Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


Ανακλήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Δημήτρη Σταμάτη η ένταξη της εταιρίας "Μακεδονικές Βιομηχανίες Μετάλλου" στον Αναπτυξιακό Νόμο, γιατί δεν τηρήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες από τον επενδυτή.
Γνωστή η ιστορία σε όλους και προκλητική η λογική του επιχειρηματία. Ο οποίος τσέπωσε 3.000.000 ευρώ από το ελληνικό δημόσιο και διέκοψε την λειτουργία της βιομηχανίας, χωρίς να αποζημιώσει τους εργαζόμενους.

Το έργο αυτό το έχουμε δει πολλές φορές... Δυστυχώς ο κόσμος γελάει (και πολλές φορές με το δίκιο του) όταν ακούει για επενδύσεις και επενδυτές.
Πολλές φορές δεν τηρούνται οι όροι της ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο. Και δυστυχώς τις περισσότερες φορές την πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Θα μου πει κάποιος: "Και τι θέλεις; Να κρατήσει τους εργαζόμενους αν δεν έχει την δυνατότητα να τους πληρώσει;"
Φυσικά όχι. Όμως όταν εντάσσεται σε ευεργετικά κίνητρα και παίρνεις τα ευρώ του ελληνικού λαού, καλό είναι να λειτουργείς στο πλαίσιο της νομιμότητας.
Προκαλεί ο επενδυτής των "Μακεδονικών Βιομηχανικών Μετάλλων" που πήρε 3.000.000 ευρώ για την επιδότηση και δεν πλήρωσε τους εργαζόμενους. Αυτά είναι τριτοκοσμικά φαινόμενα.

Εκεί όμως που τρελαίνεσαι είναι με τις δικαστικές αποφάσεις. Δεκάδες αποφάσεις έχουν δικαιώσει εργαζόμενους για υποθέσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Και τι έγινε; Δεν έγινε τίποτε απολύτως. Η γραφειοκρατία καλά κρατεί.

Πάντως αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Δημήτρη Σταμάτη, για την γενναία απόφασή του να απεντάξει την συγκεκριμένη επένδυση.
Δεν είναι λάτρης των μεγάλων λόγων αλλά των έργων ο κ. Σταμάτης και το απέδειξε με την ενέργειά του.

Θα ήθελα εδώ να εκφράσω την διαφωνία μου για την λογική που κυριαρχεί πολλές φορές στις χρηματοδοτήσεις. Η επιδότηση πεθαμένων βιομηχανικών και κρατικοδίαιτων εταιριών με βρίσκει κάθετα αντίθετο.
Και εδώ θα πρέπει να προβληματιστούν όλοι. Η κατάσταση διαιωνίζεται και δυστυχώς δεν αλλάζει τίποτε.

Η χρηματοδότηση θα πρέπει να βασίζεται στην δυναμική της επιχείρησης. Όταν μια εταιρία καταρρέει και δεν έχει γιατρειά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, είναι καλύτερο να κλείνει, παρά να συνεχίζει την λειτουργία της.
Τότε ούτε οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν, ούτε το δημόσιο και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα λάβουν τα ευρώ που τους χρωστάει. Πόσες φορές το έχουμε δει αυτό;

Κουίζ: Όταν σε μια επένδυση αντιδρά ο δήμος όπου είναι εγκαταστημένη η επιχείρηση, με ποια λογική το κράτος στηρίζει τα επενδυτικά σχέδια του βιομηχάνου;
Μα είναι δυνατόν να αγνοείται τόσο προκλητικά η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου;

Να δούμε και άλλη μια είδηση που μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση... Διαβάζω από την εφημερίδα "Ημερησία":
"Μέρισμα 1 δωρεάν μετοχή για κάθε 47 θα διανείμει για την χρήση 2008 η Τράπεζα Πειραιώς. Επίσης για το 2009 η αμοιβή του κ. Σάλλα ορίζεται στον συμβολικό ποσό των 12.000 ευρώ για όλο τον χρόνο, ενώ οι αμοιβές μελών του ΔΣ μειώθηκαν κατά 45% το 2008 και θα μειωθούν κατά 53% φέτος."

Την ίδια ώρα που οι μκρομέτοχοι αλλά και οι πελάτες της τράπεζας ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, ο κ. Σάλλας με την ενέργειά του κερδίζει τις εντυπώσεις.
Καλές οι "παχυλές" αμοιβές αλλά σε καιρούς "ισχνών αγελάδων" είναι τουλάχιστον πρόκληση κάποιοι να πληρώνουν την οικονομική κρίση ενώ οι "έχοντες και κατέχοντες" να ζουν και να βασιλεύουν.

Ανάλογες κινήσεις έπρεπε να έχουν γίνει ήδη στους μεγάλους δημόσιους οργανισμούς. Ο πολίτης τρελαίνεται, γίνεται έξω φρενών, βγαίνει από τα ρούχα του όταν ακούει για αστρονομικούς μισθούς και απίστευτα προνόμια.

Αυτά πρέπει να σταματήσουν. Να κοπούν με το μαχαίρι. Αρκετά πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι τα golden boys και τους αποτυχημένους διοικητές, προέδρους, εντεταλμένους και διευθύνοντες συμβούλους.
Απαιτείται η διακομματική συμφωνία για να σταματήσουν οι μεγάλες αμοιβές που προκαλούν το ελληνικό λαό.

Και φυσικά όλοι μας θέλουμε να σταματήσουν με το μαχαίρι οι προκλητικές συμπεριφορές... Παίρνεις εφημερίδα, ανοίγεις τις κοσμικές στήλες και εκεί βλέπεις την απίστευτη χλιδή, τον τεράστιο πλούτο με τα ακριβά πούρα, τα μεγάλα κότερα και τα ακριβά ξενοδοχεία.

Και άντε, οι μεγαλοβιομήχανοι ζουν στον δικό τους μικρόκοσμο... Όμως πολιτικά πρόσωπα, διοικητές δημοσίων οργανισμών και διάφοροι τεχνοκράτες προκαλούν όταν εμφανίζονται στις παραπάνω στήλες.
Γιατί αυτά συνήθως, τα πληρώνουμε εμείς. Θέλεις να ζεις σαν Κροίσος; Κανένα πρόβλημα. Αρκεί τον λογαριασμό να τον πληρώνεις ο ίδιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ