Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


Ήταν ιδιαίτερα σημαντική η ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρουλου Παπούλια στην δεξίωση του Προεδρικού Μεγάρου για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην χώρα μας.
Δεν αρκέστηκε σε ιστορικές αναφορές και ήπιες παραινέσεις. Μίλησε για την δυσφορία, την οργή των πολιτών, την απογοήτευση για την πολιτική ζωή, για την βαθιά κρίση του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος. Και έχει απόλυτο δίκιο.

Είναι κακό πράγμα να εθελοτυφλούμε. Μείζον πρόβλημα του συστήματος σήμερα είναι η αποσύνδεση της πολιτικής από την κοινωνία και τα πραγματικά της προβλήματα.
Και φυσικά τα φαινόμενα διαφθοράς και σήψης που δεν μας κάνουν υπερήφανους. Ο πρόεδρος μίλησε και είπε πολλά... Επιτέλους ακούσαμε ότι η πολιτική χωρίς ηθική είναι μια επικίνδυνη υπόθεση, ενώ ζήτησε από όλους να αναλάβουν την ευθύνη για μια δημοκρατία που θα μας κάνει όλους υπερήφανους.
Ο λόγος του κ. Παπούλια ήταν συγκλονιστικός. Και μας ικανοποίησε όλους τους Έλληνες.

Δεν πάνε καλά τα πράγματα. Η χώρα μας έχει προβλήματα. Και όλοι μας θέλουμε λύσεις και όχι ευχές και ημίμετρα.
Να δούμε ένα παράδειγμα. Γνωρίζουμε όλοι τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ). Μέχρι τώρα ακούγαμε για τα χρέη και τα λειτουργικά του προβλήματα.
Τελευταία βλέπουν το φως της δημοσιότητας συνταρακτικά στοιχεία για σκάνδαλα. Η εφημερίδα "Καθημερινή" (27 Ιουλίου) δημοσίευσε το πόρισμα των ορκωτών λογιστών όπου γίνεται λόγος για πλαστογραφήσεις, συρραφές εγγράφων κλπ.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ "Συρμοί που εκτελούν δρομολόγια για να μεταφέρουν μόνο τους εργαζόμενους του ΟΣΕ, διαδρομές που αποφέρουν ζημίες εκατομμυρίων ευρώ και ελλείμματα που υπερδιπλασιάζονται μέσα σε 3 χρόνια συνθέτουν την εικόνα των ελληνικών σιδηροδρόμων".

Και τι κάνουμε ως κοινωνία; Θα συνεχίσει η προβληματική λειτουργία του Οργανισμού ή θα επανασχεδιασθούν τα προγράμματα με περικοπές προσωπικού και μείωση δρομολογίων;
Κάποιοι φυσικά θα πουν ότι για την κατάσταση στον Οργανισμό φταίει το κράτος. Και για τα "μαύρα" δρομολόγια και για τα φαινόμενα με διάφορα κυκλώματα φταίει μόνο το κράτος; Και δεν πρέπει να γίνουν αλλαγές;

Πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις... Όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση εθελοτυφλούν. Δημόσιοι οργανισμοί με τρισεκατομμύρια (σε δρχ) χρέη δεν προσφέρουν τίποτε, κάνουν μόνο κακό.

Φυσικά θα βγουν τα κόμματα της Αριστεράς και θα μιλήσουν για την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΣΕ, του ΕΛΤΑ, της Ολυμπιακής κλπ.
Και ποιος θα πληρώνει τα χρέη; Αυτό το σκέφτηκε κανένας;

Καλοκαίρι έχουμε και για άλλη μια φορά ξεκίνησαν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Ήρθε και ο "Τσάρος" Αλογοσκούφης που με μια δήλωσή του τάραξε τα νερά.
Σε συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία" ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία τότε δεν πρέπει να αποκλείονται οι συνεργασίες.... "Η μόνη περίπτωση που θα είχε κάποια αξία μια συνεργασία μεταξύ κομμάτων θα ήταν μεταξύ των δύο μεγαλύτερων, εάν μπορούσαν να συμφωνήσουν στην προώθηση κάποιων πολύ δύσκολων μεταρρυθμίσεων, που κανένα κόμμα δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος να προωθήσει από μόνο του".

Τι το τρομερό είπε ο άνθρωπος; Ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων...
Αλήθεια, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν μεγάλες διαφωνίες και διαφορές μεταξύ τους; Οι πολίτες πάντως στις διάφορες δημοσκοπήσεις δεν διακρίνουν διαφορές.

Εκεί που έγινε το έλα να δεις είναι στην αναγνώριση των σπουδών από διάφορα Κολέγια. Που είναι υποχρέωση της χώρας μας στην ΕΕ, αφού εμείς εδώ επιμένουμε στα κρατικά και μόνο πτυχία.
Το ωραίο είναι ότι ο κ. Αλαβάνος (Πρόεδρος της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ) σαν Ευρωβουλευτής ήταν υπέρ της κατοχύρωσης των πτυχίων των Κολεγίων. Τώρα άλλαξε γνώμη; Τον επηρέασε άραγε η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά;

Πάμε και στα δικά μας...
Όπου η επανάσταση και η αγωνιστική γυμναστική συνεχίζεται. Τελευταία ανακαλύψαμε και τους όψιμους. Νέα πρόσωπα που καθημερινά κάνουν δηλώσεις και αναφέρονται επί παντός επιστητού.
Μερικοί από αυτούς πριν λίγα χρόνια δεν ήξεραν που πέφτει η Νομαρχία και ο Δήμος και χρειάζονται πυξίδα για να τα βρουν.
Φυσικά αν τους ρωτούσες πόσους Δήμους έχει ο νομός, το πλέον σίγουρο είναι ότι θα "έψαχναν" την απάντηση στις πληροφορίες του ΟΤΕ.

Να αφήσουμε όμως την μιζέρια που δεν εκφράζει την Δραμινή κοινωνία. Βρέθηκα το Σαββατοκύριακο σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο Δράμας. Είχαμε την αδελφοποίηση της Χωριστής με την Κοινότητα Αγίας Βαρβάρας στην Κύπρο. Όμορφη εκδήλωση, υψηλού επιπέδου με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.
Στον Ξηροπόταμο το 16ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με συγκλόνισε. Η τελετή έναρξής ήταν όνειρο. Τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου μας εξέπληξαν με την εκπληκτική τους ιδέα σχετικά με το Βυζάντιο και την πτώση της Κωνσταντινούπολης. Δεν μπορείς με λόγια να εκφράσεις την αρτιότητα του προγράμματος που παρουσίασαν.
Μεγάλη συμμετοχή κόσμου και στον Μυλοπόταμο όπου είχαμε την εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου και της ομάδας.

Αυτές οι εκδηλώσεις αναδεικνύουν τον τόπο μας και την ιδιαίτερη προσπάθεια που καταβάλουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα πολιτιστικά.
Σε πείσμα όσων θέλουν μιζέρια και σκοτάδι κάποιοι δουλεύουν και παράγουν αξιόλογες δράσεις. Και αυτό είναι μια μεγάλη νίκη.

Δεν θα ήθελα να συνεχίσω με όλους αυτού. Κρυμμένοι και αποκομμένοι νομίζουν ότι κάτι κάνουν. Επί της ουσίας το μόνο που κάνουν είναι μια τρύπα στο νερό.

Οι Κύπριοι που φιλοξενήθηκαν στην Δράμα και στην μαρτυρική Χωριστή ανακάλυψαν τα πολλά θετικά γνωρίσματα του τόπου μας.
Όσο και αν οι "γνωστοί άγνωστοι" ψάχνουν την γκρίνια και την μιζέρια κάποιοι ανακάλυψαν τα θετικά αυτού του τόπου. Και γίνονται φίλοι του τόπου μας. Και τον διαφημίζουν...

Μήπως η ενασχόληση με όσους λειτουργούν μίζερα κάνει κακό; Μήπως ήρθε η στιγμή να απομονωθούν; Ο τόπος αυτός έχει ιστορία, έχει παρελθόν και σίγουρα μέλλον. Και το μέλλον δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Δεν συμφωνείτε;

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ