Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χρήστος Βασιλειάδης

Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Δράμας-Νομαρχιακός Σύμβουλος

Πολύ ευνοϊκή εξέλιξη η συνέχιση του προγράμματος της Softex

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δράμας Χρήστο Βασιλειάδη.
Αναφέρθηκε στην παράταση του προγράμματος της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας. Θεωρεί πολύ θετική την εξέλιξη αυτή ενώ το Εργατικό Κέντρο προσπαθεί να εντάξει και άλλους κλάδους στο πρόγραμμα.
Ρωτήθηκε και για την εταιρία Μακεδονικές Βιομηχανίες Μετάλλου που έχει κλείσει και δεν πληρώνει τους εργαζόμενους. "Καταδικάζουμε την αδιαφορία του εργοδότη", ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης και υπογράμμισε "Θα φτάσουμε μέχρι και στην απένταξη της επιχείρησης. Ο εργοδότης πρέπει να κατανοήσει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι".

-Τελικά κ. Πρόεδρε, λύθηκε το πρόβλημα που απασχολούσε τους απολυμένους της Αθηναϊκής. Το πρόγραμμα παρατείνεται για δύο χρόνια...
-Πράγματι, το πρόγραμμα παρατείνεται για δύο χρόνια. Στην συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Σιδηρόπουλο αποφασίστηκε η άμεση ένταξη σε πρόγραμμα του Υπουργείου Απασχόλησης όσων έχουν 7.500 ένσημα και είναι ηλικίας άνω των 50 ετών. Οι συνολικές αποδοχές μπορεί να φτάνουν μέχρι και 900 ευρώ ενώ το καθεστώς ενσήμων είναι ίδιο με αυτό που είχαν έως σήμερα. Για τους υπόλοιπους από το πρώτο πρόγραμμα παρατείνεται για άλλα δύο έτη, σύμφωνα με την σύμβαση.
Το δεύτερο πρόγραμμα που αφορά τις μικρότερες ηλικίες θα παραταθεί για μια διετία, πριν από την λήξη του. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ ευνοϊκή εξέλιξη που λύνει ένα κοινωνικό πρόβλημα ενώ κερδίζει και ο τόπος μας από την εξέλιξη αυτή.

-Η αντιπολίτευση παρ' όλα αυτά υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο, ότι δηλαδή προέβλεπε το πρόγραμμα. Ισχύει κάτι τέτοιο;
-Όχι, δεν είναι έτσι. Ο νόμος στο άρθρο 47 προέβλεπε το 1+1 δηλαδή 1 χρόνο με ένσημα και 1 χωρίς. Το πρόγραμμα που εξήγγειλαν είναι ένα πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2007 και οι προϋποθέσεις για να κάνεις χρήση του είναι: να έχει υψηλή ανεργία ο νομός, οι κλάδοι που θα ενταχθούν να έχουν φθίνουσα πορεία όπως είναι, και κλάδους του χάρτου.
Εμείς φυσικά ως Εργατικό Κέντρο ζητήσαμε την ένταξη και άλλων κλάδων όπως ιματισμού, μαρμάρου, ξύλου και μετάλλων κα. Περιμέναμε να ενταχθούν και αυτοί οι κλάδοι. Το Υπουργείο Απασχόλησης θα πραγματοποιήσει έρευνα για την ένταξη και άλλων κλάδων. Πιστεύω ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο.

-Πότε ξεκινά το νέο πρόγραμμα και οι απολυμένοι θα απασχοληθούν στις υπηρεσίες που ήταν;
-Το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ακόμη είμαστε στο στάδιο των διαβουλεύσεων και της συλλογής των στοιχείων για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Πάντως το θέμα το παρακολουθούμε από κοντά. Θα ήθελα επί ευκαιρία να ευχαριστήσω τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Τζίμα, τον βουλευτή κ. Δαϊλάκη, τον νομάρχη κ. Ευμοιρίδη για την πολύτιμη βοήθειά τους.
Να μην παραλείψω να υπογραμμίσω και την μεγάλη συμβολή του Δ/ντή της Αναπτυξιακής Μανόλη Χατζόπουλου, που βοήθησε τα μέγιστα.
Με ρωτήσατε και που θα απασχοληθούν. Οι απολυμένοι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα. Πήραμε τα εύσημα για τις υπηρεσίες που προσφέραμε στο νοσοκομείο, στο ΙΚΑ, στην νομαρχία, στους δήμους κλπ. Οι απολυμένοι θα απασχοληθούν εκεί όπου ήταν και στο προηγούμενο πρόγραμμα.

-Τέλος καλό για αυτό το θέμα αλλά τι γίνεται με την ανεργία κ. Βασιλειάδη; Ο νομός έχει τεράστιο πρόβλημα. Τι μπορεί να γίνει;
-Πράγματι, η ανεργία είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Τα αίτια που φτάσαμε εδώ είναι πολλά και έχω την αίσθηση ότι δεν είναι της ώρας να τα αναλύσουμε.
Σίγουρα ο Αναπτυξιακός Νόμος ανακούφισε κάπως την κατάσταση και δεν είδαμε ακόμη χειρότερες εξελίξεις. Αντίθετα δημιουργήθηκαν κάποιες θέσεις εργασίας όμως δεν μπορούν να καλύψουν τις χιλιάδες θέσεις που χάθηκαν στο παρελθόν.
Ο Αναπτυξιακός Νόμος δεν είναι πανάκεια. Άποψή μου είναι ότι πρέπει για νομούς με υψηλότατη ανεργία να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας και άλλων μέτρων ώστε να κρατηθούν οι επιχειρήσεις και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας.

-Τι γίνεται με το θέμα των απολυμένων της εταιρίας Μακεδονικές Βιομηχανίες Μετάλλου;
-Το θέμα το παρακολουθούμε από κοντά. Έχουμε οργανώσει συσκέψεις και με τον επενδυτή αλλά και με τους εργαζόμενους, όπως και μια κοινή συνάντηση εργαζόμενων και επενδυτή. Οι εργαζόμενοι έχουν απόλυτο δίκιο. Καταδικάζουμε την αδιαφορία του εργοδότη ο οποίος πρέπει να κατανοήσει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρούνται.

-Πιστεύετε ότι τελικά θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι;
-Το πιστεύω και πρέπει διότι έχουμε ενεργοποιήσει και την περιφέρεια. Θα φτάσουμε μέχρι και στην απένταξη της επιχείρησης. Με το σκεπτικό μας ταυτίζεται και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Σταμάτης.

-Το Εργατικό Κέντρο αλλάζει κ. Βασιλειάδη, οι εργασίες συνεχίζονται και το κτίριο ανακαινίζεται. Πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα;
-Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου διεκδίκησε και πέτυχε την γενική ανακαίνιση του κτιρίου του Εργατικού Κέντρου και του εξοπλισμού.
Πιστεύω ότι μέσα στον Σεπτέμβριο το έργο θα ολοκληρωθεί και θα στεγαστούμε και πάλι στον χώρο μας. Το κτίριο θα γίνει κυριολεκτικά ολοκαίνουργιο και πιο λειτουργικό.
Θα αλλάξουν τα πάντα. Μόνο τα ντουβάρια είναι ίδια. Φυσικά και το αμφιθέατρο ανακαινίζεται πλήρως και θα έχουν την δυνατότητα να το χρησιμοποιούν διάφοροι φορείς για τις εκδηλώσεις τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ