Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Τάσος Χατζηγιάννης

Αντιδήμαρχος Δήμου Δράμας

Είμαστε η Δημοτική Αρχή όλων των πολιτών... Υπηρετούμε αρχές και αξίες

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Δράμας κ. Τάσο Χατζηγιάννη.
Ως μέλος του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για την πολιτική προστασία αναφέρθηκε στις αποφάσεις που λήφθηκαν και αφορούν την πρόληψη από τις πυρκαγιές.
Όπως τονίζει "Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουμε τα περιουσιακά στοιχεία των συνδημοτών. Έχουμε θεσμική και ηθική υποχρέωση να τα προφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού".
Επίσης ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε και στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Δράμας και στις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

-κ. Χατζηγιάννη, συμμετέχετε στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο για την Πολιτική Προστασία. Είστε ικανοποιημένος από την λειτουργία του οργάνου, λήφθηκαν μέτρα για την προστασία από τις πυρκαγιές κατά την καλοκαιρινή περίοδο;
-Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο συνεδρίασε 3 φορές από τον Μάιο μέχρι σήμερα τις δύο φορές έκτακτα. Ως γνωστόν συμμετέχουν ο Δήμαρχος, εκπρόσωποι της μείζονος αντιπολίτευσης, του στρατού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, της Δ/νσης δασών και 4 εθελοντικών ομάδων (Ραδιοερασιτέχνες, Κυνηγετικού Συλλόγου, Λέσχης Καταδρομέων, ΠΡΟΤΕΚΤΑ). Λάβαμε σημαντικές αποφάσεις τις οποίες και υλοποιούμε όσον αφορά την πρόληψη.
Συγκεκριμένα έγιναν αντιπυρικές ζώνες προστασίας, δρόμοι πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων στο άλσος του Κορυλόβου. Επίσης καθαρίστηκαν σε συνεργασία με το Δασαρχείο όλα τα περιαστικά άλση (περιοχής Κολυμβητηρίου, Νοσοκομείου, Κορυλόβου, Καλλιφύτου, Αγ. Τρύφωνα κλπ).
Στην πόλη και στις περιοχές όπου υπάρχουν πεύκα καθαρίστηκαν τα ξερά χόρτα, τα σκουπίδια, οι πευκοβελόνες, τα κλαδιά από τα συνεργεία του δήμου. Από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο προσλαμβάνονται φύλακες που φυλάνε τον ΧΑΔΑ και το δάσος της Σίψας.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουμε τα περιουσιακά στοιχεία των συνδημοτών μας. Τα άλση ανήκουν στον Δραμινό λαό... Και είμαστε υποχρεωμένοι, έχουμε θεσμική και ηθική υποχρέωση να τα προφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Και αυτό κάνουμε.
Να ευχαριστήσουμε τους συνδημότες μας που είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια μας. Και όλους αυτούς που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο. Γιατί γίνεται και οργανωμένη επιτήρηση με συγκεκριμένες περιπολίες, όλο το 24ωρο.
Μέχρι στιγμής δόξα τω Θεό δεν έχουμε κάτι αρνητικό. Και όποια μικροπροβλήματα πήγαν να δημιουργηθούν κατασβέστηκαν εν τη γενέσει τους. Ήδη έχει δημοπρατηθεί και εκτελείται η αποκομιδή και ο καθαρισμός των χώρων όπου εναποθέτουν οι συνδημότες μας παράνομα σκουπίδια.

-Υπήρξε παρ' όλα αυτά ένταση και αντιπαράθεση για το θέμα με αφορμή ένα δελτίο τύπου της παράταξης "Πόλη+Ζωή" και τις δηλώσεις του συμμετέχοντος στο Συντονιστικό Όργανο Δημοτικού Συμβούλου κ. Λυμπερόπουλου...
-Θεωρώ λίαν επιεικώς απαράδεκτες τις δηλώσεις. Γιατί έτσι δημιουργείται ανασφάλεια στους συνδημότες μας, δεν εκφράζεται η πραγματική εικόνα, εκτίθενται πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις και πάνω απ' όλα οι υπηρεσίες που βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο στο πόδι, για να ζούμε εμείς με ασφάλεια. Οι αποφάσεις που παίρνονται στο Συντονιστικό Όργανο είναι πολύ σοβαρές και θα έλεγα απόρρητες. Δεν μπορούν να δημοσιοποιούνται κατά το δοκούν του καθενός.

-2η χρονιά Αντιδήμαρχος στον Δήμο Δράμας και στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας. Είστε ικανοποιημένος από την λειτουργία της υπηρεσίας και ποιες πρωτοβουλίες αναλάβατε για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών;
-Ο αρχικός μας στόχος ήταν να βελτιώσουμε τα στοιχεία υποδομής γι' αυτό και έγινε η προμήθεια 4 νέων υπερσύγχρονων απορριμματοφόρων και η προμήθεια 1000 κάδων. Ήδη έγινε και η προκήρυξη για πρόσληψη 20 εργατών, 3 οδηγών και 2 εργατών στα κοιμητήρια.
Επίσης τον Μάρτιο του 2007 έγινε σύμβαση για 18 μήνες μέσω του ΟΑΕΔ με μερική απασχόληση 10 γυναικών που εργάζονται ως οδοκαθαριστές με θεαματικά αποτελέσματα. Μην ξεχνάτε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι γηρασμένο και ο ένας μετά τον άλλον υποβάλλουν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση.
Κάποια μικροπροβλήματα που υπήρχαν με τα πλυντήρια κάδων επιλύθηκαν αφού έγιναν οι απαραίτητες επισκευές ώστε να λειτουργούν και να δίνουν λύσεις ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες στην απολύμανση των κάδων.
Παράλληλα έχουν τοποθετηθεί μάνικες και ταχυσύνδεσμοι συμβατοί με τα πυροσβεστικά οχήματα ώστε τα πλυντήρια να λειτουργούν και ως βυτία ανεφοδιασμού των οχημάτων της Πυροσβεστικής.
Προστέθηκαν 10 νέοι κάδοι που εξυπηρετούν μόνο την λαϊκή αγορά. Είναι αλήθεια ότι χτενίζουμε σε καθημερινή βάση την πόλη και τα δημοτικά μας διαμερίσματα με 13 απορριμματοφόρα. Στο κέντρο της πόλης εξυπηρετούμε τις ανάγκες και με δρομολόγια στις 3 το μεσημέρι και φυσικά και τα Σαββατοκύριακα.
Τοποθετήθηκαν 150 νέα καλαθάκια για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε όλη την πόλη και σε τοπικά διαμερίσματα. Υπάρχει αγαστή συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών σε θέματα καθαριότητας αλλά και νεκροταφείων.

-Θα ήθελα να μας αναφέρετε και κάποια στοιχεία για την ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών...
-Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Δράμας έχει συνάψει σύμβαση με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών. Έχει τοποθετηθεί κοντέινερ στον χώρο του αμαξοστασίου όπου γίνεται με προσοχή η τοποθέτηση των λευκών αλλά και μαύρων συσκευών για ανακύκλωση.
Με απλά λόγια όποιος πολίτης θέλει να πετάξει κάποια ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή του επικοινωνεί με τα τηλέφωνα του Δήμου (15180, 25210 22263, 25213 50664) και ειδικό συνεργείο έρχεται στο σπίτι του καθενός και παραλαμβάνει τις συσκευές χωρίς να επιβαρυνθεί ο συνδημότης μας ούτε ένα ευρώ.
Θα ήθελα να τονίσω ότι έγινε τα δύο τελευταία χρόνια σημαντικότατη δουλειά με την συλλογή ογκωδών αντικειμένων που από τις 30 Ιουλίου ανακοινώθηκε επίσημα ότι η συλλογή γίνεται κάθε Τρίτη και Παρασκευή μετά από έγκαιρη συνεννόηση του πολίτη με τον Δήμο.
Ασχολούμαστε επιμελώς με την καθαριότητα σε όλα τα παρκάκια και τις παιδικές χαρές της πόλης και των τοπικών διαμερισμάτων.

-Και στα νεκροταφεία απ' όσο γνωρίζω έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις. Αλήθεια, τι γίνεται με την ανεύρεση χώρου για τα νέα κοιμητήρια;
-Ήδη βρισκόμαστε στην 2η φάση για την ανεύρεση νέων κοιμητηρίων για την εξυπηρέτηση του Δήμου της Δράμας. Όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση μπορούμε να δηλώσουμε με υπευθυνότητα άλλα και υπερηφάνεια ότι έγιναν και γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις στους χώρους των κοιμητηρίων τόσο της πόλης, όσο και των τοπικών διαμερισμάτων. Να αναφέρω ενδεικτικά ότι καθ' όλη την διάρκεια του έτους μέλημά μας είναι να διατηρούνται όσο γίνεται καθαρότερα όλα τα κοιμητήρια.
Έχουν συσταθεί νέες επιτροπές για την διοίκηση και λειτουργία για όλα τα κοιμητήρια που υπάρχουν στα διοικητικά όρια του δήμου. Θα έλεγα ότι υπάρχει άριστη συνεργασία αυτών των επιτροπών με τον δήμο.
Ενδεικτικά να αναφέρω κάποιες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο 1ο και 2ο κοιμητήριο. Κεντρική είσοδος, περιφράξεις, τουαλέτες, βαφή, θέρμανση, αγορά καθισμάτων στην αίθουσα δεξιώσεων, μόνιμος καθημερινός καθαρισμός όλων των κοινόχρηστων χώρων αλλά και των εγκαταλελειμμένων τάφων. Έγινε σημαντική δουλειά, τελειώνει η χαρτογράφηση όλων των τάφων.
Ακόμη σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν και στα κοιμητήρια των τοπικών διαμερισμάτων Καλλιφύτου, Ξηροποτάμου, Ν. Αμισού, Αρκαδικού σύμφωνα βέβαια και με τις ανάγκες. Είμαστε εδώ ως δήμος για να δώσουμε λύση σε τέτοιου είδους ευαίσθητα θέματα.

-Κλείνοντας, θα ήθελα να μου αναφέρετε την θέση σας για τις συνενώσεις και τον Καποδίστρια 2. Πιστεύετε ότι πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερες συνενώσεις στον Ν. Δράμας;
-Είναι το νέο μοντέλο που προτείνεται και από την ΕΕ αλλά προσωπικά καταθέτω την άποψή μου. Ο Καποδίστριας 2 στον Ν. Δράμας έγινε όταν εφαρμόσθηκε ο πρώτος. Αυτό φαίνεται από τον αριθμό των δήμων.
Πιστεύω ότι θα πάμε σε λιγότερους δήμους όμως η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει με πόρους το νέο εγχείρημα, γιατί μέχρι σήμερα δίνει μόνο αρμοδιότητες χωρίς να εξασφαλίζει τους απαιτούμενους πόρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ