Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Έθνος" και προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση... Όχι μόνο οι ιδιώτες αλλά και το δημόσιο εκδίδει ακάλυπτες επιταγές και μάλιστα για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ.
Η απίστευτη υπόθεση που έδειξε ότι και στο κράτος μπορεί το "Ταμείον να είναι μείον" αφορά προσαύξηση που επέβαλε σε βάρος του ελληνικού δημοσίου (και συγκεκριμένα του Υπουργείου Πολιτισμού) το ΙΚΑ, καθώς, πριν από μερικούς μήνες όταν πήγε να εισπράξει στην Τράπεζα της Ελλάδος δύο επιταγές ύψους 4836,86 ευρώ, διαπίστωσε ότι αυτές ήταν ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ.

Φανταστείτε τι θα πάθαινε ένας πολίτης αν σφραγίζονταν η επιταγή του. Κυριολεκτικά θα τραβούσε "τα πάθη του Χριστού". Έλα όμως που εδώ είναι Ελλάδα.
Και το δημόσιο προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζοντας όχι μόνο ότι οι ακάλυπτες επιταγές εκδόθηκαν εκ παραδρομής, αλλά ζητώντας και ειδική προνομιακή μεταχείριση...

Δεν έχει πολύ πλάκα αυτή η ιστορία. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι πραγματικό γεγονός που συνέβη τον Αύγουστο, όταν επιταγές του δημοσίου που εκδόθηκαν σε διαταγή του ΙΚΑ Χαλκίδας διαπιστώθηκε ότι ήταν ακάλυπτες.

Η απόλυτη επιβεβαίωση της λογικής "Δύο μέτρα και δύο σταθμά". Δηλαδή όταν ο πολίτης δεν μπορεί να πληρώσει είναι αδικαιολόγητος, ενώ το δημόσιο και όταν καθυστερεί, είναι πάντα φερέγγυο.
Ρε παιδιά, πόσο θέλετε να μας τρελάνετε;

Προς το παρόν, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μια τεράστια παγκόσμια οικονομική κρίση... Και με εκείνα τα 28 δις ευρώ που θα δίνονταν στις τράπεζες για στήριξη των επιχειρήσεων, τι απέγινε; Βλέπετε καμία τράπεζα να στηρίζει τις επιχειρήσεις αυτό το διάστημα;
Τα ευρώ δόθηκαν αλλά κάπου... χάθηκαν στον δρόμο. Δυστυχώς μείναμε στα λόγια και στις υποσχέσεις. Το χρήμα έγινε δυσεύρετο και το τραπεζικό σύστημα από το ένα άκρο (της ελεύθερης δανειοδότησης) βρέθηκε στο άλλο (της δανειοδότησης με πολύ αυστηρούς όρους). Αποδεικνύοντας ότι είμαστε η χώρα της υπερβολής.

Προσωπικά αναρωτιέμαι, αν έχουμε κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Ή αν λειτουργούμε με ημίμετρα και αποσπασματικά. Σε περιόδους κρίσης πρέπει να ενισχύεται το εισόδημα των εργαζομένων.
Αν εφαρμόζεις αυστηρή φορολόγηση και μειώνεις το διαθέσιμο χρήμα στην αγορά τότε μειώνεις και τον τζίρο των καταστημάτων. Άρα άνθρακες ο θησαυρός.

Όσο για τις αντιπολιτεύσεις οι μεν αριστερές δυνάμεις ψάχνουν την επανάσταση ενάντια στο σύστημα, το ΛΑΟΣ προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι αντιπολίτευση στην ΝΔ (και όχι συμπολίτευση), ενώ ο Γιώργος ταξιδεύει σ' ολόκληρο τον κόσμο και προετοιμάζεται για την ημέρα που θα αναλάβει την εξουσία...
Κανένας διάλογος ουσίας, καμία σύνθεση απόψεων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Απλά αοριστολογίες και συζητήσεις επί παντός επιστητού, εκτός της οικονομικής κρίσης.

Ανησυχητικά είναι τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα για το 2009.
Τα κρούσματα μείωσης του ωραρίου με παράλληλη μείωση αποδοχών και οι απολύσεις που σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνουν τις αυξητικές τάσεις στην ανεργία και εντείνουν τον προβληματισμό για την συνέχεια.

Οι άνεργοι αυξάνονται και πληθύνονται και ιδιαίτερα σε νομούς όπως η Δράμα η κατάσταση είναι δραματική.
Όσο και αν θέλεις να ωραιοποιήσεις και να στρογγυλέψεις τα πράγματα δυστυχώς τα γεγονότα είναι αμείλικτα.

Επιχειρήσεις κλείνουν, επιχειρηματίες αλλάζουν επάγγελμα, εργαζόμενοι χάνουν την δουλειά τους και ψάχνονται.
Καλές οι συζητήσεις, οι αναλύσεις, οι επιχειρηματικές αποστολές στην Σρι Λάνκα, αλλά ο εμπορικός κόσμος ασφυκτιά και δεν βλέπει διέξοδο.

Κάποιοι αφελείς πίστεψαν ότι με τον Αναπτυξιακό Νόμο θα άρχιζαν κάποιες επενδύσεις και θα δημιουργούσαν έναν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.
Δυστυχώς άνθρακες ο θησαυρός... Μηδέν εις το πηλίκον.

Το κράτος δίνει τα ωραία λεφτά των φορολογουμένων για οικογενειακού τύπου επενδύσεις που ο αριθμός των εργαζομένων είναι ελάχιστος.
Επομένως μην περιμένετε από τον Αναπτυξιακό Νόμο να αλλάξει την μοίρα του τόπου και να μειώσει τους ανέργους.

Αυτά είναι όνειρα που τα βλέπουν όσοι δεν μπορούν να δουν κατάματα την πραγματικότητα. Χάθηκαν πολύτιμα χρόνια... Και δυστυχώς είναι πλέον πολύ αργά για δάκρυα.
Η κουβέντα για την πορεία του τόπου δεν πρέπει να βασίζεται σε διαπιστώσεις και συγκρίσεις. Πρέπει να βρεθούν λύσεις. Αρκετά πλήρωσε αυτός ο τόπος τις υπερβολές.
Λύσεις χρειάζονται γενναίες και χωρίς αναβολές. Γιατί αν δεν γίνει τίποτε, μας βλέπω να πηγαίνουμε όλοι μετανάστες στην Σρι Λάνκα...

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ