Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


Αυτά παθαίνεις όταν επαναπαύεσαι στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και στην αδυναμία του αντιπάλου σου. Κάποια ώρα θα κάνεις το μοιραίο λάθος και τότε θα περάσεις από κάτω. Και θα σε καταβάλει πανικός.

Κάτι τέτοιο συνέβη με την ΝΔ... Επί 7 ολόκληρα χρόνια προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις.
Το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την οριακή του νίκη το 2000 έχασε την επαφή του με την κοινωνία. Όλοι θεωρούσαν δεδομένο ότι θα χάσει τις εκλογές όποτε και αν γίνουν.
Και το 2004 η νίκη της ΝΔ βασίστηκε στις μεταρρυθμίσεις, στην σεμνότητα και ταπεινότητα και στην επανίδρυση του κράτους.
Το ΠΑΣΟΚ ζαλισμένο από τα προβλήματα δεν μπορούσε να συνέλθει. Πολλοί θεωρούσαν πιθανή την διάσπαση ή και την διάλυση του.
Και οι κυβερνώντες βρίσκονταν σε χειμέρια νάρκη. Κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου και δεν γύριζαν ούτε καν μεριά. Κάποιοι κτυπούσαν το καμπανάκι του κινδύνου. Ζητούσαν από την κυβέρνηση να συνέλθει. Όμως απόλυτη σιωπή. Ο ύπνος ήταν βαθύς και οι κλειδοκράτορες της εξουσίας δεν καταλάβαιναν τίποτε.

Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η επικοινωνία. Λες και την χώρα την κυβερνούν εταιρίες δημοσκοπήσεων και επικοινωνιολόγοι. Και φυσικά η δημοσιότητα και τα δελτία των 8.
Και φτάσαμε ένα και μόνο επικοινωνιακό λάθος (χειρισμός οικονομικών μέτρων και υπόθεση Βουλγαράκη) να οδηγήσει την ΝΔ κάτω από το ΠΑΣΟΚ.

Καλό θα είναι οι κυβερνώντες να συνέλθουν. Η διακυβέρνηση της χώρας απαιτεί ταχύτητα και άμεση λήψη αποφάσεων σε διάφορους τομείς.
Αυτοί που ψήφισαν ΝΔ θέλουν μεταρρυθμίσεις. Να αλλάξει η δομή του κράτους. Να απλοποιηθεί η διαδικασία εξυπηρέτησης του πολίτη. Να μειωθεί η γραφειοκρατία. Να απαλλαχθεί η ελληνική κοινωνία από τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ.
Γι' αυτό ψήφισαν Καραμανλή. Αν δεν το καταλάβουν γρήγορα το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθούν προ οδυνηρών εκπλήξεων.

Πρέπει να προβληματίσουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και τα δύο μεγάλα κόμματα. Οι πολίτες νοιώθουν απογοητευμένοι.
Ψηφίζουν τον ΚΑΝΕΝΑ και δεν βλέπουν βελτίωση της κατάστασης το επόμενο διάστημα. Θεωρούν την διαφθορά το μεγαλύτερο πρόβλημα του πολιτικού συστήματος. Το κατάφεραν οι φωστήρες. Να κάνουν την πολιτική συνώνυμη της αδιαφάνειας.

Τι βλέπω να γίνεται το επόμενο διάστημα; Ένα είναι βέβαιο. Οι επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν δεν θα δώσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Άρα θα οδηγηθούμε σε συνεργασίες.
Μπορεί αυτήν την ώρα όλοι να αποκλείουν συνεργασίες όμως όταν θα φτάσει η ώρα τότε τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά. Άλλωστε η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.

Πάντως αυτοί οι Νεοδημοκράτες της Δράμας δεν παίζονται... Πριν 2 χρόνια ξεσήκωσαν τον κόσμο ενάντια στον Καποδίστρια και ζητούσαν να αυτονομηθεί ο Βώλακας, το Δοξάτο και να χωριστεί ο νομός σε 13 δήμους.
Σήμερα ο "Υπουργός μας" κ. Τζίμας προτείνει να γίνει ο νομός ένας δήμος. Και πως θα διοικείται Μαργαρίτη; Με τηλεδιάσκεψη; Και πως θα λύνεις τα προβλήματα της καθημερινότητας;
Ωραία ακούγονται όλα από θεωρητικής άποψης αλλά η πράξη είναι διαφορετική. Μα εσύ δεν έλεγες πως ο Βώλακας θα γίνει αυτόνομη κοινότητα;

Ο Ευμοιρίδης όμως είχε ξεπεράσει σε επαναστατικότητα και τον Τσε Γκεβάρα... Τότε έλεγε ότι θα παραιτηθεί αν ο Βώλακας δεν αυτονομηθεί. Φυσικά δεν παραιτήθηκε...
Επανέλαβε την απειλή όταν διεκδικούσαμε το Πανεπιστήμιο. Και πάλι απέσυρε την απειλή.

Άλλωστε ο Νομάρχης δεν έχει κανένα παράπονο από την κυβέρνηση. Όλα πάνε καλά.

Περίεργη αυτή η σύσκεψη που συγκάλεσε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κα. Δημοπούλου για το πρόβλημα της έλλειψης φαρμακοποιού. Κάλεσε υπουργό, βουλευτές, νομάρχη, δήμαρχο, μητροπολίτη για να λύσουν το πρόβλημα.
Μα αυτή δεν επιλέχθηκε για να λύσει τα προβλήματα του ιδρύματος; Τι τους θέλεις τους θεσμικούς παράγοντες του τόπου; Για συμπαράσταση;

Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε χάσει την αίσθηση του μέτρου. Και φυσικά καλό είναι να σοβαρευτούμε. Γίνονται πολλά και διάφορα που προσωπικά με αηδιάζουν.
Κάποιοι αρέσκονται να δημιουργούν συνθήκες ζούγκλας. Τους αρέσει η αντάρα. Αρέσκονται να υπάρχει φασαρία, κόντρες και αντιπαραθέσεις. Πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κόσμος τους έχει καταλάβει. Γνωρίζει πολύ καλά ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν.
Και φυσικά οι ετερόκλητες παρέες, οι κουβεντούλες και το μπόλικο παρασκήνιο είναι γνωστά στην Δραμινή κοινωνία.

Ευκαιρία το επόμενο διάστημα να γράψουμε τις παρέες που κινούν τα νήματα και προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες ζούγκλας. Όλοι τους είναι παιδιά του κατηχητικού. Μιλάμε για "αγίους".
Σκέφτομαι μέχρι και να τα υιοθετήσω. Το κακό γι' αυτούς είναι ότι προδίδονται.

Θέλετε ένα παράδειγμα;
Δεν είναι δυνατόν να δηλώνεις μαχητής, επαναστάτης και σκληρός πολέμιος του συστήματος και όταν έρχεται η ώρα των αποφάσεων να τα ψηφίζεις όλα... Είπαμε να είσαι εξαρτώμενος. Όμως έστω για το "θεαθήναι" διαφώνησε και καμιά φορά.
Ποιον εννοώ; Όσοι ασχολούνται με τα κοινά γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι ο "επαναστάτης" του γλυκού νερού.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ