Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης-Υψηλός πληθωρισμός
Η ακρίβεια στην αγορά και η κερδοσκοπία είναι πλέον μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας, με αιτία αλλά και πρόσχημα τις τιμές του αργού πετρελαίου αλλά και των καυσίμων.
Η απογείωση των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού στα 135 δολάρια το βαρέλι δημιουργεί πολύ δυσάρεστα δεδομένα για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Από τις αρχές του 2008 οι ανατιμήσεις κτύπησαν εκτός των προϊόντων και τις υπηρεσίες. Μόνο που οι αυξήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο με απροσδιόριστες ακόμη συνέπειες.
Είναι χαρακτηριστικά ορισμένα στοιχεία. Σύμφωνα με το "Βήμα" τα προϊόντα διατροφής ακρίβυναν από τον Νοέμβριο 20%, τα ιδιωτικά σχολεία 12% ενώ ανατιμήσεις έχουν επιβληθεί σε διάφορους άλλους κλάδους.
Φυσικά η κρίση από την μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι παγκόσμια. Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να εισέλθει σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλό πληθωρισμό. Και κανένας δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα πόσο βαθιές θα έιναι οι επιπτώσεις και πόσο θα διαρκέσουν.
Κρίση διάρκειας τουλάχιστον ως το 2009 περιμένει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης με επιπτώσεις κυρίως στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό. Σε ομιλία του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον επεσήμανε ότι "η χρηματοπιστωτική αναταραχή των τελευταίων μηνών αποδείχθηκε ότι ήταν βαθύτερη, μεγαλύτερης έκτασης και διάρκειας απ' ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί αρχικά".
Μάλιστα ανέφερε ότι "η οικονομική κατάσταση και οι οικονομικές προοπτικές είναι ασυνήθιστα αβέβαιες στην τρέχουσα συγκυρία".
Αβεβαιότητα για το μέλλον και απαισιόδοξες προοπτικές. Ας ευχηθούμε οι όποιες προβλέψεις να μην επαληθευτούν.

10 τοξικές βόμβες στο τραπέζι μας
Διαβάζω στα "Νέα" του Σαββάτου 24 Μαΐου 2008... "Το τραπέζι μας έχει γίνει εργαστήριο χημείας. Οι χιλιάδες τόνοι μολυσμένου ηλιελαίου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Κάθε χρόνο εκατοντάδες σήματα αποδεικνύουν τους διατροφικούς κινδύνους που απειλούν την υγεία των καταναλωτών".
Το ρεπορτάζ κάνει αναφορά στις χρωστικές ουσίες, στα συντηρητικά, στα φυτοφάρμακα, στις διοξίνες, στους πλαστικοποιητές, ενώ προκαλεί εντύπωση ότι οι Έλληνες καταναλώνουμε ετησίως 5 κιλά συντηρητικών και άλλων χημικών ουσιών.
Τα περισσότερα δεν συνιστούν άμεσο κίνδυνο για την δημόσια υγεία εφόσον οι βιομηχανίες ακολουθούν πιστά τους κανονισμούς της ΕΕ, ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις, αφού είναι πιθανόν να λειτουργούν σωρευτικά επιβαρύνοντας τον οργανισμό σε βάθος χρόνου.
Κάτι τέτοια διαβάζουμε και σε λίγο θα τρώμε μόνο "αέρα".

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ