Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Αναστάσιος Τσιβκίνογλου

Πρόεδρος ΝΕ ΛΑΟΣ

Είμαστε υπέρ των μη προνομιούχων... Με πρωτοβουλία του Γ. Καρατζαφέρη χορηγήσαμε την μισή επιχορήγηση του κράτους για το κόμμα μας στο Ταμείο Καταπολέμησης της Φτώχειας

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Πρόεδρο της ΝΕ ΛΑΟΣ Ν. Δράμας κ. Τσιβκίνογλου.
Κρίνει ότι ο ανασχηματισμός έπρεπε να γίνει νωρίτερα, την εποχή της ΔΕΘ.
Αναφέρθηκε και σε θέματα της επικαιρότητας...
Για την οικονομία πιστεύει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να αλλάξει ριζικά πολιτική.
Για την δημόσια τάξη τονίζει ότι είδαμε κριτικές αισχρές που στοχοποίησαν την αστυνομία.
Όσο για την έξαρση των τουρκικών προκλήσεων υπογραμμίζει ότι η υποχωρητικότητα της χώρας μας άνοιξε την όρεξη των γειτόνων μας.
Τέλος, ο κ. Τσιβκίνογλου δεν βλέπει σύντομα εκλογές γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν το κυβερνών κόμμα.

-κ. Τσιβκίνογλου, πως είδατε τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης;
-Ο ανασχηματισμός είχε μαγείρεμα και άρωμα Σουφλιά. Ήταν αυτός που επέλεξε πρόσωπα σε καίρια υπουργεία και ήταν αυτός που κράτησε ίσες αποστάσεις μεταξύ των βαρόνων της ΝΔ. Ο Πρωθυπουργός για μαι ακόμη φορά ήταν παρατηρητής. Και για να δικαιολογήσω τα όσα είπα θα σας αναφέρω το εξής:
Εάν δεν ήταν ο κ. Σουφλιάς, ο Πρωθυπουργός δεν θα τολμούσε να αποπέμψει τον εξάδελφό του Μ. Λιάπη, ο κ. Σουφλιάς είναι αυτός που επέλεξε τον νέο Υπουργό Οικονομικών και για τον λόγο αυτόν στο Διευθυντήριο Οικονομικών τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα τον έχει ο κ. Σουφλιάς.

-Είστε της άποψης ότι ο ανασχηματισμός ήταν απαραίτητος ή έγινε για λόγους επικοινωνιακούς;
-Κατά την γνώμη μου ο ανασχηματισμός έπρεπε να γίνει τον Σεπτέμβριο την εποχή της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Από τότε είχαμε στοιχεία που ενοχοποιούσαν πολλούς υπουργούς οι οποίοι εμπλέκονταν σε σκάνδαλα. Δεν έγινε τότε με αποτέλεσμα να έχουμε αυτήν την κατρακύλα της ΝΔ. Άρα ο ανασχηματισμός έπρεπε να γίνει αλλά άργησε.

-Οικονομία, δημόσια τάξη, σχέσεις με Τουρκία συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με απρόβλεπτες εξελίξεις. Υπάρχει διέξοδος εδώ που φτάσαμε;
-Για την οικονομία πρέπει η κυβέρνηση της ΝΔ να αλλάξει ριζικά πολιτική. Πρέπει να πάρει μέτρα υπέρ των φτωχών και των μη προνομιούχων και να φορολογήσει ανάλογα αυτούς που κατέχουν μεγάλα εισοδήματα, κάτι που δεν το είδαμε μέχρι σήμερα.
Εκτός των παραπάνω πρέπει να βοηθηθούν ορισμένες κοινωνικές ομάδες οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τέτοιες κοινωνικές ομάδες είναι οι αγρότες, οι οποίοι στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις βοήθησαν την ΝΔ να κατακτήσει την εξουσία αλλά δεν είδαν τίποτα από αυτά τα οποία τους έταξαν και από αυτά που είχαν γραμμένα μέσα στα προεκλογικά τους προγράμματα.
Το ίδιο ισχύει για τους μικρούς επαγγελματίες οι οποίοι περνούν τις χειρότερες μέρες της ζωής τους και καθημερινά βλέπουμε καταστήματα να κλείνουν. Εκτός του ότι κλείνουν τα καταστήματα τους αφήνουν χρέη τα οποία θα τα βρουν μπροστά τα παιδιά τους.
Οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι των 700-900 ευρώ. Δυστυχώς με 700 ή 900 ευρώ δεν μπορεί σήμερα να συντηρηθεί οικογένεια.
Για τον λόγο αυτό βλέπουμε τους νέους να μην παντρεύονται επειδή αντιμετωπίζουν οικονομική αβεβαιότητα και αν παντρευτούν δεν κάνουν παιδιά.

-Και με την δημόσια τάξη;
-Τελευταία είδαμε κριτικές αισχρές από πολιτικούς, από κόμματα και από δημοσιογράφους οι οποίες στοχοποίησαν την ελληνική αστυνομία. Θέλουν να παρουσιάσουν τους αστυνομικούς σαν εγκληματίες και σαν διαφορετικό κομμάτι του ελληνικού κράτους. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι των 700 ευρώ, παιδιά που για λόγους οικονομικούς επέλεξαν την αστυνομία για να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά.
Είναι παιδιά μη προνομιούχων, είναι συγγενείς μας, γείτονές μας, φίλοι μας, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Είναι και αυτοί εργαζόμενοι, πολλές φορές σε αντίξοες συνθήκες με δύσκολο ωράριο που προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει τελικά τι αστυνομία θέλει. Όπως πρέπει να αποφασίσουν και όλα τα πολιτικά κόμματα τι αστυνομία θέλουν. Πρέπει να αφήσουν την αστυνομία να κάνει την δουλειά της. Όταν όμως έχουμε παράβαση καθήκοντος πρέπει να το καυτηριάζουμε, να ελέγχεται πειθαρχικά και ποινικά με τρόπο τέτοιο που να είναι παράδειγμα προς αποφυγήν.

-Τις τελευταίες ημέρες έχουμε έξαρση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο... Ως ΛΑΟΣ ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η αντίδραση της Ελλάδος στις τουρκικές προκλήσεις;
-Τα τελευταία χρόνια και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ ακολουθήθηκε μια λαθεμένη εξωτερική πολιτική. Επί ΝΔ η Υπουργός Εξωτερικών κα. Μπακογιάννη επέδειξε μια απραξία σε ότι αφορά τα εθνικά μας εξωτερικά θέματα. Η συνεχώς υποχωρητικότητα της χώρας μας απέναντι στην Τουρκία άνοιξε την όρεξη των γειτόνων μας οι οποίοι σήμερα αμφισβητούν δημοσίως σε παγκόσμιο επίπεδο την κυριαρχία της Ελλάδας σε μερικά νησιά όπως το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι τα οποία κατοικούνται από Έλληνες.
Τελευταία είδαμε ο τουρκικός οργανισμός τουρισμού να διαφημίζει το Καστελόριζο σαν τόπο προορισμού για τους τουρίστες, όπως διαφημίζει τις άλλες τουρκικές τουριστικές περιοχές. Στο όνομα της καλής γειτονίας η Ελλάδα εμφανίζει μια υποχωρητικότητα η οποία θα μας οδηγήσει ενδεχομένως σε δυσμενέστερες συνθήκες σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά.
Φανταστείτε κ. Φυλακτέ να έχετε κάποιο γείτονα, να μπαινοβγαίνει στο σπίτι σας παρά την θέλησή σας και σεις στο όνομα της καλής γειτονίας να μην του λέτε τίποτα. Καταλαβαίνετε ότι με αυτήν την αντίδραση όταν ο άλλος είναι μέσα στο σπίτι σας ενδεχομένως να σας ζητήσει και τίποτε άλλο... Και αυτό θα το ανεχτείτε στο όνομα της καλής γειτονίας.
Η Ελλάδα επιτέλους πρέπει να θέσει μια κόκκινη γραμμή στα κυριαρχικά της δικαιώματα την οποία να κοινοποιήσει στους διεθνείς οργανισμούς, στο ΝΑΤΟ και στην Τουρκία. Πρέπει επιτέλους έστω και τώρα την τελευταία στιγμή να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα για να μην θρηνήσουμε χαμένα εδάφη τα οποία είναι ποτισμένα με ελληνικό αίμα από χιλιάδες έτη.
Πρέπει επιτέλους να ασκήσουμε τέτοια εξωτερική πολιτική που θα μας πάρουν οι φίλοι και οι εχθροί στα σοβαρά.

-Σας ενοχλούν οι χαρακτηρισμοί άλλων πολιτικών χώρων για τον ΛΑΟΣ; Σας χαρακτηρίζουν εθνικιστές, ακραίους;
-Οι αντίπαλοι από τα άλλα πολιτικά κόμματα όταν δεν έχουν επιχειρήματα να αντιπροτείνουν στις θέσεις μας, προσπαθούν με αυτές τις ταμπέλες να υπεκφεύγουν. Θέλω να σας πω ότι εάν εννοούν ότι όποιος αγαπά την πατρίδα του είναι ακραίος τότε είμαστε ακραίοι.
Δεν λέμε ότι είμαστε περισσότερο πατριώτες από κανέναν. Αλλά είναι γνωστό σε όλους ότι ο ΛΑΟΣ έχει ευαισθησίες σε θέματα που αφορούν την πατρίδα και την θρησκεία.
Εμάς που μας λένε ακραίους με πρωτοβουλία του Προέδρου μας χορηγήσαμε την μισή επιχορήγηση του κράτους προς το κόμμα μας στο Ταμείο Καταπολέμησης της Φτώχειας. Όταν έκανε την πρόταση στην βουλή ο Πρόεδρός μας Γιώργος Καρατζαφέρης τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία κόπτονται για τους φτωχούς και για τους αναξιοπαθούντες-εργαζόμενους δυστυχώς για μαι ακόμη φορά εκόφευσαν και δεν προσέφεραν ούτε ένα ευρώ.

-Σε τοπικό επίπεδο πως βλέπετε την πορεία του νομού μας;
-Έχω πει πολλές φορές ότι για να καταπολεμηθεί η ανεργία στην οποία είμαστε πρωταθλητές σαν νομός πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη. Δυστυχώς για τον νομό μας τα τελευταία 5 χρόνια δεν έγιναν έργα μεγάλα τα οποία θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη. Κάτι μικροέργα που γίνονται διαφημίζονται συνεχώς από τα στελέχη της ΝΔ αλλά αυτά δεν είναι ικανά από μόνα τους να αλλάξουν την εικόνα της Δράμας.
Προεκλογικά ακούγαμε για Πανεπιστήμια, Εφετείο, Κάθετους Άξονες, δρόμο Δράμας-Αμφίπολης, δρόμο Δράμας-Καβάλας... Τελικά το μόνο που έγινε στην Δράμα είναι οι φυλακές που και αυτό το έργο αργεί να τελειώσει. Με φυλακές δεν γίνεται ανάπτυξη. Και χωρίς ανάπτυξη θα παραμείνουμε πρώτος νομός σε ανεργία.
Για τον πολυδιαφημισμένο Κάθετο Άξονα Εξοχή-Καβάλα όταν ρώτησαν τον Σουφλιά ο οποίος είχε επισκεφθεί την περιοχή μας αντί για απάντηση γελούσε και είπε ότι οι δρόμοι είναι πολύ καλοί. Για τον δρόμο Δράμας-Αμφίπολης πριν 15 μήνες ο πρώην Υπουργός κ. Τζίμας είχε καλέσει τους δημοσιογράφους τρεις φορές και τους εξήγγειλε ότι το έργο ξεκινάει, έστω για ένα τμήμα του δρόμου. Μετά 15 μήνες βλέπουμε ότι δεν ξεκίνησε ακόμη τίποτε.
Πριν 5 μέρες άκουγα τον κ. Τζίμα να κάνει δηλώσεις και να λέει ότι θα δημιουργήσει Πολιτιστικό Κέντρο 750 θέσεων στην περιοχή της Ποδηλατούπολης. Παλιά μας έλεγε θα το έκανε στις Καπναποθήκες της οδού Περδίκα.
Όπου και να γίνει αυτό που έχω να πω είναι ότι για να πας να παρακολουθήσεις πολιτιστικές εκδηλώσεις και θέατρο πρέπει να έχεις και την κοιλιά σου χορτάτη. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν "άρτον και θεάματα". Πρώτα έβαζαν τον άρτο. Τώρα πρώτα βάζουν τα θεάματα.

-Κλείνοντας, ένα τελευταίο ερώτημα... Βλέπετε σύντομα εκλογές;
-Εκλογές δεν βλέπω για τον λόγο ότι η ΝΔ είναι πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Εάν η ΝΔ φτάσει το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να πάει σε εκλογές. Υπάρχει όμως ένας αστάθμητος παράγοντας λόγω της αυτοδυναμίας των 151 βουλευτών και των πολλών δυσαρεστημένων λόγων πρόσφατου ανασχηματισμού. Εάν πάρει την απόφαση κάποιος να ρίξει την κυβέρνηση θα μπορέσει να το κάνει λόγων ισχνής αυτοδυναμίας.
Με τις καλύτερες συνθήκες η ΝΔ μπορεί να κερδίσει χρόνο και να φτάσει την επόμενη Άνοιξη του 2010 όπου θα έχουμε εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και κατά την γνώμη μου το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινέσει με την ΝΔ και θα πάμε σε εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ