Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Στέφανος Γεωργιάδης

Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Δράμας

Λογικός ο σχεδιασμός για μείωση των δήμων και νομαρχιών

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Γραμματέα του Επιμελητήριου κ. Στέφανο Γεωργιάδη. Αναφέρθηκε σε πολλά και σημαντικά ζητήματα.
Κρίνει απαράιτητη την ανανέωση της απόφασης για την επιδότηση εργασίας 12% ενώ τονίζει ότι το 10ετές ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης του νομού που προτείνει το επιμελητήριο είναι αναγκαιότητα που λύνει σημαντικά προβλήματα.
Επίσης αναφέρθηκε στον Καποδίστρια 2 αλλά και στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
Όπως ανέφερε "δίνει τον αγώνα του εντός της ΝΔ και θα ήθελε να είναι και πάλι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές".

-κ. Γεωργιάδη, έχει ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση το ΕΣΠΑ 2007-2013. Σε ποια φάση βρίσκεται και τι πιστεύετε ότι μπορούμε να πετύχουμε ως χώρα μιας και μάλλον είναι το τελευταίο μεγάλο οικονομικό πακέτο από την ΕΕ;
-Όπως γνωρίζετε το ΕΣΠΑ όπως σχεδιάστηκε αφορά τις περιφέρειες με προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα και γενικά στις περιοχές με ιδιαίτερα διαρθρωτικά προβλήματα στην οικονομία τους. Οι περιοχές αυτές αποτελούν τον ΣΤΟΧΟ 1 και σε αυτές θα διανεμηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων. Σε αυτές τις περιοχές ανήκει και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Σας επισημαίνω ότι το ΕΣΠΑ είναι πιο στοχευμένο από τα προηγούμενα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και εστιάζεται κυρίως στην καινοτομία, την έρευνα, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την ενέργεια, τον τουρισμό κλπ. Επίσης μεγάλο μερίδιο ανήκει στον τριτογενή τομέα Εμπόριο-Υπηρεσίες. Βρισκόμαστε στην φάση της εξειδίκευσης των δράσεων και του λειτουργικού τους σχεδιασμού.

Το Επιμελητήριο Δράμας από την αρχή συμμετείχε στην διαδικασία, με προτάσεις τις οποίες θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνουν αποδεκτές. Η χώρα μας παρ' όλα τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει υπολείπεται ακόμη πολύ του στόχου σε αντίθεση με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ-27. Π.χ. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είμαστε σε εμβρυακή κατάσταση και δεν μένει πλέον χρόνος. Σε λίγα χρόνια μέσα στον 21ο αιώνα τα ορυκτά καύσιμα τελειώνουν, με αποτέλεσμα οι χώρες που δεν θα έχουν στήσει υποδομές για την παραγωγή ενέργειας με άλλους εναλλακτικούς τρόπους θα είναι πλέον σε δυσμενή θέση στην ανταγωνιστικότητα, στην επιχειρηματικότητα και φυσικά με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Η ορθολογική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ είναι μονόδρομος. Δεν θα πρέπει για χάρη τις απορρόφησης να πεταχτούν χρήματα σε δράσεις χωρίς αποτέλεσμα. Σε καμιά περίπτωση να μην συμβούν φαινόμενα του παρελθόντος όπου τομεακά προγράμματα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ ώστε να παρουσιαστεί απορρόφηση για χάρη των δεικτών. Πρέπει επιτέλους να τηρήσουν τον στόχο.

-Για τον Νομό Δράμας εντός της Περιφέρειας ΑΜ-Θ τι πρέπει να γίνει σχετικά με το ΕΣΠΑ;
-Ο Νομός Δράμας όπως γνωρίζετε παρουσιάζει ιδιαίτερα οικονομικά διαρθρωτικά και κοινωνικά προβλήματα. Με ΑΕΠ που τον κατατάσσει στην 47 θέση σε επίπεδο χώρας, 47% του ΑΕΠ του μέσου όρου της ΕΕ, δεύτερος Νομός πανελλαδικά σε ανεργία 19,5% και με τον δείκτη κατανάλωσης βιομηχανικού ρεύματος να έχει καταρρεύσει στις 51000 MWh από 130.000 περίπου που είχε το 1982. Η σύγκριση με του υπόλοιπους Νομούς της Περιφέρειας ΑΜ-Θ είναι τραγική. Ενδεικτικά η ανεργία στην Ροδόπη είναι περίπου 5,5%, στην Ξάνθη 6% και στην Καβάλα 12% με στοιχεία 2006. Καταλαβαίνετε ότι μόνο σύγκλιση και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη δεν υπάρχει. Αντιθέτως απόκλιση και ενδοπεριφερειακή ανισότητα στο έπακρο. Για τον λόγο αυτό το Δεκαετές Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Νομού που προτείνει το Επιμελητήριο Δράμας είναι αναγκαιότητα που λύνει σημαντικά προβλήματα. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση της Κυβέρνησης αλλά επίσης και ανθρώπους σε τοπικό επίπεδο που μπορούν να το αντιληφθούν και να το υποστηρίξουν.
Το Ολοκληρωμένο αυτό πρόγραμμα που προτείνουμε έχει αποσταλεί ήδη σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς Υπουργεία κλπ. καθώς επίσης παρουσιάστηκε και στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Νομαρχίας.

-Σχετικά με την επιδότηση 12% του συνολικού κόστους μισθοδοσίας των επιχειρήσεων τι συμβαίνει και καθυστερεί η υπογραφή του από το Υπουργείο Οικονομίας; Είχε και μια συνάντηση στην οποία το Επιμελητήριο δεν προσεκλήθη. Τι απαντάτε γι αυτό;
-Από το τέλος του 2006 και τις αρχές του 2007 και μέχρι σήμερα το Επιμελητήριο Δράμας με συνεχή κατάθεση του αιτήματος της ανανέωσης της απόφασης προσπαθεί να αποδείξει το αυτονόητο. Την τετραετία 2002-2006 με ενέργειες μας καταφέραμε και πήραμε την απόφαση η οποία ίσχυε πολλά χρόνια στην Θράκη και δημιουργούσε σοβαρή ανισότητα με τον Νομό μας και τον Νομό Καβάλας.
Το αποτέλεσμα μιλά από μόνο του γιατί η δηλωθείσα με στοιχεία της ΕΣΥΕ ανεργία το 2002 στην Δράμα ήταν 22,5% και το 2006 μειώθηκε στο 19,5%. Δηλαδή ο στόχος της επιδότησης του 12% φαίνεται από την μείωση αυτή. Η ανανέωση της απόφασης δίνει προοπτικές μεγαλύτερης μείωσης της ανεργίας, εφόσον η βασική της προϋπόθεση είναι να μην υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων από τις επιχειρήσεις που την εισπράττουν. Δηλαδή οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και φυσικά ανάλογα με την πορεία τους να δημιουργήσουν και νέες. Είναι αδιανόητο να μην ενισχύουμε την εργασία και να πληρώνουμε την ανεργία.

Το κόστος του Ταμείου Ανεργίας ενός εργαζομένου είναι πολλαπλάσιο του κόστους επιδότησης με 12%. Επιπλέον η συγκεκριμένη απόφαση είναι σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και τα άρθρα 87 και 88 της συνθήκης της ΕΕ. Οποιαδήποτε αναφορά σε αντικοινοτική απόφαση είναι εκ του πονηρού και καλά θα κάνουν αυτοί που την εκφράζουν ως δικαιολογία τοπικοί ή κυβερνητικοί παράγοντες να διαβάσουν όλα τα συνημμένα έγγραφα που αποστείλαμε στο Υπουργείο Οικονομίας. Ας βρουν καλύτερες δικαιολογίες. Έχουμε δώσει μια σειρά από αποφάσεις κρατών μελών της ΕΕ-27 με χρονολογία 2007 και 2008 όπου οι κρατικές ενισχύσεις δίνονται χωρίς την αντίρρηση της ΕΕ σε περιοχές με οικονομικά προβλήματα μικρότερα από τα δικά μας.
Όσον αφορά την μη πρόσκλησή μας στην συνάντηση στο Υπουργείο ρωτήστε αυτούς που την κανόνισαν. Πάντως είχαν στα χέρια τους τα δικά μας έγγραφα και την δική μας αιτιολόγηση.

Οφείλω επίσης να σας πω ότι ο Πρόεδρος κ. Χαρακίδης με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κύριο Τζίμα συναντήθηκε στην Θεσσαλονίκη με τον κύριο Αλογοσκούφη όπου τέθηκε το αίτημα και παραδόθηκε πλήρης φάκελος.
Επίσης ο πρόεδρος συναντήθηκε με τον κύριο Αλογοσκούφη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κύριο Δρόσο πριν από τρεις περίπου εβδομάδες στην Θεσσαλονίκη πάλι, στα πλαίσια εκδήλωσης των Επιμελητηρίων όπου και ξαναέθεσε το ζήτημα.
Πρέπει να σας πω ότι όσοι προσπαθούν για την ανανέωση της απόφασης εμείς τους χειροκροτούμε γιατί μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Εξάλλου δεν μας εκφράζει η αντιπαλότητα ή οι ενέργειες για το θεαθήναι. Θέλω να πιστεύω και ελπίζω ότι όσοι έχουν εμπλακεί έχουν την ίδια άποψη.

-Τελευταία βρίσκεται στην επικαιρότητα νέος σχεδιασμός για την αυτοδιοίκηση. Αλλαγές και σε επίπεδο νομαρχιών και σε επίπεδο δήμων. Ποια είναι η άποψή σας;
-Κατ' αρχήν όσον αφορά τον σχεδιασμό για μείωση των δήμων και των νομαρχιών σε γενικές γραμμές θεωρείται λογικό. Από την στιγμή που μεγάλοι δήμοι και νομοί μπορούν να αποκομίσουν περισσότερα οφέλη από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και επίσης να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος είναι κάτι θετικό.
Θα πρέπει όμως να υπάρξει ορθολογική αντιμετώπιση της ενοποίησης δήμων ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα του Καποδίστρια 1 πρέπει να υπάρξει έγκυρη πληροφόρηση για τα προβλήματα και τα οφέλη από το εγχείρημα.
Πιστεύω ότι τελικά θα επιτευχθεί ο στόχος με πιθανότητα μετά το 2010.

-Εσείς ως επιμελητήριο πήρατε θέση υπέρ της διατήρησης του επαρχείου. Με ποιο σκεπτικό;
-Το πρώτο θέμα που μας απασχολεί είναι οι ειδικές συνθήκες του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου. Το δεύτερο, η δίοδο του τελωνείου Εξοχής ως πύλη προς τα Βαλκάνια και τις παρευξείνιες χώρες.
Όπως γνωρίζετε, στο επαρχείο δεν δόθηκαν ποτέ οι προβλεπόμενες αρμοδιότητες. Ειδικά για το επαρχείο Κ. Νευροκοπίου η αναβάθμισή του γίνεται με χορήγηση αρμοδιοτήτων και η μετεξέλιξή του σε σημείο εξυπηρέτησης επιχειρήσεων και πολιτών του λεκανοπεδίου.
Αποφασίσαμε την ίδρυση παραρτήματος του επιμελητηρίου σε χώρο εντός του επαρχείου όπου μας παραχωρεί ο έπαρχος κ. Καραϊσαρλής. Στόχος είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων-μελών μας, η πληροφόρηση και η δημιουργία επενδυτικού κλίματος στο λεκανοπέδιο.

-Αρκετές επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό κ. Γεωργιάδη. Αποδίδουν ουσιαστικά;
-Τον τελευταίο χρόνο η απόφαση του επιμελητηρίου είναι να οργανώσει επιχειρηματικές αποστολές στοχευμένες σε συγκεκριμένους κλάδους με δυναμική που δίνουν την δυνατότητα στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας.
Τα τελευταία χρόνια συμμετείχαμε σε πολλές εκθέσεις. Τώρα κάνουμε τις αποστολές αυτές για μια be to be επαφή επιχειρηματιών. Πήγαμε Ουκρανία, θα πάμε Μάλτα και Κύπρο εντός του 2008.
υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με την περιφέρεια της Οδησσού και υπήρξαν πάρα πολλές συναντήσεις δικών μας επιχειρηματιών με αντίστοιχους Ουκρανούς.

-Τα δημοσιεύματα για τις επόμενες εκλογές σχετικά με τον κεντρώο προσανατολισμό που στοχεύει η ΝΔ;
-Διάβαση τα δημοσιεύματα καθώς και τις δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος. Αναφέρθηκαν και στα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων βουλευτών. Κριτήρια που αντιπροσωπεύουν τους μέχρι ηλικίας 45 ετών υποψηφίους επαγγελματίες-επιστήμονες και με κεντρώο-κεντροαριστερό προσανατολισμό.
Μάλιστα μιλούν για 5.000 νέα στελέχη. Όπως γνωρίζετε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πει ότι στην Ελλάδα πλειοψηφία είναι η κεντροαριστερά σε αντίθεση με την Γαλλία όπου πλειοψηφία είναι η κεντροδεξιά.
Και αυτό αποδεικνύεται με τα αποτελέσματα όλων των εκλογών μέχρι σήμερα όπου ο κεντρικός χώρος είναι αυτός που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα του νικητή. Πολύ ορθά ο Κώστας Καραμανλής με την πολιτική του μεσαίου χώρου στοχεύει να διευρύνει το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία.

Ξέρετε ότι η δικιά μου πολιτική τοποθέτηση εκφράζει ακριβώς τον μεσαίο χώρο. Δεν δίστασα να υπερασπιστώ τις απόψεις μου όταν χρειάστηκε. Ποτέ όμως δεν είπα ότι δεν ανήκων στην ΝΔ, σε αντίθεση με κάποιους άλλους που όχι μόνο έφυγαν αλλά προσχώρησαν και σε άλλα κόμματα.
Η ΝΔ εκφράζει την κεντροδεξιά πολιτική και αποτελεί την κεντρώα ανερχόμενη δύναμη στα επόμενα 10 χρόνια. Σε αυτήν την κατεύθυνση δεν έχει ανάγκη από ακραίες πολιτικές και ανθρώπους που τις εκφράζουν αλλά έχει ανάγκη από πολιτικές με κοινωνικό προσανατολισμό και ανθρώπους που αναγνωρίζονται από τις κοινωνίες.
Πάντα θα δίνω τον αγώνα μου εντός του κόμματος και φυσικά θα ήθελα να είμαι πάλι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ