Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


Σύμφωνα με στοιχεία του περιοδικού "Νομοί της Ελλάδας" της economics η χώρα μας με 11,17 εκατομμύρια κατοίκους συμμετέχει με ποσοστό 2,4% στο συνολικό πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25 χωρών, με 1,7% στο ακαθάριστο προϊόν της το 2007 και με 2,4% στο ΑΕΠ, της ευρωζώνης.

Ας αφήσουμε όμως τα γενικότερα στοιχεία και ας δούμε κάποια στοιχεία για τον νομό Δράμας ο οποίος βρίσκεται βάσει:
-Του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην 37η θέση (από την 38η)
-Του ΑΕΠ ανά κάτοικο στην 45η θέση (από την 49η)
-Του εισοδήματος ανά φορολογούμενο στην 31η θέση (από την 34η)
-Της φορολογίας εισοδήματος στην 38η θέση (σταθερή)
-Του αριθμού δηλώσεων φορολογίας στην 40η θέση
-Των αποταμιευτικών καταθέσεων στην 18η θέση (από τη 16η)
-Των κατοίκων στην 33η θέση (σταθερή)
-Των μαθητών του δημοτικού στην 13η θέση (από την 14η)
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μια εικόνα βελτίωσης για τον νομό, αν και φυσικά η στατιστική δεν λέει όλη την αλήθεια.

Εκείνο που με προβληματίζει είναι πως ο νομός μας στο ΑΕΠ ανά κάτοικο είναι στην 45η θέση... αλλά στις αποταμιευτικές καταθέσεις στην 18η θέση.
Αυτό δείχνει ότι οι Δραμινοί δεν επενδύουν. Δεν ρισκάρουν... βάζουν τα λεφτά τους στις τράπεζες ή τα κάνουν αμοιβαία. Όμως δεν είναι υπέρ του επιχειρείν. Λεφτά παρ' όλα αυτά υπάρχουν. Και μάλιστα μπόλικα.

Όμως τι κάνει το κράτος για να οδηγήσει τον κόσμο να επενδύσει τα χρήματα του; Δίνει κίνητρα ή ουσιαστικά παρεμποδίζει την όποια επενδυτική προσπάθεια;
Και γιατί να ρισκάρει κάποιος που έχει χρήματα, τα λεφτά του σε επενδύσεις; Για να έχει αγωνίες και να ζει στην αβεβαιότητα;
Γι' αυτό τα βάζει στις τράπεζες για να κοιμάται ήσυχος... Αυτή είναι η αλήθεια.

Συμφωνώ με τον νομάρχη που τον έβλεπα στην "Άλφα" τηλεόραση. Το μεγάλο πρόβλημα για την Δράμα είναι η ανεργία. Οι άνεργοι πλεονάζουν των εργαζομένων με το ποσοστό τους να αγγίζει το 20%!!!
Δηλαδή οι άνεργοι εδώ είναι υπερδιπλάσιοι του μέσου όρου της χώρας μας. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων φασόν, η Softex, η ΣΕΚΟΒΕ, η ολοκλήρωση των φραγμάτων οδήγησαν στην εκτίναξη της ανεργίας.
Θέλεις να δεις κάτι χαρακτηριστικό; Τα περισσότερα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Δράμας τυγχάνουν άνεργοι... Δηλαδή Εργατικό Κέντρο με ανέργους στην διοίκηση κύρια της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας.

Και εμείς εδώ τι κάνουμε; Με τι ασχολούμαστε; Πως βλέπουμε να επιλύεται το πρόβλημα της ανεργίας; Με τμήματα ΤΕΙ, με το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ή με το Τελωνείο Εξοχής;
Αυτά είναι τρίχες. Με πορ... δεν βάφεις αυγά. Έχεις πρόβλημα. Πρέπει να το επιλύσεις με δραστικό τρόπο.
Πρέπει να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας. Αλλιώς δεν μπορείς να κερδίσεις τίποτε.

Και ποιες είναι οι επιχειρήσεις που θα ενισχύουν την απασχόληση; Σίγουρα δεν μπορείς να τις βρεις στον ιδιωτικό τομέα. Κανένας επενδυτής δεν έχει την δυνατότητα να ανοίξει 200 ή 300 θέσεις εργασίας.
Μαζική απασχόληση. Αυτό που μας λείπει. Εμείς όμως εδώ κυριολεκτικά κοιμόμαστε. Έχουμε αναγάγει το ΟΧΙ σε τρόπο ζωής. ΟΧΙ στις μαρμαροβιομηχανίες, ΟΧΙ στους λιγνίτες, ΟΧΙ στα λατομεία... ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ...

Και σε τι λέμε ναι; Στα σιδηροδρομικά ταξίδια στα στενά του Νέστου, στην προστασία της Καφετιάς Αρκούδας, στην απαγόρευση του κυνηγιού...
Πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούν όλα αυτά; Καμιά... Και οι άνεργοι τι να κάνουν; Με μια βόλτα στα στενά του Νέστου ξεχνάνε τα προβλήματα.

Και η πολιτική ηγεσία τι κάνει; Απλά ακολουθεί όσους υπερβάλλουν. Αυτά μόνο στον νομό Δράμας συμβαίνουν. Που ζει στον δικό του κόσμο. Και περιμένει τις λύσεις των προβλημάτων. Άραγε από που;

Να τελειώνουμε και με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αναβαθμίζουν "πνευματικά" έναν τόπο όμως 200 ή 300 ή 500 φοιτητές δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανάπτυξης.
Δεν τους "αντιλαμβάνεται" η τοπική οικονομία. Και φυσικά βοηθούν ελάχιστα την οικονομία ενός τόπου. Άρα "άνθρακας ο θησαυρός".

Αν θέλεις να αλλάξεις μια υφιστάμενη κατάσταση, να αλλάξεις την ροή των πραγμάτων απαιτούνται μέτρα, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα.

Οι πολιτικοί πρέπει να μην είναι αρεστοί αλλά χρήσιμοι σ' έναν τόπο. Δεν συμφωνείτε με όσα σας ανέφερα;

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ