Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Παντελής Καραϊσαρλής

Έπαρχος Κ. Νευροκοπίου

1 σχόλιο

Η απόφαση της ΕΝΑΕ για κατάργηση των 4 Επαρχείων είναι μια σφαίρα στην καρδιά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Έπαρχο Κ. Νευροκοπίου Παντελή Καραϊσαρλή.
Κρίνει ότι η πρόταση της ΕΝΑΕ για κατάργηση των 4 Επαρχείων είναι μια σφαίρα στην καρδιά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού θα χαθούν όλα τα πλεονεκτήματα της περιοχής που απορρέουν από την ύπαρξη του θεσμού.
Ευχαριστεί όλους τους φορείς που εξέδωσαν ψηφίσματα για την διατήρηση και ενδυνάμωση του Επαρχείου ενώ τονίζει ότι θα περίμενε μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική στήριξη από τους τρεις βουλευτές και τον νομάρχη.
Τέλος, στηρίζει την διοικητική μεταρρύθμιση αλλά υπογραμμίζει ότι πρέπει να ξεκινήσει από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

-κ. Καραϊσαρλή, τι γίνεται με το Επαρχείο; Σταματάει η λειτουργία του ή συνεχίζει;
-Προς το παρόν η λειτουργία του Επαρχείου συνεχίζεται απρόσκοπτα με τις όποιες δυσκολίες. Βέβαια υπάρχει η πρόταση της ΕΝΑΕ για κατάργηση των 4 Επαρχείων η οποία κατά εμέ είναι μια σφαίρα στην καρδιά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από ανθρώπους που την υπηρετούν και κόπτονται για αυτήν.
Το θέμα βρίσκεται στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα πάρει και την τελική απόφαση. Εγώ βέβαια με τους συναδέλφους μου Έπαρχους Έβρου, Λαγκαδά και Ελασσόνας αλλά και με την διοίκηση του Συνδέσμου Αιρετών Επάρχων κάνουμε μεγάλες προσπάθειες προς την κατεύθυνση διατήρησής τους.
Πρόσφατα και μετά από επίσκεψη στον Υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο ζητήθηκε η συναίνεση της ΕΝΑΕ για άρση του επίμαχου άρθρου της κατάργησης από τον Κώδικα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Με προσωπική μου παρέμβαση στην πλειοψηφία του ΔΣ που ανήκει στην παράταξή μας ζήτησα την ανάληψη πρωτοβουλίας προς την κατεύθυνση αυτή.
Στην συνέχεια εστάλη και συστημένη επιστολή στο ΔΣ της ΕΝΑΕ για να φέρει το θέμα προς συζήτηση και στο οποίο ζητούσαμε να παραβρεθούμε και εμείς, πράγμα το οποίο δεν έγινε.

-Θεωρείτε ότι κάποιοι στην ΕΝΑΕ θέλουν την κατάργηση των χερσαίων Επαρχείων;
-Αυτό είναι φανερό, ότι κάποιοι και μάλιστα κατέχοντας καίρια πόστα στην διοίκηση θα μπορούσαν να το φέρουν το θέμα και να το στηρίξουν σθεναρά, εφόσον αγαπούν το λεκανοπέδιο και την Δράμα. Με δεδομένο ότι με μια ενδεχόμενη κατάργηση ενός θεσμού ο οποίος αποτελεί κατάκτηση των κατοίκων του λεκανοπεδίου θα χαθούν όλα τα πλεονεκτήματα της περιοχής που απορρέουν από την ύπαρξη του Επαρχείου όπως η εκπροσώπηση των Επαρχιακών Συμβούλων, η 100% προσαύξηση των ΣΑΤΑ στον Δήμο Κ. Νευροκοπίου, η προσαυξημένη επιχορήγηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο και η κατά 5% επιπλέον επιχορήγηση στους επενδυτές που επενδύουν στα όρια του Επαρχείου.

-Όσοι ζητούν την κατάργηση λένε ότι οι υπηρεσίες παραμένουν και ότι ενόψει Καποδίστρια 2 ουσιαστικά τα όρια ευθύνης του Επαρχείου μπορεί να είναι μικρότερα από τα όρια του Δήμου Κ. Νευροκοπίου στον νέο σχεδιασμό δηλαδή ότι θα μεγαλώσει και άλλο ο Δήμος. Τι απαντάτε;
-Όσον αφορά τις υπηρεσίες πεποίθησή μου είναι ότι αυτές δεν θα παραμείνουν και αυτό διαφαίνεται και τώρα με την αποψίλωση του προσωπικού του Επαρχείου και εύχομαι να μην βγω αληθινός αλλά αν καταργηθεί το Επαρχείο.
Πιστεύω ότι θα επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση με δύο γεωπόνους και έναν κτηνίατρο και θα χαθούν όλες οι άλλες υπηρεσίες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 4-5 χρόνια προς όφελος των πολιτών.
Όσον αφορά το άλλο σκέλος, ότι ενδεχομένως να μεγαλώσει ο Δήμος νομίζω ότι είναι ένα αίολο επιχείρημα διότι θα μπορούσαν να αυξηθούν και τα όρια του Επαρχείου προς όφελος και άλλων όμορων προς το λεκανοπέδιο περιοχών.

-Είστε ικανοποιημένος από την στήριξη των θεσμικών παραγόντων του τόπου μας;
-Κατ' αρχήν θέλω να εκφράσω δημόσια την ικανοποίησή μου και τις ευχαριστίες μου προς όλους τους φορείς όπως το Νομαρχιακό Συμβούλιο, την ΤΕΔΚ Ν. Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας, τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού, τον Δικηγορικό Σύλλογο, την ΝΟΔΕ ΝΔ, τον Σύλλογο Πολυτέκνων, όλα τα τοπικά διαμερίσματα του λεκανοπεδίου και όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που εξέδωσαν ψηφίσματα για την διατήρηση και ενδυνάμωση του Επαρχείου. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλους τους απλούς πολίτες του λεκανοπεδίου και του νομού Δράμας για την στήριξη του αγώνα μας. Γενικά είμαι ικανοποιημένος από τους φορείς.
Όμως θα περίμενα μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική στήριξη από τους τρεις βουλευτές και τον νομάρχη. Θα πρέπει οι παραπάνω θεσμικοί παράγοντες του τόπου να αναλάβουν την ύστατη στιγμή πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση διατήρησης του Επαρχείου Κ. Νευροκοπίου, μιας περιοχής φθίνουσας που έχει ανάγκη στήριξης και προνομίων.

-Να γυρίσουμε σελίδα... Πως βλέπετε τα σενάρια για Καποδίστρια 2 και τις συνενώσεις Δήμων και Νομαρχιών;
-Νομίζω ότι ισχυροί οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι προς όφελος των κατοίκων με ισχυρές Τεχνικές Υπηρεσίες και τον ανάλογο μηχανολογικό εξοπλισμό. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψιν ότι η Δράμα με τον Καποδίστρια 1 έχει ήδη υποστεί μεγάλη μείωση των ΟΤΑ σε σχέση με τους άλλους νομούς. Ο νομός μας έχει 8 δήμους και 1 κοινότητα όταν άλλοι νομοί αντίστοιχοι πληθυσμιακά έχουν υπερδιπλάσιους.
Φυσικά θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε σοβαρή διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς να πειράξουμε την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη όπου τους δήμους τους χωρίζει ένας δρόμος και δεν γνωρίζουν ούτε οι δημότες τα όριά τους.
Όταν λοιπόν το κράτος δεν πειράζει αυτούς τους δήμους και ψάχνει να συνενώσει δήμους με τεράστιες εκτάσεις όπως του Νευροκοπίου, Παρανεστίου, Προσοτσάνης κλπ, τότε δημιουργούνται εύλογες απορίες και ερωτηματικά.
Όσον αφορά για τις νομαρχίες πιστεύω ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση η μεταρρύθμιση με μόνη διαφορά ότι πρέπει να παραμείνουν τα επαρχεία στις απομακρυσμένες περιοχές και στις εθνικά ευαίσθητες διότι ο ρόλος που καλούνται να παίξουν είναι μεγάλος, εφόσον βέβαια δοθούν οι αρμοδιότητες και οι πόροι.

-Τελευταία αναλάβατε μια πρωτοβουλία προβολής της πατάτας Κ. Νευροκοπίου μέσω των ΕΛΤΑ. Τι ακριβώς ζητάτε;
-Ζητάμε μέσω του προγράμματος που έχει ο ΕΛΤΑ για την προβολή των παραδοσιακών προϊόντων να συμπεριληφθεί σε γραμματόσημο και η πατάτα Κ. Νευροκοπίου γιατί είναι μονοκαλλιέργεια, προϊόν γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), και προϊόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) αναγνωρισμένο από την ΕΕ. Το αξίζει και το προϊόν της πατάτας αλλά και η περιοχή μας.


Σχόλια (1)

τσεκ - Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013 στις 21:02
καλλα τα λεται

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ