Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χρήστος Αηδόνης

Βουλευτής Δράμας ΠΑΣΟΚ

Η διαδικασία του ΠΑΣΟΚ κατάκτηση της Δημοκρατίας

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστο Αηδόνη.
Λίγες μέρες μετά τις εσωκομματικές εκλογές, χαρακτηρίζει την διαδικασία κατάκτηση της δημοκρατίας που σηματοδοτεί την ανάγκη για ενότητα και ανανέωση του κινήματος.
Για τον νέο Γραμματέα Σπύρο Κοτρίδη τονίζει ότι έχει την μεγάλη ευθύνη να διασφαλίσει την ενότητα, να οδηγήσει και να καθοδηγήσει την τοπική οργάνωση.
Χαρακτηρίζει τέλος αηδέστατη πρόκληση στο δημοκρατικό πολίτευμα την αγωγή Βγενόπουλου εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου.

-Πως πήγε η εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ; Είστε ικανοποιημένος από την συμμετοχή των μελών και των φίλων αλλά και από τον διάλογο που αναπτύχθηκε;
-Αυτή η διαδικασία ήταν μια κατάκτηση της δημοκρατίας. Είναι γεγονός ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουμε τολμήσει μεγάλες τομές και διαμορφώσαμε ένα νέο δημοκρατικό κεκτημένο. Καθολική συμμετοχή για την επιλογή των οργάνων μας με μια νέα τομή που φέρνει αποτελέσματα.
Στην δημοκρατία ζητάς πάντα την συμμετοχή και εμείς μέσα από τις μεγάλες αλλαγές που τολμήσαμε καθιερώσαμε νέα πολιτικά δεδομένα που ουσιαστικά διασφαλίζουν τον δικαίωμα δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών.
Η μαζική συμμετοχή στην Δράμα είναι ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα ότι ο δημοκρατικός κόσμος ενδιαφέρεται και συμμετέχει σε διαδικασίες που αφορούν το μέλλον της παράταξης. Είναι πρωτόγνωρη η διαδικασία και αυτή η τόσο μεγάλη και αθρόα συμμετοχή αποτελεί ένα νέο αισιόδοξο μήνυμα.

-Σας δικαιώνει η εκλογή του Σπύρου Κοτρίδη ως Γραμματέα της Νομαρχιακής;
-Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί την ανάγκη για την ενότητα και την ανανέωση του κινήματος. Δεν είναι μόνο ο Σπύρος αλλά και οι νέοι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτό το όργανο, που σηματοδοτούν ουσιαστικά ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την πρόθεση να αλλάξει, να ανατρέψει δεδομένα, να δώσει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους και να αποτελέσει την νέα πλειοψηφική δύναμη στο μέλλον.
Η εκλογή του Σπύρου Κοτρίδη ως Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής μπορεί να αποτελέσει την εγγύηση για την νέα πολιτική μας προσπάθεια.

-Είχατε ενεργό συμμετοχή στην διαδικασία; Σας ερωτώ γιατί κάνω την απλή ανάλυση: "Ο Κοτρίδης στήριξε Γιώργο Παπανδρέου και Χαρακίδη", άρα είναι ο εκλεκτός του βουλευτή ή κάνω λάθος;
-Πρώτα απ' όλα διαφωνώ με τον όρο του εκλεκτού. Ο Σπύρος Κοτρίδης είναι ο Σπύρος Κοτρίδης. Επί σειρά ετών εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και μάλιστα με μια μοναδική πρωτοτυπία. Κάθε φορά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση να καταγράφει καλύτερα εκλογικά ποσοστά.
Δεν κρύβω ότι είναι φίλος μου. Σήμερα όμως καλείται να παίξει έναν σημαντικό ρόλο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Να δώσει ευκαιρίες σε όλους τους νέους ανθρώπους που συγκροτούν μαζί του, το σώμα της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής, να οργανώσει και να καθοδηγήσει την πολιτική μας προσπάθεια και να παραμερίσει τον προσωπικό του κόσμο και τις επιλογές.
Σήμερα καλείται να ανταποκριθεί σε αυτήν την μεγάλη ευθύνη, πρέπει να αποτελέσει για δικαιωμένη επιλογή του χώρου.

-Όλα κύλησαν ομαλά στις εκλογές ή έγιναν και κάποια "φάουλ";
-Τι εννοείτε;

-Οτιδήποτε αφορά την διαδικασία... Ήταν απόλυτα διαφανείς οι εκλογές;
-Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να μπει στην διαδικασία να αμφισβητήσει κάποιο αποτέλεσμα και εύχομαι να μην συμβεί. Θεωρώ ότι η όποια προσπάθεια αμφισβήτησης, αν υπάρξει, δεν βοηθά την πολιτική μας προσπάθεια που από δω και πέρα πρέπει να αφορά τις συντηρητικές πολιτικές που αναπτύσσει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Η εσωστρέφεια πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Σήμερα έκλεισε ο τελευταίος κύκλος εσωτερικών διεργασιών και από δω και πέρα πρέπει να μας ενδιαφέρει μόνο η αποδόμηση της συντηρητικής λαίλαπας.

-Πάμε και στην πολιτική επικαιρότητα... Πως είδατε την αγωγή Βγενόπουλου εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου;
-Είναι μια αηδέστατη πρόκληση όχι απέναντι στον κ. Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ αλλά στο δημοκρατικό μας πολίτευμα. Εκείνο που με εντυπωσιάζει είναι η μελετημένη σιωπή της κυβέρνησης. Αν νομίζει ο κ. Καραμανλής ότι μπορεί με την συναίνεση του σε αυτές τις πρακτικές μπορεί να φιμώσει τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, δεν πλανάται απλά αλλά συμμετέχει σ' ένα ανούσιο έγκλημα κατά της δημοκρατίας.

-Ακόμα εξακολουθεί να ταλανίζει το κόμμα σας το δίλημμα "αριστερή στροφή" ή "μεσαίος χώρος";
-Η επιμονή σε ανάλογους προβληματισμούς δεν νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να αποτελεί το πρώτο μας μέλημα. Σήμερα ο προσανατολισμός μας είναι σαφής. Το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται για μια δίκαιη κοινωνία, για μια κοινωνία αξιών που θα κυριαρχεί η ισονομία, η ισοπολιτεία, η κοινωνική δικαιοσύνη.
Οι σχηματικοί προσδιορισμοί δεν έχουν καμιά σχέση με μας. Και όσοι τις χρησιμοποιούν αυτήν την περίοδο το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν σύγχυση. Η κοινωνία ζητά από μας να απαντήσουμε στα προβλήματά της.

-Ακούγονται φωνές για επιστροφή στο κέντρο... Άλλωστε όσα κόμματα έκαναν αυτήν την στροφή δικαιώθηκαν εκλογικά. Συμφωνείτε;
-Όπως σας είπα και πριν, διαφωνώ με αυτούς τους προσδιορισμούς. Ο κόσμος δεν νοιάζεται αν είμαστε στην αριστερά, στην μεσοαριστερά ή στο μεσόκεντρο, ούτε σε ποια θέση παίζει ο καθένας μας, αλλά αν μπορούμε να είμαστε εγγυητές μιας νέας προσπάθειας για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση της χώρας που θα απαντά στις ανάγκες και αγωνίες των πολιτών.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα που, επαναλαμβάνω, αγωνίζεται για μια δίκαιη κοινωνία. Δεν χρειάζονται περισσότερες περιγραφές.

-Με την υπόθεση του ΟΤΕ μου γεννήθηκε το ερώτημα αν είστε κρατιστές... Είστε ή κακώς το κατάλαβα;
-Πρώτον ο ΟΤΕ κοστίζει 25 δις ευρώ σε πραγματική αξία και 12 δις σε χρηματιστηριακή. Πωλείται σήμερα σε τιμή ευκαιρίας στο 1/10 της τιμής του. Σε δύο μήνες από τώρα οι αγοραστές Γερμανοί θα πάρουν πίσω το μέρισμα, το 30% δηλαδή της αξίας της αγοράς τους.
Πριν από λίγους μήνες το 10% των μετοχών του πωλήθηκε στον κ. Βγενόπουλου και στην εταιρία του σε εξευτελιστική τιμή. Μετά από λίγους μήνες σε διπλάσια σχεδόν τιμή, αυτό το 10% μεταβιβάστηκε.
Κάποιοι θησαύρισαν. Αυτό είναι απάτη, δεν είναι μεταρρύθμιση. Το να υπερασπίζεσαι λοιπόν τον δημόσιο πλούτο και τα δημόσια αγαθά δεν έχει καμία σχέση με τον κρατισμό. Το κράτος οφείλει να υπάρχει ως ένας καθοριστικός παράγοντας που θα ρυθμίζει και θα επιβάλλει κανόνες απέναντι στην ασυδοσία των "αγοραίων" κανόνων.
Το να υπερασπίζεσαι αυτόν τον χαρακτήρα δεν έχει καμιά σχέση με τον κρατισμό. Άλλωστε αυτός ο κύκλος -αν κατάλαβα καλά ότι τον εννοείτε- έχει αποτελέσει παρελθόν για την ιστορία.

-Η συζήτηση προχωρά για τον Καποδίστρια 2. Ποια είναι η θέση σας;
-Εκείνο το οποίο ουσιαστικά προκαλεί και δημιουργεί ερωτήματα είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η σημερινή κυβέρνηση την ανάγκη για μια νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Περιμένουμε να δούμε το τελικό σχέδιο για να μπορούμε να έχουμε ασφαλή κρίση.
Είμαστε υπέρ της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης που θα μπορέσει να δώσει μια νέα ώθηση στην χώρα και φυσικά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με μια απλή διοικητική αλλαγή, που απ' ότι φαίνεται σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Η νέα μεταρρύθμιση πρέπει να απαντά στις ανάγκες της χώρας, της περιφέρειας και των τοπικών κοινωνιών και δεν μπορεί να αποτελεί προσπάθεια πολιτικής αναδιάταξης και ικανοποίησης πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Στην Δράμα προσωπικά πιστεύω ότι ήδη έχει γίνει ο Καποδίστριας 2. Απλά χρειάζονται κάποιες οριακές μεταβολές. Εδώ βέβαια επιτρέψτε μου να πω ότι θυμάμαι τους "κλέφτες και αμαρτωλούς" την περίοδο του Καποδίστρια που μας έλεγαν ότι παραβιάζουμε την βούληση των τοπικών κοινωνιών και μας μίλαγαν για την αυτονομία στο Δοξάτο, στα Κύργια, στον Βώλακα, στην Μικρόπολη κλπ, και σήμερα έγιναν υπερασπιστές του νέου δόγματος. Ένας νομός, ένας δήμος.
Ειλικρινά με προκαλεί αλγεινή εντύπωση αυτή η τεράστια διαφοροποίηση μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Επιτέλους αυτή η κοινωνία πρέπει να σταματήσει να δείχνει ανοχή σε όλους αυτούς που την εμπαίζουν, νομίζοντας ότι εδώ κατοικούν ιθαγενείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ