Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Μιχάλης Παπάζογλου

Μέλος ΝΕ ΠΑΣΟΚ Δράμας

Με την ΝΔ στην εξουσία τίποτε δεν είναι καλύτερο από πριν

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε το μέλος της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Δράμας και Υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου κ. Μιχάλη Παπάζογλου.
Κρίνει ότι ο Πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα για τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ.
Υπογραμμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση και διαμορφώνει τις προτάσεις του με βάση τα προβλήματα και τις ανάγκες του πολίτη ενώ τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

-Πως είδατε την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ;
-Ο Πρωθυπουργός εκφώνησε για πολλοστή φορά την ίδια προεκλογική ομιλία. Δεν είπε τίποτα για τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. Δεν είπε τίποτα για τα μεγάλα σκάνδαλα αδιαφάνειας. Δύο απλές παρατηρήσεις:
*Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, με εισοδήματα γύρω και κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο, θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα.
*Τα έκτακτα μέτρα δεν πλήττουν τους μισθωτούς, όπως αναφέρεται. Δεν οδηγούν οι μισθωτοί; Δεν πλήττονται από την αύξηση κατά 20% των τελών κυκλοφορίας; Δεν έχουν ακίνητο οι μισθωτοί; Δεν πλήττονται από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων;
Ξεμένοντας από δικαιολογίες για την εξαθλίωση και αφού πλέον δεν περνάει το «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ», τα φορτώνουν όλα στη διεθνή κρίση.

-Γιατί τόσο υψηλοί τόνοι απέναντι στην Κυβέρνηση, γιατί δεν τη θεωρείτε ικανή να βρει λύσεις;
-Δεν είναι οι τόνοι υψηλοί, είναι τα προβλήματα που δημιουργεί η ασύμμετρη πολιτική της ΝΔ τεράστια, όπως τεράστια είναι η απόγνωση του Έλληνα πολίτη. Η διαπίστωση της αποτυχίας της ΝΔ δεν είναι ισχυρισμός μόνο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως η Ελλάδα σήμερα είναι μια καλύτερη χώρα από αυτήν που παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ το 2004. Ο πολίτης έχει χάσει την εμπιστοσύνη του για το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του. Με την Ν.Δ στην εξουσία, τίποτε δεν είναι καλύτερο από πριν. Η Ν.Δ θα παραδώσει τελικά μια χώρα που οπισθοδρομεί συνεχώς σε σχέση με ό,τι παρέλαβε και πιστεύω ότι είναι πραγματικά άδικο.

-Δεν είναι άδικη η κριτική που ασκείτε στην κυβέρνηση για θέματα Οικονομίας; Η διεθνής οικονομική κρίση δεν επηρεάζει και την Ελληνική οικονομία;
-Όχι φυσικά. Η Ν.Δ αντέστρεψε την θετική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Οι πολιτικές της επιλογές απαξιώνουν την δυναμική της Ελλάδας και της οικονομίας της, και οδηγούν την χώρα και σε τριτοκοσμικά φαινόμενα, όπως φτώχεια, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και υπερσυγκέντρωση στα αστικά κέντρα.
Η οικονομική πολιτική ήταν και είναι χαριστική για τους λίγους και δυσβάστακτη για τους πολλούς. Για τους μεν η ΝΔ χορήγησε φοροαπαλλαγές, κατάργησε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλα. Αντίθετα, οι πολίτες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έχουν υποστεί την οξύτερη φορολογική επιδρομή των τελευταίων δεκαετιών: αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση του φόρου στα καύσιμα και τα τσιγάρα, αύξηση των τελών κυκλοφορίας, κατάργηση αφορολογήτου για ελεύθερους επαγγελματίες, αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Μπορεί οι συντάξεις του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας να αυξήθηκαν αλλά, ταυτόχρονα, το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί με την εκτόξευση των τιμών των βασικών προϊόντων και υπηρεσιών. Τέλος, σε μια απέλπιδα προσπάθειά της να καλύψει τις τρύπες του Προϋπολογισμού και το τραγικό αδιέξοδο της οικονομικής της πολιτικής, η Ν.Δ απαντά με σκληρή φοροεπιδρομή, με ρυθμίσεις που εντείνουν αντί να καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή και σίγουρα δεν διαμορφώνουν φορολογική συνείδηση.
Πέρα όμως από αυτά, η Ν.Δ προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες της στη διεθνή κρίση. Η διεθνής κρίση πλήττει όλες τις χώρες. Γιατί λοιπόν μόνο στην Ελλάδα υπήρξαν έκτακτα φορολογικά μέτρα; Ποια άλλη χώρα αναγκάστηκε να λάβει τέτοια έκτακτα μέτρα λόγω της διεθνούς κρίσης, ενώ ο Υπουργός Οικονομίας δήλωνε στις 2 Ιανουαρίου 2008, ότι απέναντι στη διεθνή κρίση «Η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη»; Ποια άλλη χώρα προσθέτει φόρους αντί να στηρίξει τους πολίτες και να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα γενικότερα;
Η ακρίβεια χτυπά όλες τις χώρες. Γιατί όμως στην Ελλάδα έχουμε την ακριβότερη ακρίβεια; Γιατί, για παράδειγμα, η αμόλυβδη βενζίνη αυξήθηκε στην Ελλάδα 8% περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο;

-Ως ΠΑ.ΣΟ.Κ έχετε πρόταση για βγει η χώρα από το αδιέξοδο;
-Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα πιστεύει στις ικανότητες αυτής της χώρας και αυτού του λαού. Η Ν.Δ προσπαθεί να μας πείσει πως όλα είναι μονόδρομος και όλα είναι μοιραία. Η αλήθεια είναι όμως ότι τίποτα δεν είναι μοιραίο και ότι πάντα υπάρχουν λύσεις και επιλογές.
Ο πρώτος και δυσκολότερος στόχος που έχει θέσει το Κίνημα και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος της απαισιοδοξίας που κυριαρχεί σήμερα στους Έλληνες πολίτες. Πάνω από όλα χρειάζεται να έρθει ξανά η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ λέει στους Έλληνες πολίτες: Ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ το έχει κάνει στο παρελθόν και μπορεί να το καταφέρει και σήμερα. Με ένα νέο σχέδιο ανάταξης και ανάπτυξης της οικονομίας που θα θέτει διαφορετικές προτεραιότητες, κοιτώντας μπροστά και όχι πίσω.
Δεύτερος στόχος είναι ο Έλληνας πολίτης να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά, όπως δικαιούται για το μέλλον του. Δηλαδή, το ΠΑ.ΣΟ.Κ μιλά πλέον για ένα κοινωνικό κράτος που εγγυάται υπηρεσίες παιδείας, υγείας και πρόνοιας αντάξιες μίας σύγχρονης και ευρωπαϊκής χώρας, ένα κράτος που δίνει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες, ένα κράτος αποκεντρωμένο, κοντά στον πολίτη, πάντα με διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία.
Σε αυτά προσθέτει το ΠΑ.ΣΟ.Κ ένα φορολογικό σύστημα που κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη, και ενισχύει την αναδιανομή σε μία ανταγωνιστική οικονομία που παράγει πλούτο επενδύοντας στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα όπως το περιβάλλον και η ιστορία, αλλά και δημιουργώντας νέα, μέσα από την επένδυση στην παιδεία.

-Σας προβληματίζουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων; Το ΠΑΣΟΚ παρά τα προβλήματα της Ν.Δ δεν ανακάμπτει. Που οφείλεται;
-Οι δημοσκοπήσεις ως μετρήσεις της γνώμης των πολιτών έχουν στόχο να αποτυπώνουν τη γνώμη των πολιτών, για το χρονικό διάστημα όπου διεξάγονται, και σίγουρα όχι να την διαμορφώνουν. Σας παραπέμπω για αυτό σε δημοσκοπήσεις προ του 2004. Οι δημοσκοπήσεις επομένως είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στατιστικής και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Ως συμβουλευτικό μέσο και όχι ως μέσο καθορισμού της πολιτικής και λήψης αποφάσεων. Δεν είναι δυνατό να κυβερνηθεί μια χώρα με δημοσκοπήσεις. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ διαμορφώνει τις προτάσεις του με βάση τα προβλήματα και τις ανάγκες του πολίτη. Τα αποτελέσματα δεν προβληματίζουν γιατί δείχνουν ποιοτικά μια μεταστροφή των πολιτών προς τον αριστερό χώρο και ειδικότερα προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ, τη μόνη ελπίδα πλέον για τον Ελληνικό λαό.

-Η συζήτηση περί σκανδάλων, η σκανδαλολογία, ο καταγγελτικός λόγος, είναι η καλύτερη μορφή άσκησης αντιπολίτευσης;
-Αυτό που ενδιαφέρει είναι η χρηστή διοίκηση και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Δεν ενδιαφέρει η σκανδαλολογία. ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ παλεύει για την διαφάνεια παντού. Χωρίς διαφάνεια υπάρχει αυθαιρεσία από την πλευρά της εξουσίας και αναπόφευκτα έλλειμμα εμπιστοσύνης από τον πολίτη. Η συζήτηση και η καταγγελία αποδεδειγμένων σκανδάλων πιστεύω και εγώ ότι αποτελεί υποχρέωση για όλους, όχι μόνο ηθική αλλά πλέον και πρακτική. Τα σκάνδαλα πλήττουν το οικογενειακό εισόδημα κάθε Έλληνα πολίτη. Σε αυτόν αποστέλλεται τελικά ο λογαριασμός για να πληρώσει ακριβότερα προϊόντα και υπηρεσίες.

-Θεωρείτε πιθανή την εμφάνιση νέων κομμάτων την επόμενη περίοδο;
-Παρακολουθούμε όλοι μας σε τακτά χρονικά διαστήματα σχετικά σενάρια. Κάθε κόμμα έχει τη δική του υπόσταση. Ωστόσο, έχει δυναμική και μέλλον μόνο όταν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και πολύ περισσότερο όταν μπορεί και εκφράζει ρεύματα ή τάσεις υπαρκτές στην κοινωνία, που αναζητούν φωνή και εκπροσώπηση. Αν μιλάμε για κάτι τέτοιο, πιστεύω σίγουρα ότι θα είναι αποδεκτό και καλοδεχούμενο από όλους. Άλλα εγχειρήματα, συγκυριακά που μπορεί να υπηρετούν άλλες ανάγκες από τις παραπάνω, σίγουρα δεν έχουν μέλλον.

-Η μη αυτοδυναμία είναι πολύ πιθανή στις επόμενες εκλογές. Συμφωνείτε;
-Αν δεχτούμε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στις τελευταίες εκλογές προέκυψε οριακή αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος με τα γνωστά προβλήματα που δημιουργεί, τα αλληλοκαρφώματα και μαχαιρώματα μεταξύ κυβερνητικών στελεχών.

-Είναι ή δεν είναι στα σχέδια του ΠΑ.ΣΟ.Κ η συνεργασία με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α;
-Πιστεύω ότι η αυτοδυναμία είναι στόχος διότι οι Έλληνες πολίτες απαιτούν πλέον ριζική αλλαγή πορείας. Η θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ, όπως διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο του Κινήματος, Γιώργο Παπανδρέου, σε μια πρόσφατη συνέντευξή του είναι πολύ απλή και σαφής. Σας παραπέμπω σε απόσπασμά της: «Διατυπώσαμε προς τις άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς πρόταση συνεργασίας, η μορφή της οποίας θα μπορούσε να προκύψει μετά από έναν μεταξύ μας διάλογο. Θα μπορούσε να είναι γενικευμένη ή να αφορά επιμέρους θέματα στα οποία υπάρχει εξ αντικειμένου σύγκλιση απόψεων. Εμείς πιστεύουμε πως η συνεργασία δίνει δύναμη στις ιδέες. Εξασφαλίζει συναινέσεις. Κινητοποιεί δυνάμεις. Πιστεύουμε πως η ενότητα φέρνει καλύτερο αποτέλεσμα. Και δεν φοβόμαστε να συνεργαστούμε σε ορισμένα θέματα, έστω και αν διαφωνούμε σε άλλα. Μόνο όφελος για την κοινωνία μπορεί να προκύψει από μια τέτοια συνεργασία.»

-Για ποιους λόγους αποκλείεται πιθανή συνεργασία με τη Ν.Δ;
-Όπως προανέφερα οι Έλληνες πολίτες απαιτούν πλέον ριζική αλλαγή πορείας. Είναι δυνατόν να αλλάξει η πορεία της χώρας μέσω συνεργασίας με αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή της πορεία. Είναι δυνατόν να συνεργαστεί ένα σοσιαλιστικό κίνημα με ένα κόμμα που εκπροσωπεί τις πιο νεοσυντηρητικές δυνάμεις, που κυβερνά με αλαζονεία και αυταρχισμό, που παράγει και συγκαλύπτει σκάνδαλα;

-Σε τοπικό επίπεδο, πως κρίνετε μέχρι τώρα τη λειτουργία της νέας Ν.Ε;
-Με τις εσωκομματικές διαδικασίες του το Κίνημα κατέκτησε μια ευρύτερη συμμετοχή του πολίτη, που κανένα άλλο κόμμα δεν τόλμησε μέχρι τώρα. Σε μια από τις διαδικασίες αυτές προέκυψε και η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή καθώς και οι επιμέρους Τοπικές Οργανώσεις του Νομού μας. Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος μας τίμησαν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους.
Το έργο της νέας Ν.Ε είναι σίγουρα δύσκολο. Στη θητεία της θα έχει να αντιμετωπίσει τρεις σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις, με πρώτη αυτή των Ευρωεκλογών. Η κληρονομιά και η ιστορία είναι σίγουρα βαριά και η ευθύνη μεγάλη, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν λειτουργούν ως τροχοπέδη. Από όλους εμάς και έως το τελευταίο μέλος, εξαρτάται αν θα φανούμε αντάξιοι της ιστορικής μας ευθύνης. Η νέα Ν.Ε συνδυάζει το νέο και δυναμικό με το παλαιότερο και το εμπειρότερο. Κάτι παρόμοιο έγινε σε όλες τις Νομαρχιακές Επιτροπές.
Πιστεύω ότι ήδη έχουμε ξεκινήσει δυναμικά παρά τη θερινή περίοδο. Τα δίκτυα και οι ομάδες έχουν στηθεί και δουλεύουν για τον στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο. Βρισκόμαστε κοντά σε όλους τους συμπολίτες μας και στα προβλήματά τους, προσπαθώντας να δώσουμε τουλάχιστον λύσεις και υποστήριξη σε επίπεδο πολιτικής. Στελέχη του Κινήματος ήρθαν και θα έρχονται στο Νομό μας, με πρόσκληση της Ν.Ε και με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων, την κατάδειξη και την επίλυσή τους.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει γυρίσει σελίδα. Οι πολίτες μας ακούν ξανά και ξέρουν πολύ καλά πως από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα περιμένουν λύσεις.
Σας ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ