Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


Μια δράση που αποδεικνύει την σημασία του εθελοντισμού στις μέρες μας. Η Φιλοτελική Εταιρία Δράμας συμμετείχε στο 10ήμερο Καθαριότητας και με έγγραφό της είχε ζητήσει την "υιοθέτηση" του πάρκου που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Στρατηγοπούλου και Μελενίκου.
Ο δήμος Δράμα αποδέχθηκε το αίτημα και εδώ και ένα χρόνο καλλωπίζουν, καθαρίζουν, επιμελούνται το πάρκο μέλη της Φιλοτελικής Εταιρίας. Αυτή είναι προσφορά στον τόπο και όχι οι καταγγελίες.

Και όταν λέω καταγγελίες εννοώ την καταστροφολογία, τις υπερβολές και τις πομπώδεις εκφράσεις. Πολλές φορές χάνουμε το μέτρο ως τοπική κοινωνία ενώ οι καταγγέλλοντες με το ύφος τους χάνουν και το δίκιο τους.
Απαραίτητες οι καταγγελίες όταν κάποιοι δεν λειτουργούν σωστά. Προσπαθούν να τους συνετίσουν ώστε να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Αυτό απαιτεί καλόπιστη κριτική. Με γνώμονα το καλό της κοινωνίας και όχι άλλες σκοπιμότητες.

Είπα σκοπιμότητες και θυμήθηκα όσους αρνούνται ότι εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Λειτουργούν σαν να μην γνωρίζουν, σαν να είναι θύματα παραπληροφόρησης.
Τους λες ότι με τις καταγγελίες τους εξυπηρετούν κόμματα ή πρόσωπα και αυτοί κάνουν σαν να ήρθαν από το Θιβέτ.
Εμείς θέλουμε το καλό της κοινωνίας, σου λένε και χαρακτηρίζουν προβοκάτσια και ψέμα την διαπίστωση.
Λοιπόν παιδιά, ευτυχώς ζούμε σε μικρό τόπο. Γνωριζόμαστε πολύ καλά και ξέρουμε ποιοι κρύβονται πίσω από ορισμένες πρωτοβουλίες.

Πάντως δεν μπορώ κάποιους να τους καταλάβω...
Ασχολούνται 40 χρόνια με τα κοινά, είναι οργανωμένοι σε κόμματα, έχουν πολιτευτεί σε ομοσπονδίες, σε κόμματα, σε νομαρχιακές εκλογές, σε κοινοτικές εκλογές, στο Επιμελητήριο αλλά όταν τους κατηγορήσεις ότι λειτουργούν κομματικά αυτοί το αρνούνται λέγοντας ότι ποτέ τους δεν εξυπηρέτησαν κόμματα αλλά μόνο αρχές.

Και για να βγάλουν το άχτι τους γράφουν και μια ανακοίνωση όπου καταγγέλλουν τους έμμισθους κονδυλοφόρους που επικαλούνται και την ιδιότητα του δημοσιογράφου.

Αχ, σ' αυτόν τον τόπο υπεύθυνοι για όλα είναι οι κονδυλοφόροι... Πάντως επί της ουσίας δεν δόθηκε καμία απάντηση.

Να σας πω τώρα ένα παραμύθι...
Μια φορά και έναν καιρό σ' έναν τόπο μακρινό, στο Μπουρούντι, ήταν κάποιος επαναστάτης που το μοναδικό πράγμα που τον απασχολούσε ήταν το καλό της κοινωνίας. Δεν ήταν εκδικητικός και πάντα ήθελε να παίρνονται αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες.
Το "χόμπι" του ήταν οι αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Κινητοποιούσε, οργάνωνε, ενημέρωνε τους πολίτες για θέματα που αφορούν την προστασία του ενώ κάθε μέρα ενημερώνονταν για το περιβάλλον από το διαδίκτυο...
Ώσπου μια μέρα ένας αγενής κονδυλοφόρος υπαινίχθηκε ότι αυτός ο σεμνός, ταπεινός και πάνω απ' όλα επαναστάτης... ρύπαινε ο ίδιος το περιβάλλον. "Θα βγουν τα φλάμπουρα...", τόνισε σε φιλικό του περιβάλλον. "Δεν μπορεί να με λασπολογούν..."
Τότε ξαφνικά μια φωτογραφία δημοσιεύτηκε που αποδείκνυε του λόγου το αληθές. Όμως και πάλι υπήρχαν αντιρρήσεις. Τότε προσκάλεσε ειδικούς επιστήμονες, έναν μάγο, έναν κτηνοτρόφο, έναν λογιστή και ένα γκαρσόν, οι οποίοι μετά από έρευνα διαπίστωσαν ότι στον συγκεκριμένο χώρο το περιβάλλον δεν προσβάλλεται αλλά αναβαθμίζεται...
Τότε κάποιοι περιβαλλοντολόγοι, γεωλόγοι, αντέδρασαν. Αλλά η ομάδα των ειδικών δεν τους έλαβε υπόψιν. Τους κατήγγειλε και ζήτησε την λήψη μέτρων. Και ένα από τα πρώτα μέτρα που προτάθηκαν ήταν η απαγόρευση να ομιλούν για περιβαλλοντικά θέματα.
Άλλωστε γι' αυτά υπάρχουν οι ειδικοί... Τι να μας πουν οι άσχετοι;

Αυτό που ανέφερα συνέβη στο μακρινό Μπουρούντι. Όπου οι επενδυτές δεν λαμβάνουν υπόψιν το περιβάλλον και την προστασία του.
Ευτυχώς που όλα αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα. Όπου οι ειδικοί ομιλούν και οι απόψεις τοςυ γίνονται σεβαστές.

Θέλετε ένα παράδειγμα;
Έβλεπα στην τηλεόραση την συνέντευξη της Καλλιφύτου για την ανακύκλωση και την λειτουργία ΚΔΑΥ.
Η ΔΕΒ με έγγραφο της ζητούσε την λήψη μέτρων για την λειτουργία ΚΔΑΥ σε συγκεκριμένη περιοχή. Πήραν λοιπόν κάποιοι το έγγραφο, το διάβαζαν αποσπασματικά και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει ΚΔΑΥ στην συγκεκριμένη περιοχή, πρέπει να βρεθεί άλλος χώρος.

Τότε ήρθε ο πρώην Δ/ντής ΔΕΒ κ. Κισούδης και είπε ότι η λειτουργία ΚΔΑΥ δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και με μια απλή στρώση τσιμέντου δεν κινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζοντας. Άλλωστε ανέφερε ότι τα ΚΔΑΥ είναι Κέντρα Διαλογής και όχι σκουπιδότοποι.
Το καταλάβατε; Ο κ. Κισούδης είπε ότι η λειτουργία ΚΔΑΥ δεν έχει επιπτώσεις στην συγκεκριμένη περιοχή.

Συμπέρασμα: Καλό είναι τα διάφορα έγγραφα να τα διαβάζουμε ολόκληρα και να τα ερμηνεύουν ειδικοί, με γνώσεις και εμπειρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ