Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Παναγιώτης Αθανασιάδης

Οικονομολόγος-Πρώην Στέλεχος ΠΑΣΟΚ

Η αποπομπή Σημίτη ανιστόρητη και πολιτικά απαράδεκτη ενέργεια

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Παναγιώτη Αθανασιάδη, Οικονομολόγο και πρώην Νομαρχιακό Σύμβουλο.
Με μια κίνηση που μας αιφνιδίασε ο κ. Αθανασιάδης αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ όπου είναι μέλος και στέλεχος από το 1977.
Η διαγραφή Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν η αιτία. Όπως υπογράμμισε η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την απόλυτη μετατροπή του μεγάλου ΠΑΣΟΚ σε ένα μικρό, γραφειοκρατικό μηχανισμό, ένα μικρό κόμμα, φοβικό, ηττοπαθές, παρακλητικό που θα εξυπηρετεί τα μικροσυμφέροντα μιας συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας.

-κ. Αθανασιάδη, τι σηματοδοτεί για εσάς η απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον κ. Κώστα Σημίτη;
-Την απόλυτη μετατροπή του μεγάλου λαϊκού Κινήματος όπως γνωρίσαμε το ΠΑΣΟΚ, σε ένα μικρό γραφειοκρατικό μηχανισμό, ένα μικρό κόμμα, φοβικό, ηττοπαθές, παρακλητικό που θα εξυπηρετεί τα μικροσυμφέροντα μιας συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας.
Ταυτόχρονα καθορίζει μια νέα πολιτική ηθική πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και για κάθε δημοκρατικό κόμμα που δεν διαγράφει την ιστορία του.

-Θα έπρεπε ο κ. Σημίτης να διαφοροποιηθεί στην θέση του ΠΑΣΟΚ για δημοψήφισμα στην Συνθήκη της Λισαβόνας;
-Η συζήτηση για το ζήτημα αυτό στο βαθμό που η όποια διαφοροποίηση αποτέλεσε λόγο αποπομπής είναι προσχηματική. Αλλού βρίσκεται η ουσία, στην αδυναμία του ΠΑΣΟΚ και της σημερινής του ηγεσίας να εκφράσει τα λαϊκά συμφέροντα, να διαφοροποιηθεί από την "Δεξιά" και να αποτελέσει ξανά πόλο συσπείρωσης των πλατιών λαϊκών μαζών που ασφυκτιούν κάτω από την πολιτική της ΝΔ.
Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι όλα τα Σοσιαλοδημοκρατικά και Σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη ταυτίζονται με την θέση του Κώστα Σημίτη για κύρωση της συνθήκης στα Εθνικά Κοινοβούλια. Αυτό το ξέρει καλύτερα ο Γιώργος Παπανδρέου, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

-Ο Κώστας Σημίτης σιωπούσε τα τελευταία χρόνια... Δεν είδαμε ανάλογες παρουσίες από πλευράς δυναμικής, για ζητήματα όπως η ακρίβεια, η ύφεση, η ανασφάλεια κλπ. Δεν θεωρείτε μικρότερης σημασίας την Συνθήκη της Λισαβόνας απ' όλα τα παραπάνω;
-Η ευθύνη της συλλογικής έκφρασης και λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ ανήκει από τον Φλεβάρη του 2004 θεσμικά στον Γιώργο Παπανδρέου. Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ από τότε μέχρι σήμερα βιώνει επανειλημμένες εκλογικές και όχι μόνο ήττες. Η ανικανότητα της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ να εκφράσει τις νέες ανάγκες του λαϊκού Κινήματος οδήγησε στην ιδεολογική ηγεμονία της ΝΔ. Πλέον το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο σημείο να μην αποτελεί προοπτική για τον ελληνικό λαό. Απώλεσε δηλαδή τον ιστορικό του προορισμό.
Οι εξελίξεις αποτελούν μονόδρομο για τον Γιώργο Παπανδρέου και ταυτόχρονα υπογραμμίζουν τις ευθύνες όλων μας στην οριακή αυτή κατάσταση.

-Δεν φταίει πάντως μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου γι' αυτήν την κατάσταση... Άλλωστε δεν παρέλαβε από τον κ. Σημίτη το ΠΑΣΟΚ στην καλύτερη συγκυρία...
-Το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με ηγέτη του Κώστα Σημίτη οδήγησε την χώρα στον σκληρό πυρήνα των ισχυρών Ευρωπαϊκών Κρατών. Η ΟΝΕ, το Κυπριακό, η τρομοκρατία, οι υποδομές, τα μεγάλα έργα, οι νέοι θεσμοί, η εξωτερική πολιτική έκαναν πραγματικότητα το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου για μια Ελλάδα ισχυρή. Ο Γιώργος Παπανδρέου απέτυχε να συνεχίσει τις ιστορικές παρακαταθήκες του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

-Δηλαδή θεωρείτε την περίοδο Σημίτη περίοδο του Παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ;
-Η περίοδος Σημίτη έχει καταγραφεί στην ιστορία της χώρας με θετικότατο ισοζύγιο. Η ισχυρή Ελλάδα μέσα από τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης Σημίτη αποτέλεσαν συνέχεια των στρατηγικών επιλογών του Ανδρέα Παπανδρέου. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Ο Κώστας Σημίτης έχει καταγραφεί στην σύγχρονη πολιτική ιστορία ως ο ηγέτης των μεγάλων έργων και των μεγάλων εθνικών επιτυχιών.

-Στήριξε όσο θα έπρεπε τον κ. Γιώργο Παπανδρέου;
-Είναι προφανές ότι οι ηγέτες δεν χρειάζονται δεκανίκια. Ανοίγουν δρόμους, καθοδηγούν τον λαό και την χώρα. Ως τέτοιοι καταγράφηκαν στην ιστορία της μεταπολίτευσης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης.

-Πιστεύετε ότι έχει ραγίσει το γυαλί και η Συνθήκη της Λισαβόνας ήταν μόνο η αφορμή;
-Δεν είναι ζήτημα προσωπικών σχέσεων. Αφορά στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και στην φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου. Για όλο τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ αποτελούσε κοινό μυστικό η διαπίστωση ότι δεν πάει άλλο.

-Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ήταν πολύ ελαστικός σε διαφοροποιήσεις στελεχών. Δεν είχε τσαμπουκά δηλαδή να επιβάλλει κανόνες λειτουργίας στο Κίνημα και ότι με την κίνησή του αυτή "κερδίζει" ως ηγέτης. Έχει ρεαλιστική προσέγγιση αυτή η άποψη;
-Ο ηγετικός ρόλος ενός πολιτικού άνδρα οφείλει να κατακτάται μέσα από την αντιπαράθεση με τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις. Στο ΠΑΣΟΚ ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν καλύτερες συνθήκες ενότητας και συλλογικής λειτουργίας από την περίοδο 2004 έως σήμερα.
Όσοι γνωρίζουν την ιστορία και την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ θα συμφωνήσουν απόλυτα με την διαπίστωση αυτή. Δυστυχώς όμως η ανακάλυψη άλλοθι, υπονομευτών και σεναρίων συνωμοσίας υποδηλώνουν πολιτική αδυναμία.

-Με δήλωσή σας αποχωρήσατε από το ΠΑΣΟΚ. 31 χρόνια μέλος και στέλεχος του Κινήματος. Πόσο δύσκολη ήταν η απόφαση που πήρατε;
-Όπως καταλαβαίνετε η προσωπική ιστορία δεν διαγράφεται. Η ευθύνη όμως μπροστά στις εξελίξεις οφείλει να υπερκαλύπτει τα συναισθήματα οργής και θλίψης για το κατάντημα του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου.

-Βλέπετε εξελίξεις;
-Η ιστορία γράφεται με πολιτικές πρωτοβουλίες και αυτές είναι αναπόφευκτο και νομοτελειακά δεδομένο ότι θα εκδηλωθούν. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει να συγκρίνεται το ΠΑΣΟΚ με τον κανέναν.

-Τι εννοείτε;
-Οι δημοσκοπήσεις 5 χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Γιώργο Παπανδρέου είναι αμείλικτες.

-Εσείς αποχωρήσατε. Ποιες είναι οι μνήμες από το ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος;
-Ένα μεγάλο σχολείο γαλούχησης και διαπαιδαγώγησης με βάση τις αρχές της ισονομίας, της ισοπολιτείας, της δημοκρατίας. Η πολιτική αποτελεί έναν χώρο προσφοράς στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Η κορυφαία ιστορική στιγμή υπήρξε η συμμετοχή μου στο πρώτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1984 όπου θα μείνει χαραγμένη στην ψυχή μου η κοινή εμφάνιση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Γιασέρ Αραφάτ και η αποδοχή της ιστορικής αυτής στιγμής για τους Συνέδρους.
Ήταν η ιστορική στιγμή που επικύρωνε της αγώνες του ΠΑΣΟΚ και όλων μας προσωπικά για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη.

-Βλέπετε προσπάθεια προσέγγισης ή συνέχιση των εκκαθαρίσεων;
-Η διαλεκτική ως τρόπος σκέψης κάθε σοσιαλιστή επιτάσσει την σύνθεση μόνο μετά από συγκρούσεις.

-Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Σημίτης έπρεπε να παραιτηθεί από την βουλευτική του ιδιότητα, γιατί εκλέχθηκε χωρίς σταυρό προτίμησης. Ποια είναι η θέση σας και με δεδομένο ότι ετέθη εκτός του κόμματος που διετέλεσε αρχηγός του και Πρωθυπουργός;
-Η αποπομπή του Κώστα Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα αποτελεί για ανιστόρητη και πολιτικά απαράδεκτη ενέργεια.
Ο Κώστας Σημίτης αποτελεί εθνικό κεφάλαιο. Ως εκ τούτου η θέση του στις πολιτικές εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι δεδομένη και επιβάλλεται από τον ιστορικό του ρόλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ