Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Θωμάς Μαργαρίτης

Δήμαρχος Δράμας

Με τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε λύθηκε το πρόβλημα χωροθέτησης ΚΔΑΥ και ΣΜΑ

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον δήμαρχο Δράμας κ. Θωμά Μαργαρίτη.
Κρίνει ότι με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η δημοτική αρχή λύθηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την χωροθέτηση ΚΔΑΥ και ΣΜΑ. "Ήδη έχουν έρθει ο υπεύθυνοι της περιφέρειας που ασχολούνται με την χωροθέτηση,, σε ποιο σημείο θα κατασκευαστεί ΚΔΑΥ και ΣΜΑ..." ανέφερε ο δήμαρχος, που υπογράμμισε ότι με τον νομάρχη δεν έχουν διαφορές.
"Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες συγκλίνουν στην επίτευξη του επιθυμητού στόχου..." τόνισε χαρακτηριστικά.

-Λύθηκε τελικά το θέμα που δημιουργήθηκε με την χωροθέτηση ΚΔΑΥ και ΣΜΑ. Περιμένατε τόση ένταση;
-Εν πολλοίς η ένταση ήταν αναμενόμενη. Όταν για πιο επουσιώδη θέματα στο δημοτικό συμβούλιο δημιουργούνται εντάσεις. Οι εντάσεις από τις αντιπολιτεύσεις είναι και τεχνητές στην προσπάθεια να φανεί ότι ασκούν δυναμικά τον ρόλο τους, ασχέτως αν δεν καταθέτουν εποικοδομητικές προτάσεις.
Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός ο οποίος υπήρχε για το σύνολο της περιφέρειας απεδείχθη ότι δεν ήταν προγραμματισμός ουσίας. Έλειπε και η ενημέρωση στους κατοίκους των διαφόρων περιοχών. Εμείς γνωρίζουμε την μια παράμετρο του θέματος δηλαδή των χωροθέτηση ΚΔΑΥ και ΣΜΑ, που αφορούν την μεταφόρτωση απορριμμάτων και την διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών. Φανταστείτε ότι στον σχεδιασμό δεν περιλαμβάνεται η χωροθέτηση ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ όπως και σε άλλες περιοχές.
Φανταστείτε αν υπήρχε και θέμα χωροθέτησης ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, τι θα γινόταν και στον δικό μας τον νομό. Αντίστοιχα όμως προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, τα οποία προβλήματα είναι και πιο έντονα ωστόσο δεν έχουμε ενημέρωση για τις εκεί αντιδράσεις.

-Έγιναν λάθος χειρισμοί στο θέμα της χωροθέτησης κ. Δήμαρχε;
-Τα λάθη των χειρισμών ξεκινούν από το 2000 και το 2001, όταν την χωροθέτηση την ανέλαβε η περιφέρεια. Θα μπορούσαν να αναλάβουν την χωροθέτηση και την υπόδειξη των χώρων στην περιφέρεια οι δήμοι. Εδώ αφού προεπιλέχθηκε ο χώρος ζητήθηκε και η γνώμη των δήμων. Είναι τελείως λάθος η διαδικασία.
Γι' αυτό και δημιουργήθηκαν προβλήματα. Τώρα κάνουμε αυτό, το οποίο δεν έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή μπαίνει ο δήμος μπροστά -αφού υπήρχε και ο χρόνος μέχρι τον Σεπτέμβριο- και λέει "επιλέγουμε την περιοχή της Σίψας και ελάτε εκεί εσείς κύριοι της περιφέρειας και διαλέξτε τον κατάλληλο χώρο".

-Κάποιοι έκαναν λόγο για απόλυτο αιφνιδιασμό στην επιλογή της Σίψας ενώ κάποιοι άλλοι την χαρακτήρισαν κωλοτούμπα... Που είναι η αλήθεια;
-Η αλήθεια είναι απλή. Το έργο ανήκει στην περιφέρεια. Ο χώρος ο οποίος είχε επιλεγεί στην Χωριστή ήταν ιδιοκτησία της περιφέρειας, η οποία θα εκτελούσε και το έργο. Εάν δεν ερχόταν εδώ και ο περιφερειάρχης για να δει και τις αντιδράσεις των κατοίκων, αν δεν υπήρχε η συνεννόηση και με το υπουργείου (επίσκεψη Νάκου στην Κομοτηνή) για να αντιμετωπιστεί το θέμα, δεν θα γίνονταν αντιληπτό το πρόβλημα.
Ο υφυπουργός και ο περιφερειάρχης δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι μπορεί να προκύψει πρόβλημα με την χωροθέτηση ενός Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Θεωρούσαν αστείο το γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις. Όταν όμως ήρθαν εδώ και το διαπίστωσαν τότε δρομολογήθηκε η λύση.
Θα ήταν χρήσιμο να αναφερθώ και στις ενέργειες στις οποίες προχωρήσαμε όλο αυτό το διάστημα:
* Πρόσκληση στην ΤΕΔΚ να κληθεί ο περιφερειάρχης σε ανοικτή σύσκεψη με τους κατοίκους
* Συμμετοχή σε σύσκεψη στην Κομοτηνή υπό του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Νάκο
Έπρεπε όλα αυτά τα βήματα να γίνουν. Μέσα σε 45 μέρες οδηγηθήκαμε σε μια απόφαση επιλογής, εν πρώτοις χωροθέτησης, ενός χώρου όταν 6 ολόκληρα χρόνια σχεδίαζαν άλλοι χωρίς ο δήμος ουσιαστικά να έχει την ευθύνη. Απλά μόνο γνωμοδοτούσε, είτε το τοπικό συμβούλιο είτε το δημοτικό συμβούλιο.
Επομένως δεν υπήρξε καμία αναδίπλωση. Από την πρώτη στιγμή είχα δηλώσει ότι είμαι με τους πολίτες, τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς την σύμφωνη γνώμη των πολιτών αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα κάψουμε την ανακύκλωση ή την διαχείριση των απορριμμάτων.
Εάν υπήρχε χρόνος αλλαγής τον χρόνο αυτόν θα τον εκμεταλλευόμασταν. Αυτό και κάναμε. Νομίζω ότι λειτουργήσαμε υπεύθυνα, σοβαρά, με στόχο να αφουγκραστούμε τις τοπικές κοινωνίες, να χωροθετήσουμε σε έναν άλλο χώρο τον ΚΔΑΥ και τον ΣΜΑ, και κυρίως να μην δυναμιτιστεί η όλη προσπάθεια της ανακύκλωσης που θα ανοίξει τον δρόμο της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων στο μέλλον.

-Σχολιάστηκαν και οι σχέσεις σας με τον νομάρχη λόγω της υπόθεσης του ΚΔΑΥ και του ΣΜΑ. Είναι καλές οι σχέσεις σας;
-Κοιτάξτε, όλα σχολιάζονται. Η διαφορά των απόψεων είναι πιστεύω θεμιτή στις δημοκρατίες. Κατά τα λοιπά δεν υπάρχουν διαφορές. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις οι οποίες πάντοτε συγκλίνουν στην επίτευξη του επιθυμητού στόχου.
Άκουσα και δηλώσεις του κ. Νομάρχη, ο οποίος είπε ότι αφού βρέθηκε λύση με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, θα συμβάλλει δια των υπηρεσιών της νομαρχίας στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη τακτοποίηση και διαδικαστική του χώρου ο οποίος θα επιλεγεί από τους υπευθύνους της περιφέρειας.
Και να γνωρίζετε ότι έχουν έρθει ήδη οι υπεύθυνοι της περιφέρειας εδώ, οι οποίοι ασχολούνται με την χωροθέτηση δηλαδή σε ποιο σημείο θα κατασκευαστεί ΚΔΑΥ και ΣΜΑ.

-ΚΔΑΥ και ΣΜΑ στον συγκεκριμένο χώρο όχι ΧΥΤΑ...
-Στον συγκεκριμένο χώρο όπως είναι και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μιλάμε για λειτουργία ΚΔΑΥ και ΣΜΑ. Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε ο "εν υπνώσει" ΧΥΤΑ να στεγαστεί εκεί. Αρκετά χρόνια οι κάτοικοι της Σίψας είχαν όλα τα απορρίμματα του δήμου αρχικά και στην συνέχεια του Καποδιστριακού Δήμου.
Με απόφαση της ΤΕΔΚ ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να χωροθετηθεί ένας εφεδρικός ΧΥΤΑ. Σε καμιά περίπτωση δεν θα δημιουργηθεί ΧΥΤΑ στην περιοχή. Άλλωστε έχω δηλώσει ότι αφού στα όρια του δήμου μας έχει χωροθετηθεί ΚΔΑΥ και ΣΜΑ η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να φιλοξενήσει εντός των διοικητικών ορίων του δήμου και τον εφεδρικό ΧΥΤΑ.

-Και με τα υπόλοιπα έργα τι γίνεται; Προχωρούν;
-Η Δράμα είναι ένα εργοτάξιο και δρομολογούνται λύσεις για θέματα που επί χρόνια ταλάνιζαν τον δήμο. Εμείς δεν σταματάμε και απαντάμε σε αυτούς που προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με φωνές. Δεκαετίες το δημοτικό στάδιο απασχολούσε την τοπική κοινωνία. Με πειστικό λόγο και συνεχείς επαφές δρομολογήθηκε η 1η φάση ανακατασκευής του δημοτικού σταδίου.
Όπως και το θέμα της μεγάλης ανάπλασης στο κέντρο της πόλης. Με το εταιρικό σχήμα το οποίο δημιουργήσαμε, εκταμιεύτηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ από την περιφέρεια για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας μέσα στην πόλη.
Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι ετοιμάζουμε το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα, υποβλήθηκαν προτάσεις, είμαστε έτοιμοι για το Δ' ΚΠΣ. Οι παρεμβάσεις οι οποίες κάνουμε όπως για το Πολεμικό Μουσείο που θα λειτουργήσει στην Δράμα αποδεικνύουν ότι έχουμε στόχους και όραμα.
Με την ίδια όρεξη θα συνεχίσουμε όλη την τετραετία. Ο δήμος Δράμας θα είναι όλη την τετραετία ένα μεγάλο εργοτάξιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ