Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Αθανάσιος Λαλασίδης

Πρόεδρος Ξενοδόχων Ν. Δράμας

Με την Ονειρούπολη ζωντάνεψε η πόλη μας

Στη συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον επιχειρηματία και πρόεδρο των ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Αθανάσιο Λαλασίδη.
Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται ώστε ο τόπος μας να γίνει τουριστικός προορισμός. Όπως τόνισε στον ορεινό όγκο τα βήματα που έγιναν είναι αργά αλλά σταθερά. Προτείνει οι τρεις προορισμοί (Φαλακρό – Δάσος Ελατιάς – Παρανέστι) να συνδεθούν ώστε να αποτελέσουν μία τουριστική διαδρομή.
Ο κ. Λαλασίδης επίσης συγχαίρει την δημοτική αρχή και όλους τους συντελεστές της ΄΄Ονειρούπολης΄΄ για το εκπληκτικό αποτέλεσμα. Όπως είπε ΄΄Η σωστή προβολή που έγινε έφερε κόσμο απ΄ όλα τα σημεία της Ελλάδας΄΄.
Τέλος εκφράζει την άποψη ότι το Μάνσκο βοηθά τον χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού και δεν το ανταγωνίζεται αφού ο επισκέπτης συνδυάζει τη Δράμα με το Μπάνσκο.

-κ. Λαλασίδη, γίνεται μία σημαντική προσπάθεια προβολής του τόπου μας με στόχο να γίνει τουριστικός προορισμός. Έχει κατά την άποψή σας αποδώσει και αν ναι σε ποιο βαθμό;
-Στον ορεινό όγκο τα βήματα είναι αργά αλλά σταθερά. Οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες έγιναν μαζί με την μέχρι σήμερα υποδομή τόσο της περιοχής του Χιονοδρομικού, όσο και του δρόμου, έδωσαν το ξεκίνημα έτσι ώστε να λέμε σήμερα ότι είμαστε ένας τουριστικός προορισμός στα βουνά μας.
Βέβαια λείπουν και άλλες υποδομές για τις οποίες ελπίζουμε στο μέλλον. Είμαστε δε και ευτυχείς που δεν είμαστε ψηλά στην ανάπτυξη, έτσι ώστε να μην ανησυχούμε από τις επιπτώσεις της μεγάλης κρίσης την οποία ζούμε σήμερα. Άλλο να περιμένεις καθημερινά να διανυκτερεύσουν τρεις και πέντε χιλιάδες και άλλο 200 - 300.
Αναφορικά τώρα με την πόλη μας τη Δράμα, τα τελευταία τρία χρόνια και ειδικά φέτος ζούμε μια νέα κατάσταση με την ΄΄Ονειρούπολη΄΄. Ζωντάνεψε η πόλη με χιλιάδες κόσμου διημερεύουν στην πόλη ως επισκέπτες και αρκετούς οι οποίοι διανυκτερεύουν, έτσι ώστε να αποκτήσει η Δράμα και τα μαγαζιά της κίνηση και τα ξενοδοχεία του αστικού κέντρου πληρότητα περισσότερο από 20 ημέρες.

-Αναφέρατε πριν ότι λείπουν κάποιες υποδομές για τον ορεινό όγκο. Ποιες είναι αυτές;
-Είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε μια τουριστική διαδρομή που να ξεκινάει από το Παρανέστι και να καταλήγει από το Βώλακα στη Δράμα ή αντίστροφα μέσω του ορεινού όγκου πάνω από το Νέστο.
Ήδη το κομμάτι Βώλακα - Ποταμών είναι έτοιμο, λείπουν τα κομμάτια Ποταμοί-Παπάδων και Παπάδων-Παρανεστίου.
Είναι απαραίτητο διότι η Δράμα έχει τρεις προορισμούς (Φαλακρό-Δάσος ελατιάς-Παρανέστι) οι οποίοι, πρέπει να συνδεθούν, διότι είναι δύσκολος ο ταξιδιώτης να αφιερώσει πολλές ημέρες όπως είναι αναγκαίο σήμερα.

-Όταν λέμε χειμερινός τουρισμός, έχει περάσει στην τοπική κοινωνία σαν σκι στο Φαλακρό. Δεν είναι λάθος προσέγγιση;
-Βεβαίως δεν μπορείς να παίζεις κορώνα-γράμματα για το αν χιονίσει ή όχι, και για αυτό πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας σε επενδύσεις ιδιωτικές ή δημόσιες σε περιοχές φυσικού κάλλους όπως π.χ. το δάσος της Ελατιάς σε συνδυασμό με την λίμνη, περιοχές που μπορούν να μας εξασφαλίσουν 12μηνη τουριστική διάρκεια.

-Αναφέρατε για την ΄΄Ονειρούπολη΄΄... περιμένατε τέτοια επιτυχία σε μια διοργάνωση που έχει λίγα χρόνια ζωής;
-Είμαι υποχρεωμένος να δώσω συγχαρητήρια στην δημοτική αρχή και σε όλους τους συντελεστές της ΄΄Ονειρούπολης΄΄, γιατί το αποτέλεσμα ήταν όντως εκπληκτικό ! Είτε το θέλουμε, είτε όχι τα παιδιά οδηγούν την οικογένεια στον τουριστικό προορισμό. Η σωστή προβολή έγινε, έφερε κόσμο από όλα τα σημεία της Ελλάδας. Επιπλέον επέφερε μία ισορροπία στην τουριστική κίνηση ανάμεσα στο αστικό κέντρο και στα βουνά μας, καθόσον πολλές οικογένειες με παιδιά προτίμησαν να επιλέξουν για διαμονή τους την πόλη της Δράμας, επισκέπτοντας ταυτόχρονα και το βουνό. Οι τουριστικές επιχειρήσεις του βουνού δεν έχασαν, γιατί η δυναμικότητά τους ούτως ή άλλως είναι μικρή.

-Πιστεύετε ότι για να υπάρξουν πολλαπλά οφέλη θα πρέπει να γίνουν και ανάλογες ενέργειες από άλλους φορείς;
-Διαπίστωσα παράπονα από τους επισκέπτες, διότι δεν είναι προσαρμοσμένα τα ωράρια των εμπορικών καταστημάτων όπως αυτά των τουριστικών περιοχών. Του ταξιδιώτη του αρέσει να ψωνίζει είτε για τις άμεσες, είτε για τις περιττές του ανάγκες. Και δεν έβρισκαν ολόκληρες μέρες ανοιχτά τα μαγαζιά μας.
Όσο αφορά την δράση της ΄΄Ονειρούπολης΄΄, περιμένω να δω από τους άξιους συντελεστές της, τι νέες εκπλήξεις θα μας έχουν του χρόνου, ώστε να γίνει πιο πλούσια, με περισσότερες ενέργειες και δρώμενα.

-Γενικότερα για τον τουρισμό, πως είδατε κ. Λαλασίδη τις πρόσφατες εξαγγελίες, εν όψει της κρίσης, από την κυβερνητική επιτροπή;
-Ειλικρινά ο κλάδος έχει 22 αιτήματα τα οποία χρονίζουν. Και ενώ στα πέντε περίπου χρόνια δόθηκε λύση μόνο στο ένα, ξαφνικά με την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και με τις προσπάθειες του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, ικανοποιήθηκαν επτά ακόμη ζητήματα, μείζονος σημασίας για τον κλάδο και δρομολογήθηκαν άλλα τρία. Μερικά από τα αιτήματα που ικανοποιήθηκαν αφορούσαν φορολογικά (Δημοτικά τέλη, επιστροφή φόρων, Τέλος ακίνητης περιουσίας), Θεσμικά, λειτουργικά, κρατικών ενισχύσεων, προβολή της χώρας.
Όλα τα μέτρα θα δώσουν μία μεγάλη ανάσα στην λειτουργία των ξενοδοχείων ξεπερνώντας και πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Από κει και πέρα πρέπει να περιμένουμε πτώση στο τουριστικό προϊόν της χώρας για το 2009, κάτι όμως που δεν αφορά τη Δράμα καθόσον όπως είπαμε και πριν η Δράμα βρίσκεται στην αρχή της ανάπτυξης και στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον εσωτερικό τουρισμό.

-Βλέπετε αρνητικές επιπτώσεις από την λειτουργία του τελωνείου Εξοχής και τις παροχές του χιονοδρομικού κέντρου στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας;
-Εγώ, πιστεύω ότι το Μπάνσκο μας βοηθά και δεν μας ανταγωνίζεται. Δεν θα ξεκινούσε ποτέ ο Αθηναίος να έρθει μόνο για τη Δράμα, να διανυκτερεύσει δύο, τρεις ή τέσσερις μέρες. Η επιλογή του να συνδυάσει τη Δράμα με το Μπάνσκο είναι προς όφελος μας, δηλαδή κάναμε ΄΄πιάτσα΄΄ με το Μπάνσκο.

-Να σας ευχαριστήσω...
-Κι εγώ να σας ευχηθώ καλή χρονιά, υγεία και μακροημέρευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ