Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χρήστος Αηδόνης

Βουλευτής Δράμας ΠΑΣΟΚ

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια γενικευμένη κρίση του πολιτικού συστήματος

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Αηδόνη.
Κρίνει ότι είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο αφού οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια γενικευμένη κρίση.
Τάσσεται υπέρ μιας δημοκρατικής συνεργασίας ενώ θεωρεί ανέκδοτο και εφιάλτη για την ελληνική κοινωνία τα όποια σενάρια συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Ρωτήθηκε και για την άνοδο που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η τάση που καταγράφεται πρέπει να απασχολήσει την στρατηγική του ΠΑΣΟΚ την επόμενη περίοδο.
Ο Χρήστος Αηδόνης που με πρόσφατη απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου ανέλαβε Επικεφαλής Σύνταξης του Κυβερνητικού Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τον αθλητισμό, αναφέρθηκε και στις υποθέσεις ντόπινγκ.
Δηλώνει ότι υπάρχει μια διεθνής υποκρισία αφού η ΔΟΕ σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποδέχθηκε για άλλη μια φορά την αδυναμία της για τον έλεγχο του φαινομένου.

-Ένα χρόνο μετά τις εκλογές η κυβέρνηση αλλά και το ΠΑΣΟΚ "δεν αρέσουν". Τι κατά την γνώμη σας φταίει;
-Η αλήθεια είναι ότι είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια γενικευμένη κρίση του πολιτικού συστήματος και σίγουρα οι εικόνες που εκπέμπει το πολιτικό σύστημα το τελευταίο διάστημα οδηγούν ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος και της κοινωνίας στην αποστροφή της πολιτική και των πολιτικών. Οι βασικοί εκφραστές του πολιτικού συστήματος, τα δύο μεγάλα κόμματα, είναι λογικό να εμφανίζονται αυτήν την περίοδο ως τα μεγάλα θύματα αυτής της μεγάλης κρίσης.
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι είμαστε στο τέλος μιας εποχής που η πολιτική "παραδίδεται". Βέβαια είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια ουσιαστική μετατόπιση των κέντρων εξουσίας από τον χώρο της πολιτικής στα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα. Άρα λοιπόν το ζητούμενο είναι να κατακτηθεί η πολιτική αυτονομία και αυτό είναι υπόθεση του πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα των μεγάλων κομμάτων.
Το σύστημα λοιπόν της επιβίωσης του πολιτικού συστήματος θα εξελιχθεί σε αυτήν την αρένα, της σύγκρουσης για την κατοχύρωση της αυτονομίας. Αν αποτύχει και δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε σίγουρα θα υπάρξει υποχώρηση της δημοκρατίας. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος δεν μπορεί να είναι μόνο υπόθεση των πολιτικών αλλά και της κοινωνίας.

-Στην έλλειψη αυτοδυναμίας που δείχνουν μέχρι τώρα όλες οι δημοσκοπήσεις πως απαντά το ΠΑΣΟΚ;
-Το ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός. Σήμερα φαίνεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις ότι δεν επιθυμεί κυρίαρχες μονοκομματικές κυβερνήσεις. Αυτό ίσως είναι και ένα μήνυμα για ευρύτερες συνεργασίες.
Μια δημοκρατική συνεργασία λοιπόν πιθανά να αποτελεί και την νέα πρόκληση και την νέα απαίτηση της κοινωνίας. Εμείς απέναντι στα σημεία των καιρών εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίζουμε να προσπαθούμε για την ενδυνάμωση της δημοκρατικής παράταξης για να αποτελέσει το ΠΑΣΟΚ την νέα λύση διακυβέρνησης της χώρας.
Δεν υπάρχουν περιθώρια να κάνουμε κάτι άλλο. Το αν αυτό θα συμβεί θα είναι συναρτόμενο της προσπάθειάς μας αλλά και της αποδοχής που θα βρει αυτή από την ελληνική κοινωνία.
Τώρα, σε ότι αφορά το ζήτημα που μπαίνει για το αν πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία του προοδευτικού χώρου, αυτή φυσικά δεν μπορεί κανείς να την αποκλείει αλλά ούτε και να αποτελεί το μοναδικό πολιτικό μας πρόταγμα.

-Απορρίπτετε δηλαδή κάθε σκέψη για τον μεγάλο Συνασπισμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που συζητείται τελευταία...
-(Γέλιο)... Αυτό για μένα είναι το ανέκδοτο της εποχής. Αλλά εύχομαι να μην αποτελέσει και τον εφιάλτη της ελληνικής κοινωνίας. Προσωπικά δεν θα συμμετείχα ποτέ σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Συνεχίζω να πιστεύω σε μια σειρά από αξίες που με οδήγησαν στην πολιτική και δεν θα μπω ποτέ σε τυχοδιωκτικά εγχειρήματα, τα οποία κατά την άποψή μου βρίσκονται στην φαντασία κάποιων συντηρητικών κύκλων.

-Οι Ευρωεκλογές είναι το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου;
-Οι Ευρωεκλογές είναι η επόμενη εκλογική μάχη. Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει και την ιδιαιτερότητά της. Δεν θα έλεγα ότι είναι το μεγάλο στοίχημα αλλά η μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Έχω μάθει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση να αγωνίζομαι για την νίκη. Αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι και να ανατρέψουμε αυτό που σήμερα φαντάζει δύσκολο.
Μπορούμε και θα το πετύχουμε. Στις εκλογικές αναμετρήσεις δεν κρίνονται μόνο οι ηγεσίες. Είναι λάθος μέσα στην παράταξη να ενδημεί αυτή η αντίληψη. Ο δημοκρατικός λαός έχει ανάγκη από μαι συλλογική προσπάθεια που θα μας οδηγήσει στην ανατροπή και στην αλλαγή της σημερινής κατάστασης. Και αυτό είναι υπόθεση όλων.

-Η άνοδος που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις πόσο σας προβληματίζει;
-Είναι κάτι που δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τίποτε και σίγουρα αυτή η σταθερή τάση που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις πρέπει να απασχολήσει την πολιτική μας στρατηγική την επόμενη περίοδο. Είμαστε η βασική δεξαμενή που διαμορφώνει αυτήν την τάση. Άρα είναι μονόδρομος για μας η πολιτική που θα επαναφέρει τις δυνάμεις που σήμερα φαίνονται αποστασιοποιημένες από τον χώρο μας και ενισχύουν το φαινόμενο του ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια θα ήθελα να προσθέσω ότι αν και εφόσον ίσχυε το μέγεθος που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις σήμερα θα μιλούσαμε για μια κοσμοϊστορική αλλαγή. Αυτό προσωπικά δεν το συναντώ. Και θεωρώ ότι η υπερβολή αυτή αποτελεί και ένα μοχλό πίεσης προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, από διάφορους κύκλους.

-Τελικά -γιατί δεν το κατάλαβα καλά- ο Κώστας Σημίτης είναι εντός ή εκτός ΠΑΣΟΚ;
-Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μια πολύ σημαντική περίοδο της χώρας μας. Βέβαια η στάση του με την περιβόητη επιστολή δημιούργησε μια μεγάλη κρίση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που αποτυπώθηκε και είχε ως αποτέλεσμα την διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα. Η επιλογή του κ. Παπανδρέου ήταν μια επιβεβλημένη επιλογή. Ήταν μια επιλογή που προστάτευε το μέλλον και την προοπτική της δημοκρατικής παράταξης.

-Πως κρίνετε την αγωγή που κατέθεσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης προς τον Βουλευτή Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ κ. Καρχιμάνη;
-Είναι μια αήθης πολιτική πράξη. Δεν είναι η πρώτη φορά που στέλεχος της ΝΔ επιλέγει αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Είναι μια δοκιμασμένη συνταγή, μέσα από την οποία προσπαθούν να φιμώσουν το κοινοβουλευτικό έργο. Εγώ προσωπικά έχω δεχθεί δύο αγωγές από υπουργούς της ΝΔ και καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά που αποσκοπούν αυτές οι επιλογές.

-Βλέπετε σύντομα εκλογές;
-Δεν είμαι η Πυθία αν και έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σωστά. Νομίζω ότι ούτε ο κ. Καραμανλής γνωρίζει. Σήμερα, από την δική μου εμπειρία μπορώ να πω ότι δεν φαίνεται να τις έχει αποφασίσει.
Είναι γι' αυτόν μια δίκοπη επιλογή. Γιατί για να μπορέσει να τις προκηρύξει θα χρειαστεί εκ των προτέρων μια συμφωνία συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ. Κάτι που φαίνεται πως δεν έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα. Νομίζω πως ακόμη στους επιτελείς της ΝΔ δεν έχει εκτιμηθεί ότι μια τέτοια λύση (συνεργασία με τον ΛΑΟΣ) θα είναι και συμφέρουσα.
Άρα στο ερώτημα εκλογές τον Οκτώβρη η απάντηση είναι μόνο ερωτηματικό...

-Αναλάβατε με πρόσφατη απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ επικεφαλής της Σύνταξης του Κυβερνητικού Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τον αθλητισμό. Τι θα θέλατε να αναφέρετε;
-Είναι μια μεγάλη πρόκληση για μένα η εμπιστοσύνη του κ. Παπανδρέου. Η διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων σε ένα ιδιαίτερο τομέα όπως ο αθλητισμός με γεμίζει ευθύνη αλλά και με προκαλεί να ανταποκριθώ στην πρόσκληση.

-Οι υποθέσεις ντόπινγκ που μαστίζουν τον ελληνικό αθλητισμό πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την πορεία του;
-κ. Φυλακτέ, η υπόθεση του ντόπινγκ στον αθλητισμό, είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες ατελείωτες. Εκείνο όμως που θα ήθελα να πω είναι ότι υπάρχει μια διεθνής υποκρισία για το συγκεκριμένο φαινόμενο. Μόλις πρόσφατα η ΔΟΕ σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποδέχθηκε για άλλη μια φορά την αδυναμία της για τον έλεγχο του φαινομένου.
Η ανακοίνωσή της για τον έλεγχο των γονιδιωμάτων των αθλητών που θα κρατούνται για 8 χρόνια είναι μια ομολογία ότι το ντόπινγκ έχει υπερβεί την απλή χρήση κάποιων ουσιών. Μιλάμε για την γονιδιακή μετάλλαξη των αθλητών και σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες το συναντήσαμε σε αρκετές περιπτώσεις.
Άρα χρειάζεται η υπόθεση ντόπινγκ μια διαφορετική αντιμετώπιση αλλά και αντίληψη για την σχέση του με τον αθλητισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ