Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γρηγόρης Μιχαηλίδης

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δράμας-Στέλεχος ΠΑΣΟΚ

Αναμενόμενη η πτώση της ΝΔ, συνέβαλαν τα τραγικά λάθη της ΝΔ και η σταθερή πορεία του ΠΑΣΟΚ

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Δημοτικό Σύμβουλο Δράμας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρη Μιχαηλίδη, γνωστό δικηγόρο της πόλης μας.
Νέος σε ηλικία αλλά έμπειρος στα κοινά αφού επί μια δεκαετία συνολικά είναι Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας ενώ το 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Πρόσωπο με ιδιαίτερη πολιτική κουλτούρα, μόρφωση, ήθος και ευπρέπεια αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.
Κρίνει ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ήταν αναμενόμενα αφού συνέβαλαν τα λάθη της κυβέρνησης αλλά και η σταθερή πορεία του ΠΑΣΟΚ κυρίως από το συνέδριό του και μετά.
Θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων με τις θέσεις του και την πολιτική του δράση ενώ δηλώνει πάντα παρών στις εξελίξεις.

-κ. Μιχαηλίδη, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται από την ΝΔ. Πως το σχολιάζετε;
-Κατά την άποψή μου ήταν αναμενόμενο. Σε αυτό συνέβαλαν δύο παράγοντες... Κατ' αρχήν τα τραγικά λάθη της ΝΔ ως κυβέρνηση κυρίως στα ζητήματα της οικονομική πολιτικής, της καθημερινότητας του πολίτη και της ηθικής πολιτικής συμπεριφοράς.
Κατά δεύτερο η σταθερή και χωρίς ταλαντεύσεις πορεία του ΠΑΣΟΚ κυρίως από το συνέδριό του και μετά. Μας βοήθησαν πολύ ως ΠΑΣΟΚ το ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Οι διακριτές και προοδευτικές πολιτικές θέσεις και η συνέπεια στην πολιτική δράση.

-Δεν είναι δηλαδή συγκυριακά τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων;
-Ακόμα και συγκυριακά να τα θεωρήσουμε είναι στο χέρι μας να τα κεφαλαιοποιήσουμε πολιτικά, έτσι ώστε να μας δώσουν την κοινωνική πλειοψηφία που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές με αυτοδύναμη κοινοβουλευτικά κυβέρνηση. Όμως εδώ θέλω να σημειώσω κάτι... Αυτό μπορεί να επιτευχθεί προπαντός με τις μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ηγεσία του κινήματος.
Τα περιφερειακά κομματικά όργανα και τα περιφερειακά στελέχη, αυτό που κυρίως μπορούν να κάνουν σήμερα, είναι να μετουσιώσουν σε πολιτικές δράσεις στις τοπικές κοινωνίες αυτές τις μεγάλες κινήσεις. Με άλλα λόγια το σύνολο της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του οφείλουν να δώσουν την πολιτική ώθηση που χρειάζεται η προοδευτική παράταξη στην χώρα μας. Θεωρώ ότι το καλύτερο δείγμα αυτής της προσπάθειας μέχρι σήμερα αποτέλεσε η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην ΔΕΘ.

-Σας προβληματίζει το μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων και η αδιαφορία μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων που διαλέγουν τον ΚΑΝΕΝΑ ως τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό;
-κ. Φυλακτέ, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το τελευταίο που αναφέρατε δεν ισχύει. Εμένα προσωπικά με προβληματίζουν δύο ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων και η χαμηλή συσπείρωση της ΝΔ.
Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων με τις θέσεις του και την πολιτική του δράση, για να μπορέσει στις εκλογές να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά όσο μεγάλη συσπείρωση και να πετύχει η ΝΔ προεκλογικά.

-Θεωρείται απίθανη η αυτοδυναμία όποτε και αν γίνουν εκλογές. Συμφωνείτε με την εκτίμηση;
-Δεν θεωρώ ότι είναι απίθανη αλλά σίγουρα είναι πολύ δύσκολη με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Μπορεί να απαιτηθούν δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις για να προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να δώσει αυτή τη μάχη με όλες του τις δυνάμεις, με το σύγχρονο πρόγραμμά του και προπαντός με το νέο ήθος και ύφος στην πολιτική όπως το απαιτούν οι καιροί μας.

-Στην επιφάνεια και στην επικαιρότητα πολλές υποθέσεις που τα ΜΜΕ τις χαρακτηρίζουν σκάνδαλα. Κινδυνεύει το πολιτικό σύστημα από φαινόμενα αδιαφανών διαδικασιών και πολιτικά πρόσωπα κυριολεκτικά διασύρονται στα δελτία των 8. Αυτό είναι το πολιτικό σκηνικό των τελευταίων μηνών. Μπορεί να ανακτήσει η πολιτική την χαμένη της αξιοπιστία;
-Η άποψή μου είναι ότι δεν κινδυνεύει το πολιτικό σύστημα αλλά η ΝΔ. Πιστεύω ότι η νέα διακυβέρνηση όπως την ονομάζουν έχασε πολύ γρήγορα το μέτρο και τα ηθικά της ερείσματα στην ελληνική κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει σήμερα και με αυτήν την συγκυρία να αποδείξει ότι έχει ξεπεράσει τα δικά του αντίστοιχα, έστω και ελάχιστα φαινόμενα, και να συντονίσει τον βηματισμό του με τις ανάγκες και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, που είναι πολλά, σύνθετα και σύγχρονα.
Η πολιτική σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει ανάγκες και προβλήματα που δεν έχουν καμία σχέση ακόμη και με αυτά των αρχών της δεκαετίας που διανύουμε. Πέρα απ' όλα τα άλλα η ΝΔ αποδείχθηκε παλιομοδίτικη και αναχρονιστική. Τα παραδείγματα πολλά και τα γνωρίζουμε όλοι.

-Είστε ικανοποιημένος από την παρουσία του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο Ν. Δράμας;
-Ποτέ δεν είμαι απολύτως ευχαριστημένος. Το ΠΑΣΟΚ στον Ν. Δράμας καλείται να ανακτήσει την αξιοπιστία του από τα έτη της διακυβέρνησης από το ίδιο, αλλά και να παρέμβει στην κοινωνία άμεσα, σύγχρονα και δυναμικά για να ανακτήσει τα χαμένα χρόνια από το 2004 μέχρι σήμερα, καθώς η ΝΔ δεν μπορεί να μας πείσει ότι έχει προσφέρει κάτι ουσιαστικό στο τόπο μας.
Οι συνθήκες στον νομό μας και στην πόλη μας για την ΝΔ τα τελευταία 5 χρόνια ήταν ιδανικές για την ίδια. Αφού δεν μπόρεσε να τις αξιοποιήσει μέχρι σήμερα δεν θα μπορέσει ποτέ.

-Έχουν λυθεί τα εσωτερικά προβλήματα στην οργάνωση της Δράμας;
-Σήμερα που μιλάμε τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί λόγω της υπεύθυνης στάσης μας. Όμως όλοι οφείλουμε να επιδείξουμε σύνεση, προσοχή και ενότητα για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ στην Δράμα να αξιοποιήσει το σύνολο του δυναμικού του δίχως αποκλεισμούς και εξαιρέσεις που δεν συμβάλουν στην πολιτική μας προσπάθεια και προπαντός στην πολιτική και εκλογική αποτελεσματικότητα του κινήματος.

-Μπορεί δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να γίνει κόμμα πλειοψηφίας στον Ν. Δράμας;
-Όπως ήταν την δεκαετία του '80. Αφού μπορούσε τότε μπορεί και τώρα.

-Σε προσωπικό επίπεδο... Δώσατε την εκλογική μάχη για την θέση του γραμματέα. Δεν αντιμετωπίσατε τις καλύτερες συνθήκες εκλογών. Παρ' όλα αυτά τώρα κάνετε λόγο για ενότητα... Την συμμερίζονται την άποψη αυτή οι σύντροφοί σας της άλλης πλευράς;
-Σημασία δεν έχει τι συμμερίζονται κάποιοι. Όσο για τις συνθήκες κατά την εκλογική μάχη που έδωσα για την θέση του γραμματέα ήσασταν πολύ ευγενής και το δέχομαι. Σημασία σήμερα έχει ότι αυτή η υποψηφιότητά μου, έστω και έτσι, συγκέντρωσε το 40% της κομματικής μας βάσης σε όλο τον νομό και προπαντός έδωσε την ευκαιρία σε συντρόφους όλων των τάσεων να στελεχώσουν τα κομματικά μας όργανα σε όλα τα επίπεδα.
Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που έχουν την κομματική ευθύνη στον νομό μας σήμερα διαθέτουν το ενωτικό και δυναμικό πλαίσιο που χρειάζεται το κίνημά μας. Οφείλουν να το αξιοποιήσουν και προπαντός να μην επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος που μας διαίρεσαν και μας αποδυνάμωσαν πολιτικά ως κόμμα στην τοπική μας κοινωνία. Και ο νοών νοήτω...
Με άλλα λόγια κ, Φυλακτέ, θεωρώ ότι εκείνη η υποψηφιότητά μου ως γραμματέα αποτέλεσε την βασική πολιτική πράξη που έφερε την ενότητα και την ηρεμία στην Νομαρχιακή Οργάνωσή μας. Όποιος αναλώσει απερίσκεπτα το κεφάλαιο αυτό δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τις επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και τα συμφέροντα της τοπικής μας κοινωνίας.

-Δηλώνετε παρών στις εξελίξεις;
-Πάντα ήμουν παρών και είμαι παρών. Το ΠΑΣΟΚ, η Σοσιαλδημοκρατία, η Ελλάδα και η Δράμα αποτελούν για μένα τους κινητήριους μοχλούς για την παρουσία μου στα κοινά. Συνεχίζω τον αγώνα μου και παρά τα εμπόδια προσβλέπω σ' ένα καλύτερο μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ