Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


Διαβάζω στον Ελεύθερο Τύπο (10-5-08) το κείμενο της πρώτης σελίδας. Κύριος τίτλος "Με κρυφή δουλειά το 30% στο δημόσιο... Περισσότεροι από 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι αναγκάζονται να έχουν δεύτερη-αδήλωτη εργασία".
Σερβιτόροι, υπάλληλοι, ντελίβερι, οδηγοί ταξί, ιδιαίτερα, λογιστικά τα κύρια επαγγέλματα που ασκούν. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον ιδιωτικό τομέα. Το πρόβλημα το αναγνωρίζουν όλοι. Όμως καλό είναι να δούμε και κάποιες άλλες παραμέτρους.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι και ο δημόσιος τομέας βιώνει το τέλος του ονείρου. Ένας στους τρεις δημοσίους υπαλλήλους καταφεύγει σε δεύτερη δουλειά προκειμένου να αντεπεξέλθει στο ακριβό κόστος ζωής.
Δουλεύοντας αναγκαστικά "μαύρα" και με τον κίνδυνο να χάσει και την κύρια εργασία του αν καταγγελθεί.

Και όλα αυτά για να επιβιώσει, για να τα βγάλει πέρα. Με τις τιμές των βασικών αγαθών να έχουν πάρει την ανηφόρα, είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθεις. Και οδηγούμαστε σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Ότι η Ελλάδα θα έφτανε στο σημείο να είναι η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης, πιο ακριβή από την Αγγλία ή την Γαλλία, κανένας δεν το φανταζόταν πριν λίγα χρόνια.
Και τι κάνουμε; Πως προστατεύεται το κοινωνικό σύνολο; Με 41 μέτρα που θυμίζουν ασκήσεις επί χάρτου και θεωρητικές προσεγγίσεις.
"Κουβέντα να γίνεται", δηλαδή με αναλύσεις και ρεπορτάζ αγοράς. Κάποιοι αισχροκερδούν... Τα στοιχεία που δόθηκαν με τις τιμές κάποιων προϊόντων στην Ελλάδα και τις αντίστοιχες τιμές στην Ευρώπη (των ίδιων ακριβώς προϊόντων) δεν αμφισβητούνται.
Όμως δεν βλέπω δραστικές και αποφασιστικές λύσεις. Το πρόβλημα διαιωνίζεται επικίνδυνα.

Θέλετε και άλλα παραδείγματα; Η ελληνική φέτα και οι πιπεριές Φλωρίνης πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα απ' ότι στην Γερμανία. Αλλά και το ελληνικό λάδι είναι ακριβότερο στην Ελλάδα.

Ανέφερα το λάδι και θυμήθηκα την υπόθεση με τα σπορέλαια που περιείχαν ορυκτέλαιο...
Όλα τα είχαμε δει, αυτό δεν το περιμέναμε. Ότι το σπορέλαιο θα περιελάμβανε το άκρως επικίνδυνο ορυκτέλαιο.
Όμως τι ψάχνεις, ελληνική εταιρία εισάγει σπορέλαιο από την Ουκρανία και αφού το συσκευάσει στα μπουκάλια, το πουλά ως ελληνικό προϊόν. Και ευτυχώς "ανακαλύφθηκε" κατά λάθος το πρόβλημα. Όμως δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.
Στην Δράμα είχαμε "παρτίδες" από το εκλεκτό αυτό προϊόν; Αποσύρθηκαν ποσότητες σπορέλαιου; Ποιος θα μας απαντήσει;

Και για τις τιμές διαφόρων προϊόντων, γίνονται έλεγχοι; Ζητούνται στοιχεία; Ή όλα βαδίζουν καλά και δεν υπάρχουν προβλήματα;

Μ' αρέσουν τα στατιστικά στοιχεία... Φαίνεται άλλωστε και από τα κείμενά μου.
Διαβάζω ρεπορτάζ στις εφημερίδες "Σοβαρή ανισομέρεια παρουσιάζει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η συμμετοχή της στην σχολική εκπαίδευση είναι περιορισμένη αλλά είναι κυρίαρχη στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών κλπ.

Το 2007, οι δαπάνες των νοικοκυριών για εκπαίδευση ξεπέρασαν τα 2 δις ευρώ... Από αυτές το 1,4 δις είναι για φροντιστήρια.
Κατά τα άλλα έχουμε δημόσια παιδεία. Και οι εκπαιδευτικοί απεργούν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ζητώντας να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης.
Ποιος δημόσιος χαρακτήρας; Αυτή είναι δωρεάν παιδεία; Έτσι την θέλετε;
Με την παραπαιδεία να κυριαρχεί και τους γονείς να έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου για να τα βγάλουν πέρα, έχω την αίσθηση ότι η εκπαιδευτική κοινότητα μάλλον δεν έχει καταλάβει ή δεν την συμφέρει να καταλάβει την κατάσταση.

Όσο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εκεί γίνεται το έλα να δεις... Τα πανεπιστήμια βρίσκονται στα χέρια οργανωμένων μειοψηφιών που κλείνουν τις σχολές σύμφωνα με τις ορέξεις τους.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια καταρρέουν και εμείς ασχολούμαστε με την πιθανότητα δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και τώρα που είναι δημόσια λειτουργούν καλά;

Δημόσιοι οργανισμοί. Μεγάλη ανακάλυψη του πολιτικού συστήματος... ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, Ολυμπιακή κα.
Με πολλά χρέη, κακή παροχή υπηρεσιών και φυσικά μη ανταγωνιστικοί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Παρ' όλα αυτά στην Ελλάδα ζούμε, όπου ο κρατισμός ζει και βασιλεύει.
Όταν κάποιοι τολμούν να ιδιωτικοποιήσουν έναν απ' αυτούς τους οργανισμούς αρχίζει να παίζεται το ίδιο έργο: "Εκποιείται η περιουσία του ελληνικού λαού", "Πωλείται ένας κερδοφόρος οργανισμός" είναι μερικά μόνο απ' όσα ακούγονται.

Να ρωτήσω κάτι; Όταν έμπαινε ο ΟΤΕ στο χρηματιστήριο και κάποιοι αγόραζαν μετοχές του, δεν είχαμε ιδιωτικοποίηση;
Και τι θα γίνει που μπήκαν οι Γερμανοί; Θα αλλάξει τίποτε για τον μέσο καταναλωτή;

Θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη όταν το 1990 μιλούσε για αποκρατικοποιήσεις. Το τι άκουσε για ξεπούλημα, για προδοσία, για αδιαφάνεια, δεν λέγεται.
Τελικά ήρθε το ΠΑΣΟΚ που ενώ τάσσονταν κατά των ιδιωτικοποιήσεων στην πράξη έκανε ακριβώς τα αντίθετα.
Και τώρα 18 χρόνια μετά το 1990, επαναφέρουμε τα ίδια συνθήματα και τις ίδιες γραφές, λες και ζούμε στο διάστημα. Λες και εδώ οι πολίτες δεν γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί σ' αυτούς τους οργανισμούς.

Επομένως, με υπερβολές δεν μπορείς να χαράξεις πολιτική για το μέλλον. Άραγε είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουν όσοι εθελοτυφλούν;

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ