθηκαν από το 1997 έως σήμερα.

-Ποια είναι η εκτίμησή σας: Θα προχωρήσει η Διοικητική Μεταρρύθμιση άμεσα ή θα αναβληθεί;
-Δεν συνηθίζω να κάνω προβλέψεις για ζητήματα στα οποία η συμμετοχή μου δεν είναι καθοριστική. Σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από την στάση της ίδιας της Αυτοδιοίκησης στις πρόσφατες εξελίξεις και στη συνέχεια από τη στάση των εκπροσώπων μας στο Κοινοβούλιο, αν τα τελικά τα πράγματα προχωρήσουν. Εκτιμώ ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να πετύχουν πρέπει να έχουν εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση.
Θέλω να πιστεύω ακόμη, ότι θα επικρατήσει φρόνηση για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, θα προηγηθεί σοβαρός προγραμματισμός, σχεδιασμός, εξασφάλιση και διάθεση πόρων και υλικοτεχνικής υποδομής, αξιολόγηση του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού και όλα αυτά απαιτούν χρόνο και τα περιθώρια που έχουμε είναι επικίνδυνα στενά.

-Είχαμε πρόσφατα την επίσκεψη του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης κ. Τζίμα στο Παρανέστι. Ποια θέματα θέσατε στον Υπουργό : Μείνατε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνάντησης;
-Τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η πίεση που πρέπει να ασκηθεί για την κατασκευή του φράγματος του Τεμένους (όπως είναι γνωστό εκκρεμεί στην ΡΑΕ, όπου έχουν υποβληθεί προτάσεις τόσο από την ΔΕΗ όσο και από ιδιώτες) και η πίεση που πρέπει να ασκηθεί για την τροποποίηση της ΚΥΑ για την πιστοποίηση των Ιαματικών πηγών. Και τα δύο θέματα έχουμε κάνει γνωστά στον κ. Υπουργό σε προηγούμενες συναντήσεις μας που έγιναν στο Υπουργείο. Θέσαμε υπόψη του κ. Υπουργού ζητήματα και άλλων υπηρεσιών της περιοχής, τα οποία μας ενδιαφέρουν άμεσα, όπως η προμήθεια ενός σύγχρονου ασθενοφόρου για το Κ.Υ Παρανεστίου και ενός μεγάλου πυροσβεστικού οχήματος για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο το οποίο πρέπει να αναβαθμιστεί σε Σταθμό Δ΄ τάξης.
Ο κ. Υπουργός δεσμεύθηκε για την καταβολή κοινής προσπάθειας για τα δύο πρώτα θέματα, υποσχέθηκε την προμήθεια του ασθενοφόρου για το Κέντρο Υγείας και την χρηματοδότηση για δύο μικρά πυροσβεστικά οχήματα εντός του 2009.
Επίσης ανακοίνωσε ότι θα ανταποκριθεί και σε ένα ακόμη από τα υποβληθέντα στην αρχή του έτους αιτήματά μας, δηλαδή την χρηματοδότηση του έργου του ηλεκτροφωτισμού του γηπέδου Μεσοχωρίου ενώ δεσμεύθηκε για την χρηματοδότηση εντός του 2009 του Δήμου με το ποσό των 60.000 € σε συνέχεια της φετινής χρηματοδότησης των 20.000 € για το έργο της αποπεράτωσης κτιρίου αναψυκτηρίου και αποδυτηρίων αθλητικών εγκατασάσεων Δήμου Παρανεστίου.

-Τι γίνεται με την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών στα Θερμιά; Προχωράει ή «κόλλησε» στη Γραφειοκρατία;
-Εκκρεμεί το θέμα της πιστοποίησης, όπως συμβαίνει για όλες τις ιαματικές πηγές της χώρας, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί στην εφαρμογή όσων επιβάλλονται από την ΚΥΑ που προανέφερα.
Αντιλαμβάνεστε ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί για όλη τη χώρα από την κεντρική διοίκηση, ενόψει μάλιστα και των πιέσεων που δέχεται η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση για απορρόφηση σε τέτοιου είδους έργα.
Ο Δήμος προχωρά σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος στη σύνταξη των μελετών για τις οποίες δεν υφίστανται ανάλογα προβλήματα ενώ σύμφωνα με το από 8.09.2008 έγγραφο του Τμήματος Ιαματικών Πηγών του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης απαιτείται να απομακρυνθούν άμεσα όλες οι εγκαταστάσεις από όλο το χώρο των ιαματικών πηγών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Είναι προφανές ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης από την ΤΥΔΚ Ν. Δράμας θα προχωρήσουμε στην απομάκρυνσή τους, όπως επιβάλλεται.

-Ποια σημαντικά έργα εκτελούνται στην περιοχή σας και ποιος ο προγραμματισμός για το άμεσο μέλλον;
-Ολοκληρώθηκαν έργα εσωτερικής οδοποιίας οικισμών δήμου Παρανεστίου προϋπολογισμού 440.000, με χρηματοδότηση από τα ΟΠΑΑΧ, εκτελούνται έργα κατασκευής μονοπατιών με χρηματοδότηση από το Leader+ προϋπολογισμού 107.000 ευρώ, και το Interreg III Phare Ελλάδα Βουλγαρία 103.000 ευρώ, η διευθέτηση χειμάρρου Αηδονοκάστρου, προϋπολογισμού 320.000 €, χρηματοδοτούμενη από τα ΟΠΑΑΧ, η ανάπλαση πλατείας Πρασινάδας προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, η ανάπλαση πλατείας Πολυνερίου προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, ξεκίνησε το έργο ανάπλασης πεζοδρομίων στο Παρανέστι προϋπολογισμού 277.000, ολοκληρώθηκε η προμήθεια ενός νέου απορριματοφόρου, προϋπολογισμού 119.000 ευρώ, δημοπρατούνται η προμήθεια εξοπλισμού για το ανακαινισμένο Δημαρχείο, προϋπολογισμού 107.000 ευρώ, η ύδρευση δήμου Παρανεστίου 470.000 ευρώ, αναμένεται η έγκριση δημοπράτησης της διαμόρφωσης πλατείας έναντι Μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Πρασινάδα προϋπολογισμού 40.000 ευρώ, δημοπρατήθηκε η μελέτη «Υλοποίηση εφαρμογής ρυμοτομικού σχεδίου δήμου Παρανεστίου προϋπολογισμού 132.203,19 ευρώ, ενώ υπολείπεται να ληφθούν αποφάσεις για τα δύο τελευταία του τεχνικού προγράμματος του τρέχοντος έτους, το οποίο ολοκληρώνεται.
Στο άμεσο μέλλον θα υποβληθούν προτάσεις στο πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ και υπό σύνταξη μελέτες για οριστική ένταξη έργων του ΘΗΣΕΑΣ

-Οι προσωπικές σας φιλοδοξίες πού φτάνουν; Τι θα κάνετε αν καταργηθεί ο Δήμος Παρανεστίου;
-Η πορεία μου στην Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε από την παραίνεση των συνδημοτών μου, είναι γνωστό. Η Αυτοδιοίκηση είναι χώρος που σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργείς και να βλέπεις το χώρο σου να αλλάζει. ΄Οταν αυτό το βλέπουν και οι άλλοι νοιώθεις ικανοποίηση και πάντως είναι βέβαιο ότι στο χώρο αυτό βρίσκεσαι σε διαρκή εγρήγορση.
Μέλημά μου αυτή τη στιγμή είναι η διατήρηση του Δήμου για τους λόγους που έχω εκφράσει τόσο η ίδια όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, μέλημα όλων μας θα είναι να μην οδηγηθεί σε συνένωση όπως αυτή της μελέτης του ΙΤΑ.
Κάθε απόφασή μου εξαρτάται από τις επικείμενες εξελίξεις και φυσικά άμεσα από τη βούληση του ίδιου του λαού, στην υπηρεσία του οποίου θα τάξω όλες μου τις δυνάμεις.

-Τα σενάρια ότι ενδιαφέρεστε να θέσετε υποψηφιότητα ως Υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας ευσταθούν;
-Προσωπικά δεν έχω εκφράσει τέτοιο ενδιαφέρον, είναι όμως γνωστό ότι έχω δεχτεί τέτοιες προτάσεις και τις αξιολογώ ως έκφραση αναγνώρισης και εκτίμησης της πορείας μου στο χώρο. Φυσικά αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους όσους εκφράζουν με αυτό τον τρόπο αυτό που πιστεύουν.

-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Θα ήθελα να καλέσω όλους τους συναδέλφους αιρετούς να συνεχίσουν τον αγώνα για την Αυτοδιοίκηση και το μέλλον του τόπου μας, πέρα και έξω από κομματικά κριτήρια και απευθύνομαι προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό είναι επιθυμία και συνάμα ευχή. Και να εκφράσω την ελπίδα ότι οι βουλευτές του νομού μας θα αγωνισθούν στο Κοινοβούλιο ότε αν χρειασθεί για την ευόδωση της δικής μας προσπάθειας, όπως άλλωστε έχουν κατά καιρούς δεσμευθεί.


Σχόλια (1)

Χρίστος Χ. Στυλιανίδης - Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014 στις 20:28
Τετάρτη χωρίς σύννεφα, δεκαεννιά Μαρτίου, η «συμφωνία» έκλεισε βοσκού μετά ποιμνίου! Τα πεντακόσια θα δοθούν αμέσως σε φτωχούς, σε άστεγους και ένστολους, σ’ άπορους μοναχούς. Ο Γιαννακίδης έκφρασε στον τύπο δυο κουβέντες, είναι λόγια πολύ βαριά και δεν τα λεν λεβέντες! Ο οδικός ο άξονας Δράμας-Καβάλας πάλι ήρθε εις το προσκήνιο, να γίν’ αγάλι αγάλι. Βγάλανε νομοσχέδιο γι’ αυτές τις εκλογές, να σβήσουν τ’ αδικήματα, φώναξαν όλοι «Γες». Την ψήφο τους χρειάζονται και αμαρτίες σβήνουν, για να κερδίσουν εκλογές πολλές απάτες στήνουν! Το ενδιαφέρον όψιμο δήμου Παρανεστίου, δίνει επιχορήγηση συλλόγου, σωματείου, γιατί φανήκαν εκλογές, πάλι θέλουνε θώκο, με λόγια τάζουνε πολλά, αντί να κάνουν μόκο! Μας λέει ο Προβόπουλος πως όλα παν καλά, καλά θα παν αν μέτοχοι αλλάξουνε μυαλά… Ένα απόσπασμα από "Ανασκόπηση γεγονότων Πρωινού Τύπου, μηνός Μαρτίου 2ο14" Αλίκη, εύχομαι ό,τι καλό στον αγώνα σου.Χρ. Στυλιναίης

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ