Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γιάννης Τελίδης

Νομαρχιακός Σύμβουλος-Μέλος ΝΕ ΠΑΣΟΚ

Δεν κινδυνεύει η ενότητα του ΠΑΣΟΚ... τα προβλήματα θα ξεπερασθούν αν και θα αφήσουν πληγές

Ο Γιάννης Τελίδης είναι οικονομολόγος απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Το 2006 εκλέχθηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος με την παράταξη "Υπερνομαρχία Πολιτών" ενώ στις πρόσφατες διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής (πρώτος σε σταυρούς προτίμησης).
Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση Siemens. Τονίζει ότι "αν ευσταθούν οι καταγγελίες θα πρέπει όσοι έκαναν συναλλαγές να διαγραφούν από το κόμμα και όπου υπάρχουν ποινικές ευθύνες να τους αποδοθούν".
Όσο για την αποπομπή Σημίτη δηλώνει ότι δεν την περίμενε αν και πιστεύει ότι δεν κινδυνεύει η ενότητα του ΠΑΣΟΚ

-κ. Τελίδη, πως κρίνετε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση Τσουκάτου και τις καταγγελίες για χορηγία στο ΠΑΣΟΚ από την Siemens;
-Αν ευσταθούν οι καταγγελίες του κ. Τσουκάτου, διότι όπως γνωρίζετε η μέχρι τώρα έρευνα του κόμματος δεν αποδεικνύει κάτι τέτοιο, θα πρέπει αυτοί οι οποίοι συμφώνησαν και έκαναν αυτήν την συναλλαγή να διαγραφούν από το κόμμα και όπου υπάρχουν ποινικές ευθύνες να τους αποδοθούν, και γιατί όχι, να πάνε φυλακή οι υπαίτιοι.

-Βλέπετε κάποιες σκοπιμότητες στην ανακίνηση της υπόθεσης 10 χρόνια μετά;
-Κοιτάξτε, αυτό το θέμα αποκαλύφθηκε από τις Χρηματιστηριακές Αρχές της Αμερικής και της Γερμανίας. Οι αποκαλύψεις για την θυγατρική στην Ελλάδα της Siemens προέρχονται από αυτές τις αρχές.
Θεωρώ λοιπόν ότι από την στιγμή που είχαμε αποκαλύψεις στην Γερμανία ότι δόθηκαν χρήματα σε Έλληνες πολιτικούς ήταν αδύνατο να μην ερευνηθεί η υπόθεση στην Ελλάδα.

-Κατά την άποψή σας, αφορά και άλλα κόμματα;
-Απ' όσο έχει ειπωθεί γίνεται λόγος για τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας και στελέχη πέραν των δύο κομμάτων και της Αριστεράς.

-Σε μια εποχή που εμφανίζεται ο δικομματισμός με χαμηλά ποσοστά η υπόθεση Siemens είναι το "κερασάκι στην τούρτα" λένε κάποιοι. Δεν πλήττεται συνολικά ο πολιτικός κόσμος με την αποκάλυψη αυτής της υπόθεσης;
-Εγώ θεωρώ ότι η υπόθεση Siemens είναι η ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τους πολιτικούς που χρηματίζονται και είναι ευκαιρία συνολικά για το πολιτικό μας σύστημα να ξεφύγει από την ομηρία των οικονομικών ή άλλων εξωθεσμικών κύκλων.

-Πάμε σε κάτι άλλο... Πως είδατε την αποπομπή Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ; Σας αιφνιδίασε;
-Σίγουρα ήταν κάτι που δεν περίμενε κανείς στο ΠΑΣΟΚ και ιδίως για τον λόγο από τον οποίο προκλήθηκε. Χρέος όλων μας είναι να προχωρήσουμε δυναμικά και ενωμένα σε ένα ΠΑΣΟΚ που θα έχει τον λόγο που του αξίζει στην ελληνική πολιτική σκηνή.

-Ήταν υπερβολική η αντίδραση Παπανδρέου ή δικαιολογείται;
-Κοιτάξτε, ο κ. Παπανδρέου βάλλεται από πολλούς διότι δεν άλλαξε το ΠΑΣΟΚ στο βαθμό που η κοινωνία θα ήθελα. Ίσως να θεώρησε ότι τόσο το ύφος όσο και η χρονική στιγμή της επιστολής του κ. Σημίτη να του δημιουργούσε ένα ακόμη πρόβλημα. Και γι' αυτό υποθέτω αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο.

-Κινδυνεύει η ενότητα του ΠΑΣΟΚ;
-Όχι. Θεωρώ ότι τα σημερινά προβλήματα θα ξεπερασθούν αν και θα αφήσουν πληγές. Χρέος δικό μας είναι το νέο καθαρό ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μελών του.

-Για ποιον λόγο το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει; Βλέπουμε διάφορες δημοσκοπήσεις που δείχνουν πεσμένη την κυβέρνηση αλά χαμηλά και το ΠΑΣΟΚ. Τι φταίει;
-Φταίει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει ακόμη να περάσει με καθαρό και ξεκάθαρο τρόπο τις δικές του προτάσεις για τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Στο μεγάλο θέμα της ακρίβειας το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που πρότεινε λύσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις. Δυστυχώς παρά το γεγονός της κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας και ανεπάρκειας ίσως ο κόσμος να μην αποδέχεται ακόμη τον λόγο μας.

-Σε επίπεδο Νομού Δράμας είχαμε την εκλογή νέας Νομαρχιακής Επιτροπής. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στην οργάνωση για να πάτε καλύτερα;
-Πρέπει όλα τα στελέχη πέραν αυτών που εκλεχθήκαμε στην Νομαρχιακή Επιτροπή, συγκροτημένα και οργανωμένα να προτάξουμε τις θέσεις του κόμματος σε όλα τα τοπικά μας προβλήματα και να είμαστε κοντά στην κοινωνία.

-Και να μην γίνουν και λάθος επιλογές;
-Τι εννοείτε;

-Να σας φέρω ως παραδείγματα την κα. Καραχασάν ή τις υποψηφιότητες σε ορισμένους Δήμους...
-Σίγουρα η επιλογή ανθρώπων ικανών, άξιων και με θετική εικόνα στις τοπικές κοινωνίες είναι απαραίτητο προσόν για την εκλογή τους. Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνω ότι η επιλογή των υποψηφίων σε υψηλόβαθμες θέσεις είναι κεντρική απόφαση.

-κ. Τελίδη, είστε από τον Ιανουάριο του 2007 Νομαρχιακός Σύμβουλος. Εκλεχθήκατε με την πρώτη. Πως βλέπετε την μέχρι τώρα λειτουργία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, περιμένατε κάτι καλύτερο;
-Περίμενα τόσο η λειτουργία του Νομαρχιακού Συμβουλίου όσο και γενικότερα του θεσμού και του ρόλου του Νομαρχιακού Συμβούλου να είναι διαφορετική. Το σημερινό Νομαρχοκεντρικό σύστημα δεν αφήνει πολλά περιθώρια δράσης στους Νομαρχιακούς Συμβούλους.

-Ιδιαίτερη συζήτηση γίνεται για τον Καποδίστρια 2, δηλαδή την διοικητική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει μεγαλύτερες συνενώσεις δήμων αλλά και νομαρχιών. Ποια είναι η άποψή σας;
-Παρότι η Υπερνομαρχία με ομόφωνη απόφαση της ζήτησε να παραμείνουν τα όρια της ως έχουν, πρόσφατα ο κ. Καλιοντζής (Νομάρχης Καβάλας) αναφέρθηκε ιδιαίτερα θετικά στην προοπτική δημιουργίας μιας ενότητας με τους Νομούς Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης-Σερρών.
Πιστεύω ότι η περαιτέρω διεύρυνση τόσο γεωγραφικών ορίων όσο και πληθυσμού θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα αν δεν έχουμε ανάλογες χρηματοδοτήσεις αλλά και οργανωτικές αλλαγές.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ