Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


Να ξεκινήσουμε με την ακρίβεια... Πως έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Οδηγεί χιλιάδες Έλληνες στην απόγνωση. Έξω από λαϊκισμούς και υπερβολές, είναι καλό να δούμε δύο παραμέτρους που οδηγούν στην παραπάνω αδιέξοδη κατάσταση.
Έχουμε από την μια τα "κλειστά επαγγέλματα" και από την άλλη τα "ολιγοπώλια". Τι σημαίνουν; Ότι απλά δεν λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός. Δεν μπορεί να θέλεις "και τον λαό χορτάτο και την πίτα ολάκερη".
Αλίμονο αν με αποτυχημένες συνταγές που έχουν τις ρίζες τους στον προηγούμενο αιώνα, διεκδικούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η ελληνική κοινωνία αναζητεί μεταρρυθμίσεις.
Ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν ανέχεται λογικές του παρελθόντος.

Κακό πράγμα τα "κεκτημένα δικαιώματα". Σίγουρα δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Γη.
Γιατί η κοινωνία πρέπει να εξελίσσεται. Να λύνει ζητήματα που αφορούν την προοπτική της. Αν συνεχίσουμε "στο ίδιο έργο θεατές" τότε θα καταλήξουμε να είμαστε γραφικοί και εκτός τόπου.
Δεν είναι δυνατόν το 2008 να συζητάμε για κλειστές οικονομίες, για κεκτημένα και για δημόσιου χαρακτήρα επιχειρήσεις.
Να συμφωνήσω ότι πριν 30 χρόνια ήταν επίκαιρα ζητήματα στην ελληνική κοινωνία. Όμως σήμερα αμφισβητούνται και σε χώρες όπου εφαρμόστηκαν. Άρα αλλαγές με το βλέμμα μπροστά και όχι πίσω.

Πάμε τώρα σε θέματα της τοπικής επικαιρότητας. Κυριάρχησαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Σημαντική η συμβολή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κκ Παύλου που με διάφορες εκδηλώσεις διατηρεί άσβεστες τις μνήμες για τα γεγονότα της περιόδου 1916-1923.
Καλό θα είναι να μην ξεχνάμε. Να θυμόμαστε την τραγωδία και την μεγάλη θυσία των Ελλήνων, την καταστροφή των μνημείων και την πολιτιστική γενοκτονία ιστορίας 3.000 χρόνων.
Δεν σημαίνει ότι είμαστε εθνικιστές... Απλά αγαπάμε την Ελλάδα, σκύβουμε ευλαβικά και αποτείνουμε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν. Τέτοιες εκδηλώσεις με γεμίζουν εθνική υπερηφάνεια.

Υπάρχουν όμως και άλλα γεγονότα που σε προβληματίζουν και σε αναγκάζουν πολλές φορές να εκφραστείς με ακραίους χαρακτηρισμούς.
Κάποιοι κρυμμένοι στην ανωνυμία τους και λειτουργώντας ακραία προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα εκεί που δεν υπάρχει. Κύριο χαρακτηριστικό τους ότι ανακάλυψαν την ενασχόληση με τα κοινά, τα τελευταία χρόνια.
Είναι όψιμοι δηλαδή. Κακό πράγμα να είσαι όψιμος. Συνήθως προσπαθείς με ύβρεις και προσβολές να επιβιώσεις. Και τότε χάνεις το μέτρο. Γίνεσαι γραφικός και προσπαθείς να κάνεις πλεονέκτημα την έλλειψη θέσεων και πολιτικής κουλτούρας.

Τι μας λέει ο ποιητής θα λέτε διαβάζοντας την παραπάνω άποψη... Δεν θα ήθελα να αναφερθώ συγκεκριμένα. Άλλωστε στην ίδια πόλη ζούμε και γνωριζόμαστε πολύ καλά.
Κάποιοι χθεσινοί και θρασύδειλοι, που αλλάζουν κόμματα, σωματεία και κινήσεις σαν τα πουκάμισα, έχουν αναγάγει την παρουσία τους στον τόπο ως σημείο αναφοράς.
Βασικό τους πλεονέκτημα ότι δεν τους ψηφίζει ο κόσμος. Η καταψήφιση γι' αυτούς είναι συγκριτικό πλεονέκτημα. Κάθε φορά που ο λαός τους στέλνει στο σπίτι τους αυτοί αισθάνονται δικαιωμένοι.
Και φυσικά υπεύθυνοι είναι πάντα οι πολίτες και η κακούργα κοινωνία. Που δεν μπορεί να τους καταλάβει. Άρα με ανακοινώσεις προσπαθούν αν αποκτήσουν λάμψη και δικαίωση. Όμως οι πολίτες δεν τους δέχονται. Τους θεωρούν φαρισαίους και υποκριτές. Και τους στέλνουν να καταλάβουν μια θέση στο περιθώριο.

"Θα μας πεις επιτέλους Φυλακτέ ποιους εννοείς;", αναρωτιέται ο φίλος μου ο Λευτέρης.
Όχι, είναι η απάντησή μου. Άλλωστε τι μπορώ να πω εγώ για όσους δηλώνουν "οραματιστές" μιας καλύτερης Δράμας, δημοκράτες, ενεργοί πολίτες και αγωνιστές.

Σ' αυτόν τον τόπο κάποιοι έχουν χάσει το μέτρο. Και πρέπει να συνετιστούν. Η αλαζονεία και η μέθη τους συνεπαίρνουν. Είναι και τα διάφορα γκάλοπ που τους έχουν αναγάγει σε ρυθμιστές και έχουν χάσει κυριολεκτικά την μπάλα.
Προτείνω λοιπόν να παίξουμε την μπάλα με πολλούς και διάφορους "όψιμους" στα κοινά, να δώσουμε έναν αγώνα με κανονισμούς και διαιτητές. Το τι θα βγει στην φόρα να είναι σίγουροι πως δεν θα το πιστεύουν.
Θα ήθελα να μάθω, τότε θα υπογράφουν κείμενα και καταγγελίες;

Πάντως από φαρισαίους έχουμε γεμίσει... Και από διάφορους που κυκλοφορούν ανάμεσά μας και πουλώντας πνεύμα και "αέρα κοπανιστό" επιβιώνουν.
Είναι οι λεγόμενοι "τζάμπα μάγκες". Έβλεπα πριν λίγο διάστημα έναν από αυτούς που την περίοδο 1990-1993 φιλούσε κ......ς ποδιές για να γίνει ευνοούμενος της εξουσίας. Τον βλέπεις τώρα χαλαρό να δίνει την μάχη δηλώνοντας ενεργός πολίτης.

Και όλοι οι άλλοι τι είναι; Αυτοί που αρνούνται δογματισμούς και ακρότητες τι είναι; Οπισθοδρομικοί και παλαιοκομματικοί θα απαντήσουν οι διάφοροι "προοδευτικοί".
Στην πατρίδα μας έχουμε χάσει το μέτρο. Και πρέπει άμεσα η κοινωνία να αντιδράσει. Δράση και όχι αδράνεια.

Να δούμε και κάποια άλλα γεγονότα...
Φραστικά επιτέθηκε ο βουλευτής Σταύρος Δαϊλάκης κατά του προπονητή της άρσης βαρών Χρήστου Ιακώβου μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής για το θέμα του ντόπινγκ.
Έχω την αίσθηση ότι πρέπει το θέμα που προέκυψε να αντιμετωπισθεί. Να γίνει έρευνα σε βάθος. Αλίμονο αν συγκαλυφθούν ευθύνες και εγκληματικές ενέργειες. Και ο Σταύρος τα έλεγε από καιρό. Δεν συγκάλυπτε τους υπευθύνους.

Συγχαρητήρια στον ΚΑΟΔ για την άνοδο στην Α2 κατηγορία. Παίκτες, προπονητές, διοίκηση και οι χορηγοί σε συνεργασία με τους φορείς πέτυχαν να ανέβουν από την Β' στην Α2 κατηγορία.
Και τώρα προγραμματισμός για να είναι η ομάδα μας πρωταγωνίστρια στην Α2 κατηγορία.

Συγχαρητήρια στους παίκτες, στον προπονητή Νίκο Γρηγοριάδη, τον πρόεδρο Κώστα Γρηγοριάδη, τον μάνατζερ και γενικό γραμματέα τον φίλο μου Άρη Ιωαννίδη, τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης για την επιτυχία. Αλλά και στους χορηγούς που στήριξαν την ομάδα σε μια δύσκολη συγκυρία.
Σας ευχαριστούμε για την χαρά που μας δώσατε

Θα ήθελα να γράψω και για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, όμως τι να πεις και τι να γράψεις. Το ΠΑΣΟΚ βιώνει πρωτοφανή κρίση. Και δεν σώζεται με εκλογές και δημοκρατικές διαδικασίες...
Αξιόπιστη πολιτική πρόταση αναζητά η κοινωνία και όπως δείχνουν τα γκάλοπ, το ΠΑΣΟΚ δεν την προσφέρει. Μήπως διαφωνείτε;

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ