Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Κωνσταντίνος Καραβάς

Αντινομάρχης Δράμας

Η διαπλοκή δεν συντηρείται από μόνη της, χρειάζεται παίκτες και αυτοί υπάρχουν ανάμεσά μας

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Αντινομάρχη Κωνσταντίνο Καραβά.
Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη αναφέρθηκε στα τελευταία κρούσματα πνευματάνθρακα "Να μην ανησυχεί ο κόσμος και να καταναλώνει άφοβα κρέας" τονίζει ο κ. Καραβάς ενώ θεωρεί την μη έγκαιρη ενημέρωση των υπευθύνων βασική αιτία της σύγχυσης που δημιουργήθηκε.
Ρωτήσαμε τον κ. Καραβά και για την γενικότερη πολιτική επικαιρότητα. Πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόνοια υπέρ των ασθενέστερων τάξεων και δηλώνει οπαδός της διαφάνειας και κατά της διαπλοκής.

-Θα πρέπει να ανησυχούμε κ. Καραβά με τα κρούσματα πνευματάνθρακα;
-Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την δημόσια υγεία. Στο Ν. Δράμας είχαμε κρούσματα πνευματάνθρακα και όχι άνθρακα.
Δεν πρέπει να συγχέουμε αυτές τις δύο ασθένειες. Πριν λίγες μέρες έγινε σχετική σύσκεψη στο γραφείο του Νομάρχη και δόθηκαν σχετικές οδηγίες τόσο προς τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του νομού, όσο και προς τους κτηνοτρόφους.
Θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εμβολιασμούς των κοπαδιών τους για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου. Εξάλλου, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το θέμα, τόσο εγώ όσο και άλλοι αυτοδιοιητικοί πήγαμε στην περιοχή του Μενοικίου, είδαμε το πρόβλημα και προχωρήσαμε στον ενταφιασμό 7 ζώων.
Να μην ανησυχεί ο κόσμος και να καταναλώνει άφοβα κρέας.

-Τι έφταιξε και δημιουργήθηκε τόσος θόρυβος;
-Η μη έγκαιρη ενημέρωση των υπευθύνων και των αρμοδίων (Νομάρχη, Αντινομάρχη κλπ) να λάβουν αποφάσεις και να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα, καθώς επίσης και η μη συμμόρφωση των κτηνοτρόφων με τις αρχικές οδηγίες του κτηνιάτρου όταν επισκέφθηκε με τα πρώτα κρούσματα την περιοχή.

-Σας θέσαμε τα παραπάνω θέματα γιατί είστε αρμόδιος Αντινομάρχης για τον αγροτικό τομέα. Είστε ικανοποιημένος από την δομή και την συνεργασία που έχετε με τις Νομαρχιακές Υπηρεσίες;
-Προσωπικά δεν έχω οποιοδήποτε πρόβλημα συνεργασίας με οποιοδήποτε υπηρεσιακό παράγοντα της Νομαρχίας. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της Νομαρχίας οι Αντινομάρχες δεν προΐστανται των Δ/νσεων που εποπτεύουν ως πρόεδροι των Νομαρχιακών Επιτροπών και εκεί εστιάζεται το όλο πρόβλημα.
Δηλαδή εάν ο Υπηρεσιακός Παράγοντας δεν ενημερώσει τον αντίστοιχο Αντινομάρχη τουλάχιστον για τα σοβαρά θέματα ή ο Αντινομάρχης δεν ρωτήσει τότε δεν θα γνωρίζει τι γίνεται. Επομένως το θέμα υπάρχει στην δομή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και όχι στα πρόσωπα. Θα πρέπει όμως οι Υπηρεσιακοί Παράγοντες να γνωρίζουν ότι οι Αντινμάρχες και γενικά οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι είναι πολιτικά πρόσωπα και φέρουν ακέραια την ευθύνη έναντι των πολιτών για την έγκαιρη ή μη ενημέρωσή τους επί σοβαρών θεμάτων.
Υποχρεούνται λοιπόν ως εκ τούτου να ενημερώνουν και τους Αντινομάρχες τόσο για το θέμα όσο και για την πορεία των οδηγιών που παίρνουν από τον Νομάρχη.

-Πολύ συζήτηση γίνεται τελευταία για τις συνενώσεις δήμων και νομαρχιών. Είστε υπέρ του Καποδίστρια 2;
-Η διοικητική μεταρρύθμιση επιβάλλεται και πρέπει να γίνει για να διορθωθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τον Καποδίστρια 1. Από κει και πέρα ποια θα είναι η τελική μορφή των συνενώσεων είναι θέμα συζητήσεων που θα γίνουν μεταξύ του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και των Συνδικαλιστικών Οργάνων της Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού (ΚΕΔΚΕ-ΕΝΑΕ). Αυτό που έχει όμως σημασία, τα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα προκύψουν θα πρέπει να είναι βιώσιμα και να έχουν την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

-Να δούμε την γενικότερη πολιτική επικαιρότητα. Άλλωστε κ. Καραβά πριν 10 μήνες είχαμε εκλογές και είναι γνωστό ότι πολιτευτήκατε με την ΝΔ... Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές αυτήν την περίοδο...
-Είναι γεγονός ότι είναι μια περίοδος με αρκετά προβλήματα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό (Σκόπια). Τα προβλήματα αυτά επιδεινώθηκαν τον τελευταίο χρόνο με το κύμα ακρίβειας που εν πολλοίς οφείλεται στον φρενήρη ρυθμό ανόδου της τιμής των καυσίμων.
Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να περιορίσει την αισχροκέρδεια και να πατάξει την ακρίβεια. Είναι μια προσπάθεια επίπονη και χρειάζεται επιμονή και θέληση. Στην προσπάθεια αυτή όμως πρέπει να συμβάλουν και οι πολίτες, ακολουθώντας πιστά τις κατά τόπους οδηγίες των ενώσεων καταναλωτών. Η ακρίβεια έχει επηρεάσει πολλές κοινωνικές τάξεις και ομάδες και πάρα πολύς κόσμος μετά δυσκολίας τα βγάζει πέρα.

-Απαιτείται δηλαδή κοινωνική πολιτική και στήριξη των οικονομικά αδυνάτων...
-Πρωταρχικός στόχος των αρμοδίων πρέπει να είναι η πάταξη της αισχροκέρδειας. Δεν μπορεί πχ να αγοράζει ένας τις ντομάτες από το θερμοκήπιο 1 ευρώ και να τις πουλάει 2 ευρώ. Πρέπει κατά την άποψή μου να θεσπιστούν αγορανομικές διατάξεις και να εφαρμόζονται από τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Και για να έρθουμε στο ερώτημά σας για το κράτος πρόνοιας, ήταν από τις διακηρύξεις του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στο συνέδριο του κόμματος το καλοκαίρι του 2007 όπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην νέα τετραετία θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόνοια υπέρ των ασθενέστερων τάξεων. Πιστεύω ότι πρέπει αυτήν την διακήρυξη να την ενστερνιστούμε όλοι και να την κάνουμε πράξη.
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν συνάνθρωποι μας δίπλα μας στην διπλανή πόρτα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, χωρίς αυτό να είναι υπερβολή. Υπάρχει συμπολίτης μας που έχει 2 παιδιά σε αναπηρικά καρότσια και δεν έχει εργασία. Υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε το ψωμί της ημέρας.
Σε αυτούς πρέπει να ενσκύψουμε όλοι για να λύσουμε ή να απαλύνουμε τα προβλήματα τους. Καλές είναι οι εκδηλώσεις και οι φιέστες, αποδεκτές οι βραβεύσεις αλλά σε όλα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο. Να μην προκαλούν και να μην εμπεριέχουν ιδιοτέλεια.
Γιατί δεν μπορούμε να προσλάβουμε ένα παιδί με κινητικά προβλήματα σε έναν Δήμο ή στην Νομαρχία; Επειδή προσκρούει στην νομοθεσία; Οι νόμοι αλλάζουν με νόμους. Το κέρδος όμως από μαι τέτοια αλλαγή νόμου θα είναι τόσο μεγάλο, όσο δεν μπορούμε να φανταστούμε.

-Ιδιαίτερη συζήτηση γίνεται και για την διαφάνεια... ενώ τα ΜΜΕ προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη την άποψη ότι όλοι είναι το ίδιο. Ποια είναι η θέση σας;
-Επιβάλλεται στους πολιτικούς άνδρες να είναι προσεκτικοί στις συναλλαγές. Είμαι οπαδός της διαφάνειας, απεχθάνομαι το ψέμα, την κλεψιά, την διαπλοκή και την εκμετάλλευση των αδύναμων. Δυστυχώς στην εποχή που ζούμε η διαπλοκή τείνει να εξελιχθεί σε εθνικό σπορ. Ακούει ο άνθρωπος της καθημερινής βιοπάλης για τον χορό των εκατομμυρίων που διακινούνται στα γήπεδα της διαπλοκής και κοντεύει να τρελαθεί.
Πρέπει να αντισταθούμε, να μην ενδίδουμε σε τέτοιου είδους πρακτικές και φαινόμενα. Γιατί η διαπλοκή δεν συντηρείται και ούτε επιβιώνει από μόνη της. Χρειάζεται παίκτες και αυτοί υπάρχουν ανάμεσά μας. Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί.

-Αναφερθήκατε προηγουμένως στην στήριξη των ευπαθών ομάδων. Πως το εννοείτε αυτό;
-Δεν εννοώ μόνο την ηθική συμπαράσταση αλλά και υλική βοήθεια και γίνομαι σαφής. Πριν από δύο χρόνια όταν έκανα τις περιοδείες μου ως υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος αναφέρθηκα στην δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης και στην δημιουργία ενός συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών.
Το ταμείο αλληλεγγύης θα έχει την μορφή συλλόγου με μέλη από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, τους δήμους, των πολιτιστικών συλλόγων και ενώσεις του νομού με σκοπό την στήριξη και φροντίδα αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας, παροχή βοήθειας και φροντίδας σε ευπαθείς ομάδες, την στήριξη άστεγων και οικονομικά αδύνατων πολιτών καθώς και άπορων φοιτητών. Και επειδή αυτά δεν πρέπει να μένουν στα λόγια θα υποβάλλω πρόταση τεκμηριωμένη στο αμέσως προσεχές Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Σε ότι αφορά στον σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών είμαστε στους ελάχιστους νομούς που δεν έχουμε τέτοιο σύλλογο. Η αναγκαιότητα του είναι προφανής και παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων θα προχωρήσουμε στην ίδρυση του.
Και με την ευκαιρία της συνέντευξη καλώ όσους επιθυμούν να γίνουν εθελοντές αιμοδότες να επικοινωνήσουν μαζί μου στην Νομαρχία στο τηλ. 25210 62344 για να βάλουμε τον θεμέλιο λίθο αυτής της προσπάθειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ