Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χρήστος Γεωργιτσόπουλος

Δήμαρχος Καλαμπακίου-Μέλος ΔΣ ΕΕΤΑΑ

Με τον Καποδίστρια 1 στην Δράμα έγινε ο Καποδίστριας 2

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Δήμαρχο Καλαμπακίου Χρήστο Γεωργιτσόπουλο. Αναφέρθηκε σε σειρά μεγάλων έργων που εκτελούνται ή προγραμματίζονται στον Δήμο.
Ρωτήθηκε και για τον Καποδίστρια 2. Όπως ανέφερε "Η πρόταση της ΤΕΔΚ είναι οι Δήμοι να παραμείνουν ως έχουν γιατί στην Δράμα ο Καποδίστριας 2 έγινε με τον Καποδίστρια 1".
Επίσης υπογραμμίζει ότι η διοικητική μεταρρύθμιση έχει ένα σωρό παραμέτρους και δεν πρέπει να ξεκινήσει από την μείωση των Δήμων.

-κ. Δήμαρχε, ποια έργα βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη στον Δήμο Καλαμπακίου;
-Σειρά σημαντικών έργων βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων του 2008 αφορούν όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και την έδρα του δήμου και είναι προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ. Πρόκειται για έργα οδοποιίας, διαμόρφωσης πεζοδρομίων, διανοίξεις δρόμων, φωταγωγήσεις, δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης.
Επίσης έχουμε εγκρίσεις από το υπόλοιπο του Προγράμματος Θησέας 1.250.000 ευρώ, έργα τα οποία δημοπρατούνται και αφορούν το σύνολο του δήμου.
Ένα σημαντικό έργο που θα δημοπρατηθεί άμεσα είναι το κτίριο Κοινωνικών Υπηρεσιών και ΚΑΠΗ προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.
Δρομολογήσαμε μέσω του Προγράμματος ΕΠΠΕΡ του ΥΠΕΧΩΔΕ την σύνδεση των αγωγών λημμάτων με τον Βιολογικό Σταθμό της Δράμας.
Επίσης σύντομα δημοπρατείται το 2ο Δημοτικό Σχολείο προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ ενώ έχει εγκριθεί η κατασκευή δύο Νηπιαγωγείων από τον ΟΣΚ (ένα στο δ.δ. Φτελιάς και ένα το 3ο Νηπιαγωγείο στο Καλαμπάκι).
Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ την κατασκευή καινούργιου Γυμνασίου προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ. Μια σειρά έργων που αφορούν τον αγροτικό τομέα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Σημαντική είναι και η συμβολή του ΥΜΑΘ και του Υπουργού μας κ. Τζίμα που στηρίζει έμπρακτα τον δήμο μας. Εντάξαμε την κατασκευή Πνευματικού Κέντρου προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ, τις φωταγωγήσεις όλων των γηπέδων του δήμου, τον ηλεκτροφωτισμό κόμβων, την αγορά σκαπτικού μηχανήματος (JCB).

-Το νέο Δημαρχείο ολοκληρώνεται;
-Δημοπρατήσαμε στις 15/7/08 την προμήθεια κουφωμάτων ενώ σύντομα δημοπρατείται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

-Τι θα γίνει κ. Δήμαρχε με τον Καποδίστρια 2; Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι θα έχουμε σημαντικές αλλαγές και μείωση των υφιστάμενων δήμων...
-Η πρόταση από την ΤΕΔΚ Δράμας είναι οι δήμοι να παραμείνουν ως έχουν γιατί με τον Καποδίστρια 1 στην Δράμα έγινε ο Καποδίστριας 2 και θεωρούμε ότι περαιτέρω μείωση των δήμων δεν θα φέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα γιατί και σύμφωνα με την μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης προτείνεται να μην γίνουν δήμοι κάτω από 5.000 κατοίκους. Στον Ν. Δράμας δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.

-Εσείς λέτε 8 δήμοι... Το υπουργείο εσωτερικών θα σας ακούσει;
-Η πρότασή μας είναι αυτή. Εμείς σαν ΤΕΔΚ θα επιμείνουμε στην πρόταση αυτή. Τώρα για το Υπουργείο Εσωτερικών έχω την αίσθηση ότι θα λάβει υπόψιν την θέση της Αυτοδιοίκησης.
Η Δράμα με 110.000 κατοίκους έχει 8 δήμους ενώ η Καστοριά με 55.000 έχει 15 δήμους.
Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Καλό θα είναι οι αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση να ξεκινήσουν από άλλες περιοχές και όχι από την Δράμα.
Και φυσικά να συμπεριληφθούν στις όποιες αλλαγές και οι Δήμοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Πιστεύω ότι οι συνενώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιβάλλεται διότι εκεί δεν είχαμε καμία αλλαγή ούτε με τον Καποδίστρια 1.

-Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για 1, 2 ή 3 δήμους στον Νομό Δράμας πως τα σχολιάζετε;
-Τα σενάρια αυτά μας βρίσκουν τελείως αντίθετους. Οι όποιες αποφάσεις δεν θα πρέπει να ληφθούν για εμάς χωρίς εμάς. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται αλλαγές χωρίς να μας ρωτάνε.

-Έχει επηρεάσει την λειτουργία των δήμων η σεναριολογία των συνενώσεων;
-Όσον αφορά τον δικό μας δήμο δεν μας έχει επηρέασε καθόλου. Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας και το πρόγραμμά μας.
Παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι η έντονη φιλολογία, συζήτηση, ανάλυση και σεναριολογία για τις συνενώσεις δεν είναι ότι καλύτερο για την Αυτοδιοίκηση. Εμείς συμφωνούμε με την διοικητική μεταρρύθμιση η οποία όμως έχει ένα σωρό παραμέτρους και δεν πρέπει να ξεκινήσει από την μείωση των δήμων.

-Και με τις συνενώσεις των νομών όπου γίνεται συζήτηση για τρίπολο ή τετράπολο ποια είναι η άποψή σας;
-Όταν μιλούμε για διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο. Θα πρέπει να προχωρήσει η ουσιαστική συνένωση των νομών, να δημιουργηθούν συνενώσεις όμορφων δήμων για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Αν οι συνενώσεις νομών γίνουν όπως η διευρυμένη Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης δεν θα έχουν καμία τύχη.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ