Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Μαργαρίτης Τζίμας

Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης

Το κλίμα των τελευταίων ημερών αδικεί τον Καραμανλή και την ΝΔ

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα.
Θεωρεί ότι είναι μοίρα της εξουσίας να δέχεται άλλοτε δίκαιες και άλλοτε άδικες κριτικές ενώ χαρακτηρίζει την παραίτηση Βουλγαράκη κίνηση ευθιξίας και προστασίας του Πρωθυπουργού και της παράταξης.
Τάσσεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και των μεταρρυθμίσεων.
Όσον αφορά την διοικητική μεταρρύθμιση δηλώνει ότι είναι αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι συνενώσεις ενώ αίσθηση προκαλεί και η δήλωσή του ότι αν ήταν Υπουργός Εσωτερικών θα έκανε τον Νομό Δράμας ένα Δήμο.

-κ. Υπουργέ, μεγάλες "τρικυμίες" θα έλεγα αυτήν την περίοδο για την κυβέρνηση... Είχαμε την παραίτηση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργου Βουλγαράκη. Πως σχολιάζετε και την παραίτηση αλλά και τα τελευταία γεγονότα;
-Κατ' αρχάς ήταν μια κίνηση ευθιξίας του κ. Βουλγαράκη και συγχρόνως προστασίας του Πρωθυπουργού και της παράταξης. Το κλίμα των τελευταίων ημερών τροφοδοτήθηκε από μερίδα των ΜΜΕ. Θεωρώ πως είναι "μοίρα της εξουσίας" να δέχεται άλλοτε δίκαιες και άλλοτε άδικες κριτικές όσον αφορά τα στελέχη της.
Η κρίση αυτή ξεπερνιέται μέρα με την μέρα. Ο Πρωθυπουργός κρατάει μια σταθερή, συνετή και ειλικρινή στάση απέναντι στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και στόχος μας είναι να ασχολούμαστε καθημερινά, με όσο το δυνατόν περισσότερη ζέση και ζήλο με τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

-Σ' ένα τέτοιο περιβάλλον και με τόση ένταση μπορεί να παραχθεί κυβερνητικό έργο;
-Παράγεται κυβερνητικό έργο. Το κάθε υπουργείο ξεχωριστά και συνολικά ως κυβέρνηση. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε προβλήματα που έμεναν κάτω από το χαλί επί 20 χρόνια που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ.
Και όσον αφορά τους αγρότες, υπάρχουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Βλέπετε εμείς σε 4,5 χρόνια διπλασιάσαμε την αγροτική σύνταξη και το ΕΚΑΣ. Δίνουμε μέσα σε 3 μήνες την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, σε λιγότερο χρονικό διάστημα από τα ΠΣΕΑ ενώ έγκαιρα παίρνουν οι αγρότες μας τις επιδοτήσεις από την ΕΕ.
Ψηφίσαμε καινούργιο Αναπτυξιακό Νόμο που δίνει μέχρι 60% επιδοτήσεις στην ελληνική περιφέρεια και διευρύναμε την βάση αυτών που μπορούν να επιδοτηθούν.
Δεν μπορούσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει όλα αυτά που αντιμετωπίζει με επιτυχία η κυβέρνηση Καραμανλή παρ' όλες τις λυσσαλέες αντιδράσεις.
Αντιδρά ένα κομματικό κατεστημένο που εκφράζεται με την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια του Καραμανλή αλλά εμείς θα προχωρήσουμε.

-Βλέπουμε τους πολίτες στις διάφορες δημοσκοπήσεις να εκφράζουν αγωνία και δυσφορία προς την κυβέρνηση αλλά και προς την αντιπολίτευση. Αυτό σας προβληματίζει;
-Είναι λογικό. Δεν έχουμε μπροστά μας ορίζοντα εκλογών. Και ο πολίτης εκφράζεται περισσότερο ελεύθερα παρά δεσμευμένα. Θεωρώ όμως ότι εδώ και 4,5 χρόνια παρ' όλες τις δυσκολίες και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα στην συνείδηση του ελληνικού λαού.
Ο Καραμανλής θεωρείται ο καταλληλότερος Πρωθυπουργός με σχεδόν διπλάσια ποσοστά από τον κ. Παπανδρέου. Στην δε παράσταση νίκης ο κόσμος πιστεύει κατά 70% ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ και κατά 20% ότι θα τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.
Ο πολίτης έχει κριτήριο, θέλει μεταρρυθμίσεις. Αντιλαμβάνεται ότι παραλάβαμε μια Ελλάδα καταχρεωμένη, πληρώνουμε 35 δις ευρώ μόνο για τοκοχρεολύσια από τα χρέη που μας παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ.
Αν δεν είχαμε αυτά τα χρέη θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα νοσοκομεία, περισσότερα σχολεία, να αυξηθούν περισσότερο οι συντάξεις την δημοσίων υπαλλήλων και των εργατών. Παρ' όλα αυτά δεν επιβάλλουμε καινούργιους φόρους στους Έλληνες πολίτες. Ο μισός ελληνικός πληθυσμός δεν κάνει φορολογική δήλωση. Αυξήσαμε τα αφορολόγητα όρια των αγροτών και των πολιτών στα 13.000 ευρώ και αντιλαμβάνεστε ότι τα βάρη δεν πέφτουν στις πλάτες των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

-Επανέρχονται όμως τα τεκμήρια για τα οποία γίνεται ιδιαίτερη συζήτηση. Διάφοροι πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η πτώση της ΝΔ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επαναφορά των τεκμηρίων. Δεν είναι άδικο να εφαρμοστούν;
-Κατ' αρχάς δεν έχουμε συγκεκριμένο νομοσχέδιο και συγκεκριμένη πρόταση από την κυβέρνηση όσο αφορά το τι θα ισχύσει για τα τεκμήρια. Επομένως δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης.
Αυτά που συζητούνται τώρα είναι πληροφορίες, είναι φήμες και πάνω σε φήμες και πληροφορίες δεν μπορεί να στηριχθεί πολιτικός λόγος. Ας περιμένουμε να κατατεθεί το Νομοσχέδιο, να αναπτυχθεί κοινωνικός διάλογος που τον επιθυμεί αυτή η κυβέρνηση και τον κάνει, και τότε θα συζητήσουμε αν πραγματικά τα τεκμήρια πρέπει να μπουν ή όχι.
Προσωπικά πιστεύω ότι όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες όταν χρησιμοποιούνται από χαμηλόμισθους για την αγορά αγαθών επιβίωσης δεν πρέπει να αποτελούν τεκμήριο.

-Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα έχουμε αυτοδυναμία... Αυτό σημαίνει ακυβερνησία ή προσπάθεια για συνεργασίες;
-Στην δημοκρατία αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Η θέση μας είναι ότι η ΝΔ δεν συνεργάζεται με τα άκρα. Ας γίνουν πρώτα οι εκλογές, που εγώ πιστεύω ότι θα τις κερδίσουμε και θα σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση και μετά μπορούμε να δούμε τις εξελίξεις.
Ο λαός επιθυμεί ισχυρό κυβερνητικό σχήμα γιατί θέλει να ξέρει ότι αυτός που τον κυβερνά έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και όχι ένα πρόγραμμα που είναι αποτέλεσμα πολιτικής συναλλαγής και συνεννόησης.

-Αποκλείετε κάθε πιθανότητα συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων;
-Εγώ είμαι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

-Και αν δεν προκύψει κάτι τέτοιο;
-Δεν υπάρχει αδιέξοδο. Θα ξαναγίνουν εκλογές...

-Ο κ. Καραμανλής επέλεξε για αντικαταστάτη του κ. Βουλγαράκη τον κ. Παπαληγούρα. Πρέπει να αναφέρουμε ότι προκλήθηκε σάλος από την δήλωση ενός συναδέλφου σας υπουργού ότι δεν έχει πάγκο ο Καραμανλής. Συμφωνείτε με αυτήν την εκτίμηση;
-Το ίδιο έλεγαν και την πρώτη τετραετία και είδατε ότι όταν έγινε ο ανασχηματισμός προέκυψε μια νέα ομάδα συναδέλφων υπουργών και υφυπουργών που οδήγησε την ΝΔ στην νίκη πριν ένα χρόνο. Αυτά τα λένε ορισμένοι για να απαξιώσουν το πολιτικό σύστημα.

-Βλέπετε εκλογές σύντομα;
-Πιστεύω ότι το έργο της κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί και θα πάμε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

-Ένας χρόνος πέρασε από τότε που αναλάβατε καθήκοντα Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης. Πόσο σημαντική είναι η εμπειρία και πόσες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
-Κατ' αρχάς με βοήθησε πάρα πολύ η εμπειρία μου στην αυτοδιοίκηση και στην πολιτική. Εγώ έκανα δύο κινήσεις κ. Φυλακτέ, από την πρώτη ώρα που έκατσα όσον αφορά την δομή του υπουργείου.
Πήραμε πιστοποιητικό και μπορούμε να διαχειριστούμε πλέον προγράμματα και χρήματα του ΕΣΠΑ του νέου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Είμαστε τελικός δικαιούχος, έχουμε διαχειριστική επάρκεια που θα μας δώσει την δυνατότητα να βοηθήσουμε και τους 16 νομούς από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι που δεν γίνονταν στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης τα προηγούμενα χρόνια.

Η δεύτερη κίνηση που έκανα είναι ότι συνέστησα με υπογραφή τριών υπουργών, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Αυτό σε συνδυασμό με την διαχειριστική επάρκεια δίνει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και για την Δράμα και για τους υπόλοιπους νομούς.
Επίσης ήταν κύριο μέλημά μου, λόγω αυτού του μεγάλου θεσμικού αξιώματος που μου έδωσε ο Πρωθυπουργός να τηρήσω και την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού αλλά και των Δραμινών, γι' αυτό και ξεμπλόκαρα σε συνεργασία και με άλλους φορείς της Δράμας, 2-3 μεγάλα έργα.
Αυτά είναι:
*Δημοπρατήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο η Μελέτη Χάραξης καινούργιου οδικού άξονα Δράμας-Αμφίπολης. Μιλάμε για έναν δρόμο 27 χλμ που θα ξεκινά που την Softex περίπου μέχρι την Αμφίπολη με 4 λωρίδες κυκλοφορίας με νησίδα στην μέση που δεν θα περνάει από κανένα χωριό. Αυτό είναι επιτυχία των παρεμβάσεων που ασκήσαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα.
*Δημοπρατήθηκε ο νότιος περιφερειακός δακτύλιος
*Εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης η λειτουργία δύο νέων τμημάτων ΤΕΙ στην Δράμα (Οινολογίας-Βιοτεχνολογίας). Στόχος μας είναι να συμπεριληφθούν τα δύο τμήματα στο μηχανογραφικό του Μαρτίου και να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2009. Αυτό σημαίνει και θεσμική αναβάθμιση του ΤΕΙ Δράμας. Δεν θα είναι παράρτημα, θα είναι ένα ολοκληρωμένο και αυτόνομο ΤΕΙ για να μπορέσει να διεκδικήσει και άλλα τμήματα σχολών.
Δεν θέλω να υπεισέλθω πόση είναι η βοήθειά μου σε όλους τους δήμους του νομού, στους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της περιοχής μας. Η Δράμα που αδικήθηκε τα προηγούμενα χρόνια νομίζω μέρα με την μέρα βρίσκει την θέση που πραγματικά της αξίζει από την κυβέρνηση Καραμανλή.
Είναι μεγάλα τα έργα που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και περιμένουμε τις μελέτες από την Νομαρχία και τους Δήμους για να μπούμε ανταγωνιστικά στο ΕΣΠΑ.

-Και όλα αυτά σε μια περίοδο έντονων συζητήσεων για την διοικητική μεταρρύθμιση. Θα προχωρήσει ο Καποδίστριας 2;
-Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι επόμενες δημοτικές εκλογές να γίνουν με τον νέο διοικητικό χάρτη. Υπάρχει ένα σχέδιο που έγινε από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μια πρόταση 400 περίπου δήμων η οποία τίθεται στο τραπέζι του διαλόγου της ΚΕΔΚΕ. Στην συνέχει θα γίνει διάλογος με τις ΤΕΔΚ για να αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες και πρόθεσή μας είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να είναι νόμος του κράτους.
Είναι αναγκαιότητα να προχωρήσουμε σε συνενώσεις δήμων. Στην Β. Ελλάδα υπάρχουν περίπου 250 δήμοι και κοινότητες από τους οποίους μόνο 28-30 έχουν Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών. Οι υπόλοιποι ΟΤΑ δεν θα μπορέσουν να πάρουν ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Αυτό το γεγονός το είδε η κυβέρνηση. Χρειάζονται οργανωμένες μονάδες προκειμένου να αξιοποιήσουν τα χρήματα για να ωφεληθούν οι πολίτες. Ο Καποδίστριας δεν γίνεται για να εξασφαλίσουμε και άλλες καρέκλες δημάρχων αλλά για να εξασφαλίσουμε χρήματα περισσότερα που τα έχουν ανάγκη οι πολίτες μέσω των έργων.

-Αν σας ζητούσαν να πάρετε απόφαση για τον Ν. Δράμας σε πόσους δήμους θα τον χωρίζατε;
-Εγώ αν ήμουν Υπουργός Εσωτερικών θα έκανα τον Ν. Δράμας ένα δήμο. Δηλαδή ο πληθυσμός των 110.000 κατοίκων θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να μην μπορεί να είναι ένας δήμος, όταν ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει 850.000 κατοίκους. Δηλαδή ο κ. Παπαγεωργόπουλος πως διοικεί την Θεσσαλονίκη;
Από κει και πέρα το πόσοι δήμοι θα γίνουν αυτό είναι αποκλειστικό θέμα των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης της Δράμας. Ότι αποφασίσουν εγώ θα το στηρίξω.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Αυτό που ζητώ εγώ είναι να προβάλουμε το έργο μας. Το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή είναι τεράστιο σε όλους τους τομείς και έχουμε υποχρέωση να το αναδεικνύουμε.
Προσωπικά είμαι κοντά στους πολίτες, έρχομαι παρά τις πολλές υποχρεώσεις μου πολύ συχνά στην Δράμα, συναντώ τους πολίτες. Το γραφείο μου είναι ανοικτό όλες τις ημέρες. Οι συνεργάτες μου δέχονται αιτήματα των πολιτών. Αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά από αυτά.
Θα ήθελα τέλος να καλέσω όλους τους Δραμινούς στην πολιτική εκδήλωση που διοργανώνω την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο "Νησάκι", όπου θα κάνω απολογισμό του 1ου χρόνου της κυβερνητικής μας θητείας.
Θεωρώ ότι εμείς οι πολιτικοί δεν πρέπει να κρυβόμαστε. Είμαι κοντά στους πολίτες γιατί σε αυτούς οφείλω την πολιτική μου διαδρομή. Επίσης ευχαριστώ όλους τους φορείς του νομού για την άριστη συνεργασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ