Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Κώστας Ευμοιρίδης

Νομάρχης Δράμας

Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνο τις συνενώσεις αλλά ολόκληρη την δομή του κράτους

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον νομάρχη Δράμας κ. Κωνσταντίνο Ευμοιρίδη.
Βασικός εισηγητής στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΝΑΕ για την διοικητική μεταρρύθμιση, ξεκαθαρίζει ότι οι νομάρχες τάσσονται υπέρ των συνενώσεων, δεν έχουν καταλήξει όμως στον αριθμό των νομαρχιών που θα δημιουργηθούν.
Αναφέρθηκε και στην κατάργηση του επάρχου από τα ηπειρωτικά επαρχεία. "Έκανα μια τελευταία προσπάθεια μετά την απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου αλλά η κυβέρνηση κινείται προς την κατάργηση του επάρχου απ' όλα τα ηπειρωτικά επαρχεία", τόνισε χαρακτηριστικά.

-Τι αποφασίστηκε στο συνέδριο της ΕΝΑΕ; Θα προχωρήσουν οι συνενώσεις νομαρχιών;
-Το συνέδριο πήγε πολύ καλά. Ομόφωνες ήταν οι αποφάσεις. Επί 232 συνέδρων οι 227 συμφώνησαν στην πρόταση την δική μου, που ήμουν ο γενικός εισηγητής για την διοικητική μεταρρύθμιση.
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η διοικητική μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνο τις συνενώσεις νομαρχιών, δήμων και κοινοτήτων αλλά ολόκληρη την δομή του κράτους. Η πρόταση μου ήταν επιγραμματική. Αιρετή περιφέρεια με τίτλο περιφερειακή αυτοδιοίκηση με άμεση εκλογή του προέδρου της και όλων των αιρετών οργάνων της, σταδιακή κατάργηση όταν το σύνταγμα το επιτρέψει του διορισμένου περιφερειάρχη, οικονομική-δημοσιονομική και διοικητική αυτοτέλεια της διοικητικής περιφέρειας, θεσμοθέτηση και εξασφάλιση των οικονομικών πόρων μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης (χωρίς επιβολή νέων φόρων).
Επίσης η πολιτεία να έχει την αρμοδιότητα μόνο επί θεμάτων αμιγώς κρατικών εκ των οποίων τις περισσότερες να τις ασκήσει μέσω των αποκεντρωμένων κρατικών υπηρεσιών και όλες οι λοιπές αρμοδιότητες να περιέλθουν στην αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού.

-Όταν λέτε Α' βαθμό εννοείτε τους δήμους και Β' τις σημερινές νομαρχίες;
-Ουσιαστικά οι νομαρχίες ενώνονται και μετατρέπονται σε περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.

-Έχετε καταλήξει στον αριθμό των νομαρχιών;
-Όχι, δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο αλλά τα κριτήρια βάσει των οποίων πρέπει να γίνουν οι συνενώσεις. Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα "κοπεί" στην μέση κανένας νομός.

-Από πότε βλέπετε να εφαρμόζεται το σχέδιο;
-Η αρχική θέση της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί από το 2011 και αυτή ήταν η ομόφωνη απόφαση και του συνεδρίου μας.

-Βλέπετε να εφαρμόζεται από το 2011;
-Αν προλάβουν να κάνουν την φορολογική μεταρρύθμιση, να λύσουν το πρόβλημα των αρμοδιοτήτων και να προετοιμάσουν όλα τα στάδια προετοιμασίας για το νέο θεσμό τότε μπορεί να γίνει από το 2011.

-Τελικά είναι τελεσίδικο ότι το επαρχείο Κ. Νευροκοπίου καταργείται;
-Έκανα μια τελευταία προσπάθεια μετά την απόφαση του ΝΣ αλλά η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή της κατάργησης του επάρχου απ' όλα τα ηπειρωτικά επαρχεία. Φυσικά οι υπηρεσίες παραμένουν και ενισχύονται. Εμείς ήδη έχουμε τροποποιήσει τον οργανισμό και ιδρύσαμε Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα του λεκανοπεδίου, λειτουργούμε γραφείο συγκοινωνιών και σε λίγο θα λειτουργήσει και γραφείο πολεοδομίας.

-Εσείς ποια θέση πήρατε στην ΕΝΑΕ για το επαρχείο;
-Προσωπικά είχα ξεκαθαρίσει ότι θα υποστηρίξω την θέση του νομαρχιακού συμβουλίου. Και από την στιγμή που το συμβούλιο πήρε θέση περί μη κατάργησης του επαρχείου, αυτή ήταν και η δική μου θέση.

-Υπάρχουν κάποια εκκρεμή θέματα. Τι έγινε με την επιδότηση εργασίας 12%; Θα συνεχιστεί ή όχι;
-Στην συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας μας διαβεβαίωσε πως θα ισχύσει για την Δράμα και την Καβάλα ότι για την Θράκη. Μπροστά μας έδωσε εντολή στον γενικό γραμματέα κ. Δρόσο να του ετοιμάσει θετική εισήγηση. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία εξέλιξη, κανένα νεώτερο και γι' αυτό προγραμματίζουμε να θέσουμε εκ νέου το θέμα.

-Και με τους απολυμένους της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας τι γίνεται; Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα;
-Και γι' αυτό το θέμα έχουμε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Σιδηρόπουλου που έχει επιληφθεί του θέματος με εντολή του υπουργού Οικονομίας. Πιστεύω ότι θα έχουμε θετική κατάληξη.

-Για ποιον λόγο υπάρχει τέτοια καθυστέρηση;
-Να τονίσω ότι εμείς κάνουμε ότι μπορούμε. Όμως η έλλειψη χρημάτων είναι η κύρια αιτία των καθυστερήσεων αυτών.

-Διαμαρτύρονται οι λεωφορειούχοι και οι ιδιοκτήτες ταξί, κ. νομάρχα, γιατί έχουν να λαμβάνουν χρήματα από τις μετακινήσεις των μαθητών. Θα πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται;
-Έχουν δίκιο. Το ποσό το οποίο έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του κράτους η κυβέρνηση ήταν αυθαίρετο χωρίς καμία προεργασία. Εμείς προσπαθούμε να βρούμε λύση. Είμαι αισιόδοξος... Είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να βρει λύση. Δεδουλευμένα ζητούν οι άνθρωποι.

-Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας δώσετε κάποια στοιχεία και για τον Καλλιτεχνικό Μάιο που διοργανώνεται για 4η χρονιά στην πόλη μας...
-Το συμπόσιο φέτος είναι θεματικό. Όλα τα καλλιτεχνήματα θα έχουν σχέση με την Ολυμπιακή Ιδέα για να δημιουργήσουμε έναν Πάρκο Ολυμπιακής Ιδέας στην Δράμα.
Στην πόλη μας βρίσκονται 16 γλύπτες. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν στους χώρους στάθμευσης της νομαρχίας ενώ προγραμματίζονται και πολύ αξιόλογες παράλληλες εκδηλώσεις.
Να θυμίσω τέλος ότι τα θέματα των τριών προηγούμενων διοργανώσεων για τον Καλλιτεχνικό Μάιο ήταν τα εξής: "Αρχή 3ης χιλιετίας", Καλλιτεχνικός Μάιος 2000 και Ελληνική Μυθολογία, Καλλιτεχνικός Μάιος 2001 και 2002.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ