Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Σταύρος Δαϊλάκης

Βουλευτής Δράμας ΝΔ

Είναι ενθαρρυντικό που είμαστε πρώτο κόμμα στην πιο δύσκολη στιγμή

Στη συνέντευξη της εβδομάδας φιλιξενούμε τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Δαϊλάκη. Με την ευθήτητα που τον διακρίνει αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα. Θεωρεί ότι είναι ενθαριντικό που η Νέα Δημοκρατία προηγήτε στις δημοσκοπήσεις σε μια δύσκολη στιγμή, όπου κάποια σκληρά μέτρα είναι πιο αναγκαία από παροδικές παροχές ενώ κατηγορεί το ΠΑΣΟκ για την λειτουργία του ΄΄...λειτουργούν αλλοπρόσαλα, αποσπασματικά και βιάζονται κάνοντας παιδαριώδη λάθη΄΄ τόνισε χαρακτηριστικά.

-κ. βουλευτά, πόσο σας προβληματίζουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν μεγάλη μείωση των ποσοστών της ΝΔ;
-Σε αυτήν την περίοδο που διανύουμε θα έλεγα ότι είναι ενθαρρυντικό που είμαστε πρώτο κόμμα στην πιο δύσκολη στιγμή. Και για να γίνω πιο σαφής συζητείται αυτήν την στιγμή η δέσμη μέτρων που αναμένεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση -άρχισε ήδη η συζήτηση στην βουλή- χωρίς να αναμένουμε ότι θα υπάρξει η απλοχεριά δηλαδή να δώσουμε στον κόσμο παροχές, ως είθισται ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ.
Παρ' όλα αυτά ο κόσμος αποδέχεται έστω και με πίκρα ότι σε μια ταλαντευόμενη οικονομία, όπως είναι η δική μας, κάποια σκληρά μέτρα είναι αναγκαία, ίσως και πιο αναγκαία από παροδικές παροχές.
Έχω την αίσθηση ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού για πλήρη στήριξη του αρμόδιου Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δίνει το στίγμα ενός μονόδρομου που θα πρέπει να διαβούμε και εύχομαι να είναι σύντομος, γιατί μην ξεχνούμε ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν επιδείξει "οικονομικό χαρακτήρα" γιατί και η ατομική οικονομία άρα και η οικογενειακή θα έλεγα ότι δεν είναι στα καλύτερά της. Αισιοδοξώ ότι έστω και δύσκολα θα πετύχουμε.

-Χαμηλά ποσοστά εμφανίζει και το ΠΑΣΟΚ ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων. Τελειώνει ο δικομματισμός;
-Τον τελειώνει το ΠΑΣΟΚ που πέφτει θεαματικά. Και για να είμαι πιο σαφής όταν σε αυτήν την χρονική στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να αξιοποιήσει ούτε στατιστικά οφέλη να στείλει δηλαδή ένα αισιόδοξο μήνυμα στους οπαδούς της καταλαβαίνετε τι θα γίνεται από κάποια στιγμή που η κυβερνητική μηχανή θα αρχίσει να ρολάρει γιατί δεν μπορεί η κατάσταση της κυβέρνησης από κάποια στιγμή και μετά να μην είναι ανταποδοτική προς τον λαό της, με κάποια έργα μεγάλα που θα συμμαζέψουν γενικότερα την ανάπτυξη της υπαίθρου.
Σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της ανεργίας, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι με πρωτεύοντα ρόλο την παιδεία στην οποία θα πρέπει να δώσουμε γη και ύδωρ, ώστε οι νέοι μας να έχουν τις υποδομές αλλά και τα μέσα για ένα καλύτερο αύριο.

-Πόσο ενωμένη είναι η ΚΟ της ΝΔ; Πόσο ευάλωτη είναι η πλειοψηφία των +2 βουλευτών;
-Όσο ευάλωτη φαίνεται τόσο ισχυρή είναι. Και το εννοώ με την εμπειρία που έχω από την αίθουσα της βουλής που όταν έχουμε ψηφοφορία γυαλίζει το μάτι κάθε βουλευτή ότι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε κατά διάνοια να φύγει οποιοσδήποτε βουλευτής εκτός κομματικής γραμμής. Γι' αυτό πάντα θα βγαίνουν 152 μόνιμα. Εκτός και αν έρθει κανείς επιπλέον και είναι ευπρόσδεκτος από την αντιπολίτευση.

-Η καταγγελία του ΠΑΣΟΚ για την ψηφοφορία στην Συνταγματική Αναθεώρηση μονοπωλεί την επικαιρότητα... Γίνεται λόγος για νοθεία. Ποια είναι η δική σας άποψη;
-Πάλι καλά που το πήραν πρέφα εντός έτους. Φαίνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν εννοούν το ΠΑΣΟΚ γιατί τέτοια παιδαριώδη λάθη είναι πολιτικά άδικο να εκθέτουν την αξιωματική αντιπολίτευση θεσμικά. Θα έλεγα ότι δεν αξίζει για ένα ιστορικά μεγάλο κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, να το διαχειρίζονται κατ' αυτόν τον τρόπο αυτοί που έχουν τα ηνία δηλαδή τα γκέμια.
Λειτουργούν αλλοπρόσαλλα, αποσπασματικά και βιάζονται κάνοντας μοιραία και παιδαριώδη λάθη. Είναι μια πολιτική παιδική χαρά που δεν βλέπω να μεγαλώνει αλλά συνεχώς μικραίνει.

-Να δούμε και λίγο τα τοπικά θέματα... Κυριαρχεί στην επικαιρότητα ο Καποδίστριας 2 οι συνενώσεις δήμων και νομών... Έχετε καταλάβει τι τελικά θα προκύψει απ' όλη αυτήν την συζήτηση;
-Εύχομαι να μην προκύψει ναρκοπέδιο... Σοβαρό θέμα που χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση σε χρήσιμους θεσμούς όπως είναι ο 1ος βαθμός ΤΑ αλλά και ο 2ος.
Και βέβαια χρειάζεται η οικονομία σε νομούς και δήμους αλλά με τα ανάλογα κίνητρα που θα δώσουν το "γήπεδο" σε αυτούς τους δύο κορυφαίους θεσμούς της ΤΑ για να παίξουν καλύτερα τον ρόλο τους. Ρόλος που είναι κοντά στον πολίτη με άμεσες παρεμβάσεις και λύσεις που θα κάνουν καλύτερη την ζωή στους δήμους και σε όσες κοινότητες απομείνουν.
Το πάθημα του Καποδίστρια 1 ας γίνει μάθημα και να μην υπάρξουν αδικίες ή πολιτικές σκοπιμότητες. Η Ελλάδα είναι μικρή και όμορφη χώρα και πρέπει να στήσουμε έξυπνα την νέα διοικητική μεταρρύθμιση ούτως ώστε να έχει την διοικητική ευλυγισία για να διοικείται καλύτερα σε όλα τα επίπεδα.

-Βλέπετε να προωθούνται οι αλλαγές από το 2011;
-Για να τρέχουν στο θέμα αυτό από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου οι διαδικασίες αλλά και η σχετική εντολή που έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό νομίζω ότι επείγει το θέμα "μάλλον" κατόπιν εντολής της ΕΕ.

-Εσείς ενδιαφέρεστε να είστε υποψήφιος δήμαρχος Δράμας;
-Η Δράμα έχει δήμαρχο τον Θωμά Μαργαρίτη και αν ψήφιζα στον δήμο Δράμας θα ήμουν ψηφοφόρος του.

-Τελικά δρομολογήθηκε η έναρξη λειτουργίας των ΤΕΙ στην Δράμα. Είδαμε όμως ταυτόχρονα να δημιουργούνται δύο πανεπιστημιακά στην Κομοτηνή. Η διεκδίκηση των πανεπιστημιακών τμημάτων έλαβε τέλος;
-Και φυσικά όχι. Ίσως η ίδρυση αυτόνομου ΤΕΙ είναι ο προάγγελος σε εύλογο χρονικό διάστημα της ίδρυσης πανεπιστημιακών σχολών. Αρκεί να προετοιμαστούμε κατάλληλα με σοβαρές και σύγχρονες προτάσεις ως προς τα αντικείμενα σχολών με την ανάλογη ζήτηση από την νέα γενιά που φιλοδοξεί να ενταχθεί στον φοιτητόκοσμο.

-Συμμερίζεστε όσους προβλέπουν ότι θα έχουμε γρήγορα εκλογές;
-Αν έχουν ειδικά γυαλιά και τις βλέπουν ας πουν στα κόμματα και στους πολιτικούς από που τα αγόρασαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ