Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γρηγόρης Μιχαηλίδης

Δημοτικός Σύμβουλος “Πρώτα η Δράμα”

Η ΝΔ για την διαχείριση των απορριμμάτων τα έχει κάνει θάλασσα στην Δράμα

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης "Πρώτα η Δράμα" Γρηγόρη Μιχαηλίδη.
Αναφέρθηκε στο θέμα της κατασκευής ΚΔΑΥ και ΣΜΑ στην Χωριστή.
Επιρρίπτει ευθύνες στους τοπικούς παράγοντες της ΝΔ γιατί πήραν αποφάσεις εν κρυπτώ, χωρίς ευρύ δημοκρατικό διάλογο με τους κατοίκους.
Παρ' όλα αυτά τάσσεται υπέρ της ανακύκλωσης, πιστεύει ότι υπάρχουν λύσεις και διατηρεί την αισιοδοξία του.

-κ. Μιχαηλίδη, στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα η κατασκευή ΚΔΑΥ στην Χωριστή. Ποια είναι η άποψη της παράταξής σας για το θέμα;
-Στην επικαιρότητα είναι το θέμα κατασκευής ΚΔΑΥ και ΣΜΑ στην Χωριστή. Η ανακύκλωση για εμάς, όπως και η συνολική διαχείριση των απορριμμάτων, αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας.
Η κατασκευή των δύο αυτών έργων θα έπρεπε να είχε προχωρήσει, να είμαστε μπροστά και όχι πίσω από τις εξελίξεις. Όμως ο τρόπος με τον οποίο χωροθετήθηκαν τα συγκεκριμένα έργα στην Χωριστή, ο τρόπος που μεθοδεύτηκαν από την δημοτική αρχή μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Αυτά τα έργα μαζί με την χωροθέτηση του νέου ΧΥΤΥ στον δήμο μας θα μπορούσαν να κατασκευαστούν χωρίς να ενοχλούν κανένα κάτοικο και χωρίς να αναστατώνεται η τοπική μας κοινωνία.

-Με ποιον τρόπο δεν θα ενοχλούνταν; Από την στιγμή που είχαν παρθεί νωρίτερα αποφάσεις για την χρήση του συγκεκριμένου χώρου τι άλλο μπορούσε να γίνει;
-Η δημοτική αρχή έκανε τα εύκολα-δύσκολα. Πάρθηκαν αποφάσεις εν κρυπτώ, χωρίς ευρύ δημοκρατικό διάλογο με τους κατοίκους και αγνοώντας επιδεικτικά έως και εγκληματικά αρνητικές εισηγήσεις αρμοδίων δημοσίων υπηρεσιών. Λύσεις ακόμη και σήμερα υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει βούληση και θέληση για σοβαρή πολιτική δουλειά.

-Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για δημιουργία ΚΔΑΥ αν δεν εκδίδονταν ΦΕΚ της νομαρχίας για την χρήση του χώρου ως ΣΜΑ;
-Σήμερα ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας επιρρίπτει ευθύνες στον δήμαρχο Δράμας, ο δήμαρχος Δράμας στον νομάρχη Δράμας και τούμπαλιν.
Εγώ γνωρίζω ότι η ΝΔ στον νομό μας για την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση τα έχει κάνει θάλασσα. Έχω αρχίσει να αμφιβάλω εάν γνώριζαν πλήρως το αντικείμενο και από νωρίς ή εάν συνειδητά δεν ήθελαν να το λύσουν με τρόπο σύγχρονο και μοντέρνο.

-Πάντως στο ερώτημά μου δεν απαντήσατε...
-Σας απάντησα. Κάποτε η ΝΔ στον τόπο μας, καθώς έχει την ευθύνη του, θα πρέπει να μάθει να συνεννοείται και να αλληλοενημερώνεται άμεσα, καλόπιστα και αποτελεσματικά. Η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ δύο τοπικών αρχόντων μέσα στην ίδια πόλη και από το ίδιο κόμμα για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν τους τιμά. Τώρα νομίζω σας απάντησα.

-Βλέπετε να δίνεται λύση στο πρόβλημα, με δεδομένο ότι οι χρόνοι πιέζουν όπως είπε ο περιφερειάρχης;
-Κατ' αρχήν για τέτοιες αποφάσεις δεν θα πρέπει ο χρόνος να λειτουργεί εκβιαστικά. Αν κάποιοι άργησαν δεν ευθυνόμαστε εμείς. Η πρότασή μας είναι εφικτή, δεν ξέρω αν θα γίνει δεκτή. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χωροθέτησης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και εκεί να κατασκευαστούν το ΚΔΑΥ και το ΣΜΑ, δημιουργώντας βέβαια και τα κατάλληλα έργα υποδομής και πρόσβασης.

-Το ΠΑΣΟΚ και οι προηγούμενοι περιφερειάρχες του δεν έχουν καμία ευθύνη για το ανεφάρμοστο του Περιφερειακού Σχεδιασμού;
-Το ΠΑΣΟΚ από το 2000 ξεκίνησε σε όλη την Ελλάδα την συγκεκριμένη διαδικασία, όπως και έπρεπε να κάνει αλλά η συγκεκριμένη διαδικασία, όπως και έπρεπε να κάνει αλλά η συγκεκριμένη μορφή των Περιφερειακών Σχεδιασμών και οι χωροθετήσεις των ΣΜΑ, ΚΔΑΥ, ΧΥΤΥ και ΧΥΤΑ έγιναν από το 2004 και μετά και με ευθύνη της ΝΔ.
Το πρόβλημα ήταν ότι η ΝΔ πίστεψε ότι θα μπορούσε να κάνει τις χωροθετήσεις αυτές χωρίς τον δημοκρατικό διάλογο και την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Αυτή είναι και μία από τις μεγάλες μας διαφορές από την ΝΔ.

-Στην επικαιρότητα και ο νέος διοικητικός χάρτης, ο λεγόμενος Καποδίστριας 2. Τι γίνεται κ. Μιχαηλίδη, θα ενημερωνόμαστε από το διαδίκτυο και τις εφημερίδες για το θέμα;
-Η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας σε δεύτερο στάδιο όπως ονομάστηκε ο Καποδίστριας 2 (μετά τον Καποδίστρια 1 του ΠΑΣΟΚ) είναι αναγκαίος για την διοικητική εξυγίανση της χώρας και ωφέλιμος για την αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών κοινωνιών. Όμως ελπίζω η κυβέρνηση να μην κάνει βεβιασμένες κινήσεις. Απαιτείται δημιουργικός δημοκρατικός διάλογος και συναίνεση σε όλη την έκταση της χώρας.
Μια τέτοια σοβαρή διαδικασία απαιτεί χρόνο. Άρα αυτή η διοικητική αναδιάρθρωση, που θα αποτελέσει ένα σοκ για τον διοικητικό ιστό της χώρας θα πρέπει κατά την γνώμη μου να αφορά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2014.

-Το ΠΑΣΟΚ τελευταία φαίνεται να έχει ξυπνήσει... Τα γκάλοπ δείχνουν να ανακάμπτει. Είστε αισιόδοξος για την συνέχεια κ. Μιχαηλίδη;
-Είμαι αισιόδοξος και μάλιστα πολύ κ. Φυλακτέ. Έχουμε την ευθύνη μας όλοι στον βαθμό που μας αναλογεί. Όμως ένα περισσότερο η γενιά μου η οποία πρέπει να μπει δυναμικά στο κόμμα αλλά και στα κοινά γενικότερα για να υπάρξει η ανατροπή που απαιτείται αλλά και η προοπτική που έχουμε ανάγκη.
Αυτή είναι η προοδευτική και σοσιαλδημοκρατική κυβερνητική προσέγγιση των δημοσίων πραγμάτων μας.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ σας προβληματίζει;
-Ήμουν από τους πρώτους που δήλωσα ότι η αλλαγή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και προβληματισμού για το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να αποδείξει ότι δεν αποτελεί κόμμα διαμαρτυρίας αλλά προοπτικής.
Μέχρι τότε το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κινηθεί δυναμικά και μπροστά διότι τα προβλήματα του τόπου δεν μπορούν να περιμένουν.

-Δυναμικά και μπροστά λέτε αλλά στα γκάλοπ επί μονίμου βάσεως πίσω από την ΝΔ και τον Καραμανλή. Έχετε συμβιβαστεί με την ιδέα του 2ου κόμματος;
-Σε καμία περίπτωση. Το στοίχημα είναι να αποκτήσουμε πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2011. έχουμε και τον χρόνο και τις προϋποθέσεις. Από εμάς εξαρτάται. Συστράτευση και αγώνας.

-Να σας ευχηθώ κλείνοντας καλό Πάσχα...
-Καλό Πάσχα και σε εσάς και στην εφημερίδα σας και σε όλους τους Δραμινούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ