Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


Ριζικές αλλαγές στο διοικητικό χάρτη της χώρας μας προβλέπει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση για την οποία γίνεται ιδιαίτερη συζήτηση το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιεύτηκε στο "Βήμα της Κυριακής", οι περιφέρειες της χώρας από 13 που είναι σήμερα προβλέπεται να μειωθούν σε 5, οι 54 νομαρχίες να μειωθούν σε 15, ενώ οι 1034 δήμοι θα συγχωνευθούν μεταξύ τους, έτσι ώστε να προκύψουν περίπου 400 νέοι δήμοι εκ των οποίων περίπου 200 θα ταυτίζονται με τα όρια των πρώην επαρχείων στην ύπαιθρο και στα αστικά κέντρα.
Ταυτόχρονα θα διατηρηθούν οι 160 δήμοι στα συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Έχω την αίσθηση ότι το συγκεκριμένο σχέδιο λειτουργεί ως "λαγός" στα σχέδια της κυβέρνησης. Δόθηκε στη δημοσιότητα, για να δουν τις αντιδράσεις και φυσικά μετά να παρθούν οι όποιες αποφάσεις.
Με ποια λογική διατηρούνται οι 166 δήμοι στα συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης; Στην πλειοψηφίας τους, είναι γνωστό ότι οι δήμοι αυτοί είναι μικροί σε έκταση και χωρίς ορεινές και αγροτικές περιοχές. Άρα μπορούν πολύ πιο εύκολα να συνενωθούν.
Επίσης, με ποια λογική προχωράς στην διαμόρφωση ενός νέου χάρτη της αυτοδιοίκησης βασιζόμενος στο παλιό σύστημα των επαρχείων;

Άποψή μου είναι ότι πρέπει να γίνει συζήτηση ουσιαστική και εκτενής για να καταλήξουν σε ένα σχέδιο που δεν θα έχει τα λάθη του Καποδίστρια 1.
Όσο για την εφαρμογή του σχεδίου μόνο ως κωμικό μπορεί να χαρακτηριστεί ένα σχέδιο που συμπυκνώνει τον νομό Δράμας σ' ένα και μοναδικό δήμο, ενώ τον νομό μας νομαρχιακά τον εντάσσει στο τετράπολο με Καβάλα, Ξάνθη, Σέρρες.
Να ρωτηθούν οι κοινωνίες λοιπόν γιατί η αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλα πειράματα.

Μεγάλο σχολείο η αυτοδιοίκηση. Και οι διάφοροι υπουργοί Εσωτερικών διακατέχονται από την μανία των αλλαγών...
Τι να πρωτοθυμηθείς; Πόσες διοικητικές μεταρρυθμίσεις ζήσαμε; Να σας θυμίσω μερικές: Ανοικτές Πόλεις, Σύνδεσμοι Κοινοτήτων, Αναπτυξιακοί Σύνδεσμοι, Συμβούλια Περιοχής, Καποδίστριας 1 και τώρα Καποδίστριας 2...
Έγινε κάτι ουσιαστικό; Σίγουρα κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης εκφράζει τις ανάγκες της εποχής και έχει ως στόχο την αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη λειτουργία των ΟΤΑ.
Όμως με αυτήν την δημόσια διοίκηση, με τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και την συγκεκριμένη διάρθρωση μπορείς να περιμένεις θεαματικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση μειώνοντας τους δήμους;
Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι έχουν βάλει στοίχημα και στόχο ζωής την μείωση των ΟΤΑ. Δεν εξηγείται αλλιώς η μανία τους να ασχολούνται τόσο με στατιστικά στοιχεία.

Θέλετε να σας δώσω μερικά στοιχεία; Η Αυστρία έχει 2.358 δήμους, η Τσεχία 6.248, η Γαλλία 36.784, η Γερμανία 12.431, η Ιταλία 8.101, η Ισπανία 8110.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 έχει 88.002 δήμους με μέσο όρο πληθυσμού 5.100 κάτοικοι.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι στην Ευρώπη δεν ασχολούνται με θέματα όπως την μείωση των δήμων.

Πάμε τώρα και στα εγκαίνια του Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης Δράμας που στεγάζεται στο Καπνολογικό Ινστιτούτο. Περιμέναμε κάτι πιο θεαματικό.
Καλές οι δηλώσεις όμως οι ανακοινώσεις παλαιότερα του κ. Κοντού για Παγκόσμιο Ερευνητικό Κέντρο μας έπεισαν ότι θα ακούσουμε κάτι σημαντικότερο. Δυστυχώς όμως τα σπουδαία έμειναν στις καλένδες.

Το Καπνολογικό Ινστιτούτο είχε επί 10ετίες πολύ μεγάλη συνεισφορά σε θέματα έρευνας γύρω από το προϊόν του καπνού.
Δυστυχώς οι εξελίξεις στον αγροτικό τομέα τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε υπολειτουργία το Καπνολογικό Ινστιτούτο. Όμως περιμέναμε να δούμε κάτι πιο ουσιαστικό.

Την Δράμα επισκέφθηκαν ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και ο νέος πρόεδρος Αντιστράτηγος Τσιμόγιαννης.
Σε συνάντησή τους με τον δήμαρχο Δράμας κ. Θωμά Μαργαρίτη οριστικοποιήθηκε και αποφασίστηκε η ίδρυση Πολεμικού Μουσείου στην πόλη της Δράμας σε κτίριο και χώρο του στρατοπέδου Παπαργύρη.
Μια πολύ σημαντική απόφαση αφού η λειτουργία Πολεμικού Μουσείου θα αναδείξει την ιστορικότητα της περιοχής μας.

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει ομόφωνα το επαρχιακό συμβούλιο Κ. Νευροκοπίου για την διαφαινόμενη κατάργηση των ηπειρωτικών επαρχείων της χώρας.
Την πρόταση στηρίζουν επίσης: Η ΤΕΔΚ Δράμας, το δημοτικό συμβούλιο Κ. Νευροκοπίου, τα 16 τοπικά συμβούλια του δήμου, ο δικηγορικός σύλλογος, το Επιμελητήριο, οι αθλητικοί και πολιτιστικοί φορείς της περιοχής.
Αυτή η μανία της κατάργησης δεν με βρίσκει σύμφωνο. Το Επαρχείο είναι ένας φορέας που θα πρέπει να παραμείνει. Η απαξίωση και ο αγώνας ορισμένων για την κατάργησή του με βρίσκει κάθετα αντίθετο.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ