Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χριστόφορος Κορυφίδης

Επικεφαλής παράταξης “Υπερνομαρχία Πολιτών”

Ο αγώνας που δίνουμε για τον Διευρωπαϊκό άξονα Ε61 δεν είναι αγώνας δικαίωσης της παράταξής μας

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον επικεφαλής της παράταξης "Υπερνομαρχία Πολιτών" κ. Χριστόφορο Κορυφίδη.
Η παράταξή του ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για να δοθούν εξηγήσεις σχετικά με έργο οδοποιΐας στο Νευροκόπι, που δημοπρατήθηκε δύο φορές.
Ο κ. Κορυφίδης υπογραμμίζει ότι τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Όπως τόνισε "Δεν μπορώ να φανταστώ ένα σύστημα διοίκησης να είναι τόσο ανίκανο... Όλα δείχνουν ότι υπήρξαν συγκεκριμένοι στόχοι και πρόθεση..."
Επίσης χαρακτηρίζει πολύ σημαντική την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Διευρωπαϊκό άξονα Ε61 και εκφράζει την βεβαιότητα του ότι θα κατασκευαστεί όπως συμφωνήθηκε το 2004.
Τέλος, δηλώνει ότι όλα τα στελέχη της παράταξής του διαθέτουν όλες τους τις δυνάμεις για να ανατρέψουν το σύστημα διακυβέρνησης της διευρυμένης.

-Την προηγούμενη εβδομάδα ζητήσατε έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Τι ακριβώς συμβαίνει;
-Όλα ξεκίνησαν στις 14 αυτού του μήνα, όταν η πλειοψηφία της Επιτροπής Προγραμματισμού, Τεχνικών Έργων και Οικονομικών του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Δράμας αποφάσισε την ανάκληση της διακήρυξης ενός έργου οδοποιίας στο Νευροκόπι, μετά τη δημοπράτησή του (10 Μαρτίου 09). Η ανάκληση έγινε με βάση τη διαπίστωση ότι το συγκεκριμένο έργο είχε ήδη κατασκευαστεί από την ΤΥΔΚ, όπως προέκυπτε από σχετικό έγγραφο του προϊσταμένου της και σχετική αυτοψία που έγινε από την ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό.
Το έργο είχε μάλιστα εγκαινιαστεί με τυμπανοκρουσίες, έναν περίπου μήνα πριν τη δημοπράτησή του (14.02.09), παρουσία όλων των τοπικών κυβερνητικών στελεχών, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

-Δηλαδή τι έγινε; Δημοπρατήθηκε το ίδιο έργο δυο φορές; Και αν ναι γιατί και πώς έγινε αυτό;
-Τα ίδια ερωτηματικά δημιουργήθηκαν από την αρχή και σ' εμάς. Να είστε σίγουρος ότι τα ερωτηματικά αυτά θα απαντηθούν με τη σύμφωνη ή όχι γνώμη του κ. Ευμοιρίδη. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος των σχετικών ερωτημάτων που περιλαμβάνονται στο αντίστοιχο δημόσιο αίτημά μας προς τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, για έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου.
Για να συνειδητοποιήσουν, όμως, οι συμπολίτες μας το μέγεθος των προβλημάτων που αναδύονται από αυτήν τη δύσοσμη πράγματι υπόθεση, πρέπει να ξεκινήσουμε από όσα μας έλεγε ο κ. Ευμοιρίδης στο αντίστοιχο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε για το θέμα αυτό, στις 16 Φεβρουαρίου 2009. Έγραφε, λοιπόν, στο Δελτίο Τύπου τότε:

«Τρία νέα έργα τής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας στο Κ. Νευροκόπι εγκαινιάστηκαν το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009 από το Νομάρχη Δράμας, κ. Κωνσταντίνο Ευμοιρίδη, παρουσία τού πρώην Υπουργού, κ. Μαργαρίτη Τζίμα.
Πρόκειται για τα ακόλουθα έργα:
*Περιφερειακός δρόμος Νευροκοπίου στη βορειοανατολική έξοδο του Νευροκοπίου, ο οποίος παρακάμπτει τον οικισμό τού Νευροκοπίου και συνδέεται με το δρόμο προς τους Ποταμούς και την Εξοχή και σκοπό έχει την αποσυμφόρηση του κέντρου τού Νευροκοπίου από τα οχήματα που έχουν προορισμό το Τελωνείο Εξοχής. Ο δρόμος κατασκευάστηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας και το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, είναι μήκους 1 χλμ., έχει πλάτος 12 μ. ασφαλτικό, τείχη αντιστήριξης εκατέρωθεν μεγίστου ύψους 2,5μ. και 4+4μ. πεζοδρόμιο. Το κόστος του έργου ανήλθε συνολικά στο 1,8 εκατ. Ευρώ».....
Στα απλά ελληνικά εκείνο που βγαίνει είναι ότι ο κ. Ευμοιρίδης οικειοποιήθηκε, ως Νομάρχης ένα έργο, που δεν ανήκε στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας με το κόστος μάλιστα του 1,8 εκατ. Ευρώ, που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.
Τι αλήθεια λένε γι όλα αυτά ο κ. Δαϊλάκης, ο κ. Τζίμας και ο Δήμαρχος του Νευροκοπίου, που εμφανίζονται μαζί με τον κ. Ευμοιρίδη να κόβουν την κορδέλα, στα εγκαίνια του έργου;

-Διαπιστώνετε έλλειψη συντονισμού μόνον;
-Η έλλειψη συντονισμού είναι δεδομένη και χρεώνεται σ' όλους τους σχετικούς με το θέμα παράγοντες, πολιτικούς και υπηρεσιακούς. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν μπορώ να φανταστώ ένα σύστημα διοίκησης να είναι τόσο ανίκανο και να λειτουργεί τόσο άσχετα και άτσαλα. Όλα δείχνουν ότι υπήρξαν συγκεκριμένοι στόχοι και πρόθεση. Ο κ. Ευμοιρίδης οφείλει να μας αποδείξει ότι οι στόχοι και η εν λόγω πρόθεση δεν ανήκουν σ' αυτόν.

-Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας αναγνώρισε την ύπαρξη του Οδικού Άξονα Ε61 και ζήτησε να περάσει από τη Δράμα. Αισθάνεστε δικαιωμένος;
-Σας ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι ο αγώνας που δίνουμε δυόμισι χρόνια τώρα να προωθηθεί η κατασκευή του Διευρωπαϊκού Άξονα Ε61-με νούμερο Διευρωπαϊκού Άξονα 22 πλέον-καθώς και η εμμονή μας να οδεύσει ο άξονας αυτός, όπως σχεδιάστηκε, συμφωνήθηκε και καταχωρήθηκε στους χάρτες των Διευρωπαϊκών Δικτύων, το 2004, δεν είναι αγώνας δικαίωσης της παράταξής μας και πολύ περισσότερο αγώνας προσωπικής μου δικαίωσης.
Πρόκειται για έναν αγώνα που ξεκίνησε από τη γνώση που κατείχαμε, για το τι σημαίνουν Διευρωπαϊκά Δίκτυα, Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, Διευρωπαϊκοί Οδικοί Άξονες, Διευρωπαϊκός Άξονας Ε61 και τι σημαίνει, επίσης, η διέλευση του Διευρωπαϊκού Άξονα Ε61 από τη Δράμα.
Επισημαίνω ότι η γνώση μας αυτή όχι μόνον δεν αξιοποιήθηκε από τον κ. Ευμοιρίδη και την πλειοψηφία, αλλά αντίθετα λοιδορήθηκε. Ακόμη και σήμερα που μιλάμε, άνθρωποί του, ισχυρίζονται δημόσια και ανενδοίαστα ότι δεν υπάρχει αυτός ο άξονας.
Σ' αυτήν ακριβώς τη στιγμή, η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ταυτιστεί με το αίτημά μας, είναι πολύ σημαντική. Όπως, πολύ σημαντική ήταν και η παρόμοια κοινή θέση όλων των πολιτικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ των νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

-Βλέπετε να κατασκευάζεται τελικά ή θα μείνει το έργο στα χαρτιά;
-Ο άξονας σαφώς και θα κατασκευαστεί. Θα κατασκευαστεί, μάλιστα με όρους Διευρωπαϊκών Αξόνων, ως έχει υποχρέωση η χώρα μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν ο Ε61 κατασκευαστεί, όπως συμφωνήθηκε το 2004.
Για την μη προώθηση εκείνης της συμφωνίας του 2004, στο κομμάτι που μας αφορά, φέρει τεράστια ευθύνη ο κ. Ευμοιρίδης.
Το τρελό στην ιστορία αυτή είναι ότι ακόμη και σήμερα, μετά την αντίστοιχη θέση του ΠΑΣΟΚ και τη σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, ο κ. Ευμοιρίδης επιμένει στο να μην υποβάλει το εν λόγω αίτημα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και την εταιρεία Εγνατία Οδός ΑΕ. Γιατί άραγε;
Από πλευράς μας πάντως δηλώνουμε ότι θα λειτουργήσουμε ως εκπρόσωποι όλων των δραμινών πολιτών και θα διεκδικήσουμε σε όλα τα επίπεδα-μη εξαιρουμένου εκείνου της ΕΕ- την υλοποίηση του έργου, όπως προβλέπεται στο σχετικό χάρτη του 2004, με τα διευρωπαϊκά δίκτυα της περιοχής.

-Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε για τον Ε61...Δεν σας φοβίζουν τα διάφορα «λόμπι» των γειτονικών μας Νομών;
-Όχι. Κι αυτό γιατί η σύγχρονη πολιτική σκέψη και οι σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις απαιτούν συσπειρώσεις και συμπράξεις και όχι διασπάσεις και μοναχικές πορείες.
Αν οι σχέσεις μας με τους γείτονές μας δεν είναι καλές, πριν απ' όλα πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες στις δικές μας πολιτικές πρακτικές, που δεν είναι πάντα αθώες και χωρίς στόχους. Ξέρετε ότι στην πολιτική επιδιώκεται μερικές φορές, από κοντόφθαλμους και κατά κανόνα ανίκανους πολιτικούς η πρακτική της πόλωσης και της απομόνωσης. Μοναδικός στόχος στις περιπτώσεις αυτές δεν είναι παρά ο αποπροσανατολισμός των πολιτών από τα πραγματικά προβλήματα. Δηλαδή, από τα ελλείμματα που έχουν οι συγκεκριμένοι πολιτικοί στο όραμα για τον τόπο τους, στις δημιουργικές ιδέες και στην πραγματική ανάπτυξη.

-Το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει...Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ. Πόσο επηρεάζει αυτό τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
-Οφείλω να πω ότι ως Νομαρχιακή Παράταξη δεν λειτουργούμε με κριτήριο τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή και πολύ περισσότερο, με κριτήριο τις δημοσκοπήσεις.
Εκείνο που θέσαμε από την αρχή ως στόχο ήταν να αποκτήσουμε, με σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δράση, ισχυρή και αυτόνομη παραταξιακή παρουσία στο Νομό.
Εκτίμησή μας είναι ότι στα πλαίσια πάντα του γενικότερου ιδεολογικού πλαισίου του ΠΑΣΟΚ έχουμε πετύχει να μας ταυτίζουν οι δραμινές και οι δραμινοί με Αυτοδιοικητική Δύναμη Ευθύνης. Αυτοδιοικητική δηλαδή δύναμη, που λειτουργεί με όρους κοινωνίας της γνώσης, σε όρια μια εμφανούς πολιτικής ηθικής, διακριτής από εκείνην των αντιπάλων μας και με στόχους που υπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των συμπολιτών μας.
Συνεπώς, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή και το πολιτικό κλίμα που αλλάζει-πράγματι ραγδαία-υπέρ του ΠΑΣΟΚ, εκείνο που επιδιώκουμε ως Νομαρχιακή Παράταξη είναι να οδηγήσουμε σε ήττα την πολιτική συμπεριφορά και στάση που χαρακτηρίσαμε ως «Ευμοιριδισμό», μέχρι τις Νομαρχιακές εκλογές.
Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

-Τα γκάλοπ είναι ευνοϊκά για εσάς και στους τρεις νομούς της Διευρυμένης. Βλέπετε να κερδίζετε τις εκλογές;
-Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη έως τις Νομαρχιακές εκλογές. Εκείνο, λοιπόν, που λέμε τώρα, όλα τα στελέχη της Παράταξής μας είναι ότι σ' όλον αυτόν το δρόμο θα διαθέσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να ανατρέψουμε το σύστημα διακυβέρνησης της Διευρυμένης. Ένα σύστημα το οποίο σ' ό, τι αφορά τουλάχιστον στο Νομαρχιακό Διαμέρισμα της Δράμας, έχει φθάσει στο απόγειο της παρακμής του.

-Κυκλοφορεί ότι θα μετακινηθείτε ως Υποψήφιος Πρόεδρος της Διευρυμένης... Το έχετε ακούσει;
-Όχι. Έχουμε, εξάλλου, μια συνεκτική παραταξιακή ηγετική ομάδα στο επίπεδο της Διευρυμένης, η οποία- στο σύνολό της-έχει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που ανέφερα προηγούμενα για την Παράταξή μας στο επίπεδο του Νομού Δράμας. Από την άλλη πλευρά το χρονικό διάστημα έως τις επόμενες εκλογές στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είναι μεγάλο.
Συνεπώς εκείνο που ακούω σήμερα είναι μόνον η εσωτερική μου φωνή, που μου λέει: Τρέξτε. Τρέξτε όσο γίνεται πιο γρήγορα και σταθερά. Αποδείξτε στις δραμινές και στους δραμινούς ότι αξίζετε της εμπιστοσύνης τους. Της εμπιστοσύνης τους να οδηγήσετε μαζί τους και με ευθύνη σας την περιοχή μας στο σήμερα και στον 21ο αιώνα.

-Αν σας γίνει μια τέτοια πρόταση για το καλό του ΠΑΣΟΚ τι θα πράξετε;
-Θεωρώ τελείως άκαιρο το θέμα, πολύ περισσότερο γιατί όπως τόνισα προηγούμενα, υπάρχει μια συνεκτική ηγετική ομάδα της Παράταξης στο επίπεδο της Διευρυμένης.
Στα πλαίσια της προηγούμενης, όμως θέσης μου, θέλω να διευκρινίσω τα εξής: Στη διαδρομή μου (συνδικαλιστική, πολιτική, αυτοδιοικητική), ποτέ δεν αυτοπροτάθηκα για τη διεκδίκηση μιας θέσης ευθύνης. Από την άλλη πλευρά, ποτέ επίσης, δεν αρνήθηκα να υπηρετήσω τις πολιτικές και κοινωνικές μου θέσεις, από όποιο αξίωμα κλήθηκα να τις υπηρετήσω, μετά από πρόταση συντρόφων μου και επιλογή μου, μέσα από τις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ