Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Σταύρος Παπαδόπουλος

πρώην Βουλευτής Δράμας ΝΔ

Κάποιοι "Δραμάρχες" έλεγαν προεκλογικά ότι θα παραιτηθούν εάν δεν γίνει πανεπιστήμιο στην Δράμα... Που είναι το πανεπιστήμιο;

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον πρώην Βουλευτή Δράμας της ΝΔ Σταύρο Παπαδόπουλο.
Ρωτήθηκε για την υπόθεση Siemens... Όπως ανέφερε εφόσον αποδειχθεί ότι κάποιοι ενέχονται για πράξεις και παραλείψεις θα πρέπει να τιμωρηθούν και ποινικά και πολιτικά.
Προβληματίζεται από τα γκάλοπ και πιστεύει ότι η μόνη παρηγοριά για ανάκαμψη είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που με τις πρωτοβουλίες του μπορεί να αναστρέψει το κλίμα.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι στον Ν. Δράμας οι στόχοι για τους οποίους αγωνίστηκε δεν έχουν υλοποιηθεί, και ιδιαίτερα για την πανεπιστημιακή σχολή αναρωτιέται που είναι αυτοί που προεκλογικά έλεγαν ότι θα παραιτηθούν εάν δεν γίνει πανεπιστήμιο στην Δράμα;

-Πως κρίνετε κ. Παπαδόπουλε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση Siemens;
-Το ξέρετε πολύ καλά ότι δεν καλύπτω κανέναν όσο ψηλά και αν είναι, όποιος και αν είναι απ' όπου και αν προέρχεται.
Με άλλα λόγια καταδικάζω όμως εκείνους που έβαλαν το χέρι στην τσέπη του ελληνικού λαού μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και εφόσον αποδειχθεί δια της δικαιοσύνης ότι κάποιοι ενέχονται για πράξεις και παραλείψεις θα πρέπει να τιμωρηθούν και ποινικά και πολιτικά.

-Ειδικότερα με τον κ. Λιάπη ποια είναι η άποψή σας; Πρέπει να παραιτηθεί η όχι;
-Εάν είχε παραιτηθεί θα σήμαινε εκ προοιμίου ενοχή. Πιστεύω και ευελπιστώ να είναι καθαρός και να αποδειχθεί μέσω της δικαιοσύνης η εντιμότητά του. Και επειδή είπα και στην αρχή ότι δεν καλύπτω κανέναν από οπουδήποτε και αν προέρχεται και όσο ψηλά και αν είναι, εάν αποδειχθεί (που ευελπιστώ το αντίθετο) ότι ενέχεται για τις πράξεις που του αποδίδουν τότε οφείλει μόνος του να υποβάλει την παραίτησή του.

-Δεν διαφέρει κατά την άποψή σας το πολιτικό μέρος των ευθυνών από το καθαρό ποινικό... Πιο απλά, η ΝΔ όταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέβαιναν στα κότερα ζητούσε παραιτήσεις. Δεν ισχύει το ίδιο για τα δικά της στελέχη;
-Υπάρχει μια διαφορά. Εάν ανέβαινε σε ιδιωτικό αεροπλάνο θα έλεγα ότι έχει ηθική υποχρέωση να παραιτηθεί. Επειδή όμως προσκόμισε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ταξίδεψε με δικά του έξοδα και κατέβαλε και τα έξοδα διαμονής σε οποιαδήποτε πόλη και αν επήγε, γι' αυτό πιστεύω ότι πρέπει να περιμένουμε την έρευνα που γίνεται μέσω της δικαιοσύνης και τότε μέσω της δικαιοσύνης να αποδώσουμε τα του καίσαρος του καίσαρι.

-Θα λάμψει όλη η αλήθεια ή τελικά δεν θα μάθουμε τι έγινε;
-Εγώ πιστεύω ότι θα λάμψει η αλήθεια γιατί μετά το πέρας της διαδικασίας από τις δικαστικές αρχές εγώ πιστεύω και πρέπει να γίνει και εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή στην Βουλή των Ελλήνων ή αν θες και προανακριτική επιτροπή για να διαλευκανθούν και τα ποινικά αδικήματα και οι πολιτικές ευθύνες και όποιος ενέχεται να τιμωρηθεί παραδειγματικά.
Εξάλλου, έτσι θα αποκτήσει ο πολιτικός κόσμος την αξιοπιστία του αποδίδοντας τις πραγματικές ευθύνες σε εκείνους που ευθύνονται για πράξεις και παραλείψεις και σε εκείνους που δωροδοκήθηκαν από διάφορες επιχειρήσεις και έγιναν πλουσιότεροι σε βάρος του ελληνικού λαού.

-Η υπόθεση Siemens επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα της διαφάνειας... Διαφάνεια παντού ζητάνε οι πολίτες. Πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστεί; Και τι απαιτείται;
-Πρώτα απ' όλα απαιτείται πολιτική βούληση. Απαιτείται δυναμισμός και επιλογή σωστών προσώπων σε θέσεις κλειδιά της δημόσιας διοίκησης για να μπορέσει και πάλι η παράταξη να αποκτήσει την αίγλη της και η διαφάνεια και η καταπολέμηση της διαφθοράς να αποκτήσουν ουσία εν τοις πράγμασι.
Φυσικά η διαφάνεια και η καταπολέμηση της διαφθοράς χρειάζεται να γίνει και στην τοπική αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού, να σταματήσουν τα φαγοπότια μέσω τελετών και δεξιώσεων την εποχή που υπάρχει ακρίβεια και μεγάλη φτώχεια των Ελλήνων πολιτών και είναι γνωστό ότι το 22% του ελληνικού λαού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και νομίζω ότι με λίγες παροχές και από την κεντρική κυβέρνηση και με λίγη αγάπη από την αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας.
Εξάλλου το ξέρετε πολύ καλά, ότι από παλιά και σαν βουλευτής αγωνίστηκα για ένα κράτος αγάπης, πρόνοιας και απονομής κοινωνικής δικαιοσύνης. Για τα ίδια πράγματα αγωνίζομαι και περιμένω από την κεντρική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις ιδιαίτερα μέσω του ταμείου αλληλεγγύης υπέρ των φτωχών, έτσι ώστε να μπορούν και αυτοί οι άνθρωποι να ζουν με αξιοπρέπεια και να βγουν από την απομόνωσή τους, την οικονομική και επέκεινα την κοινωνική.

-Τα γκάλοπ δίνουν σταθερό προβάδισμα στην ΝΔ αλλά με πολύ χαμηλά ποσοστά. Σας προβληματίζει η γρήγορη φθορά της κυβέρνησης;
-Προβληματίζει τους πάντες. Και η μόνη παρηγοριά για ανάκαμψη είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που πιστεύω ότι με τις πρωτοβουλίες του και ιδιαίτερα μετά τον Σεπτέμβριο θα αναστρέψει το κλίμα.
Απαιτείται απομάκρυνση όλων εκείνων που έβλαψαν την παράταξη και αξιοποίηση ανθρώπων που αποδεδειγμένα στον πολιτικό τους βίο έδειξαν ότι διακατέχονται από τα στοιχεία της αξιοπρέπειας και της ηθικής, μη δημιουργώντας ποτέ προβλήματα στον τόπο που ζουν και στις κοινωνίες με τις οποίες συνυπάρχουν.

-Ιδιαίτερα εδώ στην Δράμα είστε ικανοποιημένος από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης;
-Το ξέρετε πολύ καλά ότι πάντα θα είμαι από αυτούς που λένε την αλήθεια όσο πικρή και αν είναι, δηλώνοντας με παρρησία ότι οι στόχοι για τους οποίους αγωνιστήκαμε δεν έχουν υλοποιηθεί. Για παράδειγμα το πανεπιστήμιο, η άρδευση του κάμπου της Δράμας από τα νερά του Νέστου, το 3ο φράγμα του Τεμένους που θα έδινε εργασία σε 400 ανέργους του τόπου μας και ιδιαίτερα της περιοχής Παρανεστίου κ.α.
Για το πανεπιστήμιο ιδιαίτερα επειδή πρέπει να τα λέμε όλα, κάποιοι "Δραμάρχες" προεκλογικά έλεγαν ότι θα παραιτηθούν εάν δεν γίνει πανεπιστήμιο στην Δράμα. Ερωτώ: ΠΟΥΝΤΟ το πανεπιστήμιο; Και που είναι οι βαρύγδουπες προεκλογικές υποσχέσεις περί παραιτήσεων;
Ας σκεφτεί ο Δραμινός λαό που εμπαίζεται και ας αποδώσει δικαιοσύνη όταν έρθει η ώρα.

-Σε προσωπικό επίπεδο απ' όσο γνωρίζω συνεχίζετε τον αγώνα σας και δηλώνετε ενεργός...
-Πράγματι βρίσκομαι σε καθημερινή βάση στις επάλξεις αγωνιζόμενος για την Δράμα και τον Δραμινό λαό τον οποίο ευχαριστώ από βάθος καρδιάς για την αγάπη που με έδειξε και μου δείχνει και η αγάπη αυτή με κρατάει όρθιο και όχι ορθώμενο στις επάλξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ