Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Με πυρηνικές μονάδες γεμίζει η γειτονιά μας
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο διάβασα στην εφημερίδα "Καθημερινή". Ο τίτλος του κειμένου που υπογράφει η Χρύσα Λιάγγου ιδιαίτερα ανησυχητικός.
Μεταξύ άλλων αναφέρει: "Με πυρηνικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού γεμίζει η γειτονιά μας, μετά και την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην υλοποίηση του πυρηνικού της προγράμματος με την εγκατάσταση αντιδραστήρων συνολικής ισχύος 5.000 MW.
Ο πρώτος αντιδραστήρας όπως αποφασίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση, θα εγκατασταθεί στον κόλπο του Ακούγιου απέναντι από την Κύπρο.
Το σχέδιο για την εγκατάσταση πυρηνικού αντιδραστήρα στην ίδια περιοχή είχε "παγώσει" το 2000 έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο.
Δεν είναι όμως το Ακούγιου η μόνη περιοχή στην γειτονιά μας που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει πυρηνικούς αντιδραστήρες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σχεδόν το σύνολο των γειτονικών μας χωρών στα Βαλκάνια έχουν ανακοινώσει ήδη ή εξετάζουν σχέδια εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων.
Η πιο ώριμη περίπτωση είναι αυτή της Βουλγαρίας, η οποία προχωράει στην υλοποίηση της πυρηνικής μονάδας του Belene. Η συμφωνία που υπέγραψε προσφάτως με την Ρωσία, στο περιθώριο της επίσκεψης Πούτιν στη Σόφια, προβλέπει την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων συνολικού κόστους 4 δις ευρώ.
Ο πυρηνικός πυρετός έχει εξαπλωθεί και στις γειτονικές χώρες Αλβανία, Σκόπια ενώ πρόγραμμα πυρηνικών αντιδραστήρων προωθεί η Ρουμανία και η Κροατία."
Μήπως πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις; Η πυρηνική ενέργεια και οι επιπτώσεις της δεν έχουν σύνορα. Το θέμα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά και την ελληνική κυβέρνηση.

Λεωνίδας Κύρκος
Και μόνον το γεγονός ότι στο ίδιο βήμα βρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, οι Γ. Παπανδρέου και Αλ. Αλαβάνος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Μητσοτάκης και Κ. Σημίτης, ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γ. Βασιλείου, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημ. Σιούφας και στο ακροατήριο οι Κ. Στεφανόπουλος, Τζ. Τζανετάκης καθώς και δεκάδες βουλευτές όλων των κομμάτων καταδεικνύει την σπάνια αναγνώριση της οποίας τυγχάνει ο Λεωνίδας Κύρκος που τιμήθηκε σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση.
Με μεγάλους αγώνες για την δημοκρατία, πολιτικός σπάνιου ήθους συγκρούσθηκε με τις απόλυτες θέσεις και ήταν πάντα παρών στην πρόκληση της ανανέωσης και της ένωσης της αριστεράς.
Σε μαι εποχή που η πολιτική και οι πολιτικοί κρίνονται ιδιαίτερα αυστηρά τέτοιες ενέργειες μας κάνουν αισιόδοξους.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ